Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...

Dutch Birding volume 27 (2005) no 1

2005-1

Herkenning van Afrotropische Vorkstaartplevier

Tijdens museumonderzoek aan Vorkstaartplevier Glareola pratincola en Oosterse Vorkstaartplevier G maldivarum bleken, anders dan uit literatuur naar voren komt, Afrotropische ondersoorten van Vorkstaartplevier (G p erlangeri, G p fuelleborni, G p riparia) als groep met name in adult zomerkleed goed te herkennen.
Vergeleken met Palearctische Vorkstaartplevier G p pratincola doen bij Afrotropische de donkerbruine kopkap, de vaak dieper beige keelvlek, het regelmatig ontbreken van de bleke binnenrand van de keelvlek, de aanwezigheid van een lange zwarte mondstreep, de donkerbruine en warm roestbruin getinte bovendelen, de pekzwarte en sterk glanzende handpennen en de in verhouding (afhankelijk van geslacht!) donkerder grijze tot zwarte delen van de ondervleugel (nog) meer denken aan Oosterse Vorkstaartplevier. Zelfs juveniele vogels vertonen vaak de donkere kopkap. Het kan echter uitgesloten worden geacht dat juveniele van Aftrotropische en Palearctische Vorkstaartplevieren in hetzelfde gebied voorkomen.
Afrotropische Vorkstaartplevier is vrij gemakkelijk herkenbaar maar men dient op zijn hoede te zijn voor Palearctische Vorkstaartplevieren uit Noord-Afrika die soms verschillende kenmerken van Afrotropische vertonen.

Gerald Driessens, Pastoriestraat 16, 2500 Lier, Belgium
(gerald.driessenspandora.be)terug