Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Het tijdschrift of het grotere geheel?

Op waarneming.nl loopt een discussie over het wel en wee van het Dutch Birding tijdschrift. Naar aanleiding van een opmerking ontstond de behoefte om eerder te reageren dan gepland.

Waar wil je bijhoren? Jaren geleden zocht ik als jonge vogelaar "iets" waarin ik me kon herkennen (vragen als...waarmee kan ik me identificeren). Velen sluiten zich aan bij een fanclub voor voetbal, anderen herkennen zich in een idool bij muziek. Ik koos voor de vogelbescherming. Niet vanwege het blad dat ik dan zou ontvangen, maar omdat ik ergens bij wilde horen...een club.

Vogelbescherming was het niet! Uiteindelijk kwam ik erachter dat de vogelbescherming niet mijn club was. Het gevoel dat ik had, herkende ik daar niet. Ik joeg achter soorten aan, stampte zo af en toe door een bosje heen en vroeg aan m'n vader of hij me naar de monniksgier wilde brengen. Ik zag vogelbescherming meer als het... hoe moet je dat zeggen...de organisatie die opkomt voor de grutto en het vogelhuisje aan de boom. Ik gaf een andere invullen aan m'n hobby, die in mijn beleving niet aansloot bij de vogelbescherming en ging verder opzoek naar de juiste club.

DBA Daarnaast wilde ik op een andere manier bezig zijn met vogels. Een meer wetenschappelijk insteek vond ik leuk, waarbij gedrag en herkenning een rol speelt. Snappen wat er gebeurt bij bepaalde weer-typen, snappen waarom er op die dag 1 geen vogel langstrekt en het op dag 2 complete choas is. En langzamerhand vind ik het ook nog leuk om te zien en herkennen wat de leeftijd van een vogel is en welk geslacht deze heeft bij moelijk herkenbare kleden.

Ik voel me en ben simpelweg een twitcher. Een soortenjager in hart en nieren. Ik herkende mezelf bij een organisatie als Dutch Birding Association. Enerzijds een organisatie voor twitchers, anderzijds een organisatie waarbij je op een professionele en (semi) wetenschappelijk wijze invulling kan geven aan je hobby.

Persoonlijke visie: Het is vrij simpel... Als je je herkent in het gedachtengoed van een politieke partij ga je erop stemmen. Als je een bepaalde geloofsovertuiging hebt, kan het zo zijn dat je ervoor kiest een school te zoeken die aansluit bij je geloofsovertuiging. Ik vraag me echter af of je voor die betreffende school kiest omdat de schoolkrant zo goed in elkaar zit. Ben je fan van een voetbal-club omdat het T-shirt zo mooi is?

In mijn visie gaat het veel meer om de herkenning in een organisatie. Ik ben "lid" geworden van mijn werkgever omdat ik me herken in het beleid, de cultuur, de weg die wordt ingeslagen, de visie. Ik snap wat er gebeurt en kies ervoor om daaraan een bijdrage te leveren. Het personeelsblaadje speelt hierbij een ondergeschikte rol, de kwaliteit en keuze van eten in de kantine maakt me niet uit (doe toch m'n boodschappen in een supermarkt), het kerstpakket zie ik altijd als een leuke bijkomstigheid...wat de inhoud ervan ook is.

Hoe gebruik ik het tijdschrift van DBA Ik zie het tijdschrift van DBA niet als kerstpakket, of personeelsblaadje van de werkgever. Voor mij is het een aanvulling op iets waarvoor ik sta en gekozen heb. Ik zie het als verrijking van kennis, bovenop de literatuur die in grote getale beschikbaar en voorhanden is.

Voor mij is het tijdschrift niet het basismiddel om aan kennis, ervaring en ontwikkeling te komen. Ervaring haal je buiten. De rest komt uit literatuur, waar het tijdschrift van DBA een onderdeel van vormt. Voor mij is het tijdschrift niet het uitgangspunt om ergens lid van te worden, te zijn en te blijven!

Nou...tot in het veld maar weer!

Toch ook weer Vogelbescherming PS: Sinds 1,5 jaar ben ik vanuit een pricipieel gevoel weer lid geworden van Vogelbescherming en ook Natuurmonumenten heeft enkel jaren op steun kunnen rekenen.
Wellicht kan Staatsbosbeheer me nog overtuigen ;-)

Alwin

6636 views

Reacties:

reactie
Door: August van Rijn, woensdag 26 augustus 2009 13:29
Beste Alwin en andere.
Ben sinds kort lid geworden van DB(was wel lid van VB, NM en Zuid Hollands Landschap dus dat Pricipieel gevoel was bij mij al aanwezig ha ha)
Merk inderdaad dat ik dat gedachtegoed waar jij het over hebt ook voor mij geld en het tijdschrift behoorlijk interessant vind (heb van Nelis Gregoire andere jaargangen gekregen) maar is inderdaad voor mij ook niet de rede om te zijn en te blijven maar zou het wel jammer vinden als het tijdschrift verdwijnt
Groetjes August

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.