Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Avifauna
Dutch Birding-najaarsweekend 2014 - 10 t/m 13 oktober

Vogelaars bij bergfluiter

Van vrijdag 10 oktober tot en met maandag 13 oktober 2014 vindt, voor de 29ste keer, het Dutch Birding-vogelkijkweekend op Texel plaats. De organisatie van dit vogelkijkweekend is een samenwerking van Dutch Birding Association en het Vogelinformatiecentrum Texel. Het doel van het weekend is om met de vele vogelaars die dan op Texel zijn zoveel mogelijk schaarse en zeldzame vogelsoorten te vinden, en te genieten van de vogeltrek. Gedurende de avonden worden in het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp interessante lezingen georganiseerd.

Het staat iedereen vrij om mee te doen aan het Dutch Birding-vogelkijkweekend. Voor vervoer en accommodatie dient men zelf te zorgen (zie ook de website van de VVV Texel) Voor de lezingen hoeft men zich ook niet op te geven. De toegang is gratis.

Overdag is het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp de uitvalsbasis. Hier kan men terecht voor een bak koffie of thee, om even bij te komen en om waarnemingen door te geven en uit te wisselen. Tevens is er hier in dit weekend een demonstratie van Swarovski en Opticron telescopen en verrekijkers. Alle merken en modellen verrekijkers en telescopen kan men uitproberen. Wilt u uw verrekijker of telescoop laten schoonmaken of nakijken? Geen probleem, kom gewoon even langs!

Traditioneel wordt er dit weekend door Swarovski Optik een mooie prijs voor de Soort van het Weekend beschikbaar gesteld. Wie tussen vrijdagochtend 10:00 uur en zondagmiddag 18:00 uur de beste soort van het weekend ontdekt, die bovendien ook kan worden getwitcht, wint een Swarovski CL 8x30 verrekijker ter waarde van € 1000,--.

Tijdens het Dutch Birding Vogelkijkweekend worden ook de Swarovski verrekijkerdagen georganiseerd. Deze worden gehouden in het Vogelinformatiecentrum. Swarovski zal hier al haar optische producten presenteren. Natuurlijk kunt u alle modellen verrekijkers en telescopen van Swarovski (en andere merken) uitproberen. Ook zal Opticron aanwezig zijn om al haar verrekijkers en telescopen te demonstreren. Wilt u uw verrekijker of telescoop laten schoonmaken of nakijken, geen probleem kom gewoon even langs.

Op zaterdagavond 11 oktober is er weer het befaamde Hollandse stamppottenbuffet. Diverse heerlijke stamppotten en lekkere worst met spek (ook zonder voor de vegetariërs). De kosten voor dit buffet bedragen € 10,-- per persoon. Opgeven voor dit buffet graag via de mail bij Marc Plomp.

Nieuw dit jaar is dat het Vogelinformatiecentrum in samenwerking met BirdingTexel zowel op zaterdag als op zondag twee auto-excursies verzorgt: ongeveer drie uur op pad in een minibusje. Er is per tocht plek voor maximaal 8 personen, dus tijdig opgeven wordt aanbevolen. Dit kan per mail aan het Vogelinformatiecentrum, met vermelding van de gewenste excursie. Kosten: € 30,-- per persoon.

Het programma van het gehele weekend ziet er als volgt uit:

Vrijdag 10 oktober:

 • 20:00 uur zaal Eierlandsche Huis open voor koffie.
 • 20:30 uur Opening van het weekend door de voorzitter Arjan van Egmond.
 • 20:45 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork.
 • 21:15 uur determinatielezing van lastig te herkennen vogelsoorten door Diederik Kok.

Zaterdag 11 oktober:

 • 9:00 - 11:00 uur een Vogelherkeningsexcursie met het Vogelinformatiecentrum. Opgeven aldaar of via de mail of telefoon. Dit betreft een wandelexcursie.
 • 10:00-18:00 uur Swarovski- en Opticron dagen in het Vogelinformatiecentrum Texel.
 • 9:30 - 12:30 uur Auto-excursie. met een minibusje rijdt u met maximaal 8 mensen over het hele eiland naar die plekken waar de bijzondere vogelsoorten te zien zijn. Kosten zijn € 30,-- per persoon en opgeven kan via een mail aan het Vogelinformatiecentrum.
 • 14:00 - 17:00 uur Auto-excursie. met een minibusje rijdt u met maximaal 8 mensen over het hele eiland naar die plekken waar de bijzondere vogelsoorten te zien zijn. Kosten zijn € 30,-- per persoon en opgeven kan via een mail aan het Vogelinformatiecentrum.
 • 18:30 uur zaal open voor het stamppottenbuffet. Vanaf circa
 • 19:00 aanvang buffet.
 • 20:00 uur zaal Eierlandsche Huis open voor koffie.
 • 20:30 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork.
 • 21:15 uur Mystery Bird Competition onder leiding van Dick Groenendijk.


Zondag 12 oktober:

 • 10:00 - 18:00 uur Swarovski- en Opticron dagen bij het Vogelinformatiecentrum Texel.
 • 9:30 - 12:30 uur Auto-excursie. met een minibusje rijdt u met maximaal 8 mensen over het hele eiland naar die plekken waar de bijzondere vogelsoorten te zien zijn. Kosten zijn € 30,-- per persoon en opgeven kan via een mail aan het Vogelinformatiecentrum.
 • 14:00 - 17:00 uur Auto-excursie. met een minibusje rijdt u met maximaal 8 mensen over het hele eiland naar die plekken waar de bijzondere vogelsoorten te zien zijn. Kosten zijn € 30,-- per persoon en opgeven kan via een mail aan het Vogelinformatiecentrum.
 • 20:00 uur zaal Eierlandsche Huis open voor koffie.
 • 20:30 uur Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork.
  Uitreiking van de prijs voor de soort van het weekend beschikbaar gesteld door Swarovski Optik.
 • 21:00 uur Lezing verzorgd door Birding Breaks (onder voorbehoud).

14262 views

Reacties:

reactie
Door: Davy Bosman, dinsdag 5 augustus 2014 15:07
GOED NIEUWS! Ook ik zal een avond aanwezig zijn op het najaarsweekend. In harnas wel te verstaan! Iedereen mag dingen naar mij gooien en telkens iemand raak gooit, krijgt die van Max een tamme bruinkopgors. Daarna vrij te laten op een plaats naar keuze.
De organisatoren vragen om dat met voorkeur op Vlieland te doen tijdens de deception tour weekends.
Gewijzigd op: 2014-08-05 15:12:14
reactie
Door: Rob Halff, dinsdag 5 augustus 2014 15:34
Hebben we al op Vlieland, kom dan met iets beters ;)
reactie
Door: Davy Bosman, dinsdag 5 augustus 2014 16:39
Zo ééntje zou wel mooi zijn:
http://deceptiontours.nl/...
reactie
Door: David Uit de Weerd, donderdag 7 augustus 2014 10:09
Davy, wanneer ik jouw posts van de afgelopen maanden samenvat dan rest mij één conclusie: wat jou betreft had de revolutie van 1830 nooit plaats hoeven vinden. Een België zonder waddeneilanden, dat kan niet. Ik deel die conclusie; hup samenvoegen die hap. Welkom op Vlieland ben je, dan zoeken we samen de eerste Blawhiwa (Black-and-white warbler) ;-)
Gewijzigd op: 2014-08-07 10:12:41
reactie
Door: Edwin Russer, donderdag 7 augustus 2014 11:47
En dan wel volgende week je ogen goed open houden, Davy!

http://www.nhc.noaa.gov/r...

https://pbs.twimg.com/med...
Gewijzigd op: 2014-08-07 11:47:21
reactie
Door: Davy Bosman, donderdag 7 augustus 2014 13:15
Zou wel rock 'n roll geweest zijn, David. Maar sinds 2011 ga ik ieder najaar naar de Bretoense eilanden (Ouessant, Molène en nu ook Sein) en dit jaar ga ik zelfs voor een hele poos (reeds geboekt). Toch iets beter voor een blawhiwa of een andere paruline, denk ik, maar je weet nooit (Vlieland is inderdaad ook verrekt goed). Bovendien zijn die Fransen mij ondertussen gewoon. Sterker nog! Ben misschien zelfs niet eens de grootste gek die daar rondloopt!
Als ik het kaartje van Edwin bekijk, zou ik er eigenlijk volgende week al moeten ziitten.
Gewijzigd op: 2014-08-07 13:20:12
reactie
Door: Wietze Janse, dinsdag 7 oktober 2014 20:22
Mensen die in een whatsapp groep willen kunnen zich bij mij melden.
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, maandag 13 oktober 2014 12:15
Helaas heb ik zondagavond moeten missen. Is de kijker voor 'Soort van het weekend' er nog uit gegaan? En voor welke soort was dan dan.....;-)

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.