Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Een vogelreis door Costa Rica: de ideale introductie tot de avifauna van de neotropen - Deel 2

Door Pieter Westra (Aratinga-tours)

2.4 De zuidelijke Pacifische laaglanden bevinden zich ten westen van de bergketen en strekken zich uit van het Centraal Pacifische gedeelte ter hoogte van Parque Nacional Carara en West- Panama. Qua klimaat is dit gebied net als de Caribische laaglanden erg warm en vochtig met als natuurlijke vegetatie het tropisch laagland regenwoud. Dit is een tweede interessante endemische zone in Costa Rica (die zich eveneens verder uitstrekt in West-Panama) van typische bosvogels met 15 soorten die hier voorkomen en nergens anders ter wereld.

Lijst van endemische vogelsoorten van de hooglanden van Costa Rica en West-Panama:

1. Costarican Swift
2. White-crested Coquette
3. Garden Emerald
4. Charming Hummingbird
5. Snowy-bellied Hummingbird
6. Baird's Trogon
7. Fiery-billed Aracari
8. Golden-naped Woodpecker
9. Black-hooded Antshrike
10. Turquoise Cotinga
11. Yellow-billed Cotinga
12. Orange-collared Manakin
13. Riverside Wren
14. Spot-crowned Euphonia
15. Cherrie's Tanager

2
Cherrie's Tanager Ramphocelus costaricensis (Wietze Janse)

2
Orange-collored Manacus aurantiacus Manakin (Thomas van der Es)

- Osa schiereiland en Golfo Dulce regio: Dit is één van de meest biologisch diverse gebieden op aarde en bevat één van de grootste stukken aaneengesloten tropisch laagland regenwoud van Centraal-Amerika. Daarnaast vindt men in dit gebied ook belangrijke aquatische habitats zoals Costa Rica's grootste mangroves van de Rio Grande de Térreba en Rio Sierpe en de vele rotseilandjes voor de zo goed als maagdelijke kustlijn van het Osa schiereiland, belangrijk als nest- en rustgebied voor heel wat zeevogels. Het is dan ook niet te verwonderen dat ongeveer 54 % van de vogelsoorten voorkomt in dit gebied. Het Osa schiereiland en de Golfo Dulce regio liggen in het extreme zuiden van Costa Rica tegen de grens met Panama; de regio is weinig toegankelijk en de voor de avifauna interessante regio's zijn praktisch enkel bereikbaar per boot of vliegtuig, wat een bezoek aan dit gebied soms logistiek wat complex maakt. Qua accommodaties bestaan er verschillende kleine lodges en hotels, voornamelijk langs de kust. In de buurt van Puerto Jimenez zijn er ook enkele 4 en 5-sterrenhotels.

 • La Gamba: La Gamba is een klein gehucht een 10-tal km ten noordwesten van Golfito. De directe omgeving van La Gambia is grotendeels omgeven door weilanden en palmplantages, hoewel er ook beperkte toegang is tot enkele mooie stukken secundair en primair tropisch regenwoud aan de rand van het Parque Nacional Piedras Blancas. In dit stukje regenwoud zijn de paden vaak glibberig en modderig (het regent hier erg veel) en soms ook vrij stijl, maar het is één van de meest toegankelijke plekken waar de lokale bijzondere soorten op een relatief makkelijke manier te observeren zijn; de endemische Black-cheeked Ant-tanager is vaak te zien aan bosrand en secundair bos, en bevindt zich vaak in mixed species flocks samen met andere soorten zoals Golden-naped Woodpecker, Rufous-winged Woodpecker, Riverside Wren, Black-striped en Northern Barred Woodcreeper, Plain Xenops, Tawny-crowned Greenlet, White-shouldered Tanager, Black-hooded Antshrike, Rufous Piha en White-throated Shrike-tanager. Ook Baird's en Black-throated Trogon zijn regelmatig te zien in het bos. Meer aan de bosrand is Cherrie's Tanager een zeer algemene verschijning en behoort ook de fraaie Fiery-billed Aracari en Spot-crowned Euphonia tot de mogelijkheden. In de buurt van kleurrijke bloemen zoals heliconia's of ginger's kan men zowel Long-billed Hermit, Stripe-throated Hermit, Bronzy Hermit en Band-tailed Barbthroat verwachten evenals de Charming Hummingbird. White-crested Coquette is erg lastig en wordt vaak verjaagd door de grotere kolibriesoorten. Ook de ongeasfalteerde weg die door La Gamba loopt door het agrarisch gebied is erg interessant voor vogelobservatie met heel wat bijzondere soorten die elders in het land praktisch niet te zien zijn. Zo werd enkele jaren geleden in La Gamba aan een bloeiende erythrina-boom voor het eerst Veraguan Mango en Saphire-throated Hummingbird gerapporteerd. Ook Long-billed Starthroat en Green-breasted Mango zijn vrij algemeen. Krombekken zijn goed vertegenwoordigt hier met Blue-headed Parrots, Brown-throated Parakeets, Crimson-fronted Parakeets, Mealy en Red-lored Parrots. In de weilanden zie je groepjes regelmatig Northern Jacana's fourageren, waartussen soms een Wattled Jacana kan tussenzitten. Verder zijn Costarican Swifts, Red-breasted Blackbird, Smooth-billed Anis en Fork-tailed Flycatcher vrij makkelijk in de weilanden en is La Gamba één van de beste plekken van het land voor Ruddy-breasted en Yellow-bellied Seedeater. Iets lastiger zijn Blue Ground-dove en de schuwe Striped Cuckoo, die vaak te horen is, maar meestal moeilijk te zien. Verder kan men ook Red-rumped Woodpecker verwachten, Pale-breasted Spintail, Crested Oropendola en Yellow Tyrannulets en staat La Gamba bekend als één van de weinige plekken in Costa Rica waar Rusty-margined Flycatcher voorkomt.

  2
  Tufted Flycatcher Mitrephanes phaeocercus (Michel Veldt)

   
    
  2
  American Pygmy Kingfisher Chloroceryle aenea (Wietze Janse)
  2

  Thick-billed Seed-finch Oryzoborus funereus (Wietze Janse)
  2
  Red-breasted Blackbird Sturnella militaris (Wietze Janse)
  2
  White-collared Seedeater Sporophila torqueola (Wietze Janse)
  2
  Red-legged Honey-creeper Cyanerpes cyaneus (Wietze Janse)
  2
  Green Honey-creeper Chlorophanes spiza (Wietze Janse)

 • Parque Nacional Corcovado: dit is dankzij zijn ongereptheid en uitgestrektheid één van de spectaculairste natuurgebieden van Centraal Amerika. Parque Nacional Corcovado wordt gekenmerkt door een intact ecosysteem waar grote predatoren zoals Poema en Jaguar aan de top van de voedselpiramide staan. De vogelobservatie is er erg spectaculair en de typische endemische bosgeassocieerde vogels kan je hier verwachten zoals Black-cheeked Ant-tanager, Black-hooded Antshrike, Baird's Trogon, Golden-naped Woodpecker, en Riverside Wren. Maar ook Great Tinamous, Great Currasow, White-throated Shrike-tanagers, Rufous-tailed Jacamars, Slaty-tailed en Black-throated Trogons, White-whiskered Puffbirds, Red-capped Manakin, Black-faced Antthrush worden regelmatig waargenomen. Daarnaast beschikt het Parque Nacional Corcovado over de grootste populatie Scarlet Macaws en zijn andere papegaaisoorten zoals Red-lored en Mealy Parrot ook vrij algemeen. Ook roofvogels kan men hier verwachten zoals Common Black Hawks en White Hawks, evenals King Vulture. Parque Nacional Corcovado is de enige plek in Costa Rica waar nog heel sporadisch Harpey Eagles, Crested Eagles en Red-throated Caracara's worden gezien, soorten die de laatste 20 jaar extreem zeldzaam zijn geworden in Costa Rica. Het nadeel aan Parque Nacional Corcovado is dat het erg ontoegankelijk is en je voor het vervoer verplicht bent beroep te doen op boot of vliegtuig. Kleinschalige accommodaties gaande van eenvoudige budget hutjes tot exclusieve 5-sterren hotels vind je zowel in de Drake Bay- regio ten noorden als in de Puerto Jimenez regio ten oosten van het Parque Nacional Corcovado. Lokale gidsen zijn wel beschikbaar maar echte vogelexperts ontbreken in de regio.
 • Sierpe mangroves: met 15000 ha zijn de Sierpe mangroves de grootste van het land. Dit is een zeer belangrijke gebied voor heel wat watervogels. Je kunt hier de klassieke reigersoorten verwachten zoals Bare-throated Tiger-heron, Little Blue Heron, Tricolored Heron, Cattle Egret, Great Blue Heron, Snowy Egret en Green Heron. Yellow-crowned Night-heron en Boat-billed Heron zijn vaak wat meer verscholen in het bos en daardoor wat lastiger te detecteren. Maar ook Wood Storks, Roseatte Spoonbills Neotropic Cormorants en White Ibis zijn hier vrij algemeen. Daarnaast zijn steltlopers en pleviertjes hier ook goed vertegenwoordigt. Meest algemene zijn de Spotted Sandpipers, Whimbrells en Willets. Dicht tegen de monding kan men ook Magnificent Frigatbirds en Brown Pelicans verwachten. Naast 5 van de 6 soorten ijsvogels kan men in de Sierpe mangroves ook enkele echte mangrovespecialisten aantreffen zoals de endemische en erg zeldzame Mangrove Hummingbird, Mangrove Warbler (residente ondersoort van Yellow Warbler), Mangrove Cuckoo en Panama Flycatcher. De Sierpe mangroves staan echter onder de vogelliefhebbers voornamelijk bekend als de plek met de grootste populatie Yellow-billed Cotinga, een endemische en erg zeldzame soort van Costa Rica en West-Panama die vaak de mangroves opzoekt (hoewel daarbuiten ook kan gezien worden). Bootexcursies op de Sierpe rivier door de mangroves worden aangeboden door de lodges van Drake Bay en door enkele lokale touroperators in Sierpe, hoewel echte tours gespecialiseerd in vogelobservatie tot op heden niet wordt aangeboden.

2
Fiery-billed Aracari Pteroglossus frantzii (Wietze Janse)

 
  
2
Crested Oropendola Psarocolius decumanus (Wietze Janse)
2
Common Tody-flycatcher Todirostrum cinereum (Wietze Janse)
2
Greater Curassow Crax rubra (Wietze Janse)
2
Yellow-bellied Flycatcher Empidonax flaviventris (Wietze Janse)

- San Isidro del General en omstreken: een bezoek aan San Isidro del General en omstreken staat meestal niet op het programma van de doorsnee toerist in Costa Rica. Het gebied is echter erg interessant voor vogelobservatie. Gelegen aan de voet van het grote Talamanca gebergte rond 500 - 800 m hoogte wordt de regio gekenmerkt door een interessante overgangssituatie waardoor een interessante mix ontstaat van vogelsoorten van de hooglanden en van de laaglanden. De lage bezoekersdruk is ook erg aangenaam voor de vogelliefhebber. San Isidro del General is makkelijk te bereiken via de Inter-Amerikaanse snelweg vanuit San José. Reken op een 3-tal uur. De toeristische infrastructuur is vrij beperkt tot enkele eenvoudige lodges.

 • Talari Mountain Lodge: deze kleine eenvoudige lodge ligt op een 10-tal km van San Isidro del General op weg naar Rivas. Het terrein van de lodge is ongeveer 8 ha groot en bestaat voor ongeveer 1/3 uit secundair regenwoud en voor de rest uit mooie tuinen met veel natuurlijke vegetatie. Vanuit het balkon van het restaurant heb je een mooi uitzicht op de boomtoppen en ben je op ooghoogte van heel wat vogelsoorten. Vaak zijn hier mooie kleurrijke tanagers te zien zoals Summer Tanager, Cherrie's Tanager, Bay-headed Tanager, Golden-hooded Tanager, Red-legged en Green Honeycreeper en Blue Dacnis. Met wat geluk zie je hier ook de Speckled Tanagers. Maar ook Roadside Hawk, White-crowned Parrots, Orange-chinned Parakeets, Squirrel Cuckoo, groepjes Fiery-billed Aracari's, Red-crowned Woodpeckers, Olivaceous Piculets, Lineated Woodpecker, Masked Tityras, White-winged Becards, Rufous-browed Peppershrike, Streaked Saltator, Rose-breasted Grossbeaks en Yellow-crowned Euphonias kan men in de boomtoppen verwachten. Door het kleine stukje bos van de lodge bevinden zich enkele leks van Orange-collared Manakins, die zich echter vrij moeilijk laten zien, ook Orange-billed Nightingale-thrush, Rufous-breasted Wren en Gray-necked Woodrail kan je hier soms zien. Daarnaast is Talari Mountain ook bekend als vrij betrouwbare plek voor de met uitsterven bedreigde Turqoise Cotinga, soms te zien in de boomtoppen rond het restaurant. Blue-crowned Motmot is hier vaak vrij makkelijk, en verschillende kolibries laten zich goed bekijken aan de paarse verbena bloemetjes aan de ingang van het restaurant. Je kan hier naast de Rufous-tailed Hummingbird oa de Snowy-bellied Hummingbird verwachten, Garden Emerald en Steely-vented Hummingbird. Ook de vrij zeldzame Pearl Kite laat zich wel eens zien in de weilanden grenzend aan de lodge. 's Nachts zijn de Common Pauraques erg actief. Tropical Screech-owl, Mottled Owl en Common Potoo worden ook regelmatig waargenomen.
 • Los Cusingos: Los Cusingos is een klein natuurreservaat van 78 ha bestaande uit mooie tuinen en een stukje secundair regenwoud waar ongeveer 2 km paadjes doorlopen. Dit weinig bezochte stukje natuur is een echte aanrader en kan enkele heel bijzondere vogelsoorten opleveren. Zo staat Los Cusingos bekend als één van de meest betrouwbare plekken voor de Turqoise Cotinga. Deze zijn meestal te zien aan de rand van het bos vanuit de tuinen. Maar ook White-crested Coquette is hier ook relatief makkelijk; vaak te zien aan de vele verbena-bloemetjes van de tuin. Ook de eerder genoemde kleurrijke tanagers van Talari Mountain Lodge laten zich hier vrij goed zien, de mooie Speckled Tanager incluis, zowel in de vruchtenbomen aan de bosrand als aan de bananenfeeders. Daarnaast is dit een goede plek voor Golden-naped Woodpeckers en Violaceous (Garthered) Trogon. Langs de bospaadjes is het wat moeilijker vogels te zien, maar met wat geduld kan je hier enkele mooie regenwoudsoorten observeren: ook hier zijn leks van Orange-collared Manakins, en Red-capped en Blue-crowned Manakins worden regelmatig gezien. Baird's, Black-throated en Slaty-tailed Trogons zijn vrij algemeen in het bos, evenals de lawaaierige Rufous Piha. Verder kan je flocks verwachten van Russet Antshrikes, Chestnut-backed Antbird, Plain Xenops, Cocoa Woodcreeper, Black-hooded Antshrike, White-shouldered Tanager, Golden-crowned Spadebill, Ochre-bellied Flycatcher, Bright-rumped Attila, Eye-ringed Flatbill, en zelfs de zeldzame Green Shrike-vireo (meestal makkelijk te horen maar zeer moeilijk waar te nemen), Long-billed Gnatwren, Tropical Gnatcatcher, Rufous-breasted Wren, en White-breasted Wood-wren. Als je het geluk hebt een rovende groep trekmieren (army ants) tegen te komen kan je enkele typische mierenvolgers verwachten zoals Gray-headed Tanager, Northern Barred en Ruddy Woodcreeper en Bicolored Antbird. Ook leuk om te vermelden is dat Los Cusingos ooit het terrein was van de gerenommeerde Amerikaanse ornitholoog Dr. Alexander Skutch, die in 2004 op 99 jarige leeftijd overleed. Het huis waar hij gedurende ongeveer 60 jaar van zijn leven in woonde staat er nog steeds en is tegenwoordig opengesteld als museum voor het publiek.
 
  
1
Summer Tanager Piranga rubra (Wietze Janse)
2
Streaked Saltator Saltator striatipectus (Wietze Janse)
2
Yellow-throated Euphonia Euphonia hirundinacea (Wietze Janse)
2
White Tailed Kite Elanus leucurus (Wietze Janse)

- Carara gebied en Tarcoles rivier: dit is een gebied dat de status als "birding-hotspot" verdiend. Het Carara gebied wordt gekenmerkt door het zogenaamde overgangsbos tussen het tropisch droog bos van het noordwesten en het tropische regenwoud van het zuidwesten. Invloeden van beide regio's zorgen voor een indrukwekkende soortenrijkdom. Daarnaast bevat Carara en omstreken een belangrijke populatie Scarlet Macaws en is de Tarcoles rivier en omliggende mangrovebossen het leefgebied van heel wat watervogels en mangrovespecialisten. Het Carara gebied is makkelijk te bereiken via de onlangs nieuwe aangelegde snelweg nr 27. Reken op een uurtje rijden vanuit San José. In de buurt van Parque Nacional Carara zijn opties voor accommodatie eerder beperkt; een 30-tal km verderop in Jacó is er echter een uitgebreid waaier aan mogelijkheden van budget tot 5-sterren hotels...het nadeel is dat Jacó vaak erg druk is en vooral strandtoeristen over de vloer krijgt.

 • Parque Nacional Carara: er zijn 2 paden in Parque Nacional Carara:
  o Het " quebrada bonita" pad vertrekt vanuit de parkadministratie; de eerste 100 meter gaat langs secundair bos, maar de rest gaat door maagdelijk regenwoud. Het regenwoud is hier niet zo dicht begroeid als in andere laagland gebieden, wat het observeren van vogels iets makkelijker maakt. De typische flocks van Parque Nacional Carara bestaan uit Plain Xenops, Wedge-billed Woodcreeper, Long-billed Gnatwren, Tropical Gnatcatcher, Lesser Greenlet, Rufous-breasted Wren, Cocoa Woodcreeper, Dusky Antbird, Chestnut-backed Antbird, Dot-winged Antwren, Black-hooded Antshrike, Yellow-olive Flycatcher, Ochre-bellied Flycatcher, White-shouldered Tanager en Bay-headed Tanager. Ook Ruddy-tailed Flcyatcher, Greenish Elaenia, Slate-headed Tody-flycatcher, Sulphur-rumped Flycatcher, Northern Bentbill, Tawny-crowned Greenlet, Scarlet-rumped Cacique, Orange-billed Sparrow en Spot-crowned Euphonia zijn soms vertegenwoordigd. Tot 5 soorten trogons kan men waarnemen in Parque Nacional Carara: Black-headed Trogon en Violaceous (Garthered) Trogon (meer aan de bosrand), Baird's Trogon, Slaty-tailed Trogon en Black-throated Trogon. Ook fraaie soorten zoals Rufous-tailed Jacamar, Blue-crowned en Turqoise-browed Motmot, Fiery-billed Aracari, Chestnut-mandibled Toucan, Pale-billed Woodpecker, Golden-naped Woodpecker, Royal Fycatcher en White-whiskered Puffbird zijn hier relatief makkelijk te zien. Long-billed Hermit en Striped-throated Hermit kan men verwachten in de buurt van kleurrijke bloemen (vaak heliconias of gingers), maar ook Purple-crowned Fairy en Violet-crowned Woodnymph behoren tot de mogelijkheden. Er zijn ook verschillende leks van Blue-throated Goldentails, meestal non stop zingend vanaf een smal dun bladerloos takje. Er zijn verschillende goed toegankelijke leks van Orange-collared Manakins, en ook Red-capped en Blue-crowned Manakins en zelfs Long-tailed Mankin laten zich af en toe zien. De echte uitdaging in Parque Nacional Carara zijn de bijzondere, vaak erg schuwe regenwoudvogels die zeer onopvallend door het bos lopen zoals Streak-chested Antpitta: zijn klagende zang is vaak te horen maar heel wat geduld (en wat geluk) is echter nodig om hem te zien, hetzelfde geldt voor Black-faced Antthrush, Scaly-throated Leaftosser en Great en Little Tinamou. Ook de Marbled Woodquails, die vaak in kleine groepjes door het bos lopen en Ruddy-quail Doves zijn erg lastig. Ten slotte kan men hier de erg zeldzame Yellow-billed Cotinga verwachten: soms te zien in de toppen van de bomen, een grote vijgenboom die bol staat van de vruchten is een potentiële plek waar deze cotinga kan gezien worden. Ook de bizarre Three-wattled Bellbird wordt af hier af en toe waargenomen; zijn luide klokachtige "Boink" is erg goed herkenbaar, effectief de vogel zien is opnieuw erg moeilijk.
  o Het "meandrico" pad ligt dichter bij de Tarcoles rivier en is vaak erg modderig tijdens het regenseizoen (van mei tem half december). Het begin gaat langs primair regenwoud, verderop wordt de vegetatie wat meer open en gaat het primaire bos over in eerder secundair bos. In het begin kan men min of meer dezelfde soorten verwachten als in de quebrada bonita trail; naarmate men verder gaat en meer in de open vegetatie komt komen andere soorten aan bod zoals Red-crowned Woodpecker, Lineated Woodpecker, Yellow-bellied Elaenia, Great-crested en Dusky-capped Flycatcher, Streaked Flycatcher, Masked Tityra, Rufous-naped Wren, Rufous-and-white Wren, Cherrie's Tanager, Golden-hooded Tanager, Red-legged en Green Honeycreepers, Variable en White-collared Seedeaters, Blue-black Grassquits, Blue-black Grossbeak, Painted Bunting, Melodious Blackbird, Montezuma Oropendola, Yellow-crowned Euphonia en Scrub Euphonia. De quebrada bonita trail eindigt aan een afgesloten meander van de Tarcoles rivier. Dit is een erg interessante plek omdat je hier ook wat watervogels kan aantreffen en er vaak een kolonie Boat-billed Herons te zien is. Ook Ringed, Green, Amazon en zelfs American Pygmee-kingfisher zijn hier vrij algemeen. Er is ook een plek langs het pad dat langs een oude bananenplantage gaat, hier hoor je vaak de luide en melodieuze zang van de Black-bellied Wren...het is echter altijd zeer moeilijk om ze te zien. De Quebrada Bonita trails is ook interessant omdat je door het meer open karakter wat meer zicht hebt op de lucht en dus wat roofvogels kan spotten, waarbij tot de mogelijkheden behoren: Gray Hawk, Roadside Hawk, Zone-tailed Hawk, Gray-headed Kite, Crested Caracara en Yellow-headed Caracara. Maar ook King Vultures worden hier regelmatig gezien, vooral als het erg heet is en er veel thermiek in de lucht aanwezig is.

  2
  Hoffmann's Woodpecker Melanerpes hoffmannii (Michel Veldt)

   
    
  1
  White-whiskered Puffbird Malacoptila panamensis (Wietze Janse)
  2
  Scarlet Macaw Ara macao (Wietze Janse)
  2
  Black-and-White Owl Ciccaba nigrolineata (Michel Veldt)
  1
  Dot-winged Antwren Microrhopias quixensis (Wietze Janse)

 • Tarcoles rivier: doordat het water van verschillende rivieren van de dichtbevolkte Centrale Vallei in de Tarcoles rivier vloeien is deze erg vervuild. Toch is de monding van de Tarcoles rivier erg vogelrijk dankzij de aanwezigheid van uitgestrekte mangroves en de nabijheid van het Parque Nacional Carara. De Tarcoles rivier is qua avifauna vergelijkbaar met de Sierpe rivier, maar is een stuk toegankelijker en ook dichterbij San José. Verschillende lokale touroperators bieden bootexcursies aan op de Tarcoles rivier en aangrenzende mangroves. Tijdens de meeste tours wordt een krokodillenshow opgevoerd waarbij het vooral draait om zeer dichtbij de grote American Corcodiles te komen en te fotograferen en wordt weinig aandacht besteed aan vogels, maar enkele touroperators zijn zich gaan specialiseren in aanbieden van vogelexcursies met kapiteins die erg attent zijn en op de hoogte zijn van de lokale specialiteiten. Men kan hier erg veel reigers verwachten zoals Great Egret, Cattle Egret, Snowy Egret, Little Blue Heron, Tricolored Heron, Great Blue Heron, Green Heron, Bare-throated Tiger-heron en Yellow-crowned Night-heron. Boat-billed Herons en Black-crowned Night-heron zijn over het algemeen wat moeilijker om te spotten. Maar ook Roseatte Spoonbills, White Ibis, Wood Storks, Northern Jacana's, Neotropic Cormorants en Anhinga's zijn erg algemeen. Zowel Ringed, Green als Amazon Kingfisher en tijdens de noordelijke winter Belted Kingfisher zijn vrij makkelijk te observeren. Dichtbij de monding kan men ook enkele zeevogels waarnemen zoals grote groepen Brown Pelicans, Magnificent Frigatbirds en tijdens de noordelijke winter verschillende steltlopers zoals Black-bellied Plovers, Ruddy Turnstones, Spotted Sandpipers, Willets, Whimbrells, Wetern, Least en Semipalmated Sandpipers. Als het laagtij is zijn er soms grote concentratie sternen en meeuwen te zien op het strand met voornamelijk Laughing Gulls, Royal Terns en Sandwich Terns, soms zijn ook de fraaie Black Skimmers te zien, en enkele dwaalgasten zoals Black Tern of Herring's Gull. In de mangroves krijg je een iets verschillende avifauna en komen enkele interessante mangrovespecialisten aan bod zoals de endemische Mangrove Hummingbird, de American Pygmee-Kingfisher, de Mangrove Warbler, Mangrove Vireo, Panama Flycatcher, Mangrove Cuckoo en de uiterst schuwe Rufous-necked Woodrail. Deze soorten zijn vaak erg lastig; een mangrovebos is werkelijk een groene muur waar je tegenaan kijkt, voor de mangrovesoorten is een goed ervaren kapitein is daarom steeds een welkome hulp. Andere leuke soorten die je in de mangroves kan tegenkomen zijn Lineated Woodpeckers, Scarlet Macaws, Orange-fronted Parakeets, de zeldzame Yellow-naped Parrots, Barred Antshrike, Tijdens de noordelijke winter houden ook heel wat wintergasten zich schuil in de mangroves zoals American Redstart, Protonatary Warbler, Black-and-white Warbler, Red-winged Blackbird en Northern Waterthrush. De Tarcoles rivier is ook erg goed voor roofvogels. Common (Mangrove-) Black Hawk is erg algemeen, evenals White-tailed Kite en Short-tailed Hawk, Crested en Yellow-headed Caracara. Laughing Falcon, Crane Hawk en Zone-tailed Hawk zijn wat moeilijker. Tijdens de noordelijke winter zijn er heel veel Ospreys en kan men ook Peregrine Falcons aantreffen. Plumbeous Kite is soms te zien tussen februari en september.
 
  
2
Yellow-crowned Night-Heron Nyctanassa violacea (Wietze Janse)
2
Ringed Kingfisher Ceryle torquata (Wietze Janse)
2
Northern Jacana Jacana spinosa (Wietze Janse)
2
Roseate Spoonbill Platalea ajaja (Wietze Janse)
1
Tricolored Heron Egretta tricolor (Wietze Janse)
1
Bare-throated Tiger-heron Tigrisoma mexicanum (Wietze Janse)
2
Anhinga Anhinga anhinga (Wietze Janse)
2
Mangrove Swallow Tachycineta albilinea (Wietze Janse

 

Black Skimmer
Black Skimmer Rynchops niger (Wietze Janse)

 
  
Royal Tern
Royal Tern Thalasseus maximus (Wietze Janse)
2
Stilt Sandpiper Calidris himantopus (Wietze Janse)
2
Magnificent Frigatebird Fregata magnificens (Wietze Janse)
2
Brown Boobie Pelecanus occidentalis (Thomas van der Es)
2
Least Sandpiper Calidris minutilla (Thomas van der Es)
2
Willet Tringa semipalmata (Thomas van der Es)

15413 views

Reacties:

reactie
Door: peter de knijff, zaterdag 24 augustus 2013 11:08
ik neem aan brown pelican ipv boobie?
reactie
Door: John van der Woude, zaterdag 31 augustus 2013 21:25
De ideale introductie tot de Neotropen vind ik nog altijd.... Texas en Arizona, prima te combineren ook nog. Daar vind je al heel wat Neotropische vogelfamilies vertegenwoordigd en het is er makkelijk vogelen

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.