Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Eindsprint

+ 3 (Steppevorkstaartplevier, Zwarte Zeekoet, Pallas Boszanger)

Op donderdag 29 oktober werd in het Oudeland van Strijen kortstondig een Steppevorkstaartplevier gezien. Na contact opgenomen te hebben met de waarnemer had ik er verder weinig aandacht aan geschonken. De vrijdag en zaterdag hierna besteedde ik aan de Zwartkeellijster. Zondagmiddag verscheen er echter opnieuw een melding van een Steppevorkstaartplevier, nagenoeg vanaf dezelfde locatie als donderdag. Het was te laat om nog naar Strijen te rijden. Maandag moest het dus gaan gebeuren.

Maandagochtend, 2 november werd de vogel al vrij vroeg doorgegeven. Tegen de tijd dat ik arriveerde, was hij echter alweer even uitbeeld. Het zoeken en terugvinden was nog een hele klus; een groot gebied, een mobiele vogel, tussen duizenden Kieviten en Goudplevieren. Ik geloof dat het August was die de vogel wist op te pikken. We reden allemaal (6 man ofzo) over de Molenweg, terwijl de vogel langs de Hoekseweg vloog. Via een grindpad staken we in sneltreinvaart het gebied door en kwamen op de juiste plek uit. Opnieuw vloog de hele groep in gebroken formatie de lucht in en was het nog even een gepuzzel om de juiste vogel eruit te pikken: + 1

Op Terschelling zit een leuke gans (Groenlandse Kolgans), maar in het weekend waag ik het er zeker niet op om uren vast te zitten op een boot of eiland. Komende week zal ik hiervoor een poging gaan wagen.

Het plan was om op zaterdag 7 november een rustige dagje te vogelen. Om 08.00u kwamen Thijs en ik aan bij de vuurtoren van Ouddorp (ZH). Terwijl het flink regende, struinden we de bosjes af, in de hoop wat leuks aan te treffen. We reden door naar de Brouwersdam, waar een 3-tal Roodhalsfuten en enkele Kuifduikers zwommen. Middelste Zaagbekken waren in grote aantallen aanwezig. Her en der kom je nog wat Grote Sterns tegen (15+). Via Scharendijke kwamen we bij de Prunjepolder en Flaauwers Inlaag (om de maandlijst wat op te krikken). Net buiten Zierikzee zat een grote groep Brandganzen, met daartussen een Sneeuwgans. Vanaf hier reden we verder naar Strijen. Eenmaal aangekomen hadden we nog een goede twee uur nodig om uiteindelijk een glimp van de Steppevorkstaartplevier op te kunnen vangen. Rond 16.00u reden Thijs en ik naar Uden (Toy) om een stevige maaltijd naar binnen te werken.

Was het zaterdag de hele dag lekker aan het regen, voor zondag 8 november waren de verwachtingen toch wel redelijk hoog gespannen. Aan de kust zou het prima weer worden, met een hele matige wind uit het oosten. Rond 08.00u liepen Thijs en ik aan de oost-zijde (had niets met de oosten wind te maken) van het Kennemermeer (Ijmuiden). De trek was matig. Een enkele Boomleeuwerik vloog over, gevolgd door iets meer Rietgorzen. Wat opviel waren de groepen Ganzen die gedurende de hele ochtend doorkwamen. Hoofdzakelijk Toendra-, gemengd met enkele Kleine Riet- en (iets meer) Kolganzen. Over het strand vloog een Sneeuwgors en in de branding fourageerde een 1e kj Visdief.

Zwarte Zeekoet
Toen we op de Zuidpier liepen, kwam het bericht binnen dat er bij de Brouwersdam een Zwarte Zeekoet gevonden was. Ondanks dat ik een wat dubbelgevoel bij de melding had, keerden we om en liepen alvast in de richting van de auto. Toen de Zwarte Zeekoet door een derde waarnemer via waarneming.nl werd gemeld, trokken we de laatste kilometer toch maar even een sprintje (al is het maar voor het gevoel dat je toch een beetje haast maakt). Rond 11.30 reden we weg uit Ijmuiden. Tijdens zo'n gehaaste autorit is het vrij stil. De blik is strak op de weggericht, ik veeg eens een zweethand af en blaas nog even een belletje kauwgom. Iets voor 13.00u kwamen we aan op de Brouwersdam, waar gelukkig nog 6 mensen de vogel in de gaten hield. Ik had allerlei scenario's de revu laten passeren: met aflandige wind kan ie makkelijk verder de zee op zwemmen, is het afgaand of opkomend tijd enz, enz. Het gepijns bleek allemaal overbodig te zijn. Wat wel enorm heeft meegezeten is het heldere weer en de kalme zee. Ondanks de behoorlijke afstand was de Zwarte Zeekoet vrij eenvoudig te zien: + 2

Pallas' Boszanger
Na een kwartiertje moesten Thijs en ik alweer inpakken en wegwezen. De rit vervolgde zich met gezwinde spoed naar Westkapelle. Gisteren werd aan het einde van de middag een Pallas' Boszanger gezien en gehoord in een bossage langs de Oude Zandweg. Vanmiddag werd om 13.00u de vogel in hetzelfde complex teruggevonden. Het zal tegen 14.00u zijn geweest dat we aankwamen. De waarnemer liep ons tegemoet en bracht ons naar de juiste plek. Het was een komen en gaan van Tjiftjaffen en Mezen. Net als bij de Brouwersdam waren de weersomstandigheden prima: vrijwel windstil en volop zon. Het zicht en gehoor werd in ieder geval niet verstoord door bladeren of bladgeruis. Na ruim een uur van volle concentratie (bij iedereen) dook de Pallas' Boszanger opeens op. Even snel als deze kwam, was ie ook weer verdwenen in het dichte struikgewas: + 3

Hoe kijk ik tegen de laatste loodjes aan?
In één woord: onwijs spannend! Het is nog alle maanden goed gegaan met de combinatie "werk". Als ik vooruit kijk, richting het einde van het jaar, zie ik hierin geen belemmering. Weg kunnen zal wel lukken, de vraag is of ik op tijd ben.

Wat zou ik willen doen? Wat is het plan?
- Er zit of er komt ongetwijfeld nog ergens een leuke tapuit. Een paar ochtenden lekker langs het strand lopen en
alle opgangen checken is helemaal zo'n gek idee nog niet,
- Een paar ochtenden de bossen bij Schoorl checken voor Grote Kruisbek is ook zeker geen overbodige luxe,
- Bij de eerste volgende West/ Noord West of Noordelijke wind/ storm moet je er gewoon bij zijn. Camperduin/
Westkapelle of Ameland,
- Alle waarnemingen van Bladkoning vanaf nu extra aandacht geven voor Humes',
- Potentiële Waterspreeuw-locaties checken,
- Ook bij Roodborsttapuiten kan je gerust nog enkele weken out of the box denken...

Er is meer dan genoeg om op te noemen. Vorig jaar was er zojuist een Giervalk langs gevlogen, Kokardezaagbekken waren helemaal hot, Blauwstaarten vlogen tegen ramen aan, Notenkrakers waren niet van de grasvelden af te jagen...

We gaan het meemaken!

Alwin

7497 views

Reacties:

reactie
Door: Steven Wytema, maandag 9 november 2009 13:42
Half Nederland kent inmiddels de jaarlijst van Alwin uit zn hoofd en bij de piep van de Zwarte Zeekoet denkt iedereen meteen "zou ie het halen?"
Zwaar spannend! Vorig jaar rond 10 november stond je op nagenoeg dezelfde score. Toen heb je uiteindelijk nog gehaald:
Aziatische Roodborsttapuit (6 nov), Woestijntapuit, Sneeuwuil, Kleine Alk, Stormvogeltje, Humes Bladkoning Kokardezaagbek en Alk.
Uiteindelijk dus net zo spannend als vorig jaar! En die najaarsstorm moet er nog wel komen..
Mijn advies: ga veel aan zee zitten!
Succes!!
Gewijzigd op: 2009-11-09 17:04:34
reactie
Door: Leo Heemskerk, dinsdag 10 november 2009 09:53
Gefeliciteerd met je Kleine Alk
reactie
Door: Jan van der Laan, dinsdag 10 november 2009 14:37
Nog 5 dan. En inderdaad heeft Steven het beste advies; blijf in de buurt van de zee. Ga bij noordenwind naar Ameland of Terschelling voor Brilzee-eend.
Waterspreeuw komt nog, maar ga pas zoeken in december. Er komt zeker nog een Phylloscoop en Papduiker moet de komende weken ook nog lukken.
En dan nog die klapper...
Misschien moeten we een lijstje-van-vijf maken en de winnaar krijgt een leuke prijs (dagje vogelen met Alwin en de hoaxbirders oid)?
Succes!!
reactie
Door: Luuk Punt, dinsdag 10 november 2009 18:12
Wellicht duikt er nog ergens een Bruine Boszanger op. Lekkere westerstorm: stovje, papduiker, ...........
Het wordt tijd dat weer eens ergens een Koningseider of een Geelsnavelduiker pleistert. En vergeet de zeldzame meeuwtjes niet: Ross' meeuw, Ivoormeeuw........
Er kan nog van alles! Ik blijf duimen!

Hartelijke groet,

Luuk
Gewijzigd op: 2009-11-10 18:12:50
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, dinsdag 10 november 2009 19:39
De enige echte hoaxbirder is natuurlijk onze Deense Belg.
reactie
Door: Jan van der Laan, dinsdag 10 november 2009 21:14
Goede naam voor een Rockabilly band of Garage rockband: Alwin & The Hoaxbirders!
reactie
Door: jan wierda, woensdag 11 november 2009 20:14
Ik sluit me graag aan: nog 5 echte soorten; moet kunnen. 1 1/2 week per soort. Laat ik zeggen dat ik al ben begonnen met de speech voor uitreiking van de Alwin Borhem trofee begin Januari! Succes (graag nog een Ivoormeeuw..) Jan Wierda
Gewijzigd op: 2009-11-11 20:59:35
reactie
Door: Max Berlijn, vrijdag 13 november 2009 11:23
Het zal toch niet zo zijn dat dat geheim gehouden Klein Waterhoen hem dadelijk het record kost... Papduiker, Stofje, Waterspreeuw en Hubla zouden toch moeten lukken de komende anderhalve maand blijft er nog 1 over.....

Gr Max
reactie
Door: Teus Luijendijk, vrijdag 13 november 2009 13:32
Ik ben nooit zo succesvol geweest in het vinden van goede soorten, op één na: Bruine Boszanger. Ik ga mijn best voor je doen!! Tek!!
Groet, Teus
reactie
Door: Folkert Jan Hoogstra, maandag 16 november 2009 11:03
notenkraker moet toch ook nog wel lukken?
reactie
Door: Folkert Jan Hoogstra, maandag 16 november 2009 11:06
ow en natuurlijk de grote kruisbek ;)

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.