Kies Nederlands Switch to English
Rose-coloured Starling
Siberian Rubythroat
Hoogwoud


Even geduld...

Het voorspelspel - The Next Generation

Systematiek
Bij het bepalen of een taxon de status van soort of ondersoort heeft worden de regels en adviezen van de CSNA en CDNA gevolgd. Bij het opstellen van je lijst moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. Zo mogen supersoorten niet worden voorspeld. Het voorspellen van ondersoorten die in de toekomst potentieel gesplitst worden is toegestaan, mits je daarbij de juiste ondersoort hebt voorspeld. Bijvoorbeeld: Oostelijke (Gele) Kwikstaart is niet voorspelbaar maar Oostelijke Gele Kwikstaart ssp. macronyx is dat wél.
Voorspellingen zijn alleen geldig voor gevallen waarvan de eerste waarneming na 31 December 2009 gedaan wordt. Duikt er opeens oud geval op van een Oosterse Tortel, dan telt de voorspelling van deze soort dus niet mee voor het voorspelspel.
Ook een in eerste instantie niet aanvaard geval dat, op basis van hernieuwde inzichten, opeens wel aanvaard wordt, telt niet mee voor het voorspelspel, de waarnemingsdatum van zo'n geval ligt immers voor 1 januari 2010. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oranjesnavelige stern die in juni 2002 in Noord- en Zuid-Holland werd gezien. (Onder)soorten die op 1 januari 2010 nog in roulatie zijn bij de CDNA, mogen voorspeld worden. Hiermee gok je erop dat eerdere gevallen afgewezen worden en de soort tijdens de duur van het spel nogmaals gezien én aanvaard wordt.