Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Golf van Biskaje Revisited

Tot het najaar van 2010 trokken vele Nederlandse en Belgische vogelaars en zeezoogdierenspotters naar de Golf van Biskaje om de overtocht te maken tussen Portsmouth en Bilbao, dwars door dit unieke zeegebied. Tot het legendarische schip de Pride of Bilbao uit de vaart ging ...

Sindsdien vaart de nieuwe cruiseferry Pont Aven op de route tussen Engeland en Spanje. En niet naar Bilbao, maar naar Santander. Delta Safari vond het de hoogste tijd om deze nieuwe route uit te proberen en trok in 2013 twee keer naar de Golf van Biskaje. De eerste keer in juli met een kleine groep. De Golf werd in vier dagen twee keer op en neer bevaren. Het was prachtig weer, er werden vele honderden gewone en gestreepte dolfijnen gezien en de Spitsnuitdolfijn van Cuvier zwom vlak langs het schip.

Gewone dolfijnen (Wesley Overman)
Gewone dolfijnen Delphinus delphis tijdens trip juli 2013 (Wesley Overman)

In september voeren we nog een keer op en neer. Weer honderden dolfijnen en een flink aantal 'walvis-blows' in de verte. Helaas niks groots dicht bij het schip. Het aantal vogels op zee was nu natuurlijk veel groter. In twee dagen tijd zagen we zes soorten pijlstormvogels. En ook jagers en stormvogeltjes doken regelmatig op. In de baai van Santander moest een grote jager op de vlucht toen hij op de hielen werd gezeten door de lokale slechtvalk. De Britse vogelaars aan boord genoten luidkeels van de aanblik van dit 'koekje van eigen deeg'
Diezelfde Britten vroegen ons op de terugweg naar Engeland waar de Nederlanders toch waren gebleven? "Vroeger op de Pride waren ze er altijd". "Tja, dat is het probleem", antwoorden we, "Nederlanders denken al gauw dat vroeger alles beter was". Er werd gelachen. Die oude rammelboot? De Pont Aven is toch veel luxer. En de snelheid? Ach, die paar knopen. Je moet gewoon wat beter opletten!
Maar uiteindelijk hadden ze wel gelijk; de Pont Aven is op dit moment de beste manier om over de Golf van Biskaje te varen. En we waren er toen allang uit dat we in 2014 weer een trip naar de Golf van Biskaje zouden gaan organiseren.

mist (Delta Safari)
Mist bij passeren Bretagne september 2013 (foto: Delta Safari)

Afgelopen najaar hebben we alle mogelijkheden om in Plymouth te geraken naast elkaar gelegd. En al snel kwamen we met een nieuw plan. Bij de reis die we in september 2014 gaan maken, volgen we niet de standaard-route via Dover, maar vertrekken we met de dagboot uit Hoek van Holland naar Harwich. Dan pakken we de Noordzee mee, waar eind september ook genoeg te zien is aan zeevogels. De reis duurt net zo lang, de kosten zijn bijna gelijk en we verblijven zo extreem veel uren op zee. En misschien het belangrijkste; het zeevogelen begint al vanaf de eerste minuut na vertrek.
Na een hotel-overnachting in Harwich pakken we de tweede dag 's ochtends heel vroeg de bus naar Plymouth, waar we aan het eind van de middag inchecken op de Pont Aven. We blijven vier nachten aan boord, waarbij we twee keer op en neer naar Santander zullen varen. De ferry vaart tegenwoordig in 'driehoeken'. Aan de Engelse kant eerst Plymouth, dan Portsmouth en dan weer Plymouth. Na vier dagen zijn we dan weer in de haven waar we vertrokken. En zeg nou zelf; als je toch helemaal naar Plymouth rijdt, is het zonde om maar twee dagen op zee te blijven.

de Pont Aven
De Pont Aven in de haven van Plymouth (foto: Delta Safari)

En we verdubbelen niet alleen het aantal waarnemingskansen door twee keer op en neer te gaan, we zijn ook op andere plekken boven de Golf als het daglicht is. Hierdoor hebben we meer kans om weer andere soorten te spotten. En als het weer een keer een dagje minder is, is niet gelijk je hele reis voor niks geweest.

De 7-daagse reis vertrekt op zaterdag 20 september uit Hoek van Holland, waar we op vrijdag 26 september weer terugkeren.
De kosten van de reis zijn €695,- p.p. voor een plek in een 4 persoons binnenhut. Voor zeezicht-, 2- of 1-persoonshutten moet een toeslag betaald worden.
Inbegrepen zijn alle overnachtingen (2 keer hotel, 4 keer hut op de Pont Aven), het vervoer in Engeland, overtocht Hoek van Holland-Harwich v.v. en begeleiding door Delta Safari. Maaltijden zijn niet inbegrepen.

Leden van de Dutch Birding Association krijgen 5% ledenkorting op deze reis! Als je mee wilt met deze unieke reis, of eerst meer informatie wilt, stuur dan een mail naar info@deltasafari.nl

Meer foto's van de trip in juli 2013 kan je vinden op: http://www.deltasafarinederland.blogspot.nl/2013/07/biskaje-trip-in-fotos.html

14544 views

Reacties:

reactie
Door: Joop Kooijman, donderdag 30 januari 2014 09:49
Een alternatief is, vooral als je toch naar Spanje wilt, de boot nemen van St. Nazaire naar Gijón. Vertrekt meestal om 21.00 h en komt dan aan om 12.00 h., dus best nog wat uren daglicht. Hoef je niet eerst naar Engeland (al valt de afstand naar St. Nazaire nog wel weer tegen, vanuit midden Nederland wel zo'n 1.000 km.
reactie
Door: Paul Gnodde, donderdag 30 januari 2014 19:28
Jullie spotten wat af lees ik in de verslagen!
reactie
Door: Marko Oudenaarden, donderdag 30 januari 2014 21:03
Tja, dat krijg je als je een verslag schrijft na een week in Engeland! En ik woon vlak bij een vliegveld hè! ;-)
reactie
Door: Mark Zevenbergen, vrijdag 31 januari 2014 09:47
Jammer weer dat jullie vogels 'spotten'..... Ik spot vliegtuigen, maar ik kijk/zie vogels....
reactie
Door: Jelle Scharringa, vrijdag 31 januari 2014 13:52
Nee, het zijn boot spotters! Die bestaan namelijk ook..
reactie
Door: Marko Oudenaarden, zondag 2 februari 2014 18:11
Wil je meer weten over deze zeetrip over de Noordzee en de Golf van Biskaje? Je kan je vragen aankomend weekend kwijt bij onze stand tijdens de Dutch Birdingdag in Lunteren.
reactie
Door: Marko Oudenaarden, vrijdag 11 april 2014 19:19
Update: inmiddels is de groep groot genoeg om een extra gids mee te nemen; Wesley Overman (O.a. werkzaam voor de Zoogdiervereniging). En nog belangrijker, we hebben nog een aantal (binnen-)hutten extra beschikbaar gekregen, dus er is weer plek! Voor info, zie gegevens in het artikel.

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.