Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...

Woordenboek van de Nederlandse vogelnamen

Woordenboek Nederlandse vogelnamen

Klik hier om te bestellen

"Verklarend en etymologisch woordenboek van de Nederlandse vogelnamen"
door Klaas J. Eigenhuis
met illustraties van Dirk Moerbeek.
672 pagina's
ISBN 90-808433-1-8
NUR 626

Dit woordenboek neemt de lezer mee in de wondere wereld van de Nederlandse vogelnamen.
De titel geeft het al aan: de auteur verklaart de betekenis van de namen van onze vogels, en houdt zich bezig met de etymologie van de vogelnamen, ofwel, in gewoon Nederlands, hij onderzoekt hoe de namen van vogels zich in de loop der tijden hebben ontwikkeld.

Dit monumentale werk behandelt alle officiële Nederlandse en Friese namen van vogels die in Nederland en België in het wild zijn waargenomen. Daarnaast komen talloze volksnamen uit Nederland en België aan bod.

De auteur is tot het uiterste gegaan bij het verzamelen en onderzoeken van zijn materiaal. De tekst is dan ook rijkelijk voorzien van bronvermeldingen, locaties en tijden van volksnamen, synoniemen, voorgangers en nazaten en nog veel meer. Het resultaat is een wetenschappelijk verantwoorde uitgave, boordevol nieuwe inzichten die niet eerder in druk zijn verschenen. Het woordenboek is een naslagwerk en leesboek tegelijk. Voor de serieuze taalkundige biedt de uitgave, door het wetenschappelijke gehalte, talloze aanknopingspunten voor verdere studie. En voor wie het allemaal niet zo diepgaand hoeft, valt er door de leesbare stijl, veel te genieten van al die malle en mysterieuze vogelnamen die onze taal rijk is.

Omdat het oog ook wat wil, is gekozen voor illustraties: ambachtelijke etsen, niet van humor ontbloot, ademen de historische sfeer van de oude ornithologie en de krochten waaruit onze vogelnamen zijn ontstaan, terwijl talrijke vlotte veldschetsen aansluiten bij het ongedwongen karakter van de hedendaagse vogelaar.

Kortom een boek over passie voor vogels en taal, met een nimmer vertoonde schat aan wetenswaardigheden over onze vogelnamen, in een fraaie, heldere vorm gegoten, de nieuwe standaard voor allen die zich professioneel of in hun vrije tijd bezighouden met vogels en onze taal.