Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Fotoblog Atlantic en Pacific: AO1 - de aftrap

Om een beeld te krijgen bij de sterke verhalen over de Atlantic en Pacific Odysseys die jullie hebben kunnen volgen via de Dutch Birding site zullen Remco Hofland en Menno van Duijn, aan de hand van een fotoblog, kort verslag doen van beide odysseys, in hapklare brokken. Links naar de eerder gepubliceerde reisblogs zijn voor het gemak bijgevoegd. Veel lees- en vooral kijkplezier!

 

Atlantic Petrel
Antarctic Petrel Thalassoica antarctica. Antarctica, 30 maart 2011 (Menno van Duijn). Ondanks de 10-20 miljoen broedparen is Antarctic Petrel een soort die niet altijd even makkelijk is tijdens de Atlantic Odyssey.

30-3 Bikkels

Een snoeiharde wind kracht 10 raast over het Antarctisch continent en beukt op het schip. De temperatuur van -12 maakt het er niet aangenamer op. Dichtgepakt strotseren we de kou. Het ijs op het schip wordt steeds dikker terwijl al het andere steeds kleiner wordt.... Zo ook onze hoop om nog voet aan wal te kunnen zetten. We manouvreren tussen de ijsbergen en -schotsen heen en weer.

Vladimir
Antarctica, 30 maart 2011 (Menno van Duijn). Goede beschermende kleding is een must...

Cape, Snow en soms Antarctic Petrels hebben er alle plezier in en keilen langs de schotsen op de wind. Hoewel wij hollanders de enigen zijn die nog buiten blijven houden wij het na een paar uur niet meer uit. We warmen ons af en toe op om dan vervolgens weer naar buiten te glijden. Als we bijna met onderkoelingsverschijnselen aan het diner verschijnen krijgen we nog net geen applaus voor ons doorzettingsvermogen, maar wel krijgen we schouderklopjes van de bemanning.

Light-manted Sooty Albatros
Light-mantled Sooty Albatros Phoebetria palpebrata. Antarctica, 30 maart 2011 (Menno van Duijn). Een zeer elegante verschijning in de koude regionen.

31-3 IJsberen op de Zuidpool

Ook de volgende dag doet de Antarctische winter van zich gelden. Gefrustreerd zitten we achter het raam naar buiten te staren, maar het zicht is maar 100 meter dus alleen de zeevogels die bijna tegen de ramen worden gekwakt zijn zichtbaar. Daar komt ook nog eens bij dat alle spray bevriest en heel het schip zo bedekt met ijs. Op de brug zweten ze ook peentjes en iedereen wil hier zo spoedig mogelijk weg.

Snow Petrel
Snow Petrel Pagodroma nivea. Antarctica, 30 maart 2011 (Menno van Duijn). The holy grail.

Binnen
Zeevogels kijken van achter de ramen.

01-04 Nasty Drake

De volgende ochtend mogen we weer naar buiten. Het is iets minder koud, maar er staat nog altijd een flinke deining en het waait behoorlijk. Op het achterdek staan we uit de wind en met één arm aan de railing en de ander aan kijker of camera weten we ons prima te vermaken met Blue Petrels, Fin Whales en Antarctic Prions evenals allerlei andere fijne buisneusjes.

Blue Petrel
Blue Petrel Halobaena caerulea. Antarctica, 1 april 2011 (Menno van Duijn).

Menno van Duijn

7689 views

Reacties:


Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.