Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...

Dat is snel!! Na een 'teaser op 5 januari die toevallig al eens op Vlieland in een netje is gevlogen, is het ruim 2 weken later echt raak! Een Oosterse Tortel werd door Gerrit Nijboer als Zomertortel gefotografeerd en kwam zo totaal onbewust op Lauwersmeer.com terecht. Al snel volgde de tamtam en gelukkig (of: logischerwijs?) was de vogel de volgende ochtend nog steeds aanwezig in het pittoreske Friese dorpje Wergae.

Mits aanvaard is deze Oosterse Tortel de eerste, ruim voorspelde, soort: met welgeteld 29 mensen die dit duifje op hun lijst hadden staan behaalde hij/zij een achtste plaats in de ranking van meest voorspelde soorten, en scoren de mensen die hem hadden 41 punten. En wie waren dat dan?

Theo Admiraal, Leo Boon, Thomas van der Es, Hans ter Haar, Nick van der Ham, Rob Hoeben, Paul Hoekstra, Karel Hoogteyling, Nicky Hulsbosch, Albert de Jong, Arie Kolders, Andre Lagendijk, Peter Lindenburg, Alwin van Lubeck, Gerben Mensink, Mars Muusse, Jeroen Nagtegaal, Mario Renden, Jaring Roosma, George Sangster, Rudolf van der Schaar, Aad van der Spek, Wouter Thijs, Jeroen van Vianen, Peter de Vries, Co van der Wardt, David uit de Weerd, Hans Westerlaken en Maarten Zorgdrager.

Mocht de vogel nou al bewijsbaar in 2009 in Nederland hebben gezeten, dan vervalt hij automatisch als voorspelbare soort, en zullen we deze maal coulant zijn: De mensen die m voorspeld hebben, mogen dan een andere soort opnemen in hun lijst. Maar voorlopig gaan we daar even niet van uit!

Tevens vermeldenswaardig is dat LEO HEEMSKERK (die hem ditmaal niet voorspelde ) in 1996 het volgende lijstje had: Rotszwaluw, Killdeer, Dunsnavelmeeuw, Oosterse tortel en Lachmeeuw. Hiermee is hij, jawel, de EERSTE persoon ooit die alle 5 soorten goed heeft voorspeld!!! Natuurlijk heeft hij wel een voorsprong van 2 jaar op de voorspelspelers ui 1998, maar dat mag de eervolle vermelding niet drukken. Leo gefeliciteerd, en nee, ook hier valt geen prijs mee te winnen ;) !