Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Texas-birding en barbecuesaus!


Tsja, als je dan toch wordt uitgenodigd voor een vogelfestival in het zuiden van Texas, dan ook maar zoveel mogelijk soortjes meepakken en je overgeven aan de lokale gastvrijheid! Van 6 tot 11 november 2013 bezochten Han Zevenhuizen (Dutch Birding) en Laurens Steijn (BirdingBreaks) het Rio Grande Valley birding festival (www.rvgb.com).

Het festival staat bekend als het op één na grootste vogelfestival van Noord-Amerika. Voor het 20e jaar achtereen komen vele vogelaars uit de staat Texas, maar ook van ver daarbuiten, bijeen in de plaats Harlingen in het zuidoosten van de staat. Om meer internationale bekendheid te genereren voor vogels kijken in Zuid-Texas, heeft de RGVBF-organisatie dit jaar voor het eerst budget vrijgemaakt om vijf buitenlandse vogelaars in te laten vliegen. Twee Zweedse vogelaars, een Deense journalist en twee Hollanders. De eerste helft van november is een geschikte periode in 'the valley' niet alleen vanwege het klimaat (veel zon en zo'n 25 graden) maar vooral ook vanwege de diversiteit aan landschappen en vogels. De 'valley' herbergt een aantal specialiteiten van Noord-Amerika zoals Green Kingfisher en Ringed Kingfisher, Common Pauraque, Groove-billed Ani, Long-billed Trasher, Sprague's Pipit, Olive Sparrow en Red-crowned Parrots. Het gebied is tevens een belangrijke stopover voor Neotropische en Nearctische soorten. Dat maakt dat Texas tevens een geschikte bestemming is als voorbereiding op vogelen in de Neotropen. De beste periode om in Texas te vogelen lijkt overigens de periode december - april. En hoewel onze focus bij vogels lag, konden wij onze ogen niet afhouden van de vele vlinders in allerlei soorten die in de Rio Grande Valley in deze tijd van het jaar aanwezig zijn. Harlingen ligt op een steenworp afstand van Mexico, waarbij de Rio Grande de grens met Noord-Amerika markeert. Vrijwel alle interessante vogelplekken zijn vanaf Harlingen binnen een paar uur met de auto goed bereikbaar.

1Locatie Rio Grande Valley birding festival (klik aan voor een grotere versie)

Ons verblijf was kort maar krachtig; zes dagen uit-en-thuis, vier dagen birding around minus een halve dag handen schudden, netwerken, interviews geven en borrelen. Het geheel was tot in de puntjes verzorgd en mogelijk gemaakt door Nydia O. Tapia-Gonzales van de Rio Grande Valley Tourism en Nancy S. Millar van het McAllen Convention & Visitors Bureau (onderdeel van de McAllen Chamber of Commerce).

De itinerary zag er als volgt uit:

6 november
-Aankomst einde dag en overnachting in Mc Allen.

7 november
-Ochtendexcursie vanuit het festival in Harlingen.
-Middag op het festival.
-In de avond lezing geven in MacAllen (Quinta Mazatlan).

8 november
-Vertrek vanuit Harlingen voor ochtendexcursie naar El Canelo Ranch.
-Middag op festival en vogelen in lokaal park in Harlingen.
-Party bij festival voorzitter RGVBF, Marci Fuller.

9 november
-In de ochtend richting oostkust via Lake Atascosa.
-Boottocht vanuit Port Isabel en South Padre Island.
-Namiddag South Padre Island en diverse stops onderweg terug.

10 november
-Ochtend Salineno en Falcon Dam.
-Middag twitch (dip!) Amazon Kingfisher en Highway 100.
-Event closing diner op het RGVBF.

11 november
-Terug naar Amsterdam.

Rio Grande Valley birding festival
Grote trekpleister van het festival is een uitgebreid aanbod aan excursies in de omgeving van Harlingen. Met voor iedereen wat wils: vogels, fotografie maar ook vlinders. Iedere ochtend om 06.00 vertrekken zo'n 15 toerbussen met vogelaars naar verschillende bestemmingen. In totaal waren zo'n 90 tot 100 natuurgidsen betrokken bij het RGVBF.
Ruim 3.000 vogelliefhebbers bezochten het vijf dagen durende festival. En net als in Nederland tijdens de Dutch Bird Fair en onze eigen Dutch Birding vogeldag, zijn vele stands aanwezig die vrijwel alles te bieden hebben wat de vogelaar blieft. Leuk daarbij is dat bekende auteurs en vogelaars als David Sibley, Kenn Kaufman, David Lindo, Jeffrey Gordon en Sharon Stiteler (a.k.a the Bird Chick) ook als gids optraden.
Mooi om te zien is dat het evenement voor een belangrijk deel mogelijk wordt gemaakt door de gezamenlijke inspanning van regionale profit- en non-profit organisaties.

2
20th anniversary-cake RGVBF (Han Zevenhuizen)

3
V.l.n.r: David Sibley, Niklas Aronsson (Zweden), Laurens Steijn, Han Zevenhuizen, Daniel Green (Zweden) en Jeffrey Gordon.

Stop press!
Onze aanwezigheid was uiteraard groot nieuws (klik aan voor vergroting)

Dag 1 start met een excursie naar Sabal Palm Sanctuary nabij het plaatsje Brownsville. Een uniek gebied, met name doordat het een van het laatste (originele) Sabal Palm bos herbergt in de Verenigde Staten. Tijdens de trip zien wij soorten als Least Grebe, Redhead, Ruddy Duck, Black-bellied Whistling Duck, Blue-winged Teal, Yellow-crowned Night Heron, Green Kingfisher, Scaly Trush, Long-billed Trasher, Couchs Kingbird. En in de categorie wood warblers: Black and White, Orange Crowned, Nashville en Wilson's, Common Yellowthroat, White-eyed Vireo en Blue-headed Vireo.

5
Sabal Palm Sanctuary (Han Zevenhuizen)

6
Sabal Palm Sanctuary (Han Zevenhuizen)

7
Green Kingfisher Chloroceryle americana (Han Zevenhuizen)

8
Sabal Palm Sanctuary (Han Zevenhuizen)

9
Ladder-backed Woodpecker Picoides scalaris (Han Zevenhuizen)

Rond lunchtijd terug en in de middag gelegenheid om kennis te maken met de mensen op het festival. Ten opzichte van de Dutch Bird Fair is het RGVBF in een aantal opzichten een stuk kleiner. De oppervlakte en het aantal standhouders halen het niet bij wat wij in Nederland gewend zijn. Ook het bezoekersaantal in Texas, dat in vijf dagen op zo'n 3.000 ligt, is lager dan in Nederland. Bij dit laatste is het wel goed te begrijpen dat de Dutch Bird Fair in de Oostvaardersplassen vanuit het dichtbevolkte Nederland in zo'n maximaal twee uur bereikbaar is. In Zuid-Texas praten we qua afstanden natuurlijk over andere grootheden en moet het festival het vooral hebben van lokals en festivalgangers vanuit andere delen van Noord-Amerika die er een vakantie van maken.
Tijdens de officiële opening van festival door voorzitter Marci Fuller aan het einde van middag maken wij kennis met de Zweedse collega's Daniel Green en Niklas Aronsson. Beiden openen de kennismaking met de zin: "Do you know Gert Ottens?" "Say hi to him he is a such nice guy." De hoogste tijd voor ons eerste biertje!
In de avond verzorgen wij een lezing in het landhuis van park Quinta Mazatlan in MacAllen.

10
Quinta Mazatlan (Han Zevenhuizen)

Quinta Mazatlan grenst aan een golfterrein en ligt op steenworpafstand van het vliegveld in MacAllen. Met soorten als Plain Chachalaca Curve-billed Trasher, Long-billed Trasher, Great Kiskadee, Yellow-bellied Sapsucker, Northern Mockingbird, Great Kiskadee, Buff-bellied Hummingbird, Ruby-throated Hummingbird etc.

11
Quinta Mazatlan (Han Zevenhuizen)

12
Plain Chachalaca Ortalis vetula (Han Zevenhuizen)

13
Yellow-bellied Sapsucker Sphyrapicus varius (Han Zevenhuizen)

14
Curve-billed Trasher Toxostoma curvirostre (Han Zevenhuizen)

15
Long-billed Trasher Toxostoma longirostre (Han Zevenhuizen)

16
Great Kiskadee Pitangus sulphuratus (Han Zevenhuizen)

Onder de aanwezigen bij de lezing is grote belangstelling voor de natuur en vogels in ons kikkerlandje. Maar de afwezigheid van beren en andere grote roofdieren doet de wenkbrauwen fronzen.

17
Quinta Mazatlan (Han Zevenhuizen)

Die avond overnachtten wij in een Bed & Breakfast in de plaats Alamo. De B&B wordt gerund door Keith Hackland, Zuid-Afrikaan van origine, emigreerde zo'n 15 jaar geleden naar de Verenigde Staten en startte in Alamo een uitvalsbasis voor vogelaars. Een uiterst gastvrij persoon die iedereen in de Zuid-Texaanse vogelwereld kent (en omgekeerd).

Zuid-Texas is naast vogels overigens ook zeer goed voor vlinders; in de tuin van Keith's woning heeft hij zo'n 90 verschillende soorten gezien. Tijdens de excursies komen wij enkele vlinderparkjes tegen waarbij het qua vlinders een gefladder van jewelste is. Het is jammer dat wij er geen kaas van gegeten hebben maar voor de Nederlandse vlinderaar lijkt het ons hier een feestje. Voor een indruk van de vlinders die Daniel Green in deze dagen heeft gefotografeerd zie zijn facebook-pagina.

Dag 2: wederom met de bus vanuit Harlingen om 06:00 uur voor een ochtendexcursie naar El Canelo Ranch, een private ranch van de familie Burdette (www.elcaneloranch.com). De ranch's birdlist telt zo'n 300-400 soorten wat ons veel lijkt voor een privéterrein, maar het is dan wel zo'n 1300 hectare gevarieerd landschap. Onder leiding van gids Jeffrey Gordon brengt de buschauffeur ons tot de voordeur van de ranch. De Burdettes wachten ons reeds op om ons te begeleiden naar de binnentuin voor een heerlijk ontbijt.

18
El Canelo Ranch (Han Zevenhuizen)

Onder het genot van vers gezette koffie, fruit, pancakes, de geur van een knisperend haardvuurtje en tegen een achtergrond van licht glooiend landschap met open veld zien wij soorten als Scissor-tailed Flycatcher, Vermillion Flycatcher, Yellow-throated Warbler, Northern Harrier, Brewer's Blackbird, Bronzed Cowbird, Brown-headed Cowbird, Golden-fronted Woodpecker, Crested Caracara, Turkey Vulture, Black Vulture, Couch's Kingbird, White-winged Dove, White-tipped Dove, Barn Owl en Eastern Phoebe.

19
El Canelo Ranch (Han Zevenhuizen)

Dé specialiteit van El Canelo Ranch is de Ferruginous Pymy-Owl. Dit uiltje dat in Noord-Amerika alleen in het zuiden schijnt voor te komen bezorgde de aanwezige Amerikaanse vogelaars de nodige zenuwen. ' Where is it ...' klinkt het om ons heen. Om de spanning verder op te bouwen volgt een langdradige bloemlezing over de geschiedenis van deze uil op El Canelo Ranch die door de Burdettes wordt afgesloten met de woorden: 'sorry guys but we haven't seen the owl for a few days ...' Als alternatief werd door sommigen een groot deel van de ochtend onder vrijwel elke boom rondom het woonhuis getaped in de hoop de vogel te lokaliseren, tevergeefs.

20
Yellow-throated Warbler Setophaga dominica (Han Zevenhuizen)

21
Couch's Kingbird Tyrannus couchii (Han Zevenhuizen)

22
Golden-fronted Woodpecker Melanerpes aurifrons (Han Zevenhuizen)

24
Vermilion Flycatcher Pyrocephalus rubinus (Han Zevenhuizen)

Het vogelen op de ranch voert ons langs open veld met afwisselend lage scrub, hogere bossages en enkele waterholes. Met uit de series Hawks de Red-tailed, Coopers, Harris's, Gray, Sharp-shinned Hawk en White-tailed Hawk. En verder nog soorten als Lincoln's Sparrow, Collared-ground Dove, Bewicks' Wren en in de categorie dicht bij huis weerklonk in de verte het geluid van overvliegende Kolganzen.

25
Brown-headed Cowbirds Molothrus ater en Brewer's Blackbirds Euphagus cyanocephalus (Han Zevenhuizen)

26
Bewick's Wren Thryomanes bewickii (Han Zevenhuizen)

27
Lark Sparrow Chondestes grammacus (Han Zevenhuizen)

Op een ander deel van de ranch komt de schaarse Sprague's Pipit voor, eveneens een soort die in Noord-Amerika vooral in het zuiden is te zien. Tijdens een poging deze soort via een ' big-sweep' flushen we Grasshopper Sparrow, tientallen Savannah Sparrows en Eastern Meadowlarks. Helaas geen Sprague's.

28
Eastern Meadowlark Sturnella magna (Han Zevenhuizen)

29
Savannah Sparrow Passerculus sandwichensis (Han Zevenhuizen)

Terug op het RGVBF voor een lunch met de Zweden en een interview met een lokale newspaper. De middag hebben wij voor ons zelf beschikbaar en met een vol avondprogramma in het vooruitzicht die bestaat uit borrelen, buffet en after-party besluiten we in Hugh Ramsey park in Harlingen zelf te vogelen. Ondanks de lome middaguurtjes zien we er toch leuke soorten als Northern Cardinal, Curve-billed Trasher, Olive Sparrow, Ladder-backed Woodpecker, Golden-fronted Woodpecker, Altamira Oriole, Orange-crowned Warbler, Nashville Warbler, Northern Mockingbird, House Sparrow, Snowy Egret en Carolina Wren.

30
Hugh Ramsey Park (Han Zevenhuizen)

31
Hugh Ramsey Park (Han Zevenhuizen)

32
White-eyed Vireo Vireo griseus (Han Zevenhuizen)

33
Yellow-rumped (Myrtle) Warbler Setophaga coronata coronata (Han Zevenhuizen)

34
Orange-crowned Warbler Oreothlypis celata (Han Zevenhuizen)

35
Nashville Warbler Oreothlypis ruficapilla (Han Zevenhuizen)

36
Olive Sparrow Arremonops rufivirgatus (Han Zevenhuizen)

Dag 3: wij laten de gemoedelijke sfeer van birding-by-tour-bus achter ons en hebben de hele dag om in eigen stijl flink soorten te hakken. Tezamen met de Zweden en sponsor Nydia. Bestemming is het kustgebied nabij Port Isabel en door naar South Padre Island en een aantal gebieden onderweg. De 'Old Port Isabel Road' voert langs uitgestrekt grasland- en steppevegetatie, akkerland en Laguna Atascosa. De akkers langs de weg bieden uitstekende mogelijkheden voor 'oer-Texels-akkeren'. Langzaam rijden en bij iedere geschikte akker stoppen met name om steltlopers te checken. Zo treffen we veel Zilverplevieren aan en Long-billed Curlews en een groep van ruim 350 Killdeer Plovers. In de bermen langs de weg fourageren Savannah Sparrows en Northern Bobwhites. Grappig is dat de Visarend -zeer algemeen- daar voornamelijk op akkers te vinden is en omheiningen van woningen, en in mindere mate op (wat je zou verwachten) hoge palen of elektriciteitsmasten. En met een waarneming van Greater Roadrunner op grote afstand hebben wij een van onze targets binnen. Regelmatig vliegen luidroepende groepjes Sandhill Cranes en grote groepen Sneeuwganzen over (met op de foto-finish een Ross' gans). Laguna Atascosa is een groot meer afgeladen met watervogels. American Coots, White Pelicans, American Wigeons, Redheads, Blue-winged Teals en Northern Pintails zorgen voor de grootste drijvende massa.

37
Laguna Atascosa (Han Zevenhuizen)

38
Laguna Atascosa (Han Zevenhuizen)

39
American Coots Fulica americana (Han Zevenhuizen)

40
American Coots Fulica americana (Han Zevenhuizen)

41
Sandhill Cranes Grus canadensis (Han Zevenhuizen)

42
Snow Geese Chen caerulescens (Han Zevenhuizen)

43
American Wigeon Anas americana (Han Zevenhuizen)

Daarnaast zien wij soorten als Roseate Spoonbill, Canvasback, Pied-billed Grebe en Lachstern. En langs de oevers Least en Western Sandpiper, Dunlin, Greater Yellowlegs, Willet, Little Blue Heron, Great White Egret, Tricolored Heron en Snowy Egret. In de bosjes langs de weg duikt het enige groepje Groove -billed Ani's van de trip op.

44
American Coot Fulica americana (Han Zevenhuizen)

45
Redheads Aythya americana (Han Zevenhuizen)

In Port Isabel stappen wij op een klein bootje voor een private tour door de Laguna Madre Bay onder leiding van gids Scarlet Colley en met haar schoothondje Rozzi the Dolphin Dog. Scarlet noemt zichzelf de Dolphin whisperer maar dat blijkt weinig van te kloppen, bij het zien van de eerste Atlantic Bottlenose Dolphin ontvouwt zich een (valse) operazangeres die met luid geschal de dolfijnen aanroept als haar darlings en angels ...

46
Aan boord bij de Dolphin Whisperer (Han Zevenhuizen)

47
Osprey Pandion haliaetus carolinensis (Han Zevenhuizen)

48
Peregrine Falcon Falco peregrinus anatum (Han Zevenhuizen)

De trip zelf is een feestje. Close encounters met soorten als Royal Tern, Forster's Tern, Sandwich (Cabot's) Tern, Laughing Gull, Ring-billed Gull, American Herring Gull, Least en Western Sandpiper, Green Heron, Piping Plover, Marbled Godwit, Willet, Long-billed Dowitcher, Little Blue Heron, Long-billed Curlew, Brown Pelican en Peregrine en specialiteiten als Clapper Rail en Roseate Spoonbill. Werkelijk fenomenaal is het moment waarop wij met de boot stilleggen voor een strandje bezet door een paar duizend meeuwen, sterns, steltlopers en Black Skimmers.

49
Double-crested Cormorant Phalacrocorax auritus (Han Zevenhuizen)

50
Piping Plover Charadrius melodus (Han Zevenhuizen)

51
Long-billed Curlew Numenius americanus (Han Zevenhuizen)

52
Least Sandpipers Calidris minutilla en Western Sandpipers Calidris mauri (Han Zevenhuizen) (klik aan voor grotere versie)

53
Royal Tern Thalasseus maximus (Han Zevenhuizen)

54
Forster's Tern Sterna forsteri (Han Zevenhuizen)

55
Reddish Egret Egretta rufescens (Han Zevenhuizen)

56
Laughing Gulls Leucophaeus atricilla (Han Zevenhuizen)

57
Black Skimmers Rynchops niger, Laughing Gulls Leucophaeus atricilla and Cabot's Terns Sterna sandvicensis acuflavida (Han Zevenhuizen)

58
Brown Pelicans Pelecanus occidentalis (Han Zevenhuizen)

59
Brown Pelicans Pelecanus occidentalis (Han Zevenhuizen)

60
Brown Pelicans Pelecanus occidentalis (Han Zevenhuizen) (klik aan voor grotere versie)

Na terugkomst vervolgen wij onze weg naar South Padre Island, naar een klein moerasgebied aan de kust bij het convention center. Omdat wij op de boot niet gelunched hebben en uitsluitend bezig waren met het maken van nog meer foto's, geeft Nydia een assistente opdracht een lunch klaar te zetten bij onze volgende stop, het convention center op South Padre Island. Of we zin hebben in seafood en koud bier vraagt Nydia terwijl wij nog varen ... Ehhh, nou vooruit ;-) Onder het genot van gebakken garnalen en een koud pilske voegen we Grey Catbird en American Redstart toe aan de trip-list. En op het slik vele steltlopers met American Avocet en Black-necked Stilt als toevoegingen.

61
Lunch op South Padre Island met Nydia (l) en Niklas (r) (Han Zevenhuizen)

62
Great-tailed Grackle Quiscalus mexicanus (Han Zevenhuizen)

63
American Redstart Setophaga ruticilla (Han Zevenhuizen)

64
Lincoln's Sparrow Melospiza lincolnii (Han Zevenhuizen)

Eenmaal op de weg terug stoppen we langs geschikt habitat voor Aplomado Falcon. Geen spoor te bekennen van deze valk, wel zien wij een Coyote in de schemer. Die avond nodigt Keith ons wederom uit in zijn vertrouwde restaurant. En het nieuws bereikt ons van een Amazon Kingfisher in de buurt van Harlingen, de 2e waarneming voor Noord-Amerika. Achteraf blijken wij vandaag tweemaal langs de plek te zijn gereden, in de ochtend en in de avond. Beide keren in het donker, helaas ...

Dag 4. Op deze laatste dag staan geen excursies gepland en stellen ons eigen programma samen. We hebben het genoegen met Simone Thompson als onze gids. Tijdens de afterparty bij Marci Fuller maakten wij kennis met Simone; vogelaar en reisleider van beroep en eigenaar van Ventures Bird Watching (www.birdventures.com).
Vroeg in de ochtend vertrekken we in westelijke richting naar Salineno een gebied langs de oever van de Rio Grande op de grens met Mexico. Doelsoort is de Audubon's Oriole. Een soort die in Noord-Amerika alleen in het uiterste zuiden van Texas schijnt voor te komen. Het bleek eenvoudig deze soort in de kijker te krijgen. Verder nog Altamira Oriole, Spotted Sandpiper, Green Kingfisher en Lesser Goldfinch.

65
Salineno, birding langs de Rio Grande (linkeroever Mexico) (Han Zevenhuizen)

66
Salineno, Audubon's Oriole-habitat (Han Zevenhuizen)

67
Audubon's Oriole Icterus graduacauda (Han Zevenhuizen)

68
Altamira Oriole Icterus gularis (Han Zevenhuizen)

We vervolgen onze weg naar Falcon State Park en stoppen zo nu en dan langs de route. Dit levert onder andere Verdin op (familie van de Buidelmees), Lark Sparrow, meer Pyrrhuloxia en een doortrekkende IJsduiker. De Pyrrhuloxia dankt overigens zijn naam aan de combinatie van Goudvink (Pyrrhula) en Kruisbek (Loxia).

69
Pyrrhuloxia Cardinalis sinuatus (Han Zevenhuizen)

Bij Falcon State Park aangekomen treffen wij een vlindertuin aan en een observatiehut voor vogels met feeders. Daar kun je natuurlijk je lol op!

70
Observatiehut (Han Zevenhuizen)

7173
Pyrrhuloxia Cardinalis sinuatus, man
(Han Zevenhuizen)
Northern Cardinal Cardinalis cardinalis, man (Han Zevenhuizen)


72
Pyrrhuloxia Cardinalis sinuatus, vrouwtje/onvolwassen (Han Zevenhuizen)

74
Red-winged Blackbird Agelaius phoeniceus (Han Zevenhuizen)

75
Green Jay Cyanocorax yncas (Han Zevenhuizen)

We vervolgen onze weg te voet door het gebied. Falcon State Park wordt omschreven als een zeer goede plek voor Cactus Wren en Greater Roadrunner. De wren hebben wij helaas niet gezien en wat betreft de roadrunner waren wij wel toe aan een close encounter. Simon had Cactus Wren ook al een enige tijd niet gezien in dit gebied, mogelijk bevindt dit gebied zich aan de grens van de verspreiding en is deze soort niet altijd voortdurend meer aanwezig.

76
Falcon State Park (Han Zevenhuizen)

77
Falcon State Park (Han Zevenhuizen)

78
Northern Mockingbird Mimus polyglottos (Han Zevenhuizen)

De highlight van dit gebied voor ons is de Greater Roadrunner, die overigens minder makkelijk blijkt dan verwacht. Zoals de naam doet vermoeden laat deze soort zich vaak zien langs wegen en in bermen en na de nodige rondjes door het gebied zien wij twee vogels, waarvan er één zich goed van dichtbij laat bekijken. Wat een heerlijke soort is dit toch, met z'n opvallend uiterlijk en nieuwsgierige gedrag.

79
Greater Roadrunner Geococcyx californianus (Han Zevenhuizen)

80
Greater Roadrunner Geococcyx californianus (Han Zevenhuizen)

Na een succesvolle ochtend en een lunch met (helaas ditmaal) zelfgesmeerde bammetjes, besluiten we een poging te doen voor de Amazon Kingfisher (zo'n twee uur rijden). Via Keith vernamen wij dat de vogel in de ochtend nog was gezien. Helaas komen wij een half uur te laat aan en de vogel is nadien ook niet meer gezien (na ons vertrek naar Nederland bleek de vogel echter toch nog aanwezig). Wel zien we Ringed Kingfisher, Green Kingfisher, Belted Kingfisher, Lesser Scaup, Ring-necked Duck, Anhinga en Neotropical Cormorant.

81
Twitchers bij de plek van de Amazon Kingfisher (Han Zevenhuizen)

Nog een poging dan voor de Aplomado Falcon, op een andere plek dan de voorgaande dag. We zien twee vogels, prachtig. Daarnaast zien we ook nog enkele Sprague's Pipits en een Burrowing Owl (lokale zeldzaamheid).

82
Aplomado Falcons Falco femoralis (Han Zevenhuizen) (klik aan voor grotere versie)

Verder nog American Buff-bellied Pipit, Northern Harrier en White-tailed Kite. Wederom een geweldige dag met mooie soorten en prachtige variatie in landschap.

Dag 5: return to Amsterdam
Voorafgaand aan onze vlucht van MacAllen naar Amsterdam (via Houston) hebben wij een uur voor de laatste plekjes. Quinta Mazatlan ligt voor de hand maar in MacAllen huizen ook (wilde) Red-Crowned Parrots en Green Parakeets. Rijdend door een villawijk in MacAllen zien wij enkele groepjes Green Parakeets rondvliegen. En zowel op het vliegveld als in Quinta Mazatlan merken wij dat er nachttrek is geweest. Op het parkeerterrein van het vliegveld bijvoorbeeld scharrelen meerdere Yellow-rumped Warblers rond en een Loggerhead Shrike en in Quinta Mazatlan voegen wij nog Black-throated Gray Warbler toe aan de triplist. Een mooie afsluiter van een uiterst aangename trip, waarin wij ruim 160 soorten hebben gezien!

83
Black-throated Gray Warbler Setophaga nigrescens (Han Zevenhuizen)

Wil je meer weten over vogelreizen naar Zuid-Texas, kijk dan bijvoorbeeld op de website van BirdingBreaks.


Han Zevenhuizen

15227 views

Reacties:

reactie
Door: Max Berlijn, zondag 29 december 2013 18:11
Mooi stuk. Die Aplomado's, zijn dat nu allemaal projectvogels?
reactie
Door: Gert Ottens, zondag 29 december 2013 20:34
Groetjes terug;-)
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, maandag 13 januari 2014 19:49
Scaly Thrush? Als je die daar met BirdingBreaks kan zien zou ik toch hevig aan de gidsen gaan twijfelen hoor.
Max, die Aplomado Falcons worden door de jaarlijster van vorig jaar nog niet geteld.
En 's zomers is het in de Rio Grande Valley ook goed vogelen hoor, alleen doet niemand dat. Ik was op 31 juli 1995 in Santa Ana NWR, waar zich toen een paartje Masked Duck bevond (blijkbaar een behoorlijk lastige soort om op je wereldlijst te krijgen). Ik dronk die dag wel zeven liter water...
reactie
Door: John van der Woude, zaterdag 18 januari 2014 22:46
Uit de VS kreeg ik van een kennis zojuist dit overzicht van vogelfestivals door voor 2014:
http://www.fws.gov/news/S...
Zo'n 35, en dat zijn dan alleen nog maar de festivals in de National Wildlfe Refuges.
Op http://aba.org/festivals/... staan er voor 2014 in totaal 55, deels dezelfde als van de NWR.
Je kunt in de VS dus jaarrond vogelen door alleen maar de vogelfestivals af te lopen.

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.