Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Atlantic: dag 21 en 22

Dag 21: 16-04-2011 - Blauwe Woestijn

De oceaan bevat ontzettend veel leven maar typerend is dat dit zich op
bepaalde plekken concentreert. Het was van tevoren bekend dat wij ons nu op een traject bevinden wat niet zo?n rijke locatie is. Deze dagen zijn
dan ook erg stil en soorten die we voorgaande dagen soms niet alle
aandacht gaven die ze verdienden worden nu uitvoerig bestudeerd. Op deze dag komen we uit op welgeteld acht vogelsoorten, waaronder een nieuwe. Na het ontbijt vliegt er enkele minuten een Bont Stormvogeltje met het schip mee op ongeveer 200 meter afstand. Als een vlinder danst deze over het wateroppervlak. Bonte stormvogeltjes hebben een kenmerkende vlucht, met horizontaal gehouden (ronde) vleugels. Ze glijden grote stukken over het water waarbij ze de lange pootjes door het water slepen.

Deze ochtend zien we onze laatste Soft-plumaged Petrels en nog enkele
White-bellied Storm Petrels. Achter het schip vliegt een duo Spectacled
Petrels mee en aan het einde van de dag trekken deze steeds meer soortgenoten aan. Net voor zonsondergang volgen 25 exemplaren het schip. Opmerkelijk genoeg worden er vandaag nog vijf albatrossen waargenomen waarvan de drie vogels als Black-browed Albatross kunnen determineren, een adult een twee onvolwassen vogels. Deze zijn behoorlijk ver weg van hun broedgebieden op en nabij de Falklands.

Net voor de lunch merkt een passagier een groep dolfijnen op die uit het
niet ineens bij de boot zwemt. De groep van 15 Tuimelaars wordt vergezeld door een beaked whale maar helaas wordt deze niet goed genoeg gezien om 100% zeker te kunnen determineren. Aan de hand van de waargenomen kenmerken is Cuvier's Beaked Whale de meest waarschijnlijke. Ook qua zeezoogdieren blijft het erg stil. We varen nu over de diepzee van vier kilometer diep zonder enige noemswaardig relief in de bodem. Voor het waarnemen van zeezoogdieren moet je boven diepzeetroggen en bergen varen. Door dergelijke bodemveranderingen komen stromingen met koud diepzeewater naar de oppervlakte die zeer voedselrijk zijn. Daar profiteert vervolgens de hele voedselketen van en dus ook walvissen, dolfijnen en zeevogels die op hun beurt weer op vissen en (pijl)inktvissen jagen. Van de laatst- genoemde zien we soms exemplaren die het schip voor een walvis
aanzien. Als een vliegende vis (waarvan we er ook enkelen zien) springen
ze uit het water.

Al met al blijft het wel opletten maar we kunnen er niet aan ontkomen
dat de verveling toeslaat. Daarom vermaken we ons met de passagiers die met het mooie warmere weer uit de lounge komen en zich in het territorium van de vogelaars wagen, het bovendek. Als zonnebloemen draaien ze met half ontblote lichamen met de zon mee. Naast de vogelaars, die slechts de helft van de deelnemers vormen, bevinden zich zeer markante medemensen. Al wordt de vogelaar thuis door het publiek als geitenwollensokken-nerd versleten, bij sommige deelnemers vallen wij in het niet. Voor deze groep zijn al vele prachtige bijnamen en omschrijvingen verzonnen. Zo hebben wij een kobolt aan boord, een nutty professor, Herr Flick, Tante Sidonia en Jeromeke, de Daltons, Pipo I en II, Mr Petrel, Erik de Noorman, Inspecteur Clousso, Franco, Question Markerette, Oma, de Walrus, Sinterklaas, Visdraad, Dinky Toy, Vladmir van der Vliet en zo zullen er nog veel meer bijkomen want de komende dagen zal het nog op vogelgebied erg stil zijn.

Dag 22: 17-04-2011 - Sprokkelen

En zo bereikten we het dieptepunt van de reis. Vandaag beleven we zelfs
zo weinig dat ik m'n uiterste best moet doen om de blog vol te schrijven
en het nog interessant te houden. De ochtend kunnen we beschrijven als stil, de middag kunnen we omschrijven als nog stiller en de avond kunnen we ook als stil beschouwen. Gebeurde er dan dan echt helemaal niets? Dat wel maar het dieptepunt was wel dat we tussen half elf en half drie geen enkele vogel zien. Toch scoorden we deze dag twee nieuwe soorten.

In de ochtend net na het ontbijt zien we de laatste Spectacled Petrels
vliegen. Ze cirkelen niet voor niets rond. Een groep van 5 a 6 False
Killer Whales zwemmen richting het schip. Ze trekken de Spectacled Petrels mee. De groep wordt vergezeld door een White-bellied Storm Petrel en dit zal de laatste vogel van de ochtend zijn. Pas weer in de middag zien we enkele Noordse Sterns richting het noorden vliegen op weg naar hun broedgebieden aan de andere kant van de wereld.

Bulwer's Petrel

Bulwer's Petrel (Foto: Menno van Duijn)

Toch scoren we ook een nieuwe soort, in de middag vliegt een Bulwers Stormvogel voor het schip uit en sommigen uit de groep zijn net op tijd terug van hun middagdutje om de vogel net voor deze uit het zicht verdwijnt nog te zien. Daarna blijft het lange tijd stil op vogelgebied. We vermaken ons met de uit het water springende Vliegende Vissen en inktvissen. Net voor zonsondergang zien we een groep White-bellied Storm Petrels boven het wateroppervlak hangen. De vogels houden zich op boven een karkas van een dolfijn waar een spoor van olie uit loopt. Dit een ware lekkernij voor de tubenoses, die daar op afkomen als
vliegen op de stroop.

Menno van Duijn

5162 views

Reacties:


Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.