Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Scopac: geeft je de vrije hand.

De Scopac is zo'n product waarvan je de naam al lang kent en je ziet er altijd wel een paar tijdens een twitch. Dus op een Dutch Birding-dag besluiten we er dan toch maar eentje aan te schaffen. En als je hem dan gebruikt vraag je jezelf af waarom je er niet al 'tien jaar' eerder een hebt gekocht.

Vale Gierzwaluw-twitch

Scopac is een Engels product gemaakt door en voor vogelaars. Er zijn twee verschillende versies; hier bespreken we de zwarte 'Scopac Plus', daarnaast is er nog de uitgeklede versie, de groene 'Scopac Lite'. De meeste vogelaars kiezen voor de Scopac Plus maar sommigen prefereren juist de Scopac Lite. In Nederland wordt Scopac geïntroduceerd en verkocht door James Lidster.

Bevestigen Scopac aan je statief
Scopac is een soort rugtas die je aan je statief bevestigt waardoor je een telescoop op je rug kan dragen. De bevestiging gaat vrij eenvoudig met de meegeleverde gebruiksaanwijzing. Aan de Scopac zit een aantal bevestigingspunten zodat de rugtas aan alle kanten goed vastzit en erg stevig aanvoelt; geen gewiebel dus. Het is de eerste keer even goed kijken maar het werkt vrij eenvoudig. Alleen met de onderste bandjes hadden wij wat meer moeite om ze te bevestigen; hier kan de gebruiksaanwijzing nog iets beter op inzoomen. Het voordeel is dat, als je de Scopac om wat voor reden eraf haalt, je juist deze bandjes wel kunt laten zitten.
De draagbanden van de rugtas kunnen worden ingesteld en hebben ook een borstband voor extra stabiliteit.

Gebruik met poten uitgeschoven.

Het veld in
Als we voorheen lange stukken liepen was er soms twijfel: nemen we de telescoop mee of niet? Na verloop van tijd wordt het dragen ervan zwaar en bovendien heb je je handen niet vrij om even snel te kunnen scannen met je kijker, dode vogels op te rapen of je broodje te kunnen eten. Met de Scopac gaat de telescoop weer veel vaker mee het veld in. Het draagt erg fijn en het gewicht is veel beter verdeeld, maar natuurlijk het grootste voordeel: je hebt je handen vrij.

Scoop gaat mee het veld in.

De Scopac is uiteraard ook heel geschikt om je overige spullen in mee te dragen. Natuurlijk is de inhoud minder dan een gewone rugtas, maar je kunt er toch behoorlijk wat in kwijt. Wij stoppen er regelmatig het vogelboek, portemonnee, een broodje en wat te drinken in. Er zijn twee verschillende compartimenten. Het vak tegen je rug is voor het vogelboek bedoeld en de overige spullen kunnen in het andere vak. Er zit ook nog een clip aan waar je bijvoorbeeld een GPS aan vast kunt klikken.

Wat past er allemaal in?

Poten in of uit?
Als we de telescoop vaker achter elkaar gebruiken en steeds een stukje verder lopen, dan laten we de poten gewoon uitgeschoven. In de praktijk blijkt dat je er zo namelijk prima een stuk mee kunt lopen. Dit scheelt onnodig in- en uitschuiven van de poten en de scoop is zo direct klaar voor gebruik.

In het hoge gras.

Maar: door hoog gras of langs struikgewas kan het soms een uitdaging zijn om er op deze manier soepeltjes doorheen te lopen. Ook tijdens een drukbezochte twitch raden wij dit af (of juist niet).
Even ouderwets op de schouder dragen kan ook nog prima, mits de Scopac niet te vol zit.

Gebruik met poten uitgeschoven.

Andere merken
Wij kennen een andere soortgelijke statiefdrager, de Telebackpack van Bynolyt. De prijs hiervan is € 69,-. Deze hebben we niet getest.

Conclusie
De Scopac is een zeer nuttige aanvulling op je basisuitrusting en vergemakkelijkt de uren in het veld met je scoop. Het meest prettige dat wij hebben ervaren, is dat je je handen vrij hebt en het dragen ervan veel langer uit te houden is.
De nadelen die wij kunnen bedenken is dat de telescoop meer wind vangt; met serieuze wind kan de telescoop wat meer trillen. Aan de andere kant kan de inhoud je statief ook weer verzwaren en meer stabiliteit geven.

Scopac: je handen vrij.

Scopac neergezet vanaf paard.

Technische gegevens

  • Geschikt voor elk statief: In principe past de Scopac op elk statief, alleen vanzelfsprekend niet op de hele kleine modelletjes.
  • Kleur: zwart.
  • Gewicht: 540 gram.
  • Inhoud rugtas: 4,5 liter.
  • Prijs: € 70,- (inclusief verzendkosten)/ € 65,- af te halen (bijvoorbeeld Dutch Birding-dag).
  • Om te bestellen, mail naar James Lidster: scopacnederland@gmail.com.


Jasmijn Hulleman, Miranda Zutt en Debby Doodeman

Scopac-zonsondergang

9622 views

Reacties:

reactie
Door: Jan van der Laan, zaterdag 24 januari 2015 22:54
Ik ga hem kopen ;-)
Gewijzigd op: 2015-01-26 21:33:05
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, zondag 25 januari 2015 16:31
De Leicester Llama over de Scopac-gebruiker:
“A (usually middle-aged) birdwatcher who carries their spotting scope/tripod in a 'Scopac', the reason being that they never use it and don't know what they're looking at anyway, so don't mind that it takes ten minutes to set it up from this position. The use of the Scopac also keeps the hands free for important things such as using mobile phones, consulting field guides, eating sandwiches, taking binoculars out of their case and gesticulating wildly at Marsh Harriers thus scaring off the rarity in the reedbed that others are trying to watch.”
reactie
Door: Gert Ottens, zondag 25 januari 2015 20:08
Kom op, jongens. Gewoon een leuke bespreking, door een paar leuke Dutch Birders, van een handige accesoire die ik (waarschijnlijk met reden) steeds vaker tegenkom in het veld.
reactie
Door: Miranda Zutt, zondag 25 januari 2015 22:06
Ik snap dat er mensen zijn die onze poging om eens op een andere manier een recensie te schrijven niet waarderen, maar is dit nu nodig Jannen? Ik kan het wel hebben hoor, maar ik vind het vervelend dat een prima product nu zo te kakken wordt gezet.
Gewijzigd op: 2015-01-25 22:06:21
reactie
Door: Rein Genuït, zondag 25 januari 2015 22:30
Een nominatie voor een loden loekie is hier wel op z'n plaats...
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, zondag 25 januari 2015 22:44
Had ik de laatste zin van de Llama (namelijk dát het een grap was) toch niet weg moeten laten. Ik kan alleen iets met een 25-liter scopac!
reactie
Door: Leo Heemskerk, zondag 25 januari 2015 23:45
Ha Ha : je overige spullen lippenstift, nagelvijl, ... =)
Wat tegenwoordig al niet tot de basisuitrusting van een vogelaar behoord.
reactie
Door: Miranda Zutt, maandag 26 januari 2015 00:08
Nog beter kijken Leo, wie weet wat je nog meer ontdekt ;)
reactie
Door: Debby Doodeman, maandag 26 januari 2015 10:09
Voor de heren die denken dat ze dit beter kunnen, Rein, Jan en al time low Jan, graag even hier aanmelden dan nemen we binnenkort contact met je op: http://www.dutchbirding.n...
reactie
Door: Jan van der Laan, maandag 26 januari 2015 10:17
Is dit nu een recensie of een advertentie? Ik zie op deze site steeds meer wat eigenlijk onder de noemer reclame valt. Ik begrijp dat er schoorstenem moeten roken, maar Swarovski, Birding Breaks e.d en nu dit weer hebben een stevige vinger in de pap. Succes er mee, ik blijf liever onafhankelijk.
reactie
Door: Miranda Zutt, maandag 26 januari 2015 10:54
Ik was eigenlijk van plan hier verder niet meer op te reageren want natuurlijk kan je van mening verschillen of een ander gevoel voor humor hebben. Echter als je en public ook nog even mijn/onze integriteit in twijfel trekt dan laat je mij geen keus. Ik vind dat niet zo netjes Jan.
Gewijzigd op: 2015-01-26 10:57:21
reactie
Door: Wouter van Pelt, maandag 26 januari 2015 13:09
Lijkt me best een handig ding, je ziet ze inderdaad steeds vaker in het veld. Ben wel benieuwd naar een vergelijk met die van Bynolyt qua bergruimte / gewicht / draagcomfort / kwaliteit etc.
reactie
Door: Jaap Denee, maandag 26 januari 2015 13:15
Heren, heren, jullie veroorzaken zoveel commotie... ik zou bijna denken dat jullie aandelen hebben in die handel!?

Maar wat zit er nu precies in die rugzak dan? Heb je dat ècht allemaal nodig tijdens het vogelen?
reactie
Door: Justin Jansen, maandag 26 januari 2015 14:28
Vind deze producttest eigenlijk wel grappig, weer eens iets anders. Ik maak er al jaren goed gebruik van (wel ander merk). En ik ben van middelbare leeftijd dus ik mag zo'n ding ook hebben....
reactie
Door: Marc Plomp, maandag 26 januari 2015 18:20
Voor de mensen die nog wel serieus de recensies lezen: De bynolyt is even zwaar of licht als de Scopac en heeft iets meer inhoud. Echter bij beide is de inhoud niet 100% te benutten omdat de meeste statieven een middenzuil hebben die het tasje een beetje indrukt. Bij de Bynolyt uitvoering kan je het tasje eraf halen en voor op je draagbanden klikken waardoor de volledige ruimte te benutten is. Draagcomfort ervaar ik als gelijk, terwijl ik vind dat de manier van bevestigen aan het statief bij Bynolyt net iets makkelijker is, maar verschil is echt klein. Zelf gooi ik de Bynolyt binnen enkele seconden van mn rug en staat het statief met telescoop voor me, dus uiterst snel zodat ik altijd mn handen vrij heb om de kijker met beide handen te kunnen gebruiken. De Bynolyt uitvoering (69 euro) is verkrijgbaar bij de betere speciaal zaken.
Gewijzigd op: 2015-01-28 12:41:34
reactie
Door: Rein Genuït, maandag 26 januari 2015 18:53
Sorry Debby, maar ik heb niet de juiste humor om dit soort recensie's te maken
Gewijzigd op: 2015-01-26 18:54:19
reactie
Door: Jan van der Laan, maandag 26 januari 2015 21:34
Ik hem bij mijn negatieve reactie verwijderd. Sorry dames voor mijn negativisme!
reactie
Door: Leo Heemskerk, maandag 26 januari 2015 22:26
negativisme heeft ook zijn charme Jan =)
Gewijzigd op: 2015-01-26 22:27:13
reactie
Door: Wouter van Pelt, dinsdag 27 januari 2015 11:11
Thanks, Marc
reactie
Door: Miranda Zutt, dinsdag 27 januari 2015 11:12
Tis goed hoor Jan. En met je gevoel, voor humor is bij nader inzien ook niets mis ;)
reactie
Door: Debby Doodeman, dinsdag 27 januari 2015 12:05
Nog een laatste opmerking, natuurlijk zijn adverteerders voor Dutch Birding van grote waarde en uiteraard niet alleen uit financieel oogpunt. Wij staan open voor partijen (adverteerder of niet) die het leuk/nuttig vinden een product via Dutch Birding te laten recenseren/testen in het veld. Leidend voor ons is: is een recensie van waarde voor de lezers? Hoewel de praktijk uit wijst dat het aantal organisaties nog vrij gering is, zien wij daarin wel steeds meer variatie. En voor alle activiteiten van Dutch Birding geldt dat dit in ieders vrije tijd wordt gedaan; alle support blijft welkom! (zie link in mijn vorige post).
Gewijzigd op: 2015-01-27 13:33:35
reactie
Door: Max Berlijn, dinsdag 27 januari 2015 23:44
Het zou geweldig zijn om optische prestaties van kijkers te testen (maar dat is niet eenvoudig). De nieuwe Zeiss Victory 10x42 T* SF kijker zou ik wel eens objectief afgezet willen zien t.o.v. de Swarovski's. "Vroeguah" deed men dat o.a. bij Vogelbescherming maar ze zijn daar mee gestopt. Door het wegvallen van vele vogelbladen uit het buitenland zijn deze vergelijkingen daar ook verdwenen.
Gewijzigd op: 2015-01-27 23:53:25
reactie
Door: Marc Plomp, woensdag 28 januari 2015 12:40
Ha Max, die 10x heb ik nog niet binnen, maar de 8x kan ik wel objectief afzetten tegen de andere kijkers in de markt, die heb ik gewoon staan. Kom eens een dagje naar Texel, dan een leuke test.
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, woensdag 28 januari 2015 18:56
Ger Meesters was ook altijd goed in kijkertesten.
reactie
Door: John van der Woude, woensdag 28 januari 2015 19:46
Over de nieuwe Zeiss 10x: die mag ik af en toe even vasthouden bij onze vriend die hem als eerste ter wereld kocht in Zeist bij de introductue daar. Ik ben zelf een fervent Leica-gebruiker (momenteel Ultravid HD 10x42) maar ik moet bekennen dat ik tamelijk geschokt ben iedere keer als ik door die nieuwe Zeiss mag kijken, wat een geweldige kijker is dat!! Tijd dus voor inderdaad een vergelijkende test tussen de nieuwe producten van Leica (HD+ heb ik vernomen), Zeiss en Swarovski.
In het algemeen zijn vergelijkende tests natuurlijk de echte tests. Bovendien, de permanente en vaak zwaar aangezette reclame voor Swarovski in NL vind ik storend en eenzijdig.
reactie
Door: Max Berlijn, donderdag 29 januari 2015 05:40
Goed plan Marc, maar eigen vergelijk vind ik in mijn geval niet voldoende. Ik heb contactlensen en het is dagafhankelijk hoe mijn ogen willen zijn en dus hoe ik door een kijker kijk. Ik begrijp uit jouw posting dat de 10x nog slecht leverbaar is?
Gewijzigd op: 2015-01-29 05:40:51

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.