Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Voorspelspel: update Amerikaanse Torenvalk, Witkruintapuit, Afrikaanse Woestijngrasmus

Update Amerikaanse Torenvalk
Het is alweer enige tijd geleden dat we een update gaven over het Voorspelspel. Het afgelopen jaar is er best veel gebeurd, maar niet zozeer op het gebied van (onbetwistbare) nieuwe soorten voor het Voorspelspel. De waarneming van de Azuurmees bij trektelpost Brobbelbies op 19 april werd meer of minder serieus genomen, te oordelen naar de verschillende meningen van collegavogelaars in het veld. De waarneming van een geringde Azuurmees enige tijd later in Groningen deed hem echter de das om.

Het heeft een hele tijd geduurd voordat we ons realiseerden dat er, precies een maand later, een Amerikaanse Torenvalk langs enkele stomverbaasde waarnemers vloog die stonden te trektellen bij de tuintjes op Texel. Net zo opmerkelijk als de waarneming zelf is namelijk het feit dat, indien deze vogel wordt aanvaard als de eerste voor Nederland, het Voorspelspel ten einde is en we een winnaar kunnen uitroepen! Noem het toeval, noem het karma, noem het wat je wil; de ontdekker van de eerder genoemde Azuurmees speelt ook nu weer een hoofdrol.

Hij, en we hebben het dan natuurlijk over Gerard van Aalst, voorspelde eerder al de Bruine Klauwier juist en verdiende daarmee een schamel aantal punten. Daarenboven voorspelde hij als enige Amerikaanse Torenvalk en daarmee is hij, in ieder geval in potentie, de eerste persoon die meer dan 1210 punten weet te halen en daarmee dus als winnaar uit de strijd kan komen.
Nu rijst natuurlijk de vraag in hoeverre het waarschijnlijk is dat de Amerikaanse Torenvalk een plek op de Nederlandse lijst krijgt. Ook hiervoor geldt weer dat, afhankelijk van bij wie je informeert, deze kans wordt ingeschat als ergens tussen "vrijwel nihil" tot en met "een behoorlijk goede kans". De aanvaarding van de Glanstroepiaal van de Kamperhoek is wellicht al een kleine sneak preview naar de toekomst?

Update Witkruintapuit
Eenzelfde scenario is ongeveer het geval bij de Witkruintapuit. De enige persoon die deze fraaie tapuit (algemeen gesproken en dus niet per sé de Oegstgeest-vogel) voorspelde is Edwin Russer. Bekijken we de overige door hem voorspelde soorten dan zien we dat daar nog een aantal zeer goede kandidaten tussen staan. Vooral Schoorsteengierzwaluw en Taigavliegenvanger lijken potentiële prijswinnaars te zijn. In mindere mate geldt dat wellicht voor Geelbuiksapspecht en Diksnavelkarekiet. Mocht één van de door Edwin voorspelde soorten opduiken dan heeft hij natuurlijk wel per direct gewonnen!

Overigens werd ook Zwarte Tapuit voorspeld in het Voorspelspel, tweemaal zelfs, alsmede zelfs een Finsch' Tapuit. Tot nu toe heeft Edwin het wat de tapuiten betreft in ieder geval bij het juiste eind gehad. Nou ja, dat natuurlijk alleen in het geval dat de Witkruintapuit één van de pareltjes van de Nederlandse lijst gaat worden. Als de CDNA als gevolg van de verwondingen aan de tapuit zijn status als wilde vogel in twijfel trekt - of de (mogelijk?) geringde Witkruintapuit van 2 november op Ameland meeweegt in het oordeel - dan is het hier (ook?) een gevalletje helaas pindakaas.

Wat moeten we daar dan mee zal je je afvragen, en dat is nou precies waar de organisatoren van het Voorspelspel ook mee worstelen. We zouden erg graag Gerard feliciteren met zijn overwinning, maar aangezien er nog zoveel onzekere factoren in het spel zijn doen we dat op dit moment nog even niet. Het enige dat we kunnen doen is hopen op een voorspoedige afhandeling door de CDNA van de besproken gevallen. Tot die tijd zullen we rustig af moeten wachten, wetende dat het Voorspelspel mogelijk ten einde is.

Update Afrikaanse Woestijngrasmus
Hoe anders is het eigenlijk (voorlopig?) gesteld met die onwaarschijnlijk fraaie en actieve Afrikaanse Woestijngrasmus van de Gnephoek! We moeten in chronologische volgorde Hans Zaal, Adri de Groot en Rob Halff & Rutger Rotscheid bedanken voor het ontdekken, publiceren en terugvinden van de vogel. Vooralsnog zat hier geen ringetje om, worden ze niet gehouden in gevangenschap en had de vogel al zijn nagels nog. Deze soort werd niet voorspeld en eigenlijk is dat ook niet zo gek gezien het ontbreken van gevallen in Noordwest-Europa. Andere soorten (die soms van minder ver moeten komen) uit de grasmussenfamilie die zich wel in de warme belangstelling van voorspellers mochten verheugen, zijn Sardijnse, Rüppells, Oostelijke Orpheus- en zelfs Cyprusgrasmus.

Kortom: 2014 leverde een hele stapel nieuwe soorten op, stomtoevallig soorten zonder erg veel "vagrancy potential" of soorten met een 'luchtje' eraan. Zodra er beslissende uitspraken zijn gedaan horen jullie weer van ons; voorlopig wachten we deze spannende winter af!

Steven Wytema & Michel Veldt

9306 views

Reacties:

reactie
Door: Robert Keizer, zaterdag 31 januari 2015 19:41
Een dubieuze Am. torenvalk net voor de Nederlandse in Belgie en een zekere ontsnapte geringde in Denemarken een paar maand later maken het mijn inziens toch wel erg dun...beetje azuurmeesverhaal. Vogel op de omgekeerde bewijslastlijst plaatsen lijkt me een te overwegen optie, met al die ontsnapte gevallen in Europa.
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, zaterdag 31 januari 2015 20:03
Ook in de UK hadden alle recente gevallen een ring...
reactie
Door: Michel Veldt, dinsdag 3 februari 2015 01:34
Gezien de aanvaarding van de Glanstroepiaal zou het mij niet erg verbazen als de Amerikaanse Torenvalk gewoon ook op de Nederlandse lijst zou komen. Overigens begreep ik dat ook van de Torenvalk aannemelijk zou zijn (aan de hand van de foto's) dat het een vogel uit een potentieel "goede" populatie afkomstig zou zijn. Het is een kwestie van afwachten vrees ik....
reactie
Door: Garry Bakker, donderdag 5 februari 2015 14:23
Dat er m.b.t. de Glanstroepiaal met andere maten is gemeten dan bij Amerikaanse Torenvalk waarschijnlijk het geval gaat zijn (ik ga i.t.t. Michel uit van afwijzing), lijkt me niet vreemd. Eerstgenoemde heeft bepaald geen historie van bewezen ontsnapte exemplaren in Europa; de laatste daarentegen wel, op een uitgebreide schaal zelfs, zoals hierboven al aangegeven. Dát verschil zou een reden mogen zijn de ene soort bij niet aangetoonde ongeringdheid toch het voordeel van de twijfel te gunnen, en de andere niet. Aanvaarding van een vogel zal nooit een exacte wetenschap worden, er zal altijd een mate van speculatie/expert judgement nodig blijven omdat je de wilde herkomst van een vogel (ongeacht welke soort) immers zelden kunt bewijzen.
Gewijzigd op: 2015-02-05 14:27:57
reactie
Door: August van Rijn, zaterdag 7 februari 2015 11:33
http://www.dutchavifauna.... Am. Torenvalk niet aanvaard
reactie
Door: Robert Keizer, zaterdag 7 februari 2015 16:31
En op de omgekeerde bewijslastlijst geplaatst!
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, zaterdag 7 februari 2015 17:00
Toch een jammerlijk lot voor zo'n gave waarneming... ondanks dat ik de omgekeerde bewijslast terecht vind.
reactie
Door: Max Berlijn, zaterdag 7 februari 2015 17:37
Idd maar wel terecht, flop of toch top, wel zullen het nooit weten..

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.