Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Steppekiek en klauwier stelen de show

Vrijdag 10 oktober. De start van het Dutch Birding Vogelweekend op Texel. Texel stroomt vol met vogelaars die gaan genieten van de vogels op het eiland en van het aangeboden programma. Met uiteraard de hoop op leuke krenten in de pap. Van die categorie waren er de voorgaande dagen al wat gezien op Texel: Sperwergrasmus, Koereiger, Bladkoningen en een fraaie Raddes Boszanger. Een aantal vogelaars was al vroeg op het eiland, wat direct al resulteerde in een Sperwergrasmus op de noordpunt.

Het was alweer de 29ste editie van het Dutch Birding-vogelweekend op Texel. Ook dit jaar werd het weekend weer georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum uit De Cocksdorp. Hoewel de meeste vogelaars verkozen om zelf op pad te gaan werden er alle dagen ook bus-excursies geregeld vanuit het Vogelinformatiecentrum, onder de bezielende leiding van Jos van den Berg. Deze import-eilander kent het eiland inmiddels heel goed. Bovendien werd Jos door de collega's goed op de hoogte gehouden. De excursie-deelnemers kregen dus waar voor hun geld.

6

Vrijdagochtend 10 oktober zelf (Wietze, red) rustig opgestaan en rond 10 uur richting Texel gereden. We pikten de Buffelkopeend bij Den Oever nog even mee. Op de dijk konden we met enkele anderen van dit fraai eendje genieten. Hier ook nog Toppereend en Geoorde Fuut. Toen door naar Texel. Ten behoeve van snelle, lokale informatievoorziening snel even twee Whatsapp-groepjes opgericht. Die stroomden snel vol! Het omzetten zorgde voor wat extra werk, maar daar hielp mijn neef Jonathan gelukkig mee.

Eenmaal op het eiland eerst bij Oudeschild wat hagen en bosjes afgelopen, de haven rondgereden, een lekker portie kibbeling gegeten en toen richting noord, met diverse tussenstops voor lopertjes, ganzen en eenden. Een kopje koffie op het Vogelinformatiecentrum bij Marc Plomp. Hier weer een mooie opstelling aan verrekijkers en telescopen, waaronder een speciale stand van Opticron, bemand door de Brit Chris Galvin (die eerder deze maand in het Verenigd Koninkrijk de Maskerklauwier nog twitchte). Toch maar weer wat van deze hebbedingetjes uitproberen en testen; het blijft leuk speelgoed.

7

Daarna over het Krimpark gelopen, en rustig zuid-inwaarts gevogeld, waarbij we verschillende strandslagen checkten. Piep! Er wordt een Steppekiekendief gemeld in de omgeving van de Hanenplas en Oorsprongweg. Ik besloot niet te gaan, omdat ik Jonathan begin van de avond van de boot zou ophalen, maar ik ben toch maar teruggereden. Bij aankomst was de vogel weer uit beeld, maar enkelen die bij de Hanenplas liepen zagen de vogel daar af en toe nog jagen en/of zitten. Aan het eind van de Oorsprongweg was niets te zien.
Meer naar het noorden werd de vogel (die in het gras zat) teruggevonden. Dus maar weer een kwartiertje naar het noorden gelopen en toen de vogel mooi kunnen bekijken. Jonathan was gelukkig Kees de Vries op de boot tegengekomen en kon meerijden. Even een XXL-etje gedaan en toen naar het Eierlandse Huis.

Het werd een gezellige avond, met eerst het gebruikelijke overzicht van de waarnemingen door Vincent Stork en daarna een mooie uiteenzetting van Diederik Kok over hoe we de Kleine Torenvalk moesten herkennen. Daarvan is met name 'P10' blijven hangen.

2Toehoorders in het Eierlandse Huis

Zaterdag 11 oktober. Vroeg op om met het eerste licht bij de Hanenplas te kunnen staan om de Steppekiekendief mee te pakken. Kiekendieven vertrekken vaak vroeg in de ochtend. We waren ruim op tijd, en met een kleine groep stonden we de omgeving af te speuren. Nog in het half duister zagen we de vogel vertrekken. Het was helaas nog te donker om leuke details te kunnen zien, en we waren de vogel ook al weer snel kwijt.

Terug voor ontbijt, waarbij we een fraaie Beflijster meepikten. Met Jonathan en Andy Hall werd door het Krimbos gelopen, waar we onze eerste twee Bladkoningen scoorden. Het tweetal liet zich leuk zien. Tijdens een korte wandeling op de Krim weer twee Bladkoningen. Hoe lang gaan we die nog aan elkaar doorgeven...? Een tip voor een Grauwe Vliegenvanger leverde nog mooie plaatjes op. Nog even op de parkeerplaats gekeken en een Tapuit gefotografeerd, en toen naar de Robbenjager voor koffie met appelgebak (en om de regenbui door te komen).

Het werd gelukkig al snel weer droog en we besloten door de Tuintjes naar de bosjes van Jochem te lopen. Maar zo ver kwamen we niet. In het eerste bosje waren namelijk al twee Bladkoningen aanwezig, en die werden eerst uitvoerig bekeken en gefotografeerd. Toen kwam de piep dat Jaring en Bouke Roosma een 'isabelklauwier' bij de Jan Ayenslag hadden gevonden. Dat betekent zo snel mogelijk in de auto en die kant op.

8Bladkoning Phylloscopus inornatus Yellow-browed Leaf Warbler, de Tuintjes Texel, 11 oktober 2014 (Wietze Janse)

De geïnteresseerden konden bij aankomst al zien hoe het vogelen zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. Het was al goed druk, of beter gezegd: de rij auto's was onafzienbaar. In de verte waren al diverse groepen langs het pad door de duinen te ontwaren. Jonathan snelde vooruit. Welke soort het ook wordt (Daurische of Turkestaande Klauwier); het was een nieuwe en de 400ste soort voor hem. Een paar minuten later kwamen wij ook aan. Vogel net even uit beeld, maar Jonathan stond al te glimmen. Even later hadden wij de vogel ook in beeld en konden het genieten en het gezellig discussiëren en napraten beginnen. Leuk was nog de Roodkeelpieper die luid roepend over kwam vliegen.

3Toeschouwers bij de isabelklauwier

14Isabelklauwier Lanius isabellinus/phoenicuroides Isabelline Shrike, Westerduinen Texel, 11 oktober 2014 (Erik Menkveld)

5Een lange rij auto's gaf de plek aan waar men het duin in moest lopen ...

Na een uurtje taaiden we af en besloten bij Loodsmanduinen te gaan vogelen. Hier onze zevende Bladkoning, die zich ook weer mooi liet zien. Hier ook veel lijsters, een Beflijster en een Blauwe Kiekendief. Toen rustig naar het noorden gevogeld langs de oostkant van Texel. Toen we bij de Bol stonden kwam de Steppekiekendief weer door, op de oude plek. Die was vlakbij!
Het zal voor velen het hoogtepunt van de Texelweek zijn geweest. De ranke, razendsnelle en wendbare roofvogel die in het avondzonnetje boven de koolzaadvelden langs de Postweg een wervelende show gaf. Het was zeker een mooie afsluiting van een onderhoudende dagje vogelen. We checkten nog even een claim van een Morinelplevier, maar die bleef in Texelse nevelen gehuld.

Behalve genoemde soorten werden op deze nog enkele Grote Piepers gezien, een mogelijke Siberische Braamsluiper (maar die kreeg wat minder aandacht door de aanwezige klauwier...), kortstondig een Dwerggors, een Geelpootmeeuw en een Zwarte Rotgans.

De onderhoudende dag werd afgesloten met nog een bakje koffie bij Plomp, en toen konden we aansluiten voor het stampottenbuffet in het Eierlandsche Huis. Na de Vincent Stork-waarnemingenshow was er dit jaar weer een Mystery bird-competitie in de vorm van een petje op petje af quiz. Onder leiding van Dutch Birdings eigen quizmaster Dick Groenendijk.

Het was heftig Voorzitter Arjan van Egmond en Jasmijn Hulleman bleven als laatsten over. Arjan bleef galant en struikelde over een Oeverpieper die een Waterpieper bleek te zijn. Jasmijn won daardoor een fraaie Discovery 8x32 verrekijker, beschikbaar gesteld door Opticron Verrekijkers. De tweede en derde prijs (boek en dvd) werden gewonnen door respectievelijk Arjan van Egmond en Peter van der Meer. Deze prijzen waren beschikbaar gesteld door door het Vogelinformatiecentrum.

1Uitreiking van de prijs aan Jasmijn Hulleman


Zondag 12 oktober. Na het ontbijt eerst langs de Lange Dam. Er was weinig trek, en het was daar dus erg rustig. Met nog wel twee IJsgorzen overvliegend. Daarna de Slufter (zuidkant) en noordelijke Muy afgelopen. Met moeite vonden we een Strandleeuwerik. De bosjes herbergden nog Waterral, Tjiftjaf, Goudhaan en Vuurgoudhaan. Toen hebben we maar de Grote Pieper getwitcht, want zelf vinden wilde maar niet lukken.
De Steppekiekendief was er ook weer, en liet zich ten zuiden van de Cocksdorp fraai bekijken. De vogel lokte nog veel vogelaars naar deze plek. Zo vaak zie je deze vogel ook weer niet in Nederland.

9Steppekiekendief Circus macrourus Pallid Harrier, De Cocksdorp Texel, 12 oktober 2014 (Arnold Meijer)

Roodkeelpieper, Grote Pieper, IJsduiker en Siberische Tjiftjaf waren enkele ander leuke soorten die deze dag gemeld werden. Een echte knaller bleef echter uit.
Daarna bij de Robbenjager in begin van de middag gegeten, Andy afgezet en rustig over de westkant zuidwaarts gevogeld. Het was erg mooi weer, met veel toeristen en weinig activiteit van vogels. Landerig is een mooi woord daarvoor. Wij (en velen met ons) besloten dan ook om de boot van 16 uur terug te pakken. Er moest helaas de volgende dag ook weer gewerkt worden. Uiteraard ging het vogelen op Texel gewoon door. Er werd nog een Hop gevonden, die zich goed liet bekijken en fotograferen.

12Hop Upupa epops Eurasian Hoopoe, Eierlandse Duinen Texel, 13 oktober 2014 (Erik Menkveld)

Tijdens het avondprogramma van deze zondag werd ook de prijs voor de Beste Soort van het Weekend uitgereikt. Marc Plomp kon de schitterende CL8x30 verrekijker, beschikbaar gesteld door Swarovski Optik, uitreiken aan Bouke en Jaring Roosma voor het ontdekken van de 'isabelklauwier', in ieder geval de vogel die dit weekend het meest heeft losgemaakt. Hoe ze het kleinood verdelen horen we nog wel...

Maandag 13 oktober werd het weekend afgesloten door de nog aanwezige diehards. Er waren er ook die er nog een week aan vastplakten. Grote Piepers, Sperwergrasmus en Siberische Tjiftjaf werden nog doorgegeven, en ook de Hop was nog aanwezig.

Texel werd nog even wakkerder geschud toen er meldingen kwamen dat er een Roze Pelikaan van de Lauwers over Terschelling en Vlieland richting Texel kwam gevlogen. De vogel werd inderdaad op de noordpunt opgepikt en kon richting het zuiden worden gevolgd. De pelikaan was bij De Koog even uit beeld, maar werd later weer teruggevonden op het zuiden van het eiland, waar de vogel in een weiland landde. Een leuke afsluiter van het Dutch Birding-vogelweekend 2014.

11Roze Pelikaan Pelecanus onocrotalus Great White Pelican, Texel, 13 oktober 2014 (Rene Pop)

Het Dutch Birding-vogelweekend 2014 werd bezocht door meer dan 600 vogelaars. Ook de avonden in het Eierlandsche Huis werden druk bezocht. De vrijdagavond mochten we 115 mensen verwelkomen, zaterdagavond 130 mensen en zondagavond bijna 80 mensen. Met het buffet deden een kleine 40 man/vrouw mee.

Meer foto's kunt u hier nog bekijken.

De data voor 2015 zijn al bekend. Het voorjaarweekend wordt 8-10 mei en het najaarweekend wordt 16-18 oktober. Tot dan!

Wietze Janse (in samenwerking met Gijsbert van der Bent en Marc Plomp)

6119 views

Reacties:


Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.