Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Let op Lammergieren!

Op 8 juli j.l. zijn maar liefst drie Lammergieren gemeld ten westen van Coutances, Normandië, Frankrijk, vliegend in noord-noordwestelijke richting. Ook voor Nederlandse vogelaars een interessante waarneming, aangezien het laatste (en enige telbare) geval toch alweer dateert uit 2002. Opletten dus! Of het hier gaat om vogels van een herintroductieproject (zoals de vogels die in 1998 bij ons opdoken) is overigens niet bekend.

Al een aantal jaren worden in verschillende berggebieden in Europa Lammergieren uitgezet. Ook in 2010 zijn er weer vogels losgelaten en zijn verschillende nieuwe broedparen gevonden. Zodoende groeit het aantal vogels gestaag. De populatie in de Alpen omvatte dit jaar 18-19 broedparen (2 in Oostenrijk, 8 in Frankrijk, tenminste 2 in Italie en 3-4 in Zwitserland). Deze paren produceerden tezamen 12 jongen, maar door sterfte zullen waarschijnlijk minder dan 10 juvenielen uitvliegen. Voor het eerst sinds de start van het herintroductieproject is in Oostenrijk een jong grootgebracht. In Andalusie, Spanje, zijn dit jaar ook weer enkele in gevangenschap grootgebrachte vogels uitgezet. Meer informatie over het wel en wee van de populatie Lammergier in Europa en elders is te vinden op http://www.gyp-monitoring.com/index.php

12700 views

Reacties:

reactie
Door: Max Berlijn, zondag 11 juli 2010 13:21
Ik wil geen feestje verpesten maar ik zou wel willen weten of het geen eerste generatie vogels zijn (misschien met nog ongeruide gemerkte veren). Het lijkt er een beetje op gezien de historie dat die vogels het meest afdwalen naar NW europa en oudere generaties niet (meer).

Groet Max
reactie
Door: René Pop, donderdag 15 juli 2010 16:06
Welk feestje??

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.