Kies Nederlands Switch to English
Rose-coloured Starling
Siberian Rubythroat
Hoogwoud


Even geduld...
Update Azuurmees en Roodborstlijster

Tsja, wat moet je daar nou mee? Een melding van een soort die je eigenlijk verwacht in het najaar met een invasie van Pimpelmezen, maar die opduikt in april op een binnenlandtelpost? En -zoals wel vaker- opgesmukt met de nodige 'paniek' van later doorgeven, foto's waarop net niet alles te zien is, een locatie die niet helemaal duidelijk is en de waarnemer is vertrokken... In de wereld van "lijstjesbelang" werd er dan ook enigszins lauw gereageerd op de waarneming van een Azuurmees op 19 april, maar nu de storm eenmaal is gezakt is het goed om de feiten op een rij te zetten. Aangezien er enkele kenmerken zijn die helaas niet te zien zijn op de foto's of in de beschrijving meegenomen, maar die wel onderscheidend zijn van Pleskes mees ten opzichte van Azuurmees, weten wij niet hoe de CDNA hier mee omgaat. Vooralsnog lijkt het ons verstandig om hier een slag om de arm te houden. Het is natuurlijk wel best jammer, want Azuurmees is een veel voorspelde soort die voor flink wat röhring zorgt in de ranglijst.

Azuurmees telpost Brobbelbies
Azuurmees Cyanistes cyanus Azure Tit, trektelpost Brobbelbies Zuid, Maashorst, Uden, 19 april 2014 (Gerard van Aalst)

Tsja, wat moet je daar nou mee? Een melding van een soort die je eigenlijk in het najaar of in de winter verwacht in een tuin met appels, maar die opduikt in april in een groot duingebied? En - zoals wel vaker- opgesmukt met de nodige 'paniek' van een moeilijk vindbare plek met talloze fietspaden erheen, een vogel die verschillende malen wegvliegt en veel verderop weer teruggevonden wordt. Deze maal met het nodige geluk aan de zijde van de grote menigte: de eerste Roodborstlijster voor Nederland die op 27 april door Lonnie Bregman werd ontdekt is uiteindelijk door ruim 250 man gezien.

Roodborstlijster Heemskerk
Roodborstlijster Turdus migratorius American Robin, Noordhollands Duinreservaat, Castricum, 27 april 2014 (Lonnie Bregman)

Deze Roodborstlijster werd voorspeld door 10 man en 1 vrouw, waarbij Anton Vink en Henk-Jan van der Kolk de enigen zijn die al een andere soort hadden voorspeld. De anderen (Adrie Benders, Hans van Oosterhout, Thijs Fijen, Dennis Bos, Edwin Dam, Marcel Haas, Vincent Douwes, Jasmijn Hulleman en Martijn Renders) zijn dus nieuwkomers. Eerstgenoemde heeft met Scopoli's Pijlstormvogel en Bruine Gent twee soorten toegevoegd waarmee het spel direct afgelopen kan zijn. Overigens heeft Henk-Jan van der Kolk óók Azuurmees voorspeld, en met zijn Zwarte Eend en Kleinste Strandloper maakt hij natuurlijk best veel kans.

Om eens het roer om te gooien in de ranking hebben we ook gekeken naar het aantal goed voorspelde soorten. Zoals al verteld bij de Bruine Klauwier heeft Gerben Mensink en al drie goed, en dus nog twee nodig (Wenkbrauwalbatros en Zwarte Eend). Van de mensen die er twee goed voorspeld hebben, hebben we gekeken welke personen het meest kans hebben om te winnen, en welke soorten daarvoor nodig zijn. De 5 personen die met hun nog niet waargenomen soorten het laagst scoren (die het meest voorspeld zijn en theoretisch dus het eerst zouden kunnen komen) zijn Jeroen van Vianen, Teus Luijendijk, Nicky Hulsbosch, Leo Boon en Mario Renden. De soorten die hierbij het meest voorspeld zijn, zijn oa Mongoolse Plevier (6x), Petsjorapieper (5x), Kleinste Strandloper (4x), Roodkeelnachtegaal (3x), Zwartkopzanger (Blackpollwarbler, 3x), Maskerklauwier en Oostelijke Vale Spotvogel (2x).

De ranking op basis van punten blijft grotendeels hetzelfde (Erik Ernens op 1), met die aantekening dat de achterhoede steeds dichterbij komt. Een volledig overzicht van de ranking vind je hier.

Wij verheugen ons ZEER op de volgende soort die de oren van je kop blaast!

Michel en Steven

13013 views

Comments:

reactie
Door: Gerben Mensink, zaterdag 3 mei 2014 14:46
Ik ben benieuwd hoe lang ik de koppositie vasthoud. Een van de twee soorten die ik nog 'moet' is Zwarte leeuwerik (en dus niet Zwarte eend, zoals abusievelijk vermeld). Voor je het weet stromen de felicitaties binnen ;-)
reactie
Door: Teus Luijendijk, vrijdag 9 mei 2014 19:16
Mooi verhaal mannen! Altijd weer een verrassing bij een nieuwe soort voor ons land. Al hoop ik zelf natuurlijk op die 'open deur'-soorten.....;-)
reactie
Door: Edwin Russer, woensdag 26 november 2014 08:24
Heren, komt er nog een update n.a.v. de Witkruintapuit? of is deze vogel nog te controversieel:-))
reactie
Door: David Uit de Weerd, woensdag 29 april 2015 08:01
Graag een update n.a.v. de Thayers Meeuw. Die smaakte voor één van de twee organisatoren van dit spel (Michel) wel heel erg goed. Toch?!
reactie
Door: Gert Ottens, woensdag 29 april 2015 15:53
Ja, en wie heeft Afrikaanse Woestijngrasmus voorspeld?;-)
reactie
Door: Steven Wytema, woensdag 29 april 2015 21:18
tsja, die heeft ergens tussen wal en schip gelegen. Inmiddels eindstation AvdE, dus komt er binnenkort op! Afrikaanse Woestijngrasmus had ..... niemand! What a surprise :)

You are not logged in, you must be logged in to post comments.