Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Kleine Alk en nog niet telbare Gans

Kleine Alk
Voordat ik het licht uitdeed, wierp ik nog een laatste blik op de windkaarten voor de komende dagen. Tot m'n verrassing bleek dat er juist vannacht (van 9 op 10 november) aan de kust een matige Noord-Westen wind stond. Ach...waarom ook niet! Een ochtendwandeling morgen over de Zuidpier bij IJmuiden, is ook prima, bedacht ik!

De volgende dag had ik nog maar amper de eerste meters op de Zuidpier afgelegd of ik zag aan de buitenzijde een klein zwart gedrocht dobberen. Ik plakte er het label "Kleine Alk" op, schoot wat bevestigende plaatjes en keerde weer tevreden huiswaarts.

Groenlandse Kolgans
Op Terschelling huist sinds enige weken een Groenlandse Kolgans. Nu nog niet telbaar, maar je kan 'm maar beter alvast gezien hebben! Terschelling zelf, zag ik alleen nog even als het struikelblokje. Dat hele eind varen en vervolgens de beperkte mogelijkheid om weer naar het vaste land te komen, nodigde niet direct uit tot het maken van de oversteek.

Vandaag ( 13 november) waren in mijn beleving de weersomstandigheden erg gunstig om het er dan toch maar op te wagen. Het regende lekker, het was vrij nevelig en de wind kwam uit de verkeerde hoek. Het waren nou niet bepaald de omstandigheden waaronder er weer eens een leuke soort ontdekt zou worden. Ideaal dus om lekker op Terschelling rond te gaan dwalen opzoek naar Ganzen.

In alle vroegte haalde ik Christian op en samen reden we naar Harlingen. Daar aangekomen hadden we voldoende tijd om wat boodschappen te doen en rustig de auto op te bergen. Om 09.45 kozen we eindelijk het ruime sop en 2 uur later zaten we alweer in de bus opweg naar Hoorn (op Terschelling). Fietsen was echt te veel gevraagd. Man...10,5 km trappen door wind en regen zagen we absoluut niet zitten. Nee..., dan veel liever door die uitgestrekte weilanden lopen opzoek naar Ganzen, terwijl je eigenlijk ruitenwissers nodig hebt om ook maar iets door je telescoop te kunnen ontdekken. Het was in ieder geval een heel gedoe. Het deed me een beetje terugdenken aan enkele maanden geleden. Toen zat ik een paar ochtenden te kleumen in de wind en regen opzoek naar de (welbekende) Terekstrandloper (handig dat ik het even liet nalezen; Ruiter) tussen duizenden andere vogels. Maar goed...geen sentimenteel gedoe nu! Werk aan de winkel!

Het is vrij lastig te spreken over "locaties" als je midden in de weilanden staat, op een plek waar je Ganzen verwacht had, maar ze er even niet zijn. Ja...wat dan? Ik dacht dat ik het toch aardig had voorbereid, maar helaas: succes op de eerste locatie bleef uit. We liepen een eind terug naar het westen, omdat we daar een tweede plek dachten te weten. We hoorden er in ieder geval ganzen, maar een Groenlands exemplaar zagen we er uiteindelijk niet. De regen deed onder tussen flink z'n best om onze motivatie snel te laten dalen. Het zag er ook niet naar uit dat het beter ging worden. We slingerden weer terug naar het beginpunt en staken verder door naar het oosten. Uiteindelijk vonden we een kleine groep Kolganzen. Na diverse malen kijken, iets dichterbij lopen, weer zoeken en nog een laatste stap, liep onze doelsoort op het dooie gemak achter de groep langs. Pffoe..., dat was een behoorlijke opluchting. We maakten een beschrijving, filmden nog even wat en zochten daarna snel een droog onderkomen in een nabij gelegen café.

Wat mij betreft was het een top dag. Leuke omgeving, prima gezelschap, omstandigheden die je weer eens op een andere manier doen vogelen: al met al een mooie herinnering erbij!

Zaterdag en zondag lijken niet de meest ideale dagen te worden om lekker buiten te zijn. Ik ben in ieder geval aan zee en in de duinen rondom Ijmuiden!

Ik merk dat er enorm veel mensen meelezen, meedenken, meekijken. Dank!

Alwin

28299 views

Reacties:

reactie
Door: Luuk Punt, zaterdag 14 november 2009 10:10
Filmpje Groenlandse kolgans: http://www.youtube.com/watch?v=6zv14zHu984

Alwin schreef: "De volgende dag had ik nog maar amper de eerste meters op de Zuidpier afgelegd of ik zag aan de buitenzijde een klein zwart gedrocht dobberen." Een Kleine Alk is natuurlijk géén gedrocht, maar één van de leukste vogels die je langs de Nederlandse kust kunt waarnemen! :-))

Hartelijke groet,

Luuk, die geen zin heeft om met dit weer aan zijn jaarlijst te werken. ;-))
Gewijzigd op: 2009-11-14 11:03:21
reactie
Door: Steven Wytema, maandag 30 november 2009 16:42
Tsja ik had bijna de hoop opgegeven (zeker met die netniet Humes in Purmerend), krijg je een kort-aanwezige Rotszwaluw om je oren.... Veel succes morgen!!!!
reactie
Door: Luuk Punt, dinsdag 1 december 2009 17:17
Die rotszwaluw is weer een heel goede voor de jaarlijst! Succes nog deze maand!

Hartelijke groet, Luuk
reactie
Door: Jan van der Laan, zaterdag 5 december 2009 17:22
Nog 4, het kan nog. Ga zo veel en lang mogelijk aan zee zitten. Papegaaiduikers vliegen er nog steeds. Waterspreeuw kan elk moment opduiken en er komt echt nog wel een Humes Bladkoning. De laatste moet dan een eend worden. De wind blijft zuid tot 31 december, laat het daar niet van afhangen. Ga naar zee, veel en vaak, daar ligt de winst. Het kan nog! Succes!

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.