Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Ga mee met een unieke DUTCH BIRDING lezersreis en ervaar de (roof)vogeltrek in Batumi, Georgië!

Onder leiding van determinatiespecialist Nils van Duivendijk.

REISDATUM: 1 t/m 9 september 2015
Prijs voor leden Dutch Birding EUR 1660,- (normaal EUR 1695,-)

Inclusief GRATIS Advanced Bird ID guide en ID workshops 'on the spot'!

Een reis speciaal georganiseerd voor en door Dutch Birders. Reis mee met Nils van Duivendijk naar het absolute mekka van de vogeltrek: Batumi in Georgië! De afgelopen jaren trokken hier in het najaar meer dan 1 miljoen roofvogels door. Trekdagen met tienduizenden roofvogels, vooral Wespendieven, zijn hier begin september eerder regel dan uitzondering. Naast roofvogels zijn zangvogels en steltlopers ook ruim vertegenwoordigd in deze tijd van het jaar met kans op soorten als Breedbekstrandloper, Krekelzanger, Kleine Spotvogel en Groene Fitis.

Steppearend (BB)

Batumi is een plaats in het zuidwesten van Georgië, aan de Zwarte Zeekust. Bij vogelaars geniet het grote bekendheid vanwege de ongekende aantallen roofvogels die hier - met name in het najaar - doortrekken. Trekdagen met tienduizenden roofvogels, vooral Wespendieven, zijn hier begin september eerder regel dan uitzondering! De lucht lijkt soms zwanger van de vogels, een ongekend fenomeen. De vogels vliegen vanuit Europa en Azië langs de smalle strook tussen de Kleine Kaukasus en de Zwarte Zee naar het zuiden.

Sinds de omvang van de doortrek doordrong tot de buitenwereld, en het enorme belang daarvan duidelijk werd, trekken steeds meer vogelaars naar Batumi om het spektakel zelf te ervaren en zodoende ook bij te dragen aan de groeiende kennis over dit gebied. In de najaren van 2013 en 2014 werden er maar liefst een miljoen (!) doortrekkende roofvogels geteld! Hiervan waren meerdere dagen met tegen de honderdduizend exemplaren! Batumi biedt overigens veel meer dan alleen roofvogeltrek en tijdens deze reis besteden we daarom ook ruime aandacht aan zangvogels, watervogels en steltlopers. Dit doen we in enkele bijzondere gebieden in de buurt.

Wespendieven (Birding Breaks)

Inclusief identificatieworkshops onder leiding van ID-specialist Nils van Duivendijk!

De reis begint met een vlucht en overnachting in een dorpje ongeveer 10 kilometer ten noorden van Batumi, waar we alle nachten verblijven. De belangrijkste telpost ligt direct bij ons verblijf. Maar er zijn meerdere locaties waar de trek gevolgd kan worden. De telposten liggen in de heuvels waar de Kleine Kaukasus afglijdt naar de kust van de Zwarte Zee. De roofvogels trekken hier sterk geconcentreerd door en zijn er het best te bekijken. De Wespendief zal tijdens ons bezoek de dominante soort zijn, maar ook roofvogels als Slangenarend, Dwergarend, Steppebuizerd, Zwarte Wouw, Grauwe, Bruine en Steppenkiekendief, Sperwer, Balkansperwer en Boomvalk zijn algemeen. Daarnaast maken we ook kans op Aziatische Wespendief, Kleine Torenvalk, Roodpootvalk, Smelleken, Visarend, Schreeuwarend, Bastaardarend, Steppearend, en Keizerarend. Op bijna alle dagen van ons verblijf beginnen we de dag op één van de roofvogeltrektelpunten. Dat kan ook onze eigen verblijfsaccomodatie zijn, want die ligt ook bijzonder gunstig. Afhankelijk van de intensiteit van de doortrek blijven we hier een deel van de ochtend of een groot deel van de dag.

Slangenarend (BB)

Op dagen met mindere trek bezoeken we enkele vogelgebieden in de buurt, waaronder een gebiedje waar Turkse Boomklever verzekerd is. De nabijgelegen Chorokhi Delta is bijna al een vogelreis op zich waard en deze bezoeken we meerdere keren om momenten dat er minder zichtbare trek is. Met de recent opgezette ringbaan in de delta proberen we afspraken te maken voor een bezoek. Na twee dagen (de dag kan wijzigen) bezoeken we het nationale park Kolkheti. Dit is een waterrijk gebied aan de Zwarte Zeekust, waar we een boottocht zullen maken. Naast doortrekkende en overwinterende (water)vogels kunnen we hier ook soorten verwachten als Witvleugel- en Witwangstern, Woudaap, Armeense Meeuw, Zeearend en Bastaardarend. Ondertussen houden we natuurlijk ook een oogje in de lucht want overal kunnen immers roofvogels voorbij vliegen! Vervolgens is het tijd geworden om de terugvlucht te aanvaarden, een bijzonder vogelervaring rijker.

8028 views

Reacties:


Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.