Kies Nederlands Switch to English
Rose-coloured Starling
Siberian Rubythroat
Hoogwoud


Even geduld...
Rob Bouwman overleden


Op 14 september kwam het trieste bericht door dat afgelopen weekeinde Rob Bouwman op 55-jarige leeftijd is overleden. Zijn onverwachte dood was een wanhoopsdaad - zondag werd zijn auto onbeheerd aangetroffen bij de Zuid-Willemsvaart en diezelfde middag heeft een team brandweermannen zijn lichaam gevonden. Hoewel Rob zich de laatste paar jaar een beetje uit de 'oude' DBA-scene had teruggetrokken omdat hij eigenlijk alleen nog maar in de Kempen vogelde (of in het buitenland), was hij nog steeds een bekend en
vertrouwd gezicht binnen de Nederlandse vogelaarswereld. Vooral in de beginperiode van de DBA was Rob erg actief en was hij één van bekendste Brabantse vogelaars; zijn 'doorbraak' bij het grote publiek was de ontdekking van de eerste Siberische Boompieper voor Nederland op de noordpunt van Texel in oktober 1987. Ook was hij bekend vanwege een aantal zeer zeldzame ontdekkingen in WP-landen, zoals de Spoorwiekgans in Oued Massa, Marokko, in 1984 of de vijf Krabplevieren in de Göksü-delta in Turkije in 1986 (beide gevallen zijn nog steeds de enige van die soort voor beide landen). Hij was een fanatiek fotograaf en veel van zijn foto's zijn in Dutch Birding en op de DBA-website gepubliceerd en op zijn 'thuissite' www.vogelsindekempen.nl.
Wij wensen zijn familie, vriendin en vrienden veel sterkte toe om dit verlies te verwerken.

18787 views

Comments:

reactie
Door: Erik Sanders, dinsdag 15 september 2009 17:05
Waarom Rob? Je hebt me zoveel laten zien rond Soerendonck en Best; Texel was vaak zo gaaf,...
I hope we'll meet again,...
Erik
reactie
Door: Niels van Houtum, dinsdag 15 september 2009 20:25
Mooie verhalen over je reizen, je vele ontdekkingen in Nederland en daar buiten, samen struinen over het Kranenveld en zo nu en dan een verdwaalde twitch. Uren op de telpost, waar we de "dull moments" opvulde met heerlijke humor...het leek wel cabaret. Ik zie je nog genieten toen we afgelopen jaar samen de sneeuwuil en woestijntapuit twitchtte en op de heenweg nog een Kleine burrie ontdekte op de zuipier, waar je al meer dan 10 jaar niet was geweest...de Kempen was je even helemaal vergeten. Toen ik nog een klein jongetje was, stond jij vol ongeloof op onze stoep om te vragen waar wij die kwartelkoning hadden gehoord. Die liet ik jou horen en gelukkig heb jij mij die jaren daarna nog veel andere mooie vogels mogen laten zien. Mede dankzij jouw is de Kempische vogelscene gegroeid naar wat het nu is. Helaas is die scene nu niet meer hetzelfde. Rob, kerel....ik zal je missen!!
Niels
reactie
Door: Justin Jansen, dinsdag 15 september 2009 22:11
Nooit meer gezellige avondjes op Texel. Nooit meer eten in De Koffer. Nooit meer die “smile” zien op de telpost. Nooit meer de verhalen over aantallen en bijzonderheden in De Kempen. Niet meer samen naar Rammstein en Boo! Nooit meer die foto's die je met veel trots liet zien. Nooit meer verhalen over het buitenland. Verdikkeme Rob, waarom....... ik zal je missen!
Justin
reactie
Door: Klaas Haas, woensdag 16 september 2009 16:35
Diep geschokt en verbijsterd.....wens de familie en vrienden veel sterkte.
Klaas Haas
reactie
Door: Co van der Wardt, donderdag 17 september 2009 23:11
Diep geschokt.
Rob was een een stukje van het fundament van mijn hobby, vogels kijken.
Hoe fraai kon hij vertellen. Hoe mooi zijn verhalen.
Eentje b.v. over een Raddes die ontdekt was op de MaVla. Hij, toen nog geen twitcher, bleef er niet eens voor stilstaan. Immers, ZELF ONTDEKKEN, daar ging het hem om. Later twitchte hij wel maar de laatste tijd was het zelf ontdekken weer aan de overhand.
Rob, hierbij een laatste, verbijsterde, groet. Heel veel medeleven voor je dierbaren.
Co van der Wardt.
reactie
Door: kees tiemstra, vrijdag 18 september 2009 11:44
Diep geraakt, geschokt en verbijsterd. Toen ik nog de DBA Vogeldagen organiseerde leerde ik Rob kennen als de altijd de positieve en energieke vogelaar die een enorme autenthieke interesse in de ornithologie uitstraalde. Ik heb hem een paar jaar geleden nog eens gebeld voor de plek van Zwarte Ooievaars op de Strabrechtse Heide en ook toen had ik zelfs over dat eene gesprek een heel positief gevoel. Het bericht van zijn overlijden komt dan ook als een enorme schok, en het is nauwelijks te bevatten dat Rob vandaag op deze mooie najaarsdag wordt gecremeerd. Ik ben dankbaar dat ik Rob heb gekend en wens zijn dierbaren alle kracht om dit enorme verlies te dragen. Kees Tiemstra
reactie
Door: Max Berlijn, vrijdag 18 september 2009 23:20
Vandaag rond 11.00 uur is Rob gecremeerd. Het was een mooie dienst waarbij veel vogelaars uit het hele land aanwezig waren. Henk Hendriks heeft Rob op een zeer mooie manier "geschilderd" voor de aanwezige en probeerde op de niet vogelaars in het gezelschap uit te leggen wat de "cick" van het zien van een nieuwe soort was (voorbeeld Lear's Macaw in NO Brazilie een van de laatste nieuwe soorten van Rob). Henk dank voor je mooie woorden. Sterkte aan iedereen die dit kan gebruiken. Hopelijk laat "de "Kempen" zich gelden in de komende periode met veel mooie soorten zoals Rob dat vast gewild zou hebben.

Groet Max
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, zaterdag 19 september 2009 18:42
Wat een vreselijk bericht.

Eén van Robs verhalen – over zeetrektellen in Westkapelle.
Duitse toerist: "Was beobachten Sie?"
Rob: "U-Booten"
Duitse toerist: "Aha, und wieviel haben sie schon gesehen?"
Rob: "Vierzig, fünfundvierzig"
Veel sterkte vanuit de UK voor allen, speciaal de Kempenaars,

Jan Hein
reactie
Door: Kasper Hendriks - admin sound gallery, maandag 28 september 2009 18:50
Rob ken ik alleen nog van een mooie paar dagen zuid Zweden voor Laplanduil, Sperweruil, en niet te vergeten: HAAKBEK! Een supergave trip. Zat met Rob en Remco bij Roland in de auto. Dat was supergezellig.

Verder ken ik Rob van mooie verhalen van Niels van Houtum over Rob. Rob was en is zonder twijfel iemand waar je diep respect voor hebt. Dat blijft natuurlijk.

You are not logged in, you must be logged in to post comments.