Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Avifauna
5e seizoen van de Batumi Raptor Count


Het intekenen voor het 5e seizoen van de Batumi Raptor Count is gestart en loopt als een trein. Want wie is er niet geïnteresseerd in een bezoek aan Batumi Raptor Count, in de Caucasus - Georgië, om de fenomenale najaarstrek van duizenden roofvogels zelf mee te maken?

telpost Shuamanta
Telpost Shuamanta (Bert Willaert)

Tijdens de herfst van 2011 werden over het hele seizoen (mid augustus- mid oktober) de volgende aantallen geteld, vanaf twee telposten: 450.000 Wespendief, 75.000 Zwarte wouw, 6.000 Dwergarend, 5.500 Schreeuwarend, 4.000 Bruine kiek, 3.200 Grauwe Kiek, 1.400 Slangenarend, 350 Steppekiek, 200 Bastaardarend, 180 Steppearend, 40 Aasgier, 30 Keizerarend en andere leukerds zoals 8 Aziatische Wespendief, de eerste Eleonora's, 2 Lanner en 3 Sakers, 1 Monniksgier...
En massa's ander grut zoals duizenden Bijeneters, Scharrelaars, Wielewalen, Kleine klappen etc ...

Wespendieven
Wespendieven Pernis apivoris (Christean Gelpke)

De volledige telling kun je vinden op onze (vernieuwde) website.
Een beschrijving van de omvang en fenologie van de roofvogeltrek kun je hier nalezen.

Als aangename afwisseling voor het roofvogelgeweld is de Chorochi-delta, vlakbij Batumi, het bezoeken waard. Het is een riviermonding omgeven door vijvers en weiden en een briljante stop-over voor alles wat er doortrekt. De larofielen worden er ook verwend, want op de rechteroever ligt een stort. (En misschien nog het meest overtuigend om u te overhalen, is dit nieuws: Georgië lokt toeristen met alcoholfontein).

Aziatische Wespendief
Aziatische Wespendief Pernis ptilorhynchus (Jan Ranson)

Er zijn drie opties om deel te nemen aan het project:
1) Help ons met de roofvogel-monitoring als TELLER.
In ruil voor een klein bedrag per dag (ca €7,-) kun je aansluiten voor minimum 12 dagen (10 dagen tellen en 2 off-days) en we voorzien in accommodatie, lokaal transport en eten. Bij voorkeur heb je ervaring als trekteller, in roofvogelherkenning en beschik je over genoeg Engels om te communiceren met de coordinatoren en andere tellers.
http://www.batumiraptorcount.org/projects/raptor-count/batumi-raptor-count-2012

2) Kom als ECO-TOURIST. Verblijf bij een gastgezin op wandelafstand van de telpost, all-inclusive, voor ca €23,- per dag en steun het project en de locale eco-nomie! Transport (met chauffeur) naar andere hotspots is mogelijk tegen lage prijzen (bijvoorbeeld voor €10 retour naar de delta)
http://www.batumiraptorcount.org/projects/ecotourism

3) Neem deel aan het Batumi Bird FESTIVAL en vier de 5de verjaardag van BRC samen met ons! Dit event wordt georganiseerd wanneer de roofvogeltrek het meest gevarieerd is, van 20 t/m 23 september. We voorzien dagelijkse excursies naar alle hotspots, culturele tours, lezingen (van o.a. Keith Bildstein, Alechandro Arrubio en Andrea Corso), een feestmaal en traditionele muziek. Je kan kiezen om te verblijven bij een van onze gastgezinnen of in een luxehotel, afhankelijk van je budget. Deelname aan het festival kost €90,- (alle excursies inbegrepen), prijzen per nacht (all-in) tussen €25,- en €50,-.
http://www.batumiraptorcount.org/projects/batumi-bird-festival

Ter info, we zijn een non-profit ngo, alle opbrengst gaat rechtstreeks naar de bescherming van deze bottleneck.

SteppekiekendiefBalkansperwerSchreeuwarend
Steppekiekendief Circus macrourus (Michiel Dusselier)Balkansperwer Accipiter brevipes (Jan Baert)Schreeuwarend Aquila pomarina (Johannes Jansen)

Wespendieven
Wespendieven Pernis apivoris (Christean Gelpke)

In de streek wordt intensief gejaagd, ook op roofvogels, en de kans is groot dat u er gedurende uw verblijf mee in contact zal komen.
Meer over het wie, wat, wanneer en waarom van de roofvogeljacht kun je hier lezen. Laat dit echter een reden zijn om net wél te komen om zo de lokale mensen te tonen dat de vogeltrek meer voor hun kan betekenen dan een taaie kiekendief voor op de barbecue...

Hopelijk tot daar,
het BRC-team
visit@batumiraptorcount.org
http://www.batumiraptorcount.org

Wespendief (Romain Riols)
Wespendief Pernis apivoris (Romain D. Riols)

17742 views

Reacties:

reactie
Door: Albert Noorlander, donderdag 26 april 2012 12:26
Ik was er in september/oktober 2009 en heb me uitstekend vermaakt. Niet alleen de roofvogeltrek was geweldig, maar ook de hele sfeer, de bevolking, de groep vrijwilligers. Ik had er graag weer bij geweest maar helaas gaat het ook dit jaar weer niet lukken. Het is absoluut een aanrader.
reactie
Door: ton eggenhuizen, donderdag 26 april 2012 16:41
in 2010 in Batumi roofvogels geteld, in 2011 in Chorokidelta vogels geringd. Onvergetelijke ervaring. Tis wel buffelen....

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.