Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...

Het is januari. De tijd om lekker op vakantie te gaan, na te genieten van alle mooie dingen die er in het vorige jaar gezien zijn en om op te laden voor het nieuwe jaar. Dat alles zou waar zijn in een normaal jaar. In 2014 lijkt de onophoudelijke stroom aan goede soorten die ons land sinds het najaar van 2013 teistert nog lang niet op te zijn gehouden. Behalve van 2 Sneeuwuilen en een Kaspische Plevier hebben we in januari jaar ook nog kunnen genieten van een ongelooflijk aantal zeldzaamheden dat al in 2013 gevonden werd en die stuk voor stuk nog lang niet van plan lijken om te vertrekken.

Bruine Klauwier (Alex Bos)
Bruine Klauwier / Brown Shrike Lanius cristatus, Netterden 19-1-2014, Alex Bos

Dat alles altijd en overal kan blijkt ook nu maar weer eens met de ontdekking van 1 van de meest voorspelde soorten in het Voorspelspel 2010: de Bruine Klauwier bij Azewijn. Al vele jaren was het vinden van deze soort in Nederland over de datum. "Het is slechts een kwestie van tijd" werd er altijd gezegd. Nou, het had wat ons betreft best wat minder lang mogen duren!

Hoe dan ook: nu hebben we er eindelijk eentje en dat betekent dat heel wat deelnemers aan het voorspelspel (hun eerste) punten hebben verdiend. Laten we eens kijken wat dit betekent voor de ranking.
Zoals gezegd: Bruine Klauwier is na Kleinste Strandloper de meest voorspelde soort van het Voorspelspel 2010. Dat betekent ook dat met het voorspellen van deze soort niet al te veel punten te verdienen waren. 22 (en een beetje) om precies te zijn, een mager aantal als je bedenkt dat het als enige deelnemer voorspellen van een soort je 1210 punten zou opleveren. Om precies te zijn 54 deelnemers hadden deze soort juist voorspeld, een mooi aantal en dat zorgt ervoor dat nu 125 deelnemers van 1 of meer juist voorspelde soorten punten hebben verdiend.

Wat doet dat nou met de ranking? Van de 54 juiste voorspellers hadden 28 spelers reeds met een andere juist voorspelde soort punten gescoord, 36 deelnemers komen dus met stip binnen in de ranglijst maar helaas wel op een met zijn allen gedeelde 89-ste (en laatste) plaats. Helemaal aan de top van de ranglijst verandert echter niet veel. Pas op plaats 19 vinden we Adri Clements die de soort juist voorspelde.

De in de update voor de Rosse Waaierstaart genoemde personen bezetten dus nog steeds dezelfde positie:

1Erik Ernens363 pnt.
2Alex Bos
Ferry Ossendorp
Robert van der Meer
Steven Wytema
242 pnt.
242 pnt.
242 pnt.
242 pnt.
6Miranda Zutt231 pnt.
7Garry Bakker185 pnt.
8Pim Wolf
Rob Gordijn
Swim Stigter
Arjan van Egmond
Tjeerd Burger
Albert Vrielink
Bart-Jan Prak
151 pnt.
151 pnt.
151 pnt.
151 pnt.
151 pnt.
151 pnt.
151 pnt.

In het aantal voorspelde soorten door de deelnemers is een interessante ontwikkeling te zien: Gerben Mensink voorspelde met de klauwier alweer zijn derde juiste soort. Daarmee is hij als enige relatief dicht bij het winnen van het spel d.m.v. het voorspellen van 5 juiste soorten. Wenkbrauwalbatros (vast voorspeld vanwege een akkefietje uit het verleden) en Zwarte Leeuwerik zijn daarvoor nodig. Die zouden dit jaar "met gemak" gevonden moeten kunnen worden!

De Bruine Klauwier was voor 17 deelnemers de tweede juist voorspelde soort: Adri Clements, Bouke Roosma, Alwin van Lubeck, Peter de Vries, Co van der Wardt, Nicky Hulsbosch, Arie Kolders, Hans Westerlaken, Leo Boon, Simon Plat, Redmar Woudstra, Marcel Klootwijk, Rob Sponselee, Arjan Brenkman, Gerard Steinhaus, Teus Luijendijk en Robert Keizer.

Zie hier de complete ranking van alle deelnemers die minimaal een soort goed voorspeld hebben.

Laten we nog eens kijken naar de soorten waarmee het Voorspelspel 2010 in 1 klap aan zijn einde kan komen: eerder zagen we daar al wat wellicht onwaarschijnlijke soorten op staan als Indische Kievit, Gevlekte Groenpootruiter en Zwartbuikzandhoen. Het aanbod aan potentieel spel-winnende soorten wordt langzaam aan interessanter. In de vorige ronde waren dat al o.a. Cyprusgrasmus, Tibetaanse Plevier. Nieuwe potentieel winnende soorten zijn nu ook Stekelstaartsnip, Heremietlijster, Pallas' Roodmus, Amerikaanse Torenvalk en Amerikaanse Blauwe Reiger. Vrijwel allemaal soorten die al enkele malen in de WP zijn vastgesteld.
Als 2014 zich net zo voortzet als de laatste paar maanden van 2013 wordt het een topjaar waarin we hopelijk veel nieuwe soorten mogen gaan zien. We hopen dan ook dat we jullie in 2014 vaak zullen mogen vermoeien met een update van het voorspelspel!

Steven en Michel