Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Avifauna
Billy Award - buiten lopen en kleppers zoeken

In de zomer van 2006 kwam Davy Bosman met het idee aandraven om vogelkijkend Vlaanderen extra te motiveren buiten te lopen en kleppers te zoeken. Het idee kreeg vrij snel vorm en werd gelanceerd nog voor het echte najaar van start ging. Als afkooksel van de 'Djoni-Award'1 was de geboorte van de 'Billy-award' een feit. Kort samengevat is deze competitie, waarmee serieuze prijzen2 zijn te verdienen, gebaseerd op het vinden van zeldzame soorten binnen de Belgische landsgrenzen.

Sfeer ringsnavelmeeuw
Sfeerbeeldje net na de ontdekking van een Ringsnavelmeeuw in Kluizen door Peter Adriaens (01/04/2008).

Vol goeie moed en overtuiging zakte een meute jonge gasten tijdens de weekends van dat najaar af naar de Belgische kust op zoek naar die éne knalsoort. Ondanks de vele verwoede pogingen bleef een èchte twitchbare topper uit. Met de nodige nuance te nemen werd de eerste editie van deze competitie alsnog opgefleurd door een langstrekkende Kuhls' Pijlstormvogel (ondanks hun aanwezigheid op de telpost gemist door het merendeel van de deelnemers), een niet twitchbare Grote Grijze Snip en een veel te late Grauwe Fitis (die door zijn datum een Swinhoes Boszanger had moeten zijn maar jammerlijk genoeg juist werd gedetermineerd door zijn ontdekker Hans Matheve). Tussen de Kortteenleeuweriken, Roodstuitzwaluwen en boszangers door werd deze laatste uitgeroepen als eerste winnaar van de competitie.

De teleurstelling was groot want er zat meer in. Zeker wanneer je weet dat soorten als Noordse Boszanger, Roze Spreeuw, Woestijntapuit en Katvogel het lijstje hadden kunnen vervolledigen maar wegens niet ingeschreven niet in aanmerking kwamen voor de eerste editie. JTV3 besloot daarom de competitie in 2007 onder zijn vleugels te nemen en verder uit te bouwen. Met een vijfenveertig deelnemers gingen we doortastend te werk. Maarliefst 47 nominaties werden dat jaar gevonden. Slechts een greep uit het aanbod: Amerikaanse Wintertaling, Poelsnip (3de plaats, Geert Beckers), Baltische Mantelmeeuw (nieuw voor België), Groenlandse Kolgans, Grielen, Citroenkwikstaart, Krekelzanger, Dougall's sterns (9!), Schreeuwarend, Steppenkiekendief, Steppearend, Veldrietzanger (2de plaats, Peter Adriaens), Dwerggors, Steppekievit en vele anderen! Dit begon er al meer op te lijken. Het was echter geen van deze die ging lopen met de gouden medaille. Welke dan wel?..

Audouins Meeuw
Dankzij de Billy-Award werden al 4 nieuwe (onder)soorten voor België gevonden. Eén daarvan was deze Audouin's Meeuw die werd gevonden door Geert Beckers in Stokkem en de Billy-Award-winnaar in 2008 was. Geert Beckers (13/04/2008).

Ergens in de loop van juni kreeg ik op een doods moment in de namiddag een overdonderende telefoon. Zo één waarvan er net iets te weinig zijn in een jaar. Aan de andere kant van de lijn schreeuwde onze webmaster Bart Heirweg in de hoorn: "BILLY, BILLY, BILLY! ER VLIEGEN HIER 80 VALE GIEREN BOVEN MIJNE KOP!" Ik hoorde onmiddellijk dat dit geen grap was en voelde de adrenaline gutsen door de lijn. Ik poogde Bart enig sinds een beetje te kalmeren en er hem van te overtuigen te kijken en te genieten. Ik zou wel de rest doen en het nieuws wereldkundig maken. Na een klein uur waren de vogels zoek en was het bang afwachten. Tegen valavond kwam het verlossende telefoontje. De vogels waren terug gevonden en gaan slapen rond Ursel, een 50tal km. verderop. Een schitterende twitch tot gevolg en enkele hectische weken vol gierenpret. Vlaanderen stond in rep en roer en was werkelijk in de ban van de gieren!

Door het grote succes besloten we ermee door te gaan. Overtreffen kon niet meer dachten we maar het houdt ons scherp en het werkt motiverend. Heel motiverend als je kijkt wat 2008 inhield. Maarliefst 31 nominaties werden verzameld door een dertigtal deelnemers. De uitblinkers van dat jaar waren onder andere Ringsnavelmeeuw, Audouin's Meeuw (nieuw voor België, 1ste plaats, Geert Beckers), Kleine Kokmeeuw, Kumlien's Meeuw (nieuw voor België, 3de plaats, Peter Adriaens), Vorkstaartplevier, 3 Poelsnippen, Bosgors (2de plaats, Hans Matheve), Kleinst Waterhoen, Kleine Klapekster, Dougall's Stern (6!), Aziatische Goudplevier en Provençaalse Grasmus.

Sfeer vorkstaartplevier
Sfeerbeeldje net na de ontdekking van een Vorkstaartplevier in Bichterweerd door Geert Beckers (07/05/2008).

Het jaar 2009 begon spetterend voor twitchend Vlaanderen. In minder dan een week tijd kon iedereen die in het land was twee kleppers van formaat aan zijn lijst toevoegen: Bruine Lijster en Dikbekfuut. Het beloofde goed te worden om te jaarlijsten want naast deze twee waren ook nog Sneeuwuil, Arendbuizerd, Provençaalse Grasmus, Kleine Burgemeester en Cirlgors blijven hangen vanuit 2008! Johan Buckens waagde zijn poging en slaagde hierin met grootste onderscheiding. Naast een ontzaglijke verscherping van het Belgische record (+8 wat leidde tot 299 soorten) kaapte Johan maarliefst 7 van de 24 nominaties weg! En niet van de minste. Naast een reeks haalbare nominaties en een knappe twitchbare Alpengierzwaluw vond Johan tevens een langverwachte op lovenswaardige wijze. Volgend op een vluchtige waarneming van een langstrekkende 'Kleine Goudplevier spec.' besloot Johan vijftien kilometer noordelijker in het Zwin geschiedenis te schrijven met de eerste Amerikaanse Goudplevier voor België. Genoeg om als Billy-Award winnaar uit de bus te komen.

De tweede plaats was weggelegd voor Jelle Van den Berghe die met een enigmatische soort in het najaar van 2009 menig vogelaarhart sneller heeft doen kloppen. Een belachelijk makke Blauwstaart was gedurende twee weken extreem goed te bekijken in het Zeebrugse havengebied. Brons werd dan weer weggekaapt door Kenny Hessel. Deze stille genieter weet keer op keer snoeihard vanuit onverwachte hoek toe te slaan. Ditmaal was het een Aziatische Goudplevier in Doel die vele twitchers op de been bracht. Meer dan het vermelden waard maar helaas net niet genoeg voor een podiumplaats zijn de verdienstelijke bijdragen van Michaël Vandeput. Deze jonge twintiger versiert zijn nominaties door intensief te trektellen in het diepe binnenland. Onwaarschijnlijk maar waar schudde hij hiermee in 2009 onder andere een Breedbekstrandloper, Alpengierzwaluw en Gestreepte Strandloper uit zijn mouw! Ongetwijfeld zal Michaël in de toekomst beloond worden met een mooie podiumplaats, gewoon een kwestie van tijd.

2010 startte anders dan gewoonlijk. Een 4-jaar oude traditie werd door Steven Van Gompel naar de eeuwige jachtvelden gestuurd. Normaal is het Peter Adriaens die het jaar in gang zet maar ditmaal moet de overgang van oud naar nieuw Peter niet goed zijn bevallen want zijn Witbuikrotganzen kwamen één dag te laat. Het was Steven die op 2 januari met de eerste twitchbare Dwerggors voor Limburg de spits afbeet. Benieuwd welke verrassingen nog zullen komen.

Fontijntjes
Trektellers op de Fonteintjes, dè hotspot waar Johan Buckens onder andere Alpengierzwaluw en Amerikaanse Goudplevier vond in 2009. David 'Billy' Herman (25/04/2009).

Wie de Billy-Award verder wil volgen kan steeds terecht op onze site. We missen voorlopig wel nog wat inschrijvingen dus wie van plan is al dan niet gericht een goeie soort te vinden op Belgisch grondgebied en daarvoor beloond wil worden, gelieve zich in te schrijven. De winter is bijna gepasseerd en voor je het weet is het voorjaar hier. Wie weet zit er dan een Witkopgors op je voedertafel, vind je een Amerikaanse Oeverloper in zomerkleed langs de kades in Zeebrugge, zingt er een Withalsvliegenvanger in de tuin van uw buurvrouw, vliegt er een Stekelstaartgierzwaluw rond de kerk waar uw zus trouwt, hangt er een Rotskruiper tegen de gevel van uw werk, loop je op een Grijze Gors tijdens het vlinders kijken in de ardennen of misschien vind je wel die Groene Reiger waar Gerald over sprak tijdens een kajaktocht op de Lesse. Keuze genoeg, een goeie soort vinden schuilt net om de hoek evenals de Billy-Award winnen.

Billy

1: beloning voor de ontdekker van de beste soort op het grondgebied van groot Kortrijk, een gehucht in Vlaanderen.
2: met dank aan onze sponsors DutchBirding en RareBirdAlert.
3: Jong Twitchend Vlaanderen, een uit de hand gelopen grap die een groepering van jonge twitchende vogelaars in Vlaanderen omvat.

16531 views

Reacties:

reactie
Door: Ben Wielstra, vrijdag 26 februari 2010 23:40
Hoe is het mogelijk dat die Amigo zo lang op zich heeft laten wachten?
reactie
Door: Paul Gnodde, zondag 28 februari 2010 16:09
Sfeerbeeldje met fietsen op de nek: herken ik daar niet Sven Nijs, Niels Albert en op kop Zdenek Stybar? In ieder geval typisch Vlaanderen!

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.