Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Fotoblog Atlantic en Pacific: AO7 – to Ascension Island and beyond

Tijdens de oversteek van Sint Helena naar Ascension was heet en leeg. Goed, dat is wat te pessimistisch, want Orka's, Zwaardvissen, Portugese Oorlogsschepen en Clymene Dolfijn zijn toch ook best aardig. De laatste volle dag op zee wordt het weer wat spannender. De aantallen nemen toe. Op de radar zien we een groene vlek wat een groep vogels moet zijn. Ja hoor, de eerste Bonte Sterns en Ascension Frigatebirds komen op de lijst.

ao7aifb
Ascension Frigatebid Fregata aquila mannetje, Ascension 23 april-2011 (Menno van Duijn)

ao7zpj
Zuidpooljager Stercorarius maccormicki tussen Sint Helena en Ascension 23 april 2011 (Menno van Duijn)

Cruciaal op dergelijke reizen is om vroeg op te staan, met name als je in de buurt van eilanden komt. In de vroege morgen met het eerste licht doemt Ascension al op. Groepjes Masked en Brown Booby's vliegen in lijntjes van het eiland af de zee op. Ook een clubje Indische Grienden zwemt dicht langs nog voordat iedereen aan een snel ontbijt schuift. We beginnen de dag bij Botswain Bird Island (White-tailed Tropicbird Island). Na een flinke bui worden de zodiacs te water gelaten en stapt het merendeel van de passagiers in, maar voor de vliegbeelden is het beter om op het schip te blijven. De genten, keerkringvogels en Noddy's vliegen dicht langs het schip en de Brown Booby's proberen regelmatig op de mast te landen. De deelnemers die mee zijn gegaan met de Zodiac zien de Black Noddy's en Brown Booby's dichtbij op de nesten zitten, terwijl honderden Masked Booby's en Ascension Frigatebirds, die bovenop het eiland broeden, in de lucht hangen, met daartussen een enkele Red-footed Booby en White-tailed Tropicbird.

ao7bb
Brown Booby Sula leucogaster Ascension 24 april 2011 (Menno van Duijn)

ao7wtt
White-tailed Tropicbird Phaethon lepturus Ascension 24 april 2011 (Menno van Duijn)

Op het eiland bezoeken we een kolonie van Bonte Sterns, waarvan er duizenden op Ascension broeden. Hoewel het broedseizoen voor deze soort nog moet beginnen zijn er al zeker duizend vogels aanwezig. Daartussen zitten ook een paar Brown Noddy's. De hele rotskust van het eiland geeft inzicht in de omvang van de kolonies, voordat de mensen hier kwamen: de restanten van guano zijn nog zichtbaar. Ook hier probeert men de geintroduceerde katten, ratten, geiten en ezels weg te halen om te proberen de lokale flora en fauna te herstellen. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen, want de eerste zeevogels vestigen zich inmiddels weer op het eiland nabij Bostwain Bird Island.

ao7bn
Brown Noddy Anous stolidus Ascension 24 april 2011 (Menno van Duijn)

ao7bs
Bonte Stern Onychoprion fuscatus Ascension 24 april 2011 (Menno van Duijn)

Een deel van de groep heeft besloten om op Ascension te blijven en vanuit daar terug te vliegen. De rest vaart door naar de Kaapverden en passeert daarmee de evenaar. De warme diepe wateren brengen amper voedsel aan het oppervlak en hier moet je wel een specialist zijn zoals een Roodpootgent toont.

ao7rpg1
Roodpootgent Sula sula tussen Ascension en Kaapverden 26-04-2011 (Menno van Duijn)

ao7rpg2
Roodpootgent Sula sula tussen Ascension en Kaapverden 26-04-2011 (Menno van Duijn)

Nieuw voor de reis zijn de Vale Stormvogeltjes. We zien leuke aantallen. Ook de Noord-Atlantische soorten laten zich inmiddels in hogere aantallen zien, maar het blijft mager vergeleken met de eerste weken van de reis. Voor de zeezoogdierliefhebbers wordt het echter interessanter, omdat de kans op Spitssnuitdolfijnen hier toeneemt. Cuvier's Spitssnuitdolfijnen worden regelmatig gezien en een groep Blainville's Spitssnuitdolfijnen laat zich mooi bekijken. Later meer over zeezoogdieren in een aparte post.

ao7vs1
Vaal Stormvogeltje Oceanodroma leucorhoa tussen Ascension en de Kaapverden 29-04-2011 (Menno van Duijn)

ao7vs2
Vaal Stormvogeltje Oceanodroma leucorhoa tussen Ascension en de Kaapverden 29-04-2011 (Menno van Duijn)

Menno van Dujn

3921 views

Reacties:


Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.