Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Avifauna
Vogelvaartochten op het IJsselmeer

Vanwege het grote succes van de vorige vogelvaartochten langs de IJsselmeerkust en de Kreupel, organiseert FOGOL opnieuw twee excursies in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, de KNNV afdeling Hoorn en Staatbosbeheer. Tijdens deze tocht maken de opvarenden kennis met de bijzondere natuur van het IJsselmeer. Als hoogtepunt varen we rond vogeleiland De Kreupel.

Ijserlmeertocht1

Het IJsselmeer is een van de grootste en voor vogels belangrijkste zoetwaterwetlands van Noordwest Europa. Niet voor niets zijn het IJsselmeer, Markermeer en IJmeer aangewezen als Natura 2000-gebieden met een internationale betekenis voor een groot aantal watervogels. Zo trekken er elk jaar tienduizenden zwarte sterns langs en verblijven er in de winter duizenden grote zaagbekken en toppers uit Noord-Europa. Het is daarmee een belangrijke schakel op de zogenaamde 'Oost-Atlantische flyway', de trekroute van (noord-)Europese vogels van en naar Afrika.

Het vogeleiland De Kreupel is inmiddels beroemd om haar enorme visdief- en kokmeeuwkolonie en de grondbroedende aalscholvers. Met andere woorden: het IJsselmeergebied is zeer waardevol voor vogels. Dit wil niet zeggen dat het vanzelfsprekend is dat deze waarden behouden blijven voor de toekomst. Van alle kanten wordt aan het IJsselmeer getrokken. Een voorbeeld van zo'n zorgelijke ontwikkeling is dat van een groot windmolenpark in en langs het IJsselmeer bij Urk.

Tijdens de tocht zijn er onder andere lezingen door Luc Hoogenstein en Gert Ottens van Vogelbescherming Nederland. Zij zullen dieper ingaan op de ontwikkelingen in het IJsselmeergebied. Daarnaast zal Vogelbescherming toelichten hoe zij zich inzetten voor het behoud van het IJsselmeer als belangrijk vogel- en natuurgebied.

Het lezingenprogramma is:

- Vogels beschermen in het IJsselmeer
Gert Ottens (zaterdag) en Luc Hoogenstein (zondag), Vogelbescherming Nederland
- Kampen de visdieven van de Kreupel met voedselproblemen in het IJsselmeer?
Sjoerd Dirksen, Bureau Waardenburg
- Wie is dat toch met die telescoop?
Rob van Hattem

Ijserlmeertocht3

Om de tocht compleet te maken zijn er vogelkenners aan boord om de vogels te benoemen. De presentatie aan boord is in handen van Jan Marbus van de KNNV. Voor elke deelnemer ligt er een excursiemap met veel informatie klaar. (Zie ook de website voor nog meer leuke extra's).

De route van de vaartochten wordt zo gekozen dat we de meeste kans hebben op grote groepen vogels. We varen met de ms Friesland (voormalige veerboot naar Terschelling) langs de grootste aalscholverkolonies van ons land. Een vaartocht in maart biedt veel kans op wintervogels, zoals soorten futen, grote groepen brilduikers en zaagbekken, meerkoeten, kuifeenden en toppers. Tijdens de vorige vaartocht troffen we meer dan achtduizend toppers.

Om de bijzondere natuur in het IJsselmeer zelf te ontdekken organiseert FOGOL opnieuw twee vaarexcursies, met daarin ruime aandacht voor de vogelbeschermingaspecten.

Zaterdag 12 en zondag 13 maart 2011
Haven Enkhuizen
MS Friesland (voormalige veerboot naar Terschelling)
Vanaf 09:30 uur inschepen 10:30 uur vertrek, 15:30 uur afmeren, kosten € 22,- (basisschool leerlingen € 13,-). Meer informatie en opgeven kan op www.fogol.nl of bel 06-30021816

Ijserlmeertocht2

13196 views

Reacties:


Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.