Pallas' Roodmus is een soort die in het oosten van Siberië en rond Lake Baikal voorkomt, in bergachtige streken. Het is een soort die in sommige winters vaak middels een eruptie naar het zuiden afzakt in wisselend aantal, lijkend op het voorkomen van Pestvogel in onze streken. De vogels dalen dan af en worden gezien in oostelijk China, Noord(?) en Zuid Korea en Japan. De WP kent volgens Marcel Haas negen serieuze gevallen (allemaal in de winter) waarvan de dichtstbijzijnde in Hongarije; hierover zal in een van de komende Dutch Birdings iets gepubliceerd worden. Veel vogelaars die in de winter naar die streken afreizen om Oost-Palearctische wintersoorten te zien komen deze vogelsoort tegen. Bekende plekken zijn de vele voedertafels in Japan (ex. Kyushu) maar ook het arboretum nabij Seoel.
Zelf heb ik in 2001 (Japan in de winter), 2006 (China in het late najaar) en 2010 (Japan "oproltripje" met Tom Kompier) gehoopt de soort mee te pikken, maar dat is mij nooit gelukt. Dit waren allemaal jaren zonder invasie en ik zie mij nog uren staren naar voedertafels in Japan in de hoop op een klein wondertje dat, ondanks dat de soort de hele winter nog niet gezien was, er toch een zou opduiken op de voedertafel. Inmiddels heb ik door al deze tripjes nagenoeg alle Siberische soorten gezien (overgebleven zijn Siberian Spruce Grouse, Black-billed Capercaillie en de recent afgesplitste arctica-ondersoort van de Boomklever). De Pallas' Roodmus was inmiddels een voor mij obsessieve soort geworden en ik wist vanaf 2010 dat, wanneer ik hem wilde zien, dit een speciaal tripje zou vragen.
In het voorjaar van 2010 zocht ik middels de email contact met Nial Moores, wonende in Korea en beheerder van deze site. In de winter van 2010/11 en 2011/12 mailde ik hem, waarschijnlijk tot vervelens toe, met de vraag of er al twitchbare vogels nabij Seoel waren, maar dat bleek niet het geval. Wel werden er in die periode door bezoekende vogelaars soms kleine groepjes gezien, maar deze (b)leken niet honkvast. Wel wist hij me in het najaar van 2012 te vertellen dat er geluiden uit Siberië waren gekomen over hogere aantallen Pallas' Roodmussen die naar het zuiden trokken dan in de jaren ervoor!
In de eerste week van januari ontving ik via Remco Hofland (dank daarvoor) een linkje naar een posting van Jesper Hornskov op een forum over vogelen in oostelijke streken dat hij in de eerste week van januari 2013 een groep van 34 roodmussen had gezien in de bergen (the Ridge) achter de botanische tuinen van Beijing. Ik ken Jesper al vanaf 1997, toen ik hem met een aantal Belgische vogelaars acht dagen heb meegemaakt op Happy Island, en daarna van een korte ontmoeting in Tibet (zomer 2009). Na de tip van Remco kon ik aan weinig anders denken dan dat dit mijn kans moest zijn. Ik zocht contact met Jesper en maakte afspraken. Mijn vastberadenheid werd echter verstoord door inmiddels ook gevonden vogels nabij Seoel. Nial was echter niet in de gelegenheid mij te begeleiden en mede door de lagere vliegticketprijzen besloot ik voor Beijing te kiezen, waar ik op 18 januari in de ochtend aankwam en werd verwelkomd door een breed grijnzende Jesper.
Chinese Muur bij Mutianyu, een van de plekken waar we de roodmussen zagen, 18 januari 2013 (Max Berlijn)
Na het nuttigen van een super omelet langs de weg besloten we naar een van de opgangen bij de Chinese muur te gaan op een plaats met de naam Mutianyu. Jesper vermoedde dat hier ook roodmussen gevonden konden worden en deze plek was wat minder inspannend om te bezoeken na een vlucht van ongeveer 15 uur. Na een uur vonden we snel een groepje Pallas' Roodmussen en de eerste vogel die ik trillend van opwinding in de kijker kreeg was nog wel een adulte man. We zagen die dag 11 vogels in totaal; missie geslaagd! Samen met 25 Japanse Waxwings, een enkele Red-throated Thrush, twee Chinese Hill Warblers en zeven Siberian Accentors was het een zeer geslaagde koude (-3) maar windstille zonnige vogeldag.
Pallas' Roodmus Carpodacus roseus Pallas's Rosefinch, jonge man vanwege het vele rood op de borst. Chinese Muur, Beijing, China, 18 januari 2013 (Max Berlijn)
Pallas' Roodmus Carpodacus roseus Pallas's Rosefinch, adult man; een van de weinige. The Ridge, Beijing, China, 19 januari 2013 (Max Berlijn)
Pallas' Roodmus Carpodacus roseus Pallas's Rosefinch, jong(?) vrouwtje. Let op de erg opvallende rode stuit. The Ridge, Beijing, China, 19 januari 2013 (Max Berlijn)
Bergheggemus Prunella montanella Siberian Accentor, Chinese Muur, Beijing, China, 18 januari 2013 (Max Berlijn)
De volgende dag was ik genoeg uitgerust voor een anderhalf uur durende klim naar 'the Ridge', achter de botanische tuinen van Beijing. Pallas' Roodmus komt voor vanaf 350 meter hoogte in China en komt dus niet naar de makkelijk te belopen lagere gedeelten van Beijing. Die dag zagen we maar liefst 67 vogels (minimale telling), waarvan negen adulte mannen, vaak gevonden op geluid, een veelvuldig "tswee" roepje. Samen met nog meer Siberian Accentors, twee Black-throated Trushes, duizenden Kepen, vele Elegant-, Meadow- en Godlewski's Buntings en een onvolwassen man Vink! (zeldzaam zo oostelijk) werd dit een zeer geslaagde dag, onder dezelfde weersomstandigheden als de dag ervoor.
Roodkeellijster Turdus ruficollis Red-throated Thrush, adult. Chinese Muur, Beijing, China, 18 januari 2013 (Max Berlijn)
Zwartkeellijster Turdus atrogularis Black-throated Thrush, vrouwtje. The Ridge, Beijing, China, 19 januari 2013 (Max Berlijn)
De volgende dag werden onze plannen om het op twee uur rijden gelegen "Wild Duck Lake" te bezoeken verstoord door sneeuwval. Ik moest die nacht vliegen dus we besloten de Botanische tuinen nogmaals te bezoeken samen met het Summer Palace en het Olympic Park. Dit leverde ons drie Tristrams Buntings, Naumanns- (vele) en twee Dusky Thrushes en de recent door sommigen van de Staartmees gesplitste Silver-throated Tit Aegithalos glaucogularis vinaceus op. Ook was het leuk om te zien dat twee overwinterende Blauwstaarten door vele Chinese vogelfotografen op dezelfde manier gefotografeerd werden (met meelwormen) als nabij Zandvoort in 2007.
Naumanns Lijster Turdus naumanni Naumann's Thrush, de algemeenste lijster in de winter in Beijing. Summer Palace, Beijing, China, 20 januari 2013 (Max Berlijn)
Silver-throated Tit Aegithalos glaucogularis vinaceus, een recente spit van Staartmees. Botanical Gardens, Beijing, China, 20 januari 2013 (Max Berlijn)
Fotografen bij Blauwstaart Tarsiger cyaneus Red-flanked Bluetail, Botanical Gardens, Beijing, China, 20 januari 2013 (Max Berlijn)
Hiermee zat de trip er op. We zagen in totaal in drie vogeldagen 62 soorten. Na wat inslaan van zwarte thee en een uitstekende maaltijd bij Jesper thuis, op naar het vliegveld voor een vlucht van 16 uur naar huis. Nu die twee "kipjes" nog en die boomklever ... Zucht.
Max Berlijn
17590 views
Reacties:
Door: Ben Wielstra, donderdag 24 januari 2013 04:22 |
Leuk verhaal Max! Ik hoop dat ze er in februari nog zitten, nu eerst wat tropisch spul op Hainan oprollen! Die boomklever, die zal toch wel in te koppen zijn trouwens, of zit-ie echt te noordelijk? |
Door: Max Berlijn, donderdag 24 januari 2013 10:02 |
Ik heb inmiddels begrepen dat het de grootste invasie sinds 1993 is van de soort. |
Door: Folkert Jan Hoogstra, donderdag 24 januari 2013 12:33 |
Hee Max, Hoeveel euro moet je nu eigenlijk neerleggen voor zon trip? |
Door: Max Berlijn, donderdag 24 januari 2013 13:55 |
De prijs van een vliegticket in mijn geval 615 euro + je eten daar. |
Door: Hans Bossenbroek, donderdag 24 januari 2013 14:39 |
Zo'n Bergheggenmus zou momenteel niet misstaan in de Hollandse sneeuw! |
Door: Folkert Jan Hoogstra, donderdag 24 januari 2013 17:08 |
615 voor een retour? Dat is een stuk minder dan ik verwachte |
Door: David Uit de Weerd, donderdag 24 januari 2013 20:19 |
Gave en stoere trip Max!! |
Door: Eduard Sangster, donderdag 24 januari 2013 20:33 |
Ik wist niet dat het zo'n lastige soort is. Stoer dat je 'm zo twitcht. Gelukkig succesvol!! Gaaf |
Door: Max Berlijn, donderdag 24 januari 2013 22:57 |
@Edu, het is een Least Concern soort voor Birdlife en wanneer je waarschijnlijk nu voor het eerst een wintertrip naar Japan onderneemt vraag je je af "waar heeft die man het over?", maar zoals je ziet er zijn meer slechte jaren dan goede voor de soort. |
Gewijzigd op: 2013-01-24 22:58:08 |
Door: Jelle Scharringa, vrijdag 25 januari 2013 10:40 |
GangBang Style! en ik ben jaloers op de Bergheggemus.. |
Door: Max Berlijn, vrijdag 25 januari 2013 16:25 |
:-D |
Door: Max Berlijn, woensdag 30 januari 2013 21:23 |
Hierbij het soortenlijstje (toch iets minder dan 62) 01 Ring-necked Pheasant – ssp: karpowi – 1 ex. seen well at the Botanical Gardens. 02 Mallard – 40 seen at open water places. 03 Eurasian Teal – 1 female at the Summer Palace. 04 Smew – 1 female at the Summer Palace. 05 Goosander – 11 ex. in one flock at the Summer Palace. 06 Little Grebe – 11 seen at the Summer Palace. 07 Grey Heron – 1 flew over Olympic Park. 08 Eurasian Kestrel – 2 seen along the way. 09 Eurasian Sparrow Hawk – 1 seen at the Ridge. 10 “Eastern” (Common) Buzzard – 2 ex. at the Botanical Gardens. 11 Common Moorhen – 1 seen flying in a stream along the way, unexpected with all this ice. 12 Oriental Turtle Dove – ssp: orientalis – A total of 15 seen spread over the visited places, some good views, big birds. 13 Spotted Dove – Quite common in the visited parks, this is a new colonizer so far north. 14 Grey-capped pygmy woodpecker ssp: scintilliceps – 2 birds (with a barred (like powder sugar) white back both at M. 15 Great-spotted Woodpecker ssp: cabanisi – Quite common in the visited parks. 16 Grey-headed Woodpecker – 5 ex. seen in the Botanical Gardens, often calling. 17 Chinese Grey Shrike ssp: sphenocercus – 1 ex. on 18-01, along the road. 18 Azure-winged Magpie – Common in the Botanical Gardens. 19 Red-Billed Blue Magpie – Common in all visited places. 20 Eurasian Magpie – Common at al visited places. 21 Large Billed Crow – Common. 22 Japanese Waxwing – A little flock of 25 seen flying around at M, nice dark red tail bands… 23 Eastern Grey Tit – Quite common at the visited area’s 24 Yellow-bellied Tit – Quite common at the Botanical Gardens in small flocks 25 Marsh Tit – A total of 5 seen at M. 26 “Songar” Tit – 2 seen briefly at M. 27 Silver-Throated Tit – Quite common at M and the Botanical Gardens, seen very well. 28 Chinese Hill Warbler – 12 birds seen and heard at M and Botanical Gardens, of these two seen very well at M, great views with all the details seen. 29 Chinese Bulbul – 3 ex. at the Olympic Gardens sleeping in the reeds. 30 Pere David’s Laughingthrush – Quite common at M and the Botanical Gardens. 31 Vinous-Throated Parrotbill – Common in small flocks at all visited sites. 32 Winter Wren – A total of 5 seen. 33 Goldcrest – 2 birds seen. 34 Eurasian Nuthatch ssp: amurensis – 1 at M, giving nice views with the contrasting whitethroat and orange belly. This is a rare bird so far south. 35 Chinese Nuthatch – Quite common in the Botanical Gardens and M. 36 Chinese Blackbird – About 17 seen, mainly at the Summer Palace, different birds, looking bigger with a different call than our Blackbirds. 37 Black-Throated Thrush – 2 female type birds seen both at the Botanical Gardens, one at the lower elevations one at the higher. 38 Red-Throated Thrush – A total of 5 seen at M and the Botanical Gardens, some nice males. 39 Dusky Thrush – 2 adult birds at the Summer Palace. 40 Naumann’s Thrush – The commonest thrush during the trip about 30 seen. 41 Red-Flanked Bluetail – 2 birds seen at the Botanical Gardens, of which one was a young male. 42 Tree Sparrow – Quite common. 43 Siberian Accentor – A total of 14 seen at M and at the Ridge, often in small flocks. 44 Water Pipit – 1 bird flew away from us, calling (so no japonicas) at the Olympic Park. 45 Chaffinch – 1 immature male at the Ridge. 46 Brambling – Very common, mainly at the Ridge, 1000ths seen. 47 Oriental Greenfinch – Quite common in the lower parts, often in small flocks at roosting places 48 Eurasian Siskin – 3 at the Ridge between the Bramblings *49 PALLAS’S ROSEFINCH – A total of 78 seen of which less than ten adult males, eleven at M and 67 at The Ridge. Seen and heard (tsweee call) very well, some were mixed in with the Bramblings but most of them where on there own. Reddish rump was very obvious. 50 Hawfinch – 21 seen in one loose flock at the Botanical Gardens. 51 Chinese Grosbeak – 2 birds, one male and one female at the lower Botanical Gardens. 52 Godlewski’s Bunting – About 15 seen at M and the Ridge. 53 Meadow Bunting – 1 male seen quite well at M 54 Tristram’s Bunting – 3 birds seen at the Botanical Gardens, in winter plumage, one male based on the warm buff underpart color. 55 Little Bunting – 1 in flight at Olympic Park. 56 Elegant Bunting – A total of 25 seen at M and the Ridge, giving nice views. |
Gewijzigd op: 2013-01-30 21:26:19 |
Door: Willem Wind, donderdag 7 februari 2013 15:41 |
Gaaf hoor zo'n tripje Max! Die Pallas doet me in meerdere opzichten aan Haakbek denken... In Shetland hebben ze er recent weer een gevonden (al blijkt die er achteraf al sinds november te zitten) dus wie weet scharrelt er in Nederland ook wel eentje rond bij iemand in de achtertuin.. de kansen zijn nog niet verkeken in ieder geval! ;) |
Door: Ben Wielstra, zondag 17 februari 2013 12:58 |
Nou Max, vandaag zaten er nog zat op de ridge boven de botanical gardens. Moeilijk te zeggen hoe veel ik er gezien. Zo'n 40? Inclusief vier adulte mannetjes. Ze lieten zich prachtig zien. Uiteindelijk ook frustratiesoort Chinese Hill Babbler goed gezien. Siberian Accentors zijn hip. |
Door: Max Berlijn, zondag 17 februari 2013 15:47 |
Top Ben, ze zullen eind deze maand wel naar het noorden gaan. |
Door: Max Berlijn, maandag 18 februari 2013 09:46 |
Nog een leuke link van Ben zijn poging: http://birdingbeijing.com/ |