Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Avifauna
Opvetten en wegwezen

Vanaf 19 februari 2010 is in museum Naturalis in Leiden de tentoonstelling 'Opvetten en wegwezen' te bezichtigen. De tentoonstelling, een samenwerkingsverband met Vogelbescherming Nederland, bevat meer dan 200 trekvogels uit de collectie van Naturalis en vertelt over de unieke prestatie die vogels op trek leveren en de bedreigingen waar ze mee geconfronteerd worden. Opvetten en wegwezen is tot en met 2 januari 2011 te bezichtigen.

Jaarlijks vliegen tientallen miljoenen trekvogels door, naar of uit ons land. Van broedgebied naar winterverblijf en omgekeerd. Niet om de kou te ontvluchten, maar om op een plek te komen waar ook in de winter voldoende voedsel voor handen is. Een enorme fysieke prestatie; de vogels vliegen vaak duizenden kilometers. Om energie te hebben voor de lange vluchten eten veel vogelsoorten zich voor een trektocht letterlijk vet, soms met een verdubbeling van hun gewicht tot gevolg. Dit proces wordt opvetten genoemd.

In de tentoonstelling 'Opvetten en wegwezen' staan de vogels ingedeeld op de afstand die ze afleggen. Een aantal vogels vertelt het verhaal over de trektocht die ze onderneemt. De Noordse stern bijvoorbeeld is de kampioen onder de trekvogels; hij vliegt in drie maanden tijd van de Noordpool naar de Zuidpool. De tentoonstelling laat zien wat er allemaal bij komt kijken om de trektocht te ondernemen. De verschillende vliegtechnieken die de vogels gebruiken, de timing van vertrek en de oriëntatie tijdens de trek. Maar ook de gevaren onderweg, van grote stormen tot hoogspanningsmasten en van roofdieren tot boortorens.

In Nederland wordt veel onderzoek gedaan aan trekvogels. Door wetenschappers, maar ook door vogelliefhebbers die vrijwillig bijdragen leveren door middel van waarnemingen en tellingen. Deze informatie is essentieel om de trek van vogels beter te begrijpen en de juiste beschermingsmaatregelen te nemen. In de tentoonstelling is een aantal voorbeelden te vinden.

Bezoekadres Naturalis
Darwinweg 2, Leiden
071 568 76 00
http://www.naturalis.nl
Naturalis ligt op 10 minuten loopafstand van NS station Leiden Centraal.

Toegangsprijzen museum

  • 0 t/m 3 jaar gratis
  • 4 t/m 12 jaar € 7,-
  • 13 t/m 17 jaar € 9,-
  • Vanaf 18 jaar € 11,-
  • 65+ € 10,-
  • Museumkaart gratis
  • CJP € 1,- korting
  • Groepen vanaf 10 personen € 1,- korting p.p.
  • Parkeren € 3,-

Leden van Vogelbescherming krijgen op vertoon ledenpas € 2,- korting11106 views

Reacties:


Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.