Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Avifauna
Dutch Birding-vogelweekend - Texel 11 t/m 14 oktober 2013

Texel 2013 flyer

Van vrijdag 11 oktober tot en met maandag 14 oktober 2013 wordt het Dutch Birding-vogelweekend georganiseerd. De organisatie is in handen van de Dutch Birding Association en het  Vogelinformatiecentrum Texel. Doel van het weekend is om met veel vogelaars in het veld zoveel mogelijk interessante vogels te vinden. Gedurende de avonden worden er in het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp lezingen georganiseerd. Deze zijn voor iedereen vrij te bezoeken. 

Overdag is restaurant de Robbenjager de uitvalsbasis. Hier kan men terecht voor een heerlijke versnapering, om even bij te komen en uiteraard om waarnemingen uit te wisselen met vrijwel altijd aanwezige mede-vogelaars. Ook in het vernieuwde Vogelinformatiecentrum in de Kikkertstraat kan de vogelaar even bijkomen en waarnemingen op het web zetten, of intekenen op de kaart in de winkel.

Het staat iedereen met een vogelpassie vrij om mee te doen aan het Dutch Birding vogelweekend. Men dient zelf te zorgen voor vervoer en accommodatie. Voor de lezingen is opgeven niet nodig. De toegang is elke avond gratis. Voor meer informatie over accommodatie kunt u terecht op de website van de VVV Texel.

Soort van het Weekend
Swarovski Optik Benelux heeft ook voor dit vogelkijkweekend weer een prachtige prijs in het vooruitzicht gesteld. Wie de beste soort van het weekend (vrijdag tot en met zondag) ontdekt krijgt een heuse CL 10x30 verrekijker t.w.v. € 1.030,-. De vogel moet wel twitchbaar zijn. Deze prijs wordt zondagavond tijdens de lezingen uitgereikt.

Tijdens het Dutch Birding Vogelweekend worden ook de Swarovski-verrekijkerdagen georganiseerd. Deze worden gehouden in het Vogelinformatiecentrum Texel. Swarovski zal hier op zaterdag 12 en zondag 13 oktober onder meer haar nieuwe supertelescopen uit de ATX serie presenteren. Ook kan men hier terecht voor alle nieuwe digiscoopmogelijkheden. Natuurlijk zijn alle verrekijkers en telescopen van Swarovski uit te proberen en te koop. De koffie staat klaar!

Excursies 
Dit jaar zullen op zaterdag- en zondagochtend excursies worden gegeven. Wilt u weten waar men in het veld op moet letten en waar u kunt zoeken om zelf een interessante en zeldzame vogel te vinden? Ga dan mee op excursie met een ervaren vogelaar. De kosten voor de excursie bedragen € 10,- pp. (t/m 16 jaar € 5,-).

Hollands buffet
Op zaterdagavond is er weer het befaamde Hollandse stamppottenbuffet. Diverse heerlijke stamppotten en lekkere worst met spek (ook zonder voor de vegetariërs). De kosten voor het buffet bedragen € 10,- pp.
Opgeven voor het buffet en de excursies graag via de mail bij Marc Plomp (info@natuurdigitaal.nl).

Het programma van het gehele weekend ziet er als volgt uit (onder voorbehoud):
 
vrijdag 11 oktober:

- 20:00 uur zaal Eierlandse Huis open voor koffie
- 20:30 uur Opening van het weekend door de voorzitter Arjan van Egmond
- 20:45 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork
- 21:15 uur eerste korte lezing over Barmsijzen door Chris van Rijswijk van birdshooting.nl
- 22:00 uur tweede korte lezing over sneeuwuilen en Spitsbergen door Chris van Rijswijk

zaterdag 12 oktober:
- 9:00-11:00 uur een Vogelherkeningsexcursie met het Vogelinformatiecentrum. Opgeven aldaar of via de mail of telefoon.
- 10:00-18:00 uur Swarovski-dagen bij het Vogelinformatiecentrum Texel.
- 12:00-15:00 uur Zeevogeltocht vanuit Oudeschild (met de TX20)
- 13:00-15:00 uur Bladkoningexcursie o.l.v. Arjan van Egmond. Start bij het Vogelinformatiecentrum, opgeven aldaar of via mail of telefoon.
- 18:30 uur zaal open voor het stamppottenbuffet. Vanaf circa 19:00 uur aanvang buffet.
- 20:00 uur zaal Eierlandse Huis open voor koffie
- 20:30 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork
- 21:00 uur Mystery Bird Competition
- 21:20 uur Korte lezing door Laurens Steijn van Birdingbreaks (West Pacific Odyssey)
- 22:00 uur Uitleg Mystery Bird Competition (incl prijsuitreiking)

zondag 13 oktober:
- 10:00 -18:00 uur Swarovski-dagen bij het Vogelinformatiecentrum Texel.
- 11:00 - 13:00 uur excursie olv Marc Guyt van Birding Breaks. start bij het Vogelinformatiecenturm, opgeven aldaar of per mail of telefoon.
- 20:00 uur zaal Eierlandse Huis open voor koffie
- 20:30 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork
- Uitreiking van de Swarovski CL10x30 verrekijker voor de soort van het weekend.
- 21:00 uur Lezing over vogels van Kazachstan door Arend Wassink
 
Gedurende de zaterdag en zondag zullen er ook excursies worden georganiseerd. Gaat u mee onder begeleiding van een ervaren gidsen van Calidris en BirdingBreaks? Het excursieschema wordt zo snel mogelijk hier bekend gemaakt. Opgeven graag via de mail bij Marc Plomp: info@natuurdigitaal.nl

Nieuw dit vogelweekend is een unieke zeevogeltocht op de Waddenzee. Op initiatief van Natuurmonumenten is er voor de liefhebbers op zaterdag 12 oktober een prachtige boottocht over de Waddenzee georganiseerd. Deze toch vertrekt om 12:00 uur uit Oudeschild en zal ongeveer 3 uur duren. Het is de bedoeling om vanaf de boot zeevogels waar te nemen die vanaf het eiland lastig of niet te zien zijn. De Waddenzee staat erom bekend dat hier vele zeevogels, zoals jagers, Jan van Genten, Vale Stormvogeltjes maar zelfs pijlstormvogels hun rust zoeken als de wind uit noord of noordwestelijke richting komt. Naast de genoemde zeevogels maken we ook kans op grote aantallen Eidereenden, zee-eenden en wellicht de eerste IJseenden. Aanmelden voor deze tocht is noodzakelijk en kan via de schipper (T: 06- 51498614).
 
De komende tijd  zal er steeds meer informatie beschikbaar komen over dit unieke vogelkijkweekend, dus houd u deze site in de gaten.

Bestuur Dutch Birding Association

16805 views

Reacties:

reactie
Door: Peter van der Meer, maandag 9 september 2013 21:49
Leuk! Moet je je opgeven voor de zeevogeltocht vanuit Oudeschild? Wat is de route?

Edit: Heb de antwoorden al gevonden. Sorry!
Gewijzigd op: 2013-09-09 22:50:34

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.