Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Avifauna
Toppers kijken op het IJsselmeer!

Vanwege het grote succes van de vorige vogelvaartochten worden er voor het vijfde jaar een tweetal excursies georganiseerd. We varen met de MS Friesland (voormalige veerboot naar Terschelling) het open water van het IJsselmeer op waar tienduizenden toppereenden de winter door brengen. We gaan op zoek naar de grote concentraties toppers en we bekijken vogeleiland de Kreupel, een hotspot voor rustende watervogels.

Tijdens de excursie vertelt Jan Marbus van de KNNV alles over het gebied. Tevens zijn er in het vooronder lezingen door verschillende vogelonderzoekers. Onder wie Mennobart van Eerden (Rijkswaterstaat, Waterdienst) die een verhaal houdt over de leefwijze en de aantallen van de Topper op het IJsselmeer en in Europa. Op de boot zijn deskundige vogelkenners die u op de vogels kunnen wijzen.

Het IJsselmeer en de Topper
Het IJsselmeer is een van de grootste en voor vogels belangrijkste zoetwaterwetlands van Europa. Het gebied herbergt in de meeste winters meer dan 50% van de hele noordwest Europese flywaypopulatie van toppers en is daarom cruciaal als overwinteringsgebied. De topper is een bijzondere eendensoort die wat lijkt op de bekende kuifeend. De aantallen zijn de laatste 15 jaar sterk afgenomen zodat de soort nu als bedreigd te boek staat in Europa. Naast duikeenden als topper, brilduiker en kuifeend overwinteren serieuze aantallen zaagbekken waaronder de grote zaagbek, middelste zaagbek en het nonnetje. Natura 2000-gebied het IJsselmeer heeft voor de topper een speciale functie als voedselgebied. Het hoofdvoedsel bestaat uit zoetwatermossels die lokaal in grote hoeveelheden op de bodem leven. Toppers duiken tot een diepte van wel vier meter om de mossels te kunnen eten. De mossels worden in z'n geheel ingeslikt waarbij de gespierde maag de schelpen verpulvert. De algemeenste zoetwatermossel was altijd de driehoeksmossel maar die is sterk achteruitgegaan en wordt nu vervangen door de verwante quaggamossel. Hoor meer over het lopende onderzoek en de vele interessante kanten van het IJsselmeer.

De Kreupel
Het vogeleiland de Kreupel is rust- en broedgebied voor watervogels. Op het eiland bevindt zich 's zomers de grootste visdief- en kokmeeuwkolonie van Nederland en de grootste grondbroedende kolonie aalscholvers. De aalscholvers zijn tijdens de vaartocht al volop aan het broeden met hun prachtkleed met witte koppen en witte dijvlekken.
De natuurwaarden van het IJsselmeer blijven niet zo maar behouden. Uitbreidingen van windparken, recreatie, de opwarming van het water en de veranderingen in de voedselsituatie zijn daarbij niet gunstig. Het is daarom een spannende tijd waarbij nog steeds veel vogels voorkomen.

Het ruime IJsselmeer
Ook voor mensen die niet specifiek geïnteresseerd zijn in vogels biedt de vaartocht een unieke kans de weidse natuur te zien van het IJsselmeer. Ontdek de wonderschone luchten, de uitgestrekte horizon en waai eens lekker uit.

lezingen:


Spreker: Mennobart van Eerden, Rijkswaterstaat, Waterdienst, Lelystad
Onderwerp: Toppers in het IJsselmeer en in Europa: over het belang van het grootste ondiepe zoet watergebied in NW Europa.

Spreker: Jan van der Winden of Sjoerd Dirksen, Bureau Waardenburg
Onderwerp: Een hoofdrol voor de visdieven van de Kreupel?

Datum: Zaterdag 9 en zondag 10 maart 2013
Kosten: € 22,- p.p.
Basisschool leerlingen € 15,- p.p.
Inschepen vanaf: 09:30 uur
Vertrek: 10:30 uur
Terug: 15:30 uur
Opstapplaats: Haven Enkhuizen, naast NS station
Boot: MS Friesland (voormalige veerboot naar Terschelling)
Bereikbaarheid: Boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Kraam KNNV afd. Hoorn
Als iedereen aan boord is wordt de ontvangstruimte omgebouwd tot informatieruimte. Hier kunt u terecht voor al uw vragen, informatie over de KNNV en zijn er onder andere zaden van wilde planten, nestkasten, loepjes en boeken te koop.

Prijsvraag
Vind de antwoorden aan boord en maak kans op leuke prijsjes.

Swarovski verrekijkers
Wild Nature Travels vaart mee en iedereen die interesse heeft kan de verrekijkers aan boord testen.
Meer informatie en opgeven kan op www.fogol.nl of bel 06-30 02 18 16

1

2
Toppereend Aythya marila Greater Scaup (Marc Guyt)

3
Toppereend Aythya marila Greater Scaup (Hein Prinsen)

8519 views

Reacties:

reactie
Door: Jurjen Postma, vrijdag 8 maart 2013 00:03
Ik begrijp niet zo goed dat je naar een RUSTplaats voor watervogels gaat. Zou je die watervogels niet beter kunnen laten rusten op die plaats?
Gezien de onderste foto worden ze ook nog wel wat verstoord....

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.