Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...

Voorspellers

Woestelingen versus Realisten
Net als het vorige voorspelspel zijn er deelnemers met "woeste" voorspellingen, en mensen die behoudend denken en hopen op 5 goedvoorspelde "makkelijke" soorten.

Diederik Kok4278 Frank Jongbloed189
Cornelis Fokker4261 Albert de Jong188
Marcel van Kammen3784 Redmar Woudstra186
Johan van 't Bosch3563 Swen Rijnbeek182
Adrie Benders3538 Nick van der Ham175
Rick Schonewille3227 Mario Renden172
Albert van den Ende3201 Marcel Klootwijk168
Hans Bossenbroek3146 Johan Buijsman162
Remco Hofland2981 Jeroen van Vianen157
Sebastiaan Bakker2881 Peter van Scheepen154
Swim Stigter2827 Leo Boon154
Marijn Prins2782 Nicky Hulsbosch153
Edwin Russer2730 Jan van der Laan151
Norma Graafsma2654 Teus Luijendijk145
Rob Gordijn2598 Lennaert Steen131
     
Originaliteitsratio4,73 Originaliteitsratio1,07

Hulde voor Lennaert Steen, die het presteerde om de nummers 1 t/m 3, 5 en 6 van de top 10 te voorspellen! Alleen Petsjorapieper staat niet op zijn lijst. Hoewel je bij woestelingen al gauw denkt aan extreme soorten klopt dat toch lang niet altijd. Diederik Kok, die de meest woeste voorspeller genoemd mag worden, heeft toch zomaar drie soorten in zijn lijst staan die gerust realistisch genoemd mogen worden (Iberische Kwikstaart, Westelijke Rifreiger en Zwarte Eend).

Systeemspelers
Het systeemspelen is in opkomst! Heeft Arjan van Egmond met zijn gierzwaluwen zoveel indruk gemaakt? In ieder geval zijn met name de steltjes enorm in trek: maar liefst zes mensen hebben enkel op ruiters, snippen, plevieren en strandlopers gegokt. Daarnaast zijn er drie gecharmeerd van Amerikaanse vogels, en heeft slechts één persoon het meest op met het "vagrancy potential" van meeuwen.

Bijlage: voorspellers

Maar waarmee heb je nou het meeste kans om te winnen?
Dat is in eerste instantie een nagenoeg niet te beantwoorden vraag. En dat maakt het voorspelspel nou juist zo leuk!

Je kan trachten een soort als enige te voorspellen, maar dan moet je er nog een tweede (voor de hand liggende?) bij hebben.. een moeilijke taak die maar voor weinigen is weggelegd . In de afgelopen 12 jaar zijn daar slechts 3 mensen in geslaagd. Het voorspellen van vijf nieuwe soorten was tot voor kort zelfs nog niemand gelukt. Met het verschijnen van de Oosterse Tortel is Leo Heemskerk de eerste die met zijn lijst uit 1996 de eerste persoon in de geschiedenis van voorspelspellen alle vijf soorten goed heeft voorspeld! Alex Wieland (mist Sierlijke Stern) en vijf man met een lijst van 1998 (Garry Bakker, Teus Luijendijk, Theo Muusse, Peter van Schepen en Peter de Vries) staan op vier goed voorspelde soorten (missen resp. Rosse Waaierstaart, Rotsmus, Pallas' Rietgors, Bruine Klauwier en Vale Spotvogel).

De deelnemers die Oosterse Tortel hebben voorspeld kunnen nog lang niet allemaal met nog één goed voorspelde soort winnen: Paul Hoekstra zou met achtereenvolgens Heuglins Meeuw en Pale-legged Leaf Warbler (beide 605 punten) het eerst een einde kunnen maken aan dit spel.

Een andere inslag kan zijn om niet de meest voorspelde soorten te voorspellen, maar om "op eigen houtje" een strategische lijst samen te stellen waarvan jij denkt dat het de eerste vijf zijn die hier opduiken. Gezien de voorspelfrequentie van de soorten die de laatste 12 jaar nieuw zijn vastgesteld, een niet al te makkelijke taak.

Maar wellicht het meest voor de hand liggend is het om soorten te voorspellen die het meest in omliggende landen zijn gezien! Zo is bijvoorbeeld het aantal gevallen van Petsjorapieper, Mongoolse Plevier, Amerikaanse Zilvermeeuw en Amerikaanse Waterpieper stukken talrijker dan bijvoorbeeld dat van Maskerklauwier (en ook Oosterse Tortel was een te verwachten soort).

Wij zullen jullie in ieder geval bij elke nieuwe soort op de hoogte houden en zijn net zo benieuwd wat de volgende klapper gaat worden!!!

Michel en Steven