Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...

Het is weer eens zover: Nederland is een soort rijker, maar bijna niemand die van de vogel heeft kunnen genieten!

Althans,... in ieder geval geen Nederlanders. Zoals jullie hebben kunnen lezen heeft op zaterdag 17 september een groep van 50 Belgen uiterst nauwkeurig de eerste Eleonora's Valk voor Nederland vastgelegd!

Nou zullen wij daar niet veel verder op ingaan (het relaas van de waarneming is op voorgaande link namelijk uitgebreid te lezen), hier gaat het even alleen om het voorspelspelletje: Eleonora's Valk is voorspeld door niet minder dan 36 mensen. Van die 36 waren er 6 die reeds eerder een soort juist voorspeld hadden. Vijf daarvan (Jeroen van Vianen, Mario Renden, Gerben Mensink, Rob Hoeben en Nick van der Ham) hadden eerder ook al punten verdiend voor het voorspellen van de Oosterse Tortel. Slechts 1 persoon, Garry Bakker, wist Eleonora's Valk en Grijze Ruiter juist te voorspellen en wordt daarmee de eerste solo-koploper in het voorspelspel!!

Garry deed het in het vorige voorspelspel ook al niet slecht: vier van de vijf soorten die hij in de editie van 1998 voorspelde zijn inmiddels in Nederland vastgesteld. Dat we hem in de gaten moeten gaan houden mag wel blijken.

Wat betekent dit voor het verloop van het voorspelspel?

Als we kijken naar het aantal soorten dat men heeft voorspeld, zijn er nu 6 mensen die een tweede soort goed hebben. Geen van deze personen kan winnen door het halen van het punten-criterium (ter herinnering: je kunt o.a. winnen als je meer dan 1210 punten weet te behalen) maar wel als de andere drie door hen voorspelde soort tijdens de duur van het spel ontdekt word.

Behalve deze zes personen zijn er maar liefst 61 deelnemers die één soort juist voorspeld hebben. Het gaat nu nog wat ver om een analyse te maken van de vier soorten die zij nog juist moeten voorspellen maar theoretisch kan de volgende nieuwe soort een winnaar opleveren.

Het is natuurlijk altijd leuk om te kijken hoe we er een knallend einde aan kunnen maken maar de lijst van soorten met de juiste potentie doornemend (en die door maar 1 persoon zijn voorspeld) krijg je lang niet altijd het idee dat het ook echt kan: wat te denken van soorten als Indische Kievit, Gevlekte Groenpootruiter (aka Nordmann's Greenshank) of Zwartbuikzandhoen? Nee, inderdaad, daar wordt bijna niemand warm van, behalve misschien degene die hem voorspeld heeft.

In meer of mindere mate geldt dat wél voor Ruppell's Gier (bewezen gevallen in Spanje en dus een kwestie van tijd voordat er één met een groep Vale in Nederland opduikt), Stekelstaartsnip, Tibetaanse Plevier, Kaspische Kwikstaart of Pallas' Roodmus (Daurische Spreeuw aanvaarden we tenslotte ook!).

Tenslotte: er kan nog een heleboel gebeuren dit jaar. Gemiddeld worden er jaarlijks zo'n 2,8 nieuwe soorten gezien en het jaar is nog lang niet om!! Dat 2008 een dieptepunt was met 0 nieuwe soorten weten we allemaal, maar dat het ook heel anders kan (6 nieuwe in 2006) weten we ook! En als je die waslijst van soorten om ons heen hoort.... dan zitten de bosjes vast vol! Wie vindt de volgende?

Michel en Steven

PS voor de volledigheid hier de lijst van deelnemers die Eleonora's Valk juist hebben voorspeld (mits aanvaard door CDNA): Rob Hoeben, Gerben Mensink, Nick van der Ham, Mario Renden, Jeroen van Vianen, Joost Heeremans, Frank Neijts, Roger Joos, Marit Vink, Richard Diepstraten, Dylan Verheul, Bart Bos, Albert Noorlander, Warner de Vries, Jan den Hertog, Daniël Paalvast, Simon Plat, Rob Sponselee, Vincent Hart, Menno van Duijn, Gerard Steinhaus, Roelof de Beer, Mark de Vries, Jaap Westra, Arjan Brenkman, Mark Zekhuis, Arjan Boele, Tim de Boer, Robert Keizer, Maarten Sluijter, Frank Jongbloed, Redmar Woudstra, Sven Rijnbeek, Marcel Klootwijk, Teus Luijendijk en Garry Bakker.

Allen gefeliciteerd!