Kies Nederlands Switch to English
Rose-coloured Starling
Siberian Rubythroat
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Avifauna
Dutch Birding-vogeldag - Lunteren, 6 februari 2016

De komende Dutch Birding-vogeldag vindt plaats op zaterdag 6 februari 2016, op dezelfde locatie centraal in het land als de afgelopen jaren, Congrescentrum De Werelt te Lunteren, Gelderland.

Zoals al bekend was zal niemand minder dan Per Alström twee zeer interessante lezingen komen geven over zijn werk als ornitholoog. Zijn eerste lezing zal gaan over zijn werk in het algemeen. Daarna zal hij in zijn tweede lezing dieper op zijn werk ingaan en met ons praten over de herkenning van Phylloscopus-zangers die in de WP zouden kunnen opduiken. Naast Per zal er nog een internationale spreker haar verhaal komen vertellen, namelijk Franziska Lörcher. Zij heeft onderzoek gedaan naar de genetische samenstelling van de populaties Europese Lammergieren en werkt momenteel voor de Zwitserse stichting ProBartgeier en is ze staflid van de Vulture Conservation Foundation. Zij zal meer vertellen over de lammergieren in Europa en de vogels die in 2015 in Nederland zijn gezien. Een derde lezing die we alvast kunnen aankondigen is er een van xeno-canto. De afgelopen jaren hebben zij een indrukwekkend project op poten gezet. Ze zullen ons iets komen vertellen over het tot stand komen van xeno-canto en de ambities die zij hebben voor de toekomst. Tot slot zullen Christian Brinkman en Lars Buckx komen vertellen over hun ervaringen tijdens het ringen in Georgië.

DB Dag

In de ruime foyer van het congrescentrum wordt zoals altijd een vogelaarsbeurs ingericht met boeken, optische apparatuur, cd's en dvd's, collega-vogelorganisaties, aanbieders van vogelreizen en vogelkunst. Maar ook zal er een inleverpunt zijn voor uw oude kijker; Vogelbescherming Nederland verzamelt oude kijkers om deze een tweede leven te geven op een andere plek in de wereld. Meer informatie vindt u via deze link. Indien u ook interesse heeft om met een stand aanwezig te zijn, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met Debby Doodeman (advertising@dutchbirding.nl).

De zaal gaat open om 09:30. Het programma duurt tot c 17:00 en tussen de lezingen door zijn ruime pauzes om de stands te bezoeken en/of gezellig bij te praten. De entree bedraagt EUR 5.00.

MARTEN MISKE & ARJAN VAN EGMOND


PROGRAMMA

09.30 uur Zaal open


10.00-10.25 uur Welkomstwoord
Door dagvoorzitter Pieter van Veelen

Korte terugblik op het Vogeljaar 2015 & ontwikkelingen binnen Dutch Birding Door voorzitter Arjan van Egmond


10.30-11.15 uur Shaking the tree
Door Per Alström
Unexpected relationships and new species revealed by DNA and songs (Per will give some examples of weird relationships in some different groups of birds and some taxonomic revisions and new species that he has been involved with).


11.15-11.45 uur Pauze


11.45-12.30 uur De Lammergierenpopulatie in Europa
Door Franziska Lörcher
Na het uitsterven van Lammergieren in de Alpen en de afname elders in Europa is deze roofvogel aan een comeback bezig. Franziska Lörcher van de Vulture Conservation Foundation gaat in op de status van Lammergieren in Europa, het herintroductieproject in de Alpen en het natuurlijke zwerfgedrag van de soort. En... wat dat betekent voor Nederlandse vogelaars.


12.30-12.45 uur Update CDNA
Door Sander Bot


12.45-13.45 uur Lunchpauze


13.45-14.30 uur Identification of vagrant leaf warblers
Door Per Alström
On identification of leaf warblers that have or may turn up in Europe as vagrants


14.30-15.15 uur Determinatie van Stormmeeuwen
Door Peter Adriaens
In vogelgidsen staat er slechts één maar het zijn er eigenlijk vier: gewone Stormmeeuw, Russische Stormmeeuw, Kamtsjatkastormmeeuw en Ameri-kaanse Stormmeeuw. Peter Adriaens en Chris Gibbins werkten aan een nogal uitgebreid artikel dat zelfs voor meeuwenfanaten een fikse boterham zal zijn. Peter geeft een toelichting op het artikel dat snel op uw deurmat verschijnt.


15.15-15.45 uur Pauze


15.45-16.15 uur xeno-canto - vogelgeluiden uit de hele wereld
Door Willem-Pier Vellinga
Binnen slechts een aantal jaar heeft xeno-canto zich wereldwijde bekendheid verworven als open source databank voor vogelgeluiden. Vogelaars en recordisten wereldwijd kunnen hier hun expertise delen en creëren zo een omgeving met een hoog educatief gehalte. Willem-Pier geeft een toelichting over de doelen, bereikte hoogtepunten en toekomst van dit niet meer weg te denken platform.


16.15-17.00 uur Vogelen in Georgië
Door Christian Brinkman en Lars Buckx
Vogelen in Kazbegi, langs de Armeense grens en rond Batumi. Christian en Lars geven een beeld van het reizen in Georgië en bespreken o.a. de identificatie van verschillende Acrocephalus rietzangers die daar langstrekken.

Prof. dr. Per Alström

Per Alstöm werkt als evolutionair bioloog in de frontlinie van de hedendaagse ornithologie. Hij gebruikt variatie in DNA-volgorde, verschillen in zang, roep, morfologie, biogeografie en ecologie in een raamwerk van 'integrative taxonomy' om vragen te beantwoorden over verwantschappen tussen vogelsoorten.

Per's focus ligt voornamelijk in Azië, waar zijn onderzoek regelmatig zorgt voor vernieuwende inzichten in systematiek en taxonomie. Zo heeft zijn werk vrij recent geleid tot het splitten van Noordse boszanger
Phylloscopus borealis in drie soorten. Voor sommigen zorgt dit werk voor een bron van frustratie en voor anderen betekent het grote stappen voorwaarts.

Als fanatiek en uitermate kundig vogelaar heeft Per in het veld soorten ontdekt die tot dan toe onbekend waren voor de wetenschap. Een droom voor velen van ons. Daarnaast vond hij eigenhandig het onbekende broedgebied van de enigmatische Blackthroat
Calliope obscura in China en ontdekte hij tijdens een expeditie een nieuwe Locustella-soort, de Sichuan bush warbler Locustella chengi. Vorige week nog verscheen een artikel waarin Per en collega's de cryptische Himalayan forest thrush Zoothera salimalii beschreven.

Toch zullen veruit de meeste vogelaars Per Alström kennen als auteur van een van de topstukken uit de Helm Identification Guides serie, Pipits and Wagtails dat in 2003 verscheen. Tijdens de Dutch Birding vogeldag 2016 komt Per ons het een en ander bijbrengen over taxonomie en systematiek en zal hij ons iets leren over het identificeren van een andere lastige soortgroep, de
Phylloscopus loofzangers.

In dit filmpje (matige kwaliteit) is een lezing van Per Alström te volgen over identificatie van piepers en leeuweriken.



De Dutch Birding Vogeldag wordt mede mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland.

10010 views

Comments:

reactie
Door: Max Berlijn, vrijdag 8 januari 2016 20:03
o,o nu ga ik een pak op mijn broek krijgen betreffende zwerfgedrag van Lammergieren voor het bestaan van de Alpen populatie??..:-(
Gewijzigd op: 2016-01-08 20:03:44
reactie
Door: Jaap Denee, donderdag 14 januari 2016 15:06
Ten tijde van het bestaan van de oorspronkelijke Alpen-populatie, bedoel je? Ja, die bui zie ik ook wel hangen... Maar anders kom je gezellig tussen Hans en mij inzitten? Zit je veilig. ;)
Gewijzigd op: 2016-01-14 15:06:28
reactie
Door: Davy Bosman, zondag 24 januari 2016 14:00
Bestaat de mogelijkheid en/of wil dat de lezing van Alström gefilmd wordt en op bv. youtube geplaatst wordt?

Zoals hier bv.: https://www.youtube.com/w...
Gewijzigd op: 2016-01-24 14:27:27
reactie
Door: Jan van der Laan, vrijdag 29 januari 2016 17:13
We hopen eigenlijk dat jij ook komt!
reactie
Door: Davy Bosman, zaterdag 30 januari 2016 10:47
Hoedanook het zou toch wel leuk zijn als de presentatie van "identification of vagrant leaf warblers" wordt vastgelegd voor het nageslacht. Ook voor de aanwezigen is het leuk dat ze op hun eigen tempo kunnen herbekijken/luisteren wat Atstrom nu precies allemaal gezegd heeft. En de "socialites" gaan sowieso toch naar de vogeldag gaan voor de gezelligheid.

Nu is dat nog maar enkel gebeurd bij de lezing van Peter De Knijff:
https://www.youtube.com/w...
Een man die natuurlijk de regie van zijn levensverhaal in strakke banen leidt! Zodat er geen misverstanden blijven bestaan over het belang ervan! Correct en intelligent man overigens!
Gewijzigd op: 2016-01-30 10:48:01
reactie
Door: Davy Bosman, zaterdag 30 januari 2016 13:47
Leo H. heeft achteraf nog serieus onder zijn voeten gekregen voor de slechte belichting!
Zie hier en zap naar 2:15 voor Peter's tirade:
https://www.youtube.com/w...
Gewijzigd op: 2016-01-30 13:47:34
reactie
Door: peter de knijff, dinsdag 2 februari 2016 10:44
Het Stormmeeuwenverhaal wordt natuurlijk het hoogtepunt van de dag.
Puur op DNA lijken het twee soorten. De Amerikaanse Stormmeeuw heeft veel verschillen in het mtDNA t.o.v. de drie oude wereld ondersoorten, welke genetisch niet te ontrafelen zijn.
reactie
Door: Vincent van der Spek, dinsdag 2 februari 2016 11:47
Nou, als het even kan die ook op video graag, net als het eerste verhaal van Per. Ik heb nog nooit zo gebaald dat ik verhinderd ben!
reactie
Door: Eduard Sangster, dinsdag 2 februari 2016 12:42
Vincent, is je tweeling jarig as zaterdag? ;)
reactie
Door: Jelle Scharringa, dinsdag 2 februari 2016 13:04
Davy, je komt otch wel??
reactie
Door: Jelle Scharringa, dinsdag 2 februari 2016 13:04
otch=toch
reactie
Door: David Uit de Weerd, dinsdag 2 februari 2016 20:10
Ja, Davy, kan je eindelijk die pint pakken met je naamgenoot ;-)
reactie
Door: Jelle Scharringa, woensdag 3 februari 2016 16:29
Wij kunnen niet wachten.....
reactie
Door: Wim Wiegant, vrijdag 5 februari 2016 20:34
Hup, Davy ...!
reactie
Door: Eduard Sangster, zondag 7 februari 2016 08:27
Het was weer top geregeld mensen. Goede lezingen, stands en sfeer. Mijn complimenten!
reactie
Door: Leo Heemskerk, maandag 8 februari 2016 21:48
Davy we hebben je niet gezien. Een echte filmer zal ik niet worden. Het is maar een gedeelte van de lezing. Hier is meer te lezen en te zien
Gewijzigd op: 2016-02-08 22:02:27
reactie
Door: Davy Bosman, maandag 8 februari 2016 22:11
Merci Leo! Je bent een schatje! Ga dat eens op mijn gemak bekijken zèh!
Ik heb er al eens doorheen gezapt en voor mij is het zeker goed genoeg!
reactie
Door: Vincent van der Spek, dinsdag 9 februari 2016 15:33
Thanks Leo! Ook opnamen van Peter Adriaens en de andere lezing van Per Alstrom, opgenomen door Marc Plomp. https://www.youtube.com/u...
Gewijzigd op: 2016-02-09 15:34:22
reactie
Door: Davy Bosman, dinsdag 9 februari 2016 16:21
Super! Wat een vlotte en sympathieke actie alweer van Dutch Birding. Een eer om er lid van te kunnen/mogen zijn!

En kunnen we nu weer ambras maken ja! Begin mij ongemakkelijk te voelen!
reactie
Door: Theo Admiraal, dinsdag 9 februari 2016 22:53
Wie zal vandaag Davy Bosman zijn? Laat ik mezelf nader verklaren....
Afgelopen zaterdag werd en plein public de vraag gesteld of de echte Davy Bosman wilde opstaan. De aanwezige Belgen doken ineen. Betrapt! Het is ons nu helemaal duidelijk. Davy Bosman bestaat niet. Bij toerbeurt krijgt iemand, behorende tot een select groepje Belgische vogelaars de opdracht zich voor te doen als Davy Bosman. Zoals Jan van der Laan treffend zei, heeft er elke week iemand Davy Bosman corvee. Dit verklaart ook waarom de ene Davy verstand van voetbal heeft, de andere Davy veel weet van een obscuur Frans eiland en een derde Davy rare mailtjes naar Wim Wiegant schrijft. Ik ben blij dat het mysterie is opgelost.
reactie
Door: Davy Bosman, woensdag 10 februari 2016 08:17
Die derde Davy zal ongetwijfeld wel 'onze Davy' zijn! Die laat weten dat Wim nu eindelijk mag stoppen zijn rare mailtjes effectief te beantwoorden! Hij wordt een beetje bang!
De eerste Davy weet inderdaad veel over voetbal!
De tweede Davy laat weten dat je op Ouessant in één week tijd de gehele soortenlijst van Vlie kan zien. Zoals iedere Nederlander best wel weet en dus hoezo obscuur!

Voila Theo! ;-)

You are not logged in, you must be logged in to post comments.