Kies Nederlands Switch to English
Rose-coloured Starling
Siberian Rubythroat
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Birding Vogelweekend 2012 UPDATE: LEES HIER HET PROGRAMMA!

Van vrijdag 12 oktober tot en met maandag 15 oktober 2012 wordt het Dutch Birding vogelkijkweekend gehouden. Het is alweer de 27e keer dat Dutch Birding dit vogelevenement op Texel organiseert.

Vuurtoren Texel

De organisatie van dit vogelkijkweekend is een samenwerking van Dutch Birding Association en het Vogelinformatiecentrum Texel. Doel van het weekend is om met vele vogelaars in het veld te zijn en zoveel mogelijk schaarse en zeldzame vogelsoorten te vinden. Gedurende de avonden worden er, in het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp, lezingen georganiseerd die voor iedereen vrij te bezoeken zijn.

Overdag is restaurant de Robbenjager de uitvalsbasis. Hier kunt u terecht voor een heerlijke versnapering, om even bij te komen en om uw waarnemingen uit te wisselen. Ook bij het Vogelinformatiecentrum in de Kikkertstraat kunt u even bijkomen en uw waarnemingen op de kaart in de winkel of op internet zetten.

Swarovski Optik Benelux heeft ook voor dit vogelkijkweekend weer een prachtige prijs in het vooruitzicht gesteld. Wie de meest zeldzame vogel van het weekend (vrijdag tot en met zondag) ontdekt (en die twitchbaar is) krijgt een heuse CL 10x30 verrekijker twv € 1.030,-! Deze prijs wordt zondagavond tijdens de lezingen uitgereikt.

Het staat iedereen die van vogels kijken houdt vrij om mee te doen aan het Dutch Birding vogelkijkweekend. U dient zelf te zorgen voor uw vervoer en of accommodatie. Voor de lezingen hoeft u zich niet op te geven en de toegang is gratis. Voor meer informatie over accomodatie kunt u terecht op de website van de VVV Texel.

Tijdens het Dutch Birding Vogelkijkweekend worden ook de Swarovski verrekijkerdagen georganiseerd. Swarovski zal hier haar nieuwe "supertelescoop", de ATX serie, presenteren. Natuurlijk kunt u alle verrekijkers en telescopen van Swarovski uitproberen. Op zaterdag en zondag 13 en 14 oktober is Swarovski Optik de gehele dag aanwezig in het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. Hier zijn dan alle modellen van Swarovski te testen (en natuurlijk te koop). Ook kunt u hier terecht voor het schoonmaken van uw verrekijker of telescoop van Swarovski. Kom gerust even langs.

ADVERTENTIE
De nieuwe telescoop van Swarovski, de ATX, is een modulaire telescoop. Hij is verkrijgbaar met een frontdiameter van 65mm, 85mm en 95 mm, hierdoor is het de meest lichtsterke telescoop van dit moment. De frontlens is gemakkelijk te vervangen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw 95 mm frontlens vervangen door een 65 mm als u op reis gaat of u kunt uw 65 mm upgraden naar een 85 of 95 als u meer licht wenst. U hoeft hiervoor uw telescoop niet meer in zijn geheel te vervangen. De telescoop heeft een niet verwisselbaar zoomoculair wat in combinatie met de 65 en 85 mm frontlens een vergroting heeft van 25-60x en in combinatie met de 95x een vergroting geeft van maar liefst 30-70x.
Speciaal voor het digiscopen (fotograferen door de telescoop), heeft Swarovski 2 totaal nieuwe adapters uitgebracht. De DCB II voor het makkelijk bevestigen van een compactcamera en de APO-ATX voor het zeer stabiel koppelen van uw systeem- of spiegelreflexcamera. Een beter digiscoopsysteem bestaat er niet. Verdere geweldige innovaties zijn dat de lenzen tot in de randen echt scherp zijn, dit door toepassing van de nieuwe lenzen die ook in de Swarovision EL kijkers worden toegepast en dat het beeld nog wijder is, waardoor deze telescopen bij uitstek geschikt zijn om over zee te kijken, terwijl er ingezoomd kan worden tot maar liefst 70x voor het kleinste detail in verenkleed of voor het aflezen van ringen.


Gedurende het gehele DB weekend heeft het Vogelinformatiecentrum speciale prijzen die er niet om liegen. kijk voor de actuele prijzen in onze webshop.

Op zaterdagavond is er weer het befaamde Hollandse Stamppotten buffet. Diverse heerlijke stamppotten en lekker worst met spek (ook zonder voor de vegetariers). De kosten voor dit buffet bedragen € 10,-- pp. Opgeven voor dit buffet graag via de mail bij Marc Plomp.

Het programma van het gehele weekend ziet er als volgt uit:

Vrijdag 12 oktober:

 • 20.00 uur zaal Eierlandse Huis open voor koffie
 • 20.30 uur Opening van het weekend door de voorzitter Arjan van Egmond
 • 20.45 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork
 • 21.15 uur eerste korte lezing (determinatie van de Bruine Klauwier door Diederik Kok)
 • 22.00 uur tweede korte lezing (Vogelen in India/Gujarat, door Laurens Steijn van Birding Breaks)

Voorafgaand aan de lezing over India zal Laurens Steijn, van Birding Breaks bekend maken wie er de Swarovski CL 8x30 gewonnen heeft. Deze prachtige verrekijker wordt verloot onder de mensen die tussen augustus en 10 oktober een vogel- of fotoreis boeken bij Birding Breaks. Kijk voor meer info op de website van Birding Breaks

Zaterdag 13 oktober:

 • 10.00-18.00 uur Swarovski dagen bij het Vogelinformatiecentrum Texel.
 • 18.30 uur zaal open voor het stamppotten buffet. Vanaf circa19.00 aanvang buffet.
 • 20.00 uur zaal Eierlandse Huis open voor koffie
 • 20.30 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork
 • 21.00 uur Mystery Bird Competition door René van Rossum (bij de mysterybird zijn leuke prijzen te winnen van onder andere The Sound Approch, Vogelinformatiecentrum, Robbert Berents (boek, DVD, swarovski pet), Birding Breaks)
 • 21.20 uur Korte lezing (SOVON atlasproject door Harvey van Diek)
 • 21.40 uur Korte lezing over digiscopen door de nieuwe ATX telescoop van Swarovski (Peter Grobben)
 • 22.00 uur Uitleg Mystery Bird Competition (incl prijsuitreiking)

Zondag 14 oktober:

 • 10.00-18.00 uur Swarovski-dagen bij het Vogelinformatiecentrum Texel.
 • 20.00 uur zaal Eierlandse Huis open voor koffie
 • 20.30 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork
  Uitreiking van de Swarovski CL10x30 verrekijker voor de soort van het weekend.
 • 21.00 uur Eerste korte lezing (Vogelen op Helgoland door Harvey van Diek)
 • 22.00 uur Tweede korte lezing (Kazachstan door Harvey van Diek)

De komende tijd zal er steeds meer informatie beschikbaar komen over dit unieke vogelkijkweekend, dus houd u deze site in de gaten!

Het bestuur

29621 views

Comments:

reactie
Door: Gijsbert van der Bent, vrijdag 28 oktober 2011 12:35
Het ziet er naar uit dat we geen optredens met m´n bandje de Driftkickers hebben op die data, dus count me alvast maar in! Lekker, kan ik eindelijk een serieuze gooi naar die verrekijker doen (of zit die niet meer in het prijzenpakket?).
reactie
Door: Marc Plomp, woensdag 8 augustus 2012 15:49
Gijs Swarovski in samenwerking met het Vogelinformatiecentrum stellen een heuse CL 8x30 beschikbaar voor de soort van de week, ik denk dat jij dan wel voor de bruine klauwier gaat. mooi kijkertje voor Truus
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, woensdag 8 augustus 2012 16:31
Count me in! Is Maskerklauwier ook goed?
reactie
Door: Wilma van Holten, maandag 1 oktober 2012 20:12
Drie lezingen van Harvey van Diek, die krijgt het druk!
Ik heb er weer zin in.
reactie
Door: Harvey van Diek, woensdag 3 oktober 2012 12:12
Ja Wilma, je bent niet zo maar van me af. Overigens ben ik al druk bezig om de presentaties in elkaar te draaien. Sterker nog, niet alleen Kazachstan komt aan bod, maar ook Kirgizië.. Gelukkig zijn het maar korte presentaties, van een uur...
reactie
Door: Hans Bossenbroek, donderdag 4 oktober 2012 09:16
Ik voorspel voor na die lezing minimaal een Humes!
reactie
Door: Marc Plomp, woensdag 10 oktober 2012 01:03
vergeet niet op te geven voor het buffet, gezellig met elkaar eten en daarna uitbuiken bij de mystery
reactie
Door: Joop van Ardenne, dinsdag 16 oktober 2012 11:35
Wie heeft dit jaar de verrekijker gewonnen en met welke vogelsoort?
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, dinsdag 16 oktober 2012 12:54
De verrekijker ging naar de ontdekker van een tweede Aziatische Roodborsttapuit, bij Langedam (ergens in de Slufter). Ferry van der Lans was de gelukkig. Het is niet de eerste keer dat de Aziatische Roodborsttapuit soort van het weekend wordt.
reactie
Door: Max Berlijn, dinsdag 16 oktober 2012 21:25
?? Het liep tot en met maandag (zie aanhef van dit stukje), dan zou Diederik hem toch moeten winnen met de SiBoPi!
reactie
Door: David Uit de Weerd, dinsdag 16 oktober 2012 22:11
Max, van slag door de grote groep van acht Roodhalsganzen? In de vierde alinea staan de spelregels precies uitgelegd. Dit weekend weer bootje naar Vlie? :)
reactie
Door: Max Berlijn, woensdag 17 oktober 2012 07:59
hm rare spelregels het weekend duurde tot en MET maandag maar die dag telt niet mee? Alleen het kwaliteit in soorten al (SiboPi versus Aziribotap).....Rare jongens die regelmakers, en David tot zaterdag op Westkapelle voor een gierzwaluwtje rond de kerk met al die zuiden wind...
Gewijzigd op: 2012-10-17 08:00:41
reactie
Door: August van Rijn, woensdag 17 oktober 2012 11:19
http://waarneming.nl/waarneming/view/71700525
Had de winnaar kunnen zijn
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, woensdag 17 oktober 2012 11:20
Max, volgens Wim Wiegant hoef je op Vlieland maar een dennenbos met gras in te lopen en je hebt een SiBoPi. Dus of een Siberische Boompieper nu zo veel zwaarder is dan een Sib. Robotap zou ik niet ze stellig durven beweren. En ze (Sibopi) zitten nu zelfs al op Ameland!
Als Arjan en ik wat meer geluk hadden gehad (en het niet zo hard had geregend) hadden we de Sibopi op exact dezelfde plek op zaterdag al gevonden (en de kijker gewonnen), maar helaas.
Voor Texel is Sibopi overigens wel veel zwaarder dan de Az. Robotap. De tweede pas, na de eerste voor NL in het verre verleden.
reactie
Door: August van Rijn, woensdag 17 oktober 2012 11:38
Volgens dutch avifauna de vierde en als je die van Rutger meetelt de vijfde
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, woensdag 17 oktober 2012 12:51
Bedankt!
reactie
Door: Max Berlijn, woensdag 17 oktober 2012 20:38
Nou die van Ameland werkte niet echt mee, Ik blijf zeggen SiBoPi is beter dan AziRoBoTap, het weekend loopt tot en met maandag en zie de link van August, op 13-10 was er al een. Tevens trekt/trok de Texel vogel vele vasteland twitchers. Als ik Diederik (of Rutger) was zou ik er werk van maken :-), toch een leuk kijkertje...
Gewijzigd op: 2012-10-17 20:40:40
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, donderdag 18 oktober 2012 09:13
Nou Max, ik vraag me af hoe lang je dit gaat volhouden. Nu de influx van SiBoPi inmiddels Pestvogelachtiger proporties heeft aangenomen....
reactie
Door: Max Berlijn, donderdag 18 oktober 2012 12:41
Wel gaaf al die SiBoPi's en eeh nooit in het binnenland (volgens mij 0 waarnemi ngen hiervan in europa??). Over de kwaliteit van een soort; het wordt moeilijk kiezen tussen een AziRoBoTap of een SiBoPi, maar wat als ze nou een Witbandkruisbek of Grote Kruisbek hadden gevonden? Gevoelsmatig voor mij persoonlijk allemaal beter dan een AziRoBoTap. Trouwens begrijp me goed ik misgun de winnaar niets.
Gewijzigd op: 2012-10-18 12:58:07

You are not logged in, you must be logged in to post comments.