Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Avifauna
Vogelvaartochten op het IJsselmeer


Langs de grootste aalscholverkolonies van Nederland en vogeleiland De Kreupel

Op zaterdag 13 en zondag 14 maart 2010 vertrekt ms. Friesland (voormalige veerboot naar Terschelling ) vanuit Enkhuizen voor een vogeltocht langs de IJsselmeerkust met als hoogtepunt het ronden van vogeleiland De Kreupel. FOGOL en de KNNV, vereniging voor veldbiologie, organiseren samen deze tochten in nauwe samenwerking met SBB (Staatsbosbeheer) en RWS (Rijkswaterstaat). Zo kunnen de vele belangstellenden kennis maken met de natuurrijkdom van het IJsselmeer. Er zijn daarom ook voldoende vogelkenners aan boord om de vogels te benoemen en voor elke deelnemer is een excursiemap met veel informatie.
De route is zo gekozen dat de grootste aalscholverkolonies van ons land goed bekeken kunnen worden, o.a. die van het nieuwe natuureiland de Kreupel. Bovendien zijn in deze tijd van het jaar de aalscholvers in broedkleed, voor 80 % in de kolonies aanwezig en is de moerasvegetatie nog kaal. Daardoor is er mogelijk ook zicht op de lepelaarkolonie van de Vooroever- met al enkele jaren zo'n 40 nesten.
In 2003 kwam het nieuwe natuurgebied De Kreupel gereed. Het is vanaf het begin door vogels in gebruik genomen. Het bevat de grootste visdiefkolonie van Nederland en af en toe broeden er ook dwergsterns. Aan het eind van de zomer slapen er tienduizenden zwarte sterns. Maar beeldbepalend blijven de aalscholvers die er op de grond broeden, op diverse locaties; in totaal tot meer dan 3000 nesten.
Een vaartocht in maart biedt ook nog kans op wintervogels zoals soorten futen en grote groepen brilduikers, meerkoeten, kuifeenden en toppers. Ook is het IJsselmeer pleisterplaats voor zaagbekken , met name Grote Zaagbekken.
Het IJsselmeer is Natura 2000 gebied omdat het voor verschillende soorten watervogels van internationale betekenis is. Ecologen van RWS Lelystad doen veel onderzoek en ontwerpen nieuwe natuur. Tijdens de vaartocht geven Mennobart van Eerden en Stef van Rijn presentaties over de aalscholver en de vogelrijkdom van het IJsselmeer. Natuurfotograaf Cees Schaper laat foto's zien van de vogels van de Ven, Vooroever en De Kreupel.
Meer excursiegegevens zijn te vinden op de site www.knnv.nl/hoorn.

1

ms. Friesland (Debby Doodeman)

2

Aalscholvers (Phalacrocorax carbo), Kolonie de Ven (Debby Doodeman).

13011 views

Reacties:

reactie
Door: Gijsbert van der Bent, donderdag 28 januari 2010 23:19
Ik heb goede herinneringen aan een twitch van een Kleine Topper op het Haringvliet met een SBB-boot. Al weer tien jaar geleden! Zou dit nog wat op kunnen leveren behalve het gewone spul? Zo niet, dan lijkt het me in ieder geval een leerzame en gezellige tocht

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.