[VOOR NILS' VORIGE VERSLAG, KLIK HIER!]
9 mei
De Kaapverdische Mussen hebben het slecht vandaag. De wind is zo hard dat ze niet meer van het voordek naar het bovendek kunnen komen. Een vrouwtje is verzwakt en valt soms om bij een windvlaag. Petra en Ron Schoones nemen de verzorging serieus maar we lijken mussen te zijn verloren. Ze zijn nu zo'n 1500 km van hun thuis, Razo, verwijderd. Een telling in de ochtend komt op 8 uit, later in de middag 7... maar hopelijk schuilen ze op het deel van het achterdek waar wij niet mogen komen maar wat wel veel beschutting biedt met trossen en opgestapelde loopplanken.
Rosse Franjepoten Phalaropus fulicarius Red Phalarope (Laurens Steijn/Birdingbreaks)
We varen de hele dag evenwijdig aan Marokko, zo'n 100 km uit de kust. Het grootste deel van de dag is relatief rustig maar we zien nu voor het eerst grotere aantallen Rosse Franjepoten, waarvan een enkele vrouw in volledig zomerkleed (dagtotaal 173). Later in de middag beginnen we ineens meerdere Bonte Stormvogeltjes te zien. Zelfs op grote afstand zijn ze makkelijk te herkennen; springende witte dingetjes, als kangoeroes van de zee. Dan, voor ons aan de horizon een flock Zwarte Sterns die duidelijk aan het fourageren zijn, we staan op scherp! De Plancius hoeft niet van koers te veranderen om ons een bizar spektakel voor te schotelen. Bij, en vooral onder de Zwarte Sterns, dansen en springen 80+ Bonte Stormvogeltjes rond in een compacte groep. Overal waar je verder kijkt zie je ook Bonte Stofjes solo of in kleinere groepjes; totaal telt Leo er 165!
Bont Stormvogeltje Pelagodroma marina White-faced Storm Petrel (Laurens Steijn/Birdingbreaks)
Het blijkbaar beschikbare voedsel heeft ook een groep Indische Grienden aangetrokken. De Grienden komen soms vlakbij het schip en sommige beginnen met de staart op het water te slaan. We kunnen de dieren horen ademen. Een Harderwijk-gevoel begint bij me op te spelen wat verder nogal wordt verstekt door een groep Tuimelaars die ook komt kijken. Over de walky talky wordt de tune van Flipper gezongen ... Sommige komen surfend in de kruin van een golf aanzetten, samen of met z'n drieën netjes naast elkaar. Anderen springen hoog uit het water. Het lijkt werkelijk ingestudeerd. Ik kijk op en zie gelukkig alleen horizon, geen verzorger of trainer met een fluitje te bekennen...
Indische Griend Globicephala macrorhynchus Short-finned Pilot Whale (Laurens Steijn/Birdingbreaks)
10 mei
Vandaag staken we tussen de Canarische Eilanden door. Onderweg er naar toe bepaalden Bonte Stormvogeltjes nog steeds mede het beeld, zelfs tot vlak onder Gomera zie ik er nog een. Er wordt soms gezegd dat Bontje niet of nauwelijks vanaf die eilanden te doen is, maar deze had ongetwijfeld ook vanaf het vaste land van Gomera gezien kunnen worden, en dat midden op de dag.
Opmerkelijk is ook dat we 8 Eilandgierzwaluwen zagen, zo'n 30 km ten zuiden van de Canarische Eilanden. Waar die vandaan kwamen? Ze vlogen met ons mee in noordelijke richting en een enkele kwam laag over het dek en liet zich waanzinnig fotograferen door de fotografen. De herkenning t.o.v. gewone Gierzwaluw was zeker ook voor mij een goede opfrisser; iets lichter en bruiner dan Gierzwaluw, vrijwel geen lichtere keel en de gehele onderdelen diffuus geschubd/gemotteld (waarschijnlijk omdat de belichting van de onderdelen op zee beter is dan wanneer je ze op bijvoorbeeld Madeira rond de huizen ziet scheren). Dat ze ook kleiner zijn met een iets langere staart is zonder vergelijking natuurlijk lastig.
Madeiragierzwaluw Apus unicolor Plain Swift (Laurens Steijn/Birdingbreaks)
We hadden genoeg tijd dus we lummelden nog wat rond net ten zuiden van Gomera. Hier, nabij de grote broedkolonies van Kuhls Pijlstormvogels kon nu geen Scopoli's type uit de massa meer gepeurd worden. Dus het beeld dat Scopoli's tussen Kaapverdië en het Afrikaanse vaste land in deze tijd een normale verschijning is, lijkt aannemelijk.
Kuhls Pijlstormvogel Calonectris borealis Cory's Shearwater (Laurens Steijn/Birdingbreaks)
Indische Grienden zijn algemeen rond de Canaries en ook wij zagen meerdere groepen tot soms dicht bij het schip. Een steile, slanke rugvin zou kunnen behoord hebben aan False Killer Whale, maar de waarneming was wat vluchtig en niemand van de zeezoogdierenkenners durfde die determinatie door te drukken.
De Kaapverdische Mussen maken het nog steeds, of beter gezegd weer, goed. Alle 11 alive and kicking. Het rustige weer van vandaag heeft ze gelegenheid gegeven goed te eten. Inmiddels hebben ze ook ontdekt hoe naar de hogere dekken te komen zonder teruggeblazen te worden; ze nemen de trap! (echt geen geintje...). Ik was erg benieuwd wat ze zouden doen met Gomera in zicht. Toen we dichtbij kwamen werden ze onrustig (en daardoor ik), ze riepen veel en gingen op de reling zitten kijken naar Gomera. Maar zelfs toen we met de kijker de mensen zagen lopen op het eiland vertrokken ze niet. Morgen dan, bij de Salvagen?
Kaapverdische Mussen Passer iagoensis Iago Sparrows (Nils van Duivendijk/Birdingbreaks)
Nils van Duivendijk
DETERMINATIE ONDERWEG DEEL 3: BONT STORMVOGELTJE
Bont stormvogeltje Pelagodroma marina White-faced Storm Petrel (Laurens Steijn/Birdingbreaks)
Ongetwijfeld de grappigste soort tijdens onze trip. 'Lopend' en 'springend' op het water! De lange poten en de vleugelvorm (waarbij er geen knik is tussen de achterzijde van arm- en handvleugel) wordt gedeeld met Wilsons Stormvogeltje. Verder houdt elke vergelijking natuurlijk op. Zwemmend zijn ze wel eens voor Rosse Franjepoten aangezien, maar normaal is de herkenning geen probleem...
10273 views
Reacties:
Door: Richard Reijnders, maandag 13 mei 2013 09:27 |
Ontzettend leuk verslag, Nils. En ook nog spannend! |