Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
HBW Alive

HBW Alive
De complete serie Handbook of the Birds of the World (HBW) zal inmiddels bij een groot aantal lezers van deze site bekend zijn. De serie van 16 grote rode boeken verschenen tussen 1992 en 2012, met daarin een compleet overzicht van alle soorten van deze wereld. Na het verschijnen van deel 16 verscheen er nog een afsluitend deel - New Species and Global Index, met daarin de soorten die beschreven zijn sinds de boeken zijn gepubliceerd.

Op basis van het werk voor het Handbook en de set aan soortgrenscriteria gepubliceerd in Tobias et al. (2010) werken de auteurs samen met Birdlife International aan een complete geïllustreerde checklist van de vogels van de wereld. Daarvan is inmiddels één deel verschenen en het tweede deel wordt in 2016 verwacht. Ook deze informatie (lees: de taxonomische inzichten) worden opgenomen in HBW Alive.

Voor recensies van delen van de serie verwijs ik naar:

Van deel 1 van de geïllustreerde checklist zal binnenkort een recensie verschijnen op deze site.

Al deze informatie uit 19 vuistdikke boeken is nu dus via één website beschikbaar; 13,367 pagina's, 10,200 verspreidingskaarten, over 20,600 afbeeldingen, ongeveer 100,000 referenties; in totaal 15 miljoen woorden. Dit alles is uitstekend ontsloten en doorzoekbaar, voor minder dan € 2,50 per maand (voor dat bedrag doe je er 100 jaar over voor je de boeken bij elkaar hebt gespaard). Maar ook als je alle boeken in de kast hebt staan is een abonnement op HBW Alive het meer dan waard, er worden namelijk dagelijks aanvullingen en verbeteringen doorgevoerd.

De website is gebruiksvriendelijk met toegang tot alle informatie via een zoekfunctie, een taxonomische boom via welke alle families, soorten en ondersoorten te vinden zijn. Daarnaast is er ook een geografische boom opgedeeld in biogeografische regio's en vervolgens landen. Via een navigatiebalk bovenin zijn er ook direct links naar families, soorten, nieuws en de referenties.
Een opsomming van de meest nuttige functies en/of in het oog springende features:

  • Updates ten opzichte van de boeken - in de eerste delen werd geluid vaak niet beschreven, dat wordt nu toegevoegd voor de alle soortgroepen, de eerste delen zijn verschenen in 1993, de kennis die sindsdien bekend is geworden wordt in de soortteksten verwerkt.
  • Volledig nieuwe soortteksten voor nieuwe splits op basis van de nieuwe HBW/BirdLife checklist.
  • Alle soortplaten waarbij een eigen selectie te maken is, bijvoorbeeld op land. Zo heb ik zelf voor mijn laatste reis naar Sulawesi een platenboek gemaakt op basis van HBW Alive voor Sulawesi.
  • Alle referenties zijn doorzoekbaar (zo is er 357 keer verwezen naar Dutch Birding) en volgbaar als ze online beschikbaar zijn. Met dagelijks nieuwe toevoegingen.
  • Mogelijkheid om zelf dingen toe te voegen aan soortteksten via Wikicontributions.
  • Ornithologisch nieuws en nieuws over nieuw gepubliceerde soorten.
  • De mogelijkheid om je wereldlijst inclusief waarnemingen bij te houden op basis van de HBW/BirdLife taxonomie (functionaliteit wordt nog uitgebreid).
  • Links naar foto's, video's en geluidsopnamen.

HBW Alive example page

De website heeft ook zeer uitgebreide hoofdstukken per familie, met daarin allerlei aspecten als gedrag, uiterlijk, systematiek, geluiden, voedsel, broedgedrag, relatie met de mens en status op de wereld. Dat alles doorspekt met links naar relevante foto's video's en internetsites zoals bijvoorbeeld de BirdLife Data Zone.

Maar het allerbelangrijkst is een supercompleet overzicht van alle vogels in de wereld waarin dagelijks verbeteringen en nieuwe kennis wordt aangevuld. Zowel de snelheid als de kwaliteit van het updateproces en de uitbreiding van de tools van HBW Alive zal afhangen van het aantal abonnementen, en inhoudelijke bijdragen vanuit de internationale birding-community. Wat mij betreft een onmisbare tool in de boekenkast/op de computer.

Op deze locatie vind je nog een folder over het project en op dit youtube kanaal van HBW-Alive staan nog een paar handleidingen voor specifieke onderdelen van de site.

Rob Gordijn

6699 views

Reacties:

reactie
Door: Max Berlijn, vrijdag 12 december 2014 11:08
Iemand nog interesse in een plank vol boeken?....:-)
reactie
Door: Rinse van der Vliet, vrijdag 12 december 2014 12:54
http://www.hbw.com/pricin...

Of je de serie nu wel of niet in boekvorm hebt, hier kan een serieuze vogelaar eigenlijk niet omheen.
Gewijzigd op: 2014-12-12 12:55:10
reactie
Door: Kees (C.J.G.) Scharringa, zaterdag 13 december 2014 23:21
Ik ben een fanatiek gebruiker van de website, maar ik mis toch de geur van de inkt. Ik heb drie delen (4,5 en 6) in de kast en vind het een feest om ze door te bladeren en in te lezen. Digitaal is prachtig, maar een echt boek heeft toch ook altijd nog iets. Zal wel Freudiaans zijn......
reactie
Door: Max Berlijn, maandag 15 december 2014 06:49
Ik heb me gisteren ingeschreven via de link van Rinse maar werd wel geconfronteerd met 20 euro extra inschrijfkosten? Maar gedaan, maar de aanbieding van 29,95 is wel misleidend, in ieder geval voor het eerste jaar.
reactie
Door: peter de knijff, dinsdag 16 december 2014 20:22
Het staat toch in grote letters onder op de pagina van de link hierboven Max?
In ieder geval, je hebt er wel iets voor terug!
En ja Kees, vind ik ook, maar na Cramp en Glutz vond ik die strekkende meters wel genoeg, dit is een fantastische oplossing voor een koopje!
Plus, je blijft nu wel up to date.
reactie
Door: Marcel Haas, dinsdag 16 december 2014 20:53
Maar al die boeken van Lynx ruiken altijd zo lekker! :) Ook ik vind het heerlijk om lekker te bladeren door de delen. Ik prijs me gelukkig met alle 17 delen (en de checklist) en ik zou ze voor geen goud wegdoen. Ook al heb ik tevens een abonnement op HBW Alive, er gaat toch niets boven het bladeren in het boek.
reactie
Door: Mark Collier, maandag 22 december 2014 13:14
Voor geïnteresseerde tijdelijk geen inschrijfkosten als je voor 31e december bestellen (als gift certificate voor jezelf) http://www.lynxeds.com/co...
(dat is maar 20 eurocent per eendensoort).
reactie
Door: Max Berlijn, maandag 22 december 2014 17:47
Afzetters, vorige week nog wel!
reactie
Door: Jelle Scharringa, donderdag 25 december 2014 12:24
Ik ga toch niet betalen voor EENDEN?
reactie
Door: van bogaert erik, zaterdag 27 december 2014 21:32
een vraagje ? kan ik de inhoud raadplegen als ik offline ben ??
Gewijzigd op: 2014-12-27 21:32:49
reactie
Door: Davy Bosman, zaterdag 27 december 2014 22:50
Jazeker. Wel één nadeel! De laatste keer ik door de offline versie zat te bladeren, begon dat gesnuffel van Marcel Haas op den duur wel op mijn zenuwen te werken!
reactie
Door: Max Berlijn, zondag 28 december 2014 10:05
Ik ben niet zo'n snuffelaar dus als iemand interesse heeft in de complete serie laat het me weten, (mailadres onder mijn plaatjes) tegen elk redelijk bot. Een weekje snuffelen tussen de recente splits leverde me 7 armchair ticks op, maar ook verloor ik 2 holarctische soorten omdat bleek dat ik de juiste (voormalige) ondersoort niet had (bijv. African Wooly-necked Stork, ipv Asian).
Gewijzigd op: 2014-12-28 10:09:33
reactie
Door: John van der Woude, donderdag 15 januari 2015 13:16
Max (en anderen), bedenk wel dat als je de boeken wegdoet, je al die mooie foto's in de inleidende familie-hoofdstukken zult missen.
"Please note that the photographs of HBW are not included as we only hold the rights for the print version usage." (HBW Alive FAQ)
Zelf gebruik ik HBW Alive met veel plezier, en er komen steeds fraaiere foto's in de daaraan tot in detail gelinke Internet Bird Collection, maar mooie foto's in een boek zijn ook veel waard.
reactie
Door: Lieven De Temmerman, vrijdag 16 januari 2015 21:27
De foto's in de boeken zijn inderdaad SCHITTEREND! Vooral de Rufous-backed Inca-finch in deel 16 (Tanagers to New Wolrld Blackbirds). Voorwaar een schitterende foto van een schitterende vogel! ;-)

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.