Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Avifauna
Massa's vogels in de miezer

Vrijdag 16 oktober
Neefje Jonathan en ik, Wietze Janse, hebben op vrijdagochtend onderweg naar Texel eerst nog een af-spraak met de ringbaan Castricum, waar we mogen helpen. Gelukkig valt het weer mee als we om 6 uur opstaan, en even later zitten we in de auto naar Castricum. We lopen in het donker door de duinen, om met het eerste licht aan te komen bij de ringbaan, waar de eerste Merels al worden geringd. In de netten een aantal Merels, Zanglijsters, Koperwieken, Roodborsten, Zwartkop, Tjiftjaf, Goudhanen, Kool- en Pimpelmezen, Winterkoning en Boomkruiper. Ofwel tot een uur of 10 leuk bezig geweest.
Om 12 uur rijden we Texel op. We beginnen bij de Grauwe Franjepoot op het Grote Vlak, rijden dan wat slagen af, met onder andere een Klapekster en meerdere IJsgorzen, en maken een leuke wandeling langs de zeereep van de Nederlanden. Het beeld: erg veel Goudhanen en Roodborsten. Dit weekend zullen we er honderden van zien.

Niet alleen wij hebben een leuke middag/dag. Er wordt op deze vrijdag al heel wat gezien en gemeld, onder meer via de twee Whatsapp-groepen: twee Kleine Jagers op het strand bij de noordpunt, verschillende Ruigpootbuizerden, een Zwarte Rotgans bij Oost en meerdere Bladkoningen verspreid over het eiland. Velduilen komen binnen en laten zich met regelmaat op diverse plekken bekijken.

Goudhaan
Goudhaan Goldcrest Regulus regulus, Texel 17 oktober 2015 (Wietze Janse). Een zeer algemene verschijning dit weekend op het eiland.

2In de Tuintjes Velduilen en Ruigpootbuizerden bekijken.


Aan het eind van de middag droppen we onze koffers in ons hotelletje, en eten 's avonds lekker in de Robbenjager. In het Eierlandsche Huis geeft Vincent Stork eerst een overzicht van wat er tot dusver ge-zien is, maakt ons daarna warm maakt voor de rest van het weekend. Daarna een meer dan interessante lezing van Diederik Kok te volgen over het herkennen van Roodborsttapuiten. Dat deze lezingen in de smaak vallen blijkt wel uit het aantal bezoekers. Meer dan 120 mensen bezochten deze eerste avond van het Dutch Birding-weekend.

1Een van de lezingen in het Eierlandse Huis

Zaterdag 17 oktober
De volgende ochtend om 8 uur een ontbijtje, we halen Andy Hall op en omdat het nog miezert besluiten we over de oost eerst vanuit de auto te gaan vogelen. Al gauw wordt het droog en lopen wij op vakantiepark Prins Hendrik te vogelen. Weer veel lijsters in de bosjes, Roodborsten vechten om een plekje in de overvolle tuinen, Goudhanen en Vuurgoudenhanen komen voorbij; het is een drukte van belang.
We gaan verder over Oost en stappen bij Oosterend weer de auto uit om de noordelijk kant met bungalowparken af te lopen. Het blijft genieten van de grote aantallen vogels daar, met onder andere ook vier Grote Barmsijzen. Dan komt er een melding van een Zwartkeellijster op Loodsmanduinen. We besluiten uiteraard die kanten op te gaan. Helaas, voor we aankomen is de vogel de camping opgevlogen en blijkt in de uren daarna onvindbaar.
Hier ook weer hetzelfde beeld als op de rest van het eiland. Nog wel leuk een mooie Bladkoning ertussen. Na deze tevergeefse zoektocht besluiten we door de Kreeftenpolder te lopen. We vinden hier zelf nog een Siberische Tjiftjaf, er vliegt een Bokje langs en we zien meerdere Beflijsters. Hierna is het alweer eind van de middag. We besluiten een kop koffie te doen in de Robbenjager en dan nog even de Tuintjes in, met gelijk al een tweede Siberische Tjiftjaf. Wat is het hier druk en wat wordt er veel gekletst! Wij missen de Velduilen, maar zien wel mooi een Ruigpootbuizerd over komen.

KoperwiekKoperwiek Redwing Turdus iliacus, Texel, 17 oktober 2015 (Wietze Janse).
Zeer veel aanwezig op het eiland en, zoals het verhaal leert, altijd goed de lijsters beter te bekijken .....

5Op zoek naar de Zwartkeelijster

ZwartkeelijsterZwartkeellijster Black-throated Thrush Turdus atrogularis, Texel, 17 oktober 2015 (Michiel Bosch).


En niet alleen wij zijn aan het vogelen. De Whatsapp groepen staan niet stil; we houden elkaar goed op de hoogte. Met weer meerdere Bladkoningen, Kleine Zwanen, een Buidelmees, meerdere Klapeksters, de Grauwe Franjepoot nog aanwezig, een Roodpootvalk, de Kleine Jagers nog steeds op de noordpunt, een Pallas Boszanger wordt zeer kortstondig gezien bij De Koog, Velduilenen Ruigpootbuizerden op meerdere plekken, ook veel Beflijsters tussen de lijsters, een stuk of vijf Siberische Tjiftjaffen, twee (mogelijke) Siberische Boompiepers en een Mongoolse Pieper worden gehoord (hiervoor zijn wel goede opnames noodzakelijk...), een mooie groep Strandleeuweriken zit op de Slufter en twee bij Westerslag, een leucistische Tapuit op de Slufter, een Dwerggors kortstondig bij de bosjes van Jochem, IJsgorzen overtrekkend maar ook ter plaatse op de Slufter, Zwarte Rotgans ook nog aanwezig, een spannende Braamsluiper op Prins Hendrik en een groepje Witkopstaartmezen.

StrandleeuwerikStrandleeuwerik Shore Lark Eremophila alpestris, Texel, 18 oktober 2015 (Wietze Janse)


En dan is het weer tijd voor het inmiddels traditionele stampottenbuffet in het Eierlandsche Huis, met circa 90 mensen gezellig aan tafel Voor een volle zaal met meer dan 200 mensen trapt met Vincent Stork de tweede avond af met weer het doornemen van de waarnemingen. Daarna fantastisch avontuurlijk verhaal van Sander Lagerveld over zijn zoektocht naar endemische vogelsoorten op het afgelegen eiland Buru in Indonesië.
Vervolgens vertelde Arjan Dwarshuis passievol over zijn 'Birding Experience' in 2016 (zie ook hier).Hij lanceerde op deze avond ook zijn speciale fundraiser pagina! Een dappere poging voor een wereldrecord vogels en prachtig doel om de bescherming van bedreigde vogelsoorten een flinke financiële steun in de rug te geven. Het zal erg leuk worden om volgend jaar zijn avontuur en fantastische actie voor Birdlife International te volgen op Facebook en zijn blog.

3Het stampottenbuffet.

Zondag 18 oktober
Zondagochtend ontbijten en dan de regen in. We besluiten de slagen af te gaan rijden en weer vanuit de auto te gaan vogelen. Dit levert een flink aantal Tapuiten op en twee Strandleeuweriken op. Verder nog steeds de vele lijsters, Roodborsten en Goudhanen. We besluiten richting noord te rijden, waarbij we nog met enige moeite een Bonte Kraai twitchen en een Waterpieper bij Waal en Burg. Lunch in de Robbenjager en dan nog een wandeling op de noordpunt van Texel. Nu pikken we eindelijk ook een Velduil mee en weer wat Beflijsters. Dan nog even langs Marc Plomp en we pakken de boot van 16 uur terug naar de wal.

Maar het weekend gaat ook zonder ons nog rustig door. Een korte opsomming van wat er nog meer aan hoogtepunten die dag werden gezien: meerdere Klapeksters, Ruigpootbuizerds en Velduilen verspreid over het eiland, de spannende Braamsluiper is nog aanwezig (later op de dag wordt er zelfs nog een tweede gevonden), nog voldoende Bladkoningen, Kleine Jager in de ochtend nog op de noordpunt, Grote Barmsijs, een Bonte Kraai midden op het eiland wordt nog door veel vogelaars getwitcht (tegenwoordig beslist geen gemakkelijk soort meer), Europese Kanarie, weer een goede kandidaat Siberische Boompieper (die helaas niet meer teruggevonden kan worden), nog enkele Witkopstaartmezen op Dorpzicht, de bekende Zwarte Rotgans, nu ook een Grote Pieper ter plaatse, een late Bosruiter (ook leuk) en weer een Dwerggors die zich moeilijk liet vinden en zien.

De dag eindigt weer in het Eierlandsche Huis, waar bijna 100 mensen het laatste avond-programma bij-wonen. Vincent Stork neemt voor de laatste keer de waarnemingen door. De Swarovski CL 8x30 verrekijker wordt door Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum uitgereikt ....... aan Ruud van Beusekom, uiteraard voor het vinden van de beste soort van het weekend: de Zwartkeellijster. Lees zijn eigen verhaal hier. De avond wordt afgesloten door Laurens Steijn met een mooie lezing over Sulawesie.

2De prijsuitreiking aan Ruud van Beusekom.

Maandag 19 oktober
Hoewel veel vogelaars in de loop van de zondag alweer huiswaarts vertrokken waren, waren er nog voldoende vogelaars op het eiland aanwezig om de Whatsapp-groepen nog een dagje open te houden. Wij zouden de waarnemingen niet meer doorzetten, maar als ik zie dat er een mooie Siberische Boompieper in het Krimbos en even later een Pallas Boszanger in de tuintjes gevonden worden, moeten die toch nog even op alle groepen gedeeld. Dat levert de aanwezigen nog twee mooie soorten op en een mooie afsluiting van het geslaagde Dutch Birding-vogelweekend 2015.

6Kijken naar de Siberische Boompieper (Marc Guijt)

Siberische BoompieperSiberische Boompieper Olive-backed Pipit Anthus hodgsoni, Texel, 18 oktober 2015 (Erik Menkveld)
Note: tijdens de 2e editie van het Dutch Birding weekend op Texel in 1987 werd de eerste Siberische Boompieper (toen nog Olijfgroene Boompieper genoemd) ooit voor Nederland gevonden.

Pallas BoszangerPallas' Boszanger Pallas' Leaf Warbler Phylloscopus proregulus, Texel, 18 oktober 2015 (Alex Bos).

Het volgende Dutch Birding-vogelweekend op Texel wordt gehouden van 6-9 mei 2016.

Wietze Janse

5Koffiedrinken en/of lunchen in de Robbenjager

SWAROVSKI DAGEN
Tijdens het Dutch Birding Vogelweekend werden ook de Swarovski-dagen georganiseerd. Medewerkers van Swarovski Optik waren de hele zaterdag en zondag aanwezig in het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp voor service en demonstratie. Swarovski toonde deze dagen onder meer haar vernieuwde EL Swarovision serie. Aan deze topkijker zijn weer een aantal belangrijke dingen veranderd. Dit jaar waren ook Meopta en Bynolyt aanwezig om kijkers in het middensegment te presenteren.

EXCURSIES
Er werden dit jaar diverse vogelexcursies georganiseerd: op zaterdagochtend en zondagochtend een vogelherkenningsexcursie onder leiding van Arjan Dwarshuis (bekend van zijn Biggest Year en van In de Ban van de Condor), op zaterdag en zondag busexcursies door het Vogelinformatiecentrum en birdingtexel.com, en op zaterdagmiddag en zondagmiddag speciale bladkoning-excursies onder leiding van een gids van Dutch Birding. In totaal hebben bijna 100 mensen aan deze vogelexcursies deelgenomen. De opbrengsten zijn door het Vogelinformatiecentrum overgemaakt aan het Goede Doel van Arjan Dwarshuis.

6Arjan Dwarshuis in actie .... de vogellijst van geziene soorten maken met jeugdig talent.

Als Dutch Birding kunnen wij terugkijken op een zeer succesvolle 30e editie van het Dutch Birding Texelweekend. De boeiende en leerzame lezingen werden zeer goed bezocht, met een recordaantal bezoekers op zaterdagavond van ca. 200 bezoekers. En bovenal overdag in het veld werd heel Texel fanatiek afgezocht. Waarbij de enorme aantallen trekvogels, met name Goudhanen, Roodborsten en Koperwieken, indrukwekkend waren. De excursies georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum in samenwerking met Birding Texel zijn een goede aanvulling op het programma om vogelaars kennis te laten maken met het fenomeen van het zoeken naar en herkennen van interessante en zeldzame soorten.

Namens Dutch Birding willen wij Marc Plomp (Vogelinformatiecentrum Texel) bedanken voor het mede-organiseren van het weekend; Swarovski Optik voor het ter beschikking stellen van de kijker voor 'Soort van het weekend; Joost Oldenburg (Eierlandsche Huis) en Maaike Wiebenga (De Robbenjager) voor hun gastvrijheid; Wietze en Jonathan Janse voor het coördineren en doorzetten van alle leuke waarnemingen tijdens het weekend; Jos van den Berg, Arjan Dwarshuis en Marc Guyt voor het geven van excursies; Diederik Kok, Sander Lagerveld, Arjan Dwarshuis en Laurens Stein voor het geven van lezingen en bovenal Vincent Stork voor zijn bevlogen en betrokken manier om ons iedere avond door de waarnemingenlog mee te nemen!

Arjan van Egmond & Marten Miske, namens Dutch Birding Association

5388 views

Reacties:

reactie
Door: Gijsbert van der Bent, vrijdag 23 oktober 2015 18:41
Ziet er allemaal erg gezellig uit!
Ik herinner me van 1987 dat ik voor een Indische Boompieper de Robbenjager op ben gegaan, en dus niet voor een Olijfgroene Boompieper.
reactie
Door: Edwin Russer, zondag 25 oktober 2015 10:33
Leuk interview Arjan bij Humberto Tan, begin ongeveer bij minuut 27

http://www.rtlxl.nl/#!/rt...

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.