Jullie noorderburen zijn bij ons vaak het gespreksonderwerp tijdens de middagpauze. Is het geen Roodkeelstrandloper, dan wel een Kaspische Plevier, Ross' Meeuw of Groene Bijeneter. Deze week nog hadden we het over de Amerikaanse Oeverloper van Rilland. Ik zei toen tegen Gerald Driessens dat ik die soort al vaak in het buitenland had gezien en dat een ontdekking hiervan mij weinig kick zou geven. Verkeerd gedacht.
Op donderdag 4 augustus besloot ik om na het werk Linkeroever te bezoeken voor planten. Ik kon hier immers nog makkelijk 15 nieuwe scoren. Goed voorbereid begon ik mijn tocht in de buurt van Blokkersdijk. Na het Mottenkruid was het de beurt aan het Doorschijnend Sterrenkroos. Deze stond aan de waterkant van de Middenvijver. Omdat dit terrein onoverzichtelijk is ingericht kwam ik terecht aan de verkeerde kant van de plas. Een beetje opgejaagd door een man met de verkeerde bedoelingen (dit is tevens een ontmoetingsplaats), besloot ik om snel naar de veilige overkant te waden. Indra Jacobs die in de buurt was, had mij hiervoor immers al gewaarschuwd. Broekspijpen oprollen en in een mum van tijd stond ik weer op het droge. Vrijwel onmiddellijk vloog hier een Oeverloper op. Met de vogel van Nederland nog fris in het geheugen toch maar even kijken. Het bleek een gewone te zijn. Kort daarop vloog een tweede vogel op. Ook deze werd al snel gedetermineerd als een gewone Oeverloper. Concentratie! Sterrenkroos.. In mijn ooghoek zag ik een derde 'oeverloper' even flutteren over het water om direct terug op de kant te gaan zitten. Checken. Stilte. Slik! Di..dit kon toch geen waar zijn?! Stapjes achteruit want ik sta te dicht. Mijn haar komt recht, de adrenaline begint te gutsen, een gigantische 'thrill' gaat door mijn lijf en mijn handen beginnen te beven als zot. Overal bolletjes!! IJ bellen. Als een gek begin ik wartaal uit te schreien om MIJ er onmiddellijk van te overtuigen dat ik op een ADULT ZOMER AMERIKAANSE OEVERLOPER sta te kijken die op nog geen 15 meter van mij zit!!! Hij komt eraan. Met trillende handen de codes proberen aflezen. Ik vind niks gebiedspecifiek. Dan maar Antwerpen, onbepaalde plaats. Het TWITCHEN kan beginnen!
Door de tientallen telefoons verliep de communicatie niet altijd even vlot. Dit moet voor veel mensen ongemeen frustrerend geweest zijn maar op dat moment was er geen andere optie. De nervositeit was te groot. Eind goed al goed, de vogel liet zich nog tot donker bewonderen, vaak van op heel korte afstand. Dank voor alle felicitaties, dat doet enorm veel deugd! Op naar de volgende.
David 'Billy' Herman
De twitch ongeveer anderhalf uur na de beep (David 'Billy' Herman)
Wegaanduiding Amerikaanse Oeverloper (David 'Billy' Herman)
De plant waar het hem allemaal op te doen was met de vogel en het gebied op de achtergrond (David 'Billy' Herman)
Amerikaanse Oeverloper Actitis macularius Spotted Sandpiper, 04 augustus 2011, Linkeroever Antwerpen (Filip De Ruwe)
14773 views
Reacties:
Door: Jaap Denee, vrijdag 5 augustus 2011 09:52 |
Gaaf! Van harte. |
Door: David Uit de Weerd, vrijdag 5 augustus 2011 10:18 |
Top David! |
Door: Arnold Meijer, vrijdag 5 augustus 2011 10:31 |
chapeau! |
Door: Wietze Janse, vrijdag 5 augustus 2011 11:16 |
Die tekening op de grond is duidelijk een echte 'Driessens". Tot op de details nauwkeurig! |
Door: Hans Bossenbroek, vrijdag 5 augustus 2011 13:58 |
Nice! |
Door: Luuk Punt, vrijdag 5 augustus 2011 19:59 |
Van harte gefeliciteerd! Prachtig verhaal en de wegmarkering vind ik meesterlijk! Hartelijke groet, Luuk |