Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Fotoblog Atlantic en Pacific: PO10 – tussen Bonin en Yokohama

Bij het naderen van de Bonin Eilanden was het snel gedaan met de lege zeedagen: de (hier in het noorden van onderen lichte) Wedge-tailed Shearwaters namen weer toe, we zagen weer Pterodroma's (Bonin Petrels) en we konden uitzien naar de laatste paar nieuwe soorten. Voor dit laatste deel van de reis stonden namelijk Bannerman's en Streaked Shearwater, Black-footed, Laysan en de critically endangered Steller's (Short-tailed) Albatross, Tristram's en Matsudaira's Stormpetrel en Japanese Murrelet op het programma. En we werden niet teleurgesteld... De beschrijving van de laatste paar dagen op de Pacific, tussen Bonin en Yokohama, Japan, vind je hier.

po10bp1po10bp1cpo10bp2
Bannerman's Pijlstormvogel (Bannerman's Shearwater) Puffinus (lherminieri) bannermani en Dunbekpijlstormvogel (Short-tailed Shearwater) Puffinus tenuirostris (linksboven op de onderste foto). Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, 14 mei 2011 (John Carlyon). Een split in het Little / Tropical Shearwater complex. Schaarse soort die alleen te vinden is ten zuiden van de Japanse eilanden. ). De relatieve grootte (beter: kleinte) ten opzichte van de toch ook niet al te grote Short-tailed Shearwater is duidelijk zichtbaar.

po10bulwers
Bulwer's Stormvogel (Bulwer's Petrel) Bulweria bulwerii. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, 14 mei 2011 (John Carlyon). Een bekende uit het West-Palearctisch gebied, maar altijd gaaf: we zagen er enkele tientallen.

po10kljager
Kleine Jager Stercorarius parasiticus. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, 14 mei 2011 (John Carlyon). Een andere bekende - maar wel een goeie voor de Azië-lijst :-).

po10js5apo10js5bpo10js19po10js20eerstepo10js20a
Japans Stormvogeltje (Matsudaira's Stormpetrel) Oceanodroma matsudairae. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, bovenste twee 14 mei 2011 (John Carlyon) en de rest 16 mei 2011 (John Carlyon). Een erg gaaf stormvogeltje dat goed te herkennen is aan de witte schachten in de buitenste handpennen, een kenmerk dat ook op grote afstand bruikbaar is. Kleiner, donkerder en met een minder duidelijke wig in de staart dan het andere algemene stormvogeltje hier: Tristram's.

po106
Ingespannen turen over de oceaan, op zoek naar de laatste paar nieuwe soorten. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, 14 mei 2011 (Remco Hofland).

po10wtsw8po109wtswpo10wtsw13po10wtsw14eerstepo10wtsw14a
Wigstaartpijlstormvogel (Wedge-tailed Shearwater) Puffinus pacificus. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, bovenste twee 14 mei 2011 (Harro Müller) en de rest 15 mei 2011 (John Carlyon). Hier, ten noorden van evenaar, zijn nagenoeg alle exemplaren licht van onderen.

po10ff
"Feeding frenzy" met Bruine Gent (Brown Booby) Sula leucogaster, Bruine Noddy (Brown Noddy) Anous stolidus en Wigstaartpijlstormvogel (Wedge-tailed Shearwater) Puffinus pacificus. Ten noorden van de Bonin Eilanden, Japan, 15 mei 2011 (John Carlyon). Dergelijke enorme wolken zeevogels zijn erg spectaculair, en gaan niet zelden gepaard met grote groepen dolfijnen of groepjes walvissen. Je moet wel de mazzel hebben dat het schip er pal langs vaart, zoals dit keer!

po10voederen
Zwartvoetalbatros (Black-footed Albatross) Phoebastria nigripes en Wigstaartpijlstormvogels (Wedge-tailed Shearwaters) Puffinus pacificus. Tussen de Bonin Eilanden en Tori-Shima, Japan, 15 mei 2011 (Remco Hofland). Adam Walleyn was zo vriendelijk de hele dag onderweg naar het eiland Tori-Shima te chummen, in de hoop één van de enorm zeldzame Steller's Albatrossen te interesseren een kijkje te komen nemen. De oogst die dag: 70+ Japanse (Matsudaira's) en 30+ Tristram's Stormvogeltjes, her en der een Wilson's of Vaal Stormvogeltje, 22 Zwartvoetalbatrossen (Black-footed Albatross), ontelbare Wigstaartpijlstormvogels, af en toe Dunbek- (Short-tailed) of Gestreepte Pijlstormvogels (Streaked Shearwaters) en een Australische Grote Pijlstormvogel (Flesh-footed Shearwater).

po10za16po10za17po10za27po10zaIpo10za28apo10za28c
Zwartvoetalbatrossen (Black-footed Albatross) Phoebastria nigripes en (op de bovenste foto) Tristram's Stormvogeltje (Tristram's Stormpetrel) Oceanodroma tristrami. Tussen de Bonin Eilanden en Tori-Shima, Japan, 16 mei 2011 (de bovenste twee Harro Müller, de onderste drie John Carlyon).

Remco Hofland

7432 views

Reacties:

reactie
Door: Christian Brinkman, zondag 13 november 2011 15:48
Zijn er meer foto's van die jager?
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, zondag 13 november 2011 17:57
Vanaf een snel-varende boot die niet wil stoppen zijn die witte schachtjes van het Japanse Stormvogeltje helaas níet te zien...

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.