Afgelopen zaterdag 11 februari 2012 vond de traditionele Dutch Birding-vogeldag alweer voor de zesde keer plaats in De Werelt te Lunteren. De eerste edities van deze jaarlijkse hoogtijdag voor Nederlandse vogelaars vonden begin jaren tachtig plaats, de allereerste op 27 november 1982, in een klein zaaltje in Leiden. Het programma van die dag is te lezen in Dutch Birding jaargang 4, nummer 4. Na Vogeldag 2 en 3 in 1984 is de Dutch Birding-vogeldag tot op de dag van vandaag een jaarlijks evenement geworden.
Ondanks het mooie winterweer en de vele uitgeschreven schaatstochten in het hele land hadden zaterdag toch weer velen de rit naar Lunteren gemaakt, al was het bezoekersaantal iets kleiner dan vorig jaar. Dat lag zeker niet aan het gevarieerde programma.
Na het welkomstwoord door dagvoorzitter Leon Boon en een korte terugblik en vooruitblik door DBA-voorzitter Arjan van Egmond, was het Martin Garner die op de inmiddels van hem bekende, inspirerende wijze de toehoorders tips gaf over het vinden van zeldzame en interessante vogels. Blijf niet te veel in je vaste verwachtingspatroon hangen, blijf vragen stellen (ook al zijn de gevestigde autoriteiten er al uit), 'make the most' van elke gelegenheid tot vogelen, en bekijk 'every bird, every flock, every day'.
'Martin Garner aan het woord', Dutch Birding-vogeldag, 11 februari 2012 (Rob Gordijn)
De Mystery Bird-competitie werd samengesteld en gepresenteerd door Roef Mulder (kijk op http://www.roeef.blogspot.com voor de opgaven en uitslag) en werd gewonnen door Gerald Driessens. De strijd om de tweede (Henk van Rijswijk) en derde plek was spannend. Nils van Duivendijk en Jan van der Laan moesten loten voor de derde prijs (Nils won). Mooie prijzen werden beschikbaar gesteld door Vogelinformatiecentrum Texel (een Bynolyt Starling 10x42 verrekijker), Lynx Edicions (Handbook Birds of the World deel 16) en Natuur & Boek (een boekenbon van 50 euro)
Sander Bot en Sjoerd Radstaak namen het publiek mee op reis door Ethiopië met een enthousiast en regelmatig droogkomisch verhaal en prachtige foto's. Verder waren er korte lezingen door Pedro Brugge van Swarovski Optik over de nieuwe Swarovski verrekijkers en door Marijn Nijssen (Stichting Bargerveen) over het 2012 Jaar van de Klauwieren (eigenlijk was 2011 het Jaar van de Klauwieren ...).
Het programma werd afgesloten door traditionele uitsmijter Wim Wiegant, die met de nodige luim maar ook spitsvondigheid de ontwikkelingen schetste in de opbouw van de Nederlandse lijst van vogelsoorten. Hoe komen we aan 500 soorten, en wanneer zullen we aan de 550 soorten zitten? Volgens Wiegant zal een aantal toehoorders zeker nog meemaken dat de mijlpaal van 550 soorten wordt bereikt, en dat een individuele vogelaar de grens van 500 soorten bereikt.
'Drukte in de foyer', Dutch Birding-vogeldag, 11 februari 2012 (Arnoud B van den Berg)
De foyer van het congrescentrum werd zoals altijd ingenomen door stands met boeken, optische apparatuur, cd's en dvd's, collega-vogelorganisaties en aanbieders van vogelreizen. Zonder hen zou de Vogeldag niet compleet zijn!
's Avonds was er voor alle bestuurs- en redactiemedewerkers van de Dutch Birding een etentje in het restaurant. Inmiddels was ook Jeroen van Vianen in De Werelt gearriveerd. Hij werd bedankt voor alle inzet - Dutch Bird Alerts, Digitale Avifauna - voor Dutch Birding. Omdat Jeroen's tomeloze inzet al langer meegaat dan afgelopen jaar ontvangt hij naast de titel 'Dutch Birder van het Jaar 2011' ook een zilveren Ross' Meeuw-speldje als blijk van waardering.
Voor volgend jaar staat de Vogeldag ook al op de kalender: zaterdag 2 februari 2013.
Arjan van Egmond
Een korte impressie Dutch Birding-vogeldag 2012 door Marc Plomp (Natuur Digitaal)
18227 views
Reacties:
Door: Leo Heemskerk, vrijdag 24 februari 2012 22:38 |
Mede namens Ina en Meike willen wij graag het DBA bestuur en de organisatoren bedanken voor het beschikbaar stellen van de tafel voor de verkoop van de boeken van Hans ter Haar. We hebben een mooi bedrag van boven de 1000 Euro opgehaald. Alle kopers en geïnteresseerden veel dank voor jullie bijdragen en steun! Met vriendelijke groet, Leo Heemskerk en Ferry Ossendorp |