Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Avifauna
Dutch Birding vogelweekend Texel - 16 t/m 19 oktober 2015

Vogelaars in 'De Tuintjes', Texel, oktober 2013 (Luuk Punt)
Vogelaars in 'De Tuintjes', De Cocksdorp, Texel (Luuk Punt)

Van vrijdag 16 oktober tot en met maandag 19 oktober 2015 wordt het Dutch Birding-vogelweekend georganiseerd. De organisatie is in handen van het Vogelinformatiecentrum Texel en de Dutch Birding Association. Doel van dit weekend is om met veel vogelaars in het veld, zoveel mogelijk interessante vogels te vinden. Gedurende de avonden (vrijdag, zaterdag en zondagavond) worden er in het Eierlandsche Huis in de Cocksdorp, lezingen over vogels georganiseerd. Deze zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Overdag is het Vogelinformatiecentrum Texel (in de Cocksdorp) de uitvalsbasis. Hier kun je terecht om even bij te komen en om de waarnemingen uit te wisselen met altijd wel aanwezige medevogelaars. U kunt hier ook uw waarnemingen even op de kaart zetten zodat andere vogelaars er ook van kunnen genieten. Het gehele weekend is Swarovski Optik in het Vogelinformatiecentrum aanwezig voor service, schoonmaken van uw kijker of telescoop, en natuurlijk kunt u alle nieuwe modellen van Swarovski proberen.
Ook in restaurant de Robbenjager nabij de vuurtoren kunt u altijd gezellig even binnenlopen. Hier kunt u terecht voor een lekker versnapering of even lekker lunchen.

Het staat iedereen met een vogelpassie vrij om mee te doen met het Dutch Birding vogelweekend. Wil je meedoen, dan moet je zelf zorg dragen voor vervoer en accommodatie. Voor de lezingen is opgeven niet nodig, de toegang is iedere avond gratis. Voor meer informatie over accommodatie op Texel: neem dan contact op met de VVV op Texel.

SOORT van het WEEKEND
Traditioneel wordt er ook dit weekend door Swarovski Optik een prachtige prijs voor de Soort van het Weekend beschikbaar gesteld. Wie tussen vrijdagochtend 10.00 uur en zondagmiddag 18.00 uur de beste vogelsoort van dat weekend ontdekt, die bovendien ook kan worden getwitcht, wint een echte Swarovski CL 8x30 verrekijker ter waarde van circa €1000,-

SWAROVSKI DAGEN
Tijdens het Dutch Birding Vogelweekend worden ook de Swarovski-dagen georganiseerd. Deze worden gehouden in het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp. Medewerkers van Swarovski Optik zullen hier de gehele zaterdag en zondag aanwezig zijn voor service en demonstratie. Wil u uw verrekijker laten schoonmaken, dan kan dat deze dagen gratis. Ook voor kleine service kunt u hier terecht. Overigens kunt u voor het schoonmaken van uw verrekijker of telescoop altijd terecht in het Vogelinformatiecentrum. Swarovski toont deze dagen ook haar vernieuwde EL Swarovision serie. Aan deze topkijker zijn weer een aantal belangrijke dingen veranderd. Ook heeft het Vogelinformatiecentrum diverse scherpe aanbiedingen. Kom gerust even kijken bij de nieuwe kijkers, de koffie staat klaar.

EXCURSIES
Ook dit jaar zijn er weer verschillende vogelexcursies. Op zaterdagochtend en zondagochtend van 9-11 uur is er een vogelherkenningsexcursie onder leiding van Arjan Dwarshuis (bekend van zijn Biggest Year en in Ban van de Concor). Dit is een wandelexcursie met de nadruk op het herkennen van zoveel mogelijk vogelsoorten. De kosten voor deze excursie bedragen 12,50 euro per persoon.

Op zaterdag en zondag zijn er in samenwerking met het Vogelinformatiecentrum en birdingtexel.com ook twee busexcursies. Met een minibusje en maximaal 8 personen gaat u dan 3 uur erip uit om zoveel mogelijk vogels te bekijken. De nadruk van deze excursies ligt op leren kijken en herkennen van de verschillende vogelsoorten. Als er ergens op het eiland een zeldzaamheid ontdekt is dan zal de gids daar zeker heen rijden om deze vogel proberen te vinden. De ochtendexcursies zijn van 9.30 - 12.30 uur en de middagexcursies zijn van 14.00 tot 17.00 uur. Er zijn maximaal 8 plekken beschikbaar en de kosten bedragen 30,00 euro per persoon.

Zowel op de zaterdagmiddag als op de zondagmiddag zullen er vanaf 13.30 uur en 14.30 uur speciale bladkoning-excursies gehouden worden. Onder leiding van een gids van Dutch Birding gaat u lopend vanaf het Vogelinformatiecentrum op zoek naar de Bladkoning. Dit prachtige trekvogeltje uit Siberië laat zich vaak zien en horen in het gebied Dorpzicht. Deze excursies kosten 10 euro per persoon.
Voor alle excursies geldt dat u zich vooraf moet opgeven. Dit kan bij het Vogelinformatiecentrum, per mail of telefoon mag ook. Vermeldt precies voor welke excursie u komt en met hoeveel personen. De opbrengsten van deze excursies worden besteed aan een goed vogelkijkdoel op Texel.

HOLLANDS BUFFET
Op zaterdagavond is er weer het befaamde Hollandse stamppotten buffet. Diverse heerlijke en voedzame stamppotten en lekkere worst. Het buffet wordt gehouden in het Eierlandsche Huis aan de Klimpstraat in de Cocksdorp.
Iedereen kan mee-eten, opgeven is wel verplicht. Dit kan bij het Vogelinformatiecentrum of per mail. Opgeven voor donderdag 15 oktober. De kosten voor het buffet bedragen 10 euro per persoon.

VOLLEDIG PROGRAMMA
Vrijdag 16 oktober:
20.00 uur Zaal Eierlandsche huis open voor koffie
20.30 uur Opening van het weekend door Dutch Birding-voorzitter Arjan van Egmond.
20.45 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (heeft u mooie of interessante foto's gemaakt die dag lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).
21.15 uur Pauze
21.30 uur Determinatielezing voer het Roodborsttapuitencomplex door Diederik Kok.

Zaterdag 17 oktober
10.00 - 18.00 uur Swarovski-dagen in het Vogelinformatiecentrum
9.00 uur Vogelherkenningsexcursie o.l.v. Arjan Dwarshuis (www.arjandwarshuis.com) vanaf het Vogelinformatiecentrum
9.30 uur Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg van www.birdingtexel.com
13.30 uur Bladkoningexcursie onder leiding van Arjan van Egmond
14.00 uur Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg van www.birdingtexel.com
14.30 uur Bladkoningexcursie onder leiding van Marc Guyt
18.30 uur Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie / aanvang buffet
19.00 uur Aanvang Hollandse Stamppotten buffet.
20.00 uur Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie lezing
20.30 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (heeft u mooie of interessante foto's gemaakt die dag lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).
21.00 uur Lezing van Sander Lagerveld over de zoektocht naar de Madanga.
21.45 - 22.30 uur Lezing Arjan Dwarshuis over zijn Biggest Year 2016.

Zondag 18 oktober
10.00 - 18.00 uur Swarovski-dagen in het Vogelinformatiecentrum
9.00 uur Vogelherkenningsexcursie o.l.v. Arjan Dwarshuis (www.arjandwarshuis.com) vanaf het Vogelinformatiecentrum
9.30 uur Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg van www.birdingtexel.com
13.30 uur Bladkoningexcursie onder leiding van Arjan van Egmond
14.00 uur Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg van www.birdingtexel.com
14.30 uur Bladkoningexcursie onder leiding van Marc Guyt
20.00 uur Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie
20.30 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (heeft u mooie of interessante foto's gemaakt die dag? Lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).
21.00 uur Uitreiking van de prijs soort van het weekend. LET OP: Winnaar wordt geacht aanwezig te zijn. Zo niet, dan gaat de prijs naar de daaropvolgende.
21.15 uur Lezing door Laurens Steijn van Birdingbreaks over een interessante vogelplek.

Natuurlijk kunnen er altijd wijzigingen in bovenstaand programma zijn, houd daarom deze site in de gaten


Bestuur Dutch Birding Associaton & Vogelinformatiecentrum Texel


Geelsnavelkoekoek (Laurens Steijn)
Geelsnavelkoekoek Coccyzus americanus, Azoren, oktober 2009 (Laurens Steijn)

10442 views

Reacties:

reactie
Door: Jelle Scharringa, dinsdag 15 september 2015 13:27
Leuk!
gaan we weer een geelsnavelkoekoek doen dit jaar? was tenslotte al weer lang geleden...
reactie
Door: Wietze Janse, woensdag 16 september 2015 12:08
Ter informatie alvast. DB (ik) zal voor dit weekend weer een Whtasapp groep aanmaken, waarvoor men zich kan aanmelden. Via deze groep kunnen leuke waarnemingen, etc. met elkaar gedeeld worden. Een week van tevoren zal ik laten weten hoe men zich kan aanmelden.
reactie
Door: Max Berlijn, woensdag 16 september 2015 12:50
Waar is de tijd van "het bord bij de Robbejager", en nu we er toch zijn; Koffie?
reactie
Door: Jaap Denee, donderdag 17 september 2015 13:39
Die tijd is voorbij, Max. Net als de tijd van de semafoon en (wat meer recent) de tijd dat de RBA als Whatsapp wordt gebruikt...
reactie
Door: Wietze Janse, donderdag 17 september 2015 14:11
Maar op de achtergrond spelen alweer nieuwe ontwikkelingen en veranderingen, voor je weet zijn bovenstaande opmerkingen ook al weer verouderd ;-) TBC .....
Gewijzigd op: 2015-09-17 14:12:05
reactie
Door: Jelle Scharringa, woensdag 30 september 2015 16:17
Oude deken, bos hout en doos lucifers, wat is er mis met rooksignalen?
reactie
Door: Marie-Jose, zaterdag 10 oktober 2015 20:51
Is er al wat bekend over de whats app groep? Ik zou hier namelijk graag ook in komen. Groetjes Marie-Jose
reactie
Door: Wietze Janse, zondag 11 oktober 2015 22:03
Vanaf maandag 12 oktober kan men zich aanmelden voor de whatsapp-groep voor het Dutch Birding weekend. Dit doet men door een whatsapp naar mij te sturen, met daarin telefoonnummer & voor-/achternaam vermeld, op 06-5102 7831.
reactie
Door: Marc Guyt / www.agami.nl, zaterdag 31 oktober 2015 07:38
Tijdens deze editie van het Dutch Birding vogelweekend is tijdens de lezingen ook EUR 185,- opgehaald voor de bescherming van de Lepelbekstrandloper. Alle gulle gevers weer hartelijk bedankt!

Meer donaties natuurlijk altijd welkom. Klik op de link en doneer nu! De lepelbek kan alle beetjes goed gebruiken...
https://justgiving.nl/nl/...

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.