Tijdens de Atlantic Odyssey hebben we vele vogelsoorten gezien. Er is echter een gezegde onder vogelaars dat luidt "the best bird of the trip is usually a mammal". Oordeel zelf. Vanaf ons vertrek in Ushuaia hebben we vele soorten zeezoogdieren en ander bijzondere oceaanbewoners gezien. Van vinvissen tot Portugese Oorlogsschepen. Tijdens de reis zijn er met zekerheid 23 Cetecea gedetermineerd. Verder is er een springende (grijze) spitssnuitdolfijn (beaked whale), gefotografeerd maar de afstand was te groot om deze te determineren.
Short-finned Pilot Whales Globicephala macrorhynchus tussen Ascencion en Kaapverden, Roman Fracture, 30 april 2011 (Menno van Duijn)
Cetecea:
1. Blue Whale, enkele malen enorme spuitwolken die lang zichtbaar bleven ten noorden van South Georgia.
2. Fin Whale, meerdere dieren veelal in groepen van 3-5 exemplaren
3. Sei Whale, zowel in de sub-antarctische wateren (South Georgia) en in de tropische wateren (Sint Helena)
4. Bryde's Whale, een exemplaar tussen Tristan en Sint Helena.
5. Subantarctic Minke Whale, drie dieren tussen South Georgia en Gough.
6. Humpback Whale, enkele exemplaren bij Antarctica.
7. Pygmy Sperm Whale, een exemplaar tussen Ascencion en de Kaapverden (Roman Shelf)
8. Dwarf Sperm Whale, meerdere exemplaren tussen Ascencion en de Kaapveden (Roman Shelf) vaak twee bij elkaar.
9. Sperm Whale, meerdere dieren in groepen tot 5 ex in tropische wateren waarvan twee op een tiental meter naast de boot liggend waarbij de ademhaling te horen was.
10. Southern Bottle-nosed Whale, meerder dieren in (sub)antarctische wateren.
11. Cuvier's Beaked Whale, meerdere waarnemingen van sub-antactische wateren tot tropische wateren. Meest algemene Beaked Whale.
12. Blainville's Beaked Whale, circa vijf dieren fraai dicht bij de boot tussen Ascencion en Kaapverden waaronder een adult man.
13. Bottle-nosed Dolphin, meerdere waarnemingen van sub-antactische wateren tot tropische wateren.
14. Pantropical Spotted Dolphin, zeer algemeen nabij de eilanden in tropische wateren.
15. Spinner Dolphin, enkele groepen gemengd met clymene Dolphin in tropische wateren.
16. Clymene Dolphin, enkele groepen gemengd met Spinner Dolphin in tropische wateren.
17. Hourglass Dolphin, meerdere waarnemingen in antarctische wateren.
18. Long-finned Pilot Whale, één groep tussen Gough en Tristan.
19. Short-finned Pilot Whale, algemeen in (sub) tropische wateren bij eilanden.
20. False Killer Whale, een groep tussen Tristan en Sint Helena.
21. Melon-headed Whale, zes dieren bij de Kaapverden.
22. Orca, één groep tussen Sint Helena en Ascencion. die geruime tijd om het schip zwommen
23. Risso's Dolphin, één groep tussen Sint Helena en Ascencion.
Blainville's Beaked Whale Mesoplodon densirostris tussen Ascencion en Kaapverden, Roman Fracture, 1 mei 2011 (Menno van Duijn). Adult mannetje, op de slagtanden, gepositioneerd op de onderkaak maar boven de bovenkaak uitstekend, groeien vaak zeepokken. De littekens op de kop zijn veroorzaakt door gevechten met soortgenoten, de ovale littekens zijn van beten van de Cooky-cutter Shark.
Sei Whale Balaenoptera borealis nabij Sint Helena, april 2011 (Menno van Duijn). De gehaakte rugvin sluit Gewone Vinvis en Blauwe Vinvis uit. Sei Whale overwinterd in tropische wateren, waar over het algemeen de Bryde's Whale voorkomt. Beide zijn te onderscheiden aan de hand van de richels op de bovenkant van de kop. Sei Whale heeft één richel lopend van het ademgat naar de neus terwijl Bryde's er drie heeft.
Sperm Whale Physeter macrocephalus tussen sint Helena en Ascencion april 2011 (Menno van Duijn). Vrouwtjes Potvissen blijven het hele jaar rond in de (sub)tropische wateren. De mannetjes, welke vele malen groter zijn, verblijven de zomermaanden in koude wateren en migreren in de winter naar de vrouwtjes om zich voort te planten. Typerend voor Sperm Whale is het enkele ademgat dat linksvoor op de kop gepositioneerd is.
Dwarf Sperm Whales Kogia breviceps tussen Ascencion en Kaapverden, 30 april 2011 (Menno van Duijn). Evenals hun grotere familielid liggen Dwarf Sperm Whales tijden lang aan de oppervlakte op adem te komen na een diepe duik, om vervolgens weer langzaam weg te zakken onder het wateroppervlak. Om deze dieren te zien is een spiegelgladde zee een vereiste. Dwarf is te onderscheiden door de hogere (haaiachtige) rugvin. Bij Pygmy is dit vaak alleen een klein stompje en is ook het achterlichaam zichtbaar aan het oppervlak.
Orca Orcinus orca vrouwtje tussen Sint Helena en Ascencion, april 2011 (Menno van Duijn). Orca's in tropische wateren zijn een zeldzaamheid en worden tijdens de AO normaal alleen gezien in de (sub)antarctische wateren.
False Killer Whale Pseudorca crassidens en Bont Stormvogeltje Pelagodroma marina tussen Tristan da Cunha en Sint Helena, april 2011 (Menno van Duijn). Vaak in kleine groepen waar de dieren los van ekaar zwemmen. Jagen op dolfijnen, tonijnen en grote (roof)vissen en trekken soms ook op met grote Cetecea.
Melon-headed Whales Peponocephala electra Kaapverden, 2 mei 2011 (Menno van Duijn). Relatief kleine, snel zwemmende "blackfish," die vaak in een linie naast elkaar zwemmen. Kenmerkende witte lippen. Onderscheiden zich van de Pygmy Killer Whale door de kogelvormige, donkere kop, die contrasteert met het lichaam.
Short-finned Pilot Whale Globicephala macrorhynchus tussen Ascencion en Kaapverden, april 2011 (Menno van Duijn). Vrouwtje, mannetjes hebben grotere en bredere rugvin. Komen algemeen voor in (sub)tropische wateren terwijl Long-finned Pilot Whale de koudere wateren prefereert.
Long-snouted Spinner Dolphins Stenella longirostris (achtergrond) en Clymene Dolphins S. clymene (voorgrond) tussen Ascencion en Kaapverden, 29 april 2011 (Menno van Duijn). Spinner Dolphins staan bekend om hun acrobatische sprongen, waarbij ze om hun as draaien, helaas hebben we dit maar enkele malen kunnen zien.
Pantropical Spotted Dolphin Stenella attenuata nabij Kaapverden, 2 mei 2011 (Menno van Duijn). Algemene dolfijn in tropische wateren, die vaak naar het schip komt. Kunnen samenscholen in grote groepen van wel driehonderd dieren.
Hourglass Dolphin Lagenorhynchus cruciger South Georgia, april 2011 (Menno van Duijn). Volwassen mannetje. Zeer fraaie, kleine dolfijn van de Arctische wateren. Zwemmen met hoge snelheid waarbij ze kort aan het oppervlak komen om te ademen en alleen opspattend water te zien is.
Robben:
1. Southern Elephant Seal
2. South American Sea-lion
3. South American Fur Seal
4. Antarctic Fur Seal
5. Subantarctic Fur Seal
6. Crab-eater Seal
South American Sea Lion Otaria flavescens Ushuaia, Argentinie, maart 2011 (Menno van Duijn). Over het algemeen eten ze inktvissen en vis, maar mannetjes zullen een pinguïn of jonge Zeeolifant ook niet versmaden.
Antarctic Fur Seal Arctocephalus gazella South Georgia, april 2011 (Menno van Duijn). Het harem van één mannetje. 1% van de vrouwtjes Antarctic Fur Seal is blond, maar zijn niet meer of minder gewild bij de heren.
Subantartic Fur Seal Arctocephalus tropicalis Inaccessible Island april 2011 (Menno van Duijn). Fraai getekende rob met contrasterende onder en bovendelen. De jongen hebben zeer te leiden gehad onder de olieramp en velen waren ten dode opgeschreven doordat ze bedekt waren met olie.
Southern Elephant Seal Mirounga leonina South Georgia april 2011 (Menno van Duijn). Vrouwtje. De volwassen mannetjes waren al vertrokken, maar de jongen van dit jaar waren nog volop aanwezig en lagen te luieren op het strand.
Vissen en opmerkelijke weekdieren:
1. Atlantic flying fish (minimaal 5 soorten)
2. Blue Tuna
3. Atlantic Blue Marlin
4. Atlantic White Marlin
5. Mako Shark
6. Blue Shark
7. Hammerhead Shark
8. Whale Shark
9. Flying squid
10. Ascenion Land Crab.
11. Portugese Man of War (kwal)
12. Sailor by the Sea (kwal)
Flying fish sp. Exocoetidae sp. Sint Helena, april 2011 (Menno van Duijn). Er is een behoorlijke variatie in soorten, maar het is nog niet goed in kaart gebracht hoe ze in levende lijve te determineren zijn. Met name in de tropische wateren kunnen groepen van honderden dieren ineens uit het niets voor het schip uit vliegen, waarbij ze met gemak honderd meter overbruggen.
Mako Shark Isurus oxyrinchus tussen Tristan da Cunha en Sint Helena april 2011 (Menno van Duijn)
Ascencion Island Land Crab Johngarthia lagostoma, Ascencion april 2011 (Menno van Duijn). Deze landkrabben ondernemen net als de Christmas Island Land Crabs een indrukwekkende tocht vanuit de bergen naar de oceaan om daar hun eieren af te zetten.
Portugese Man o' War Physalia physalis (Menno van Duijn). Lijkt op een kwal maar is in feite een kolonie van organismen. De zeer giftige tentakels kunnen wel 10 meter lang worden en worden gebruikt om op vissen en andere kleine zeedieren te jagen (met uitzondering van de Man o' War Fish die tussen de tentakels leeft). Zelfs als de tentakels afbreken kunnen ze nog lang het gif dragen. In Australië worden jaarlijks duizenden mensen gestoken. Dit levert een flinke pijn op die een uur aanhoudt en de littekens blijven drie dagen lang zichtbaar.
Green Turtle Chelonia mydas Ascencion, april 2011 (Menno van Duijn). Vrouwtje terugkerend van haar nest naar de oceaan. Tijdens een nachtexcursie hebben we van dichtbij meerdere vrouwtjes aan land zien komen in het licht van de maan en eieren zien leggen: één van de meest indrukwekkende schouwspellen tijdens de reis. Het aantal vrouwtjes dat op Ascencion eieren komt leggen groeit elk jaar weer en Ascencion is na Costa Rica de belangrijkste plek voor schildpadden om hun eieren te komen leggen. Naast deze soort werd ook Loggerhead Turtle nog vastgesteld.
Menno van Duijn
9855 views
Reacties:
Door: Lieven De Temmerman, woensdag 9 november 2011 17:40 |
Mooie foto van Bont Stormvogeltje! Die Soutern Elephant Seal vond het blijkbaar ook grappig. |