Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Nieuwe website binnenkort gelanceerd

UPDATE 3:
Op vrijdag 1 april om (ongeveer) 20:00 uur zal de oude website www.dutchbirding.nl uit de lucht zijn. Ook de DB-Alerts zijn vanaf dat moment offline. Dit zal naar verwachting ongeveer drie uur duren.



nieuwe site

Aan alle bezoekers van www.dutchbirding.nl. Op 1 april a.s. (géén grap!) wordt de nieuwe website van Dutch Birding gelanceerd. Het adres blijft hetzelfde, maar de site is in een volledig nieuw jasje gestoken en 'onder de motorkap' zijn veel veranderingen en verbeteringen doorgevoerd.


Wat is er veranderd?
Op de nieuwe site vind je een aantal vernieuwingen. Hieronder alvast een voorproefje.


Huisstijl - International journal on Palearctic birds
Het ontwerp van de website is gebaseerd op de vernieuwde huisstijl van Dutch Birding. Deze huisstijl zul je gaan zien in alle uitingen van Dutch Birding.

DB huisstijl


Drie websites in één
De drie websites www.dutchbirding.nl, www.dutchbirdalerts.nl en www.dutchavifauna.nl zijn samengevoegd tot één website. Heb je je als gebruiker aangemeld en ben je ingelogd, dan kun je met één en hetzelfde account door deze drie delen van de website heen gaan.


Eén account met extra mogelijkheden
Aan je account is ook je lidnummer gekoppeld, zowel dat van het tijdschrift als van Dutch Bird Alerts. Dit lidmaatschap geeft je een aantal extra rechten binnen de website, bijvoorbeeld het digitaal lezen van alle gepubliceerde Dutch Birding's, inclusief het meest recente nummer! In de nabije toekomst is het de bedoeling dat we deze mogelijkheden en de diverse lidmaatschapsvormen gaan uitbreiden.

In je account is het ook mogelijk om je gegevens te beheren en een digitaal 'smoelenboek' aan te maken en te delen met medevogelaars. Via het persoonlijk profiel wordt dit smoelenboek samengesteld. Je kunt nu, wanneer je ingelogd bent, snel je ranking, foto's en andere informatie delen met andere Dutch Birders. Tevens dienen de NAW-gegevens als input voor de ledenadministratie. Wijzigingen worden nu automatisch doorgegeven aan de ledenadministratie zodat de bezorging van het tijdschrift geborgd is.

Smoelenboek


Dutch Birding digitaal
Vanaf heden zijn alle gepubliceerde tijdschriften digitaal beschikbaar. Leden hebben binnen het huidige lidmaatschap toegang tot alle nummers. Ben je nog geen lid dan zijn tijdschriften ouder dan drie jaar vrij beschikbaar; je dient hiervoor wel een account te hebben. Dit account kan (als je dat nog niet hebt) gratis worden aangemaakt op de website.

DB Tijdschrift


Fotogalerij en reacties
Ook de opzet en het beheer van de fotogalerij is geheel vernieuwd. Zo worden foto's direct geplaatst zonder tussenkomst van een admin. Je eigen foto's staan nu ook in je persoonlijk profiel. Wel controleert de fotoredactie na plaatsing nog altijd wat er op de site is gezet.

Fotogalerij



Forum
Reacties onder verschillende foto's kunnen worden gekoppeld en komen in een forum. Op die manier komt er meer structuur in reacties en zijn deze later makkelijker in de aparte, nieuw opgezette forum-omgeving terug te vinden. Ook zijn hier buiten de fotogalerij om nieuwe forumonderwerpen in aan te maken. Het forum wordt beheerd door de fotoredactie.

DB forum

DB-Alerts
De DB-Alerts-pagina is zowel qua layout als techniek volledig vernieuwd. Hiermee is de site toekomstbestendig gemaakt. Een belangrijke verandering heeft betrekking op het waarnemingenoverzicht. Dit blijft gewoon bestaan, maar alleen begunstigers van Dutch Birding kunnen op de website nog alle details van de waarnemingen zien.

DB alerts

Dutch Avifauna
In lijn met dutchbirding.nl en dutchbirdalerts.nl heeft ook dutchavifauna.nl een nieuw design gekregen. Op de achtergrond wordt de database regelmatig aangevuld met nieuwe gevallen van zeldzame soorten, foto's, video's en referenties.

DB Avifauna



Bestuur, redacties en moderators
Dutch Birding Association

117313 views

Reacties:

reactie
Door: Klaas van Dijk, vrijdag 25 maart 2016 12:17
Het is wel wat jammer dat de teksten op de nieuwe website wat minder contrastrijk zijn dan op de oude website (hier is alles heel mooi zwart met een hele mooie witte achtergrond), maar daar zal helaas wel niets aan zijn te doen. Ook op bijvoorbeeld de site van Sovon is het contrast op het nieuwe deel van de website een stuk minder dan het contrast op de oude site. Hetzelfde euvel is er bv bij de nieuwe website van geese.org. Deze website is een stuk minder contrastrijk dan de oude website. Ik heb het er wel eens over gehad met IT-ers, maar een goede verklaring was er niet. Wel jammer, maar vermoedelijk dus helaas niets aan te doen.

Ik bedoel dus dat de teksten (letters, cijfers, etc.) op de oude websites / oude versies zwart zijn (op de nieuwe versies meer neigend naar grijs), met daaraan gekoppeld een witte achtergrond. Daardoor heeft alles een goed / maximaal contrast en is het allemaal heel makkelijk leesbaar. Nogmaals, IT-er hebben me niet kunnen uitleggen wat het voordeel was om te gaan werken met meer grijze letters.
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, zaterdag 26 maart 2016 16:56
Denk aub aan de vijftigplussers, voor wie de leesbril onmisbaar is en leesbaarheid heel belangrijk is!
reactie
Door: Eduard Sangster, maandag 28 maart 2016 22:12
Ik ben erg benieuwd. Succes met de laatste loodjes!
reactie
Door: Karel Hoogteyling, woensdag 30 maart 2016 12:44
Het is heel goed te zien dat er veel moeite en kracht in de nieuwe site(s) wordt gestoken. Op basis van de hier geposte afbeeldingen zie ik (als ontwerper) volgende verbeterpunten.
- portal aanduiding duidelijker: in welke site (van de drie) bevindt ik mij nu? Site-titel vs pagina-titel
- inlog duidelijker: als ingelogd: 'ingelogd als…' en niet 'account'
- eenduidiger vormgeving buttons: kleur soms blauw, soms oranje
- eenduidige benaming van tabs en pagina-titels: als 'galerij' de tab-naam is, dan ook de pagina-titel (en niet 'Fotogalerij'). Maak ook de subkeuzes (hier Mozaïek, subkeuze ònder Fotogalerij) duidelijker door hierarchische vormgeving: Fotogalerij = paginabreed
- eenduidger vormgeving rubriek-titel vs tekst-/bericht-titel: vormgeving nu tè dicht bij elkaar, door zelfde letter, iets verschil in grootte
- meer en beter onderscheid tussen hoofd-content en side-bar / opties
- op HOME dutchavifauna.nl: maak rijen duidelijker, en blocks duidelijker, toon de rij-titels bovenaan, en niet de buttons. Maak een apart block of rij voor de de relevante buttons/menu onder bijvoorbeeld 'Direct naar…'. Als een 'menu-op-een-pagina' veelvuldig voorkomt: maak daar een eenduidige oplossing voor in alle sites.
- op HOME dutchavifauna.nl: waarom grijze èn oranje bijschrift-balk bij de drie foto's? (Is dit overigens een vast drietal foto's, of een carroussel of slider, dan navigatie toevoegen)
- is het doenlijk om een '+' en '—' voor de (body-)tekst toe te voegen, zodat iedere gebruiker dit kan aanpassen aan behoefte?

Ben benieuwd, en good works natuurlijk!
Gewijzigd op: 2016-03-30 12:48:16
reactie
Door: Arnold Meijer, woensdag 30 maart 2016 13:39
Een groot aantal van je punten heeft al onze aandacht, er wordt nog hard gewerkt aan de nieuwe website. De rest wordt meegenomen voor toekomstige updates :-)
Gewijzigd op: 2016-03-30 13:43:07
reactie
Door: guus van duin, donderdag 31 maart 2016 00:12
inderdaad blijft zwarte tekst op witte ondergrond het simpelst, fraaist en het fijnst te lezen. mooie gelegenheid om ons qua kleurgebruik en letter te (blijven) onderscheiden van nogal wat modernistische sites, die hun lezers weg proberen te jagen met goedbedoelde probeersels. ben erg benieuwd ...

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.