Half juni 2015 was ik op uitnodiging van Swarovski Optik namens Dutch Birding met een internationaal gezelschap enkele dagen op pad in 'Arctic Norway', oftewel de Varangerfjord en omgeving. De Varangerfjord was ooit de ultieme bestemming van mijn eerste buitenlandse vogelreis, in 1994, en dit was de kans om dat na 21 jaar nogmaals te gaan ervaren.
Bij het inchecken op Schiphol ontmoette ik al mijn eerste reisgenoot: Martin Hierck van Vogelbescherming Nederland. Op het vliegveld van Oslo hadden wij, al wachtend op de 'aansluitende' vlucht naar het noordelijke Kirkeness, alle tijd om kennis te maken met het bonte internationale gezelschap. Zoals Lars Svensson (onder heel veel meer auteur van de Collins Bird Guide), Jesse Barry (Cornell Lab), Sean Dooley (Birdlife Australia, en ook bekend van zijn jaarlijstrecord en boek The Big Twitch) en vele anderen. Tormod Amundsen, bekend onder meer van de organisatie van Gullfest, was onze gids gedurende de trip.
Onze eerste bestemming was Pasvik aan de Russische grens. Op slechts een uurtje rijden van Kirkeness, ingeklemd tussen Finland en Rusland, ligt een prachtige vallei met goede potentie voor taigasoorten. Vogels zijn echter dun gezaaid in de taiga. Om de kansen te vergroten op leuke soorten is rondom de lodge een aantal voedersilo's opgehangen. Een uitstekende plek om de dag te beginnen!
Tijdens het ontbijt werd de activiteit rondom de 'silo' goed in de gaten gehouden. Al snel zagen we een Bruinkopmees op een voedersilo zitten. Opvallend waren de Glanskoppen die we hier zagen; veel grijzer dan de onze. Tormod noemt deze Glanskoppen, van de ondersoort lonberggi, 'Silver Tits'.
En ja hoor, daar zat ie dan. Zomaar uit het niets landde er een prachtig mannetje Haakbek op een kale tak naast de voedersilo. Een wandeling in de omgeving later in de ochtend leverde twee Taigagaaien op en, heel verrassend, een door Lars Svensson opgemerkte zingende Siberische Tjiftjaf.
Mannetje Haakbek Pine Grosbeak Pinicola enucleator, 14 juni 2015, Pasvik-vallei, Noorwegen (Arjan van Egmond).
Phonescoped combinatie Iphone 4S en Swarovski ATX95
Uiteraard had Swarovski Optik enkele noviteiten die zij graag tijdens trip deze met ons wilde delen. Tijdens het diner presenteerde Dale Forbes een aantal verbeteringen en noviteiten die Swarovski heeft doorgevoerd. Dit keer puur gericht op het comfort en functionaliteit van de kijkers, en gepresenteerd onder de naam FieldPro-package.
De nieuwe FieldPro-package kent de volgende vernieuwingen:
- Nieuwe draagriem (rond koord)
- Flexibele draagriemconnector (met bajonetsluiting)
- Snelsluiting draagriem
- Geïntegreerde objectiefbeschermkappen
- Vergrendelfunctie dioptriecorrectie
Opvallend is de nieuwe draaibare draagriemconnector met koord. Het ronde koord past zich gemakkelijk aan elke beweging aan. En dus geen gehannes meer met een gedraaide nekband. De nieuwe bajonetsluiting is wel even wennen, maar als je de slag te pakken hebt kun je de draagriem en toebehoren snel en flexibel bevestigen en wisselen. Dankzij de nieuwe snelsluiting kun je de draagriem met een simpele draaibeweging snel en eenvoudig op de gewenste lengte verstellen.
Nieuw zijn ook de objectiefbeschermkappen. Deze zijn geïntegreerd in het ontwerp. Vind je deze beschermkappen onhandig, dan zijn ze eenvoudig te verwijderen. Op het bevestigingspunt kun je dan een bijgeleverd inzetstukje plaatsen. Het ontwerp (meer afgerond) en materiaalgebruik (zachter) van de oculairbeschermkappen is verbeterd, waardoor de kappen stevig op de kijker zitten, maar ook heel makkelijk met een vingerbeweging van de objectieven zijn op te wippen.
De nieuwe vergrendelfunctie van de dioptriecorrectie zorgt ervoor dat je persoonlijke instelling niet onbedoeld kan worden versteld.
Bovengenoemde noviteiten hebben wij tijdens de trip mogen uittesten op diverse EL-modellen van Swarovski. Hierbij werden ook andere nieuwe of recent gelanceerde accessoires getest. Dit zijn de bino-suspender, bino guard pro en de oranjegekleurde drijvende draagriem. Waarbij de nieuwe draagriemconnector prima van pas kwam.
De bino suspender is een draagriem die je niet om je nek maar, maar gekruist om je schouders draagt. Daarmee wordt het gewicht van de nek naar tussen de schouderbladen verplaatst. Prettig bijvoorbeeld op reis waar je lange tijd en dagen achtereen (wat vervelend...) een kijker om je nek hebt hangen. Wel is het onhandig als je bijvoorbeeld een jas aan hebt en deze wil uitdoen.
De fel oranje gekleurde drijvende draagriem moest natuurlijk wel getest worden en de haven van Vardø was daarvooreen uitstekende locatie. De test, onder toeziend oog van een onvolwassen Grote Burgemeester, was geslaagd, waarbij ook de kijker waterdicht bleek (garantie tot 4 mt). Het had handig geweest als deze nekband ook met koord en de nieuwe snelsluiting was uitgevoerd. De drijvende draagriem is handig voor bijvoorbeeld een boswachter in moerasgebieden of voor vogelaars die ook van kanoën houden. Of op zee tijdens pelagic trips.
Al iets langer beschikbaar is de bino guard pro; in plaats van de standaard rubberen oculairbeschermkappen een soort flap die over de oculairs en bovenzijde van de kijker hangt. Praktisch bij bijvoorbeeld zeetrek waarnemen en andere situaties waarin je de oculairs goed tegen zout, zand en vocht wil beschermen.
Varangerfjord
De omgeving van de Varangerfjord is een uitstekende locatie om de producten te testen. Daarbij werden we zeker geholpen door het verrassend mooie, rustige weer. Het wijdse, indrukwekkende landschap gecombineerd met prachtige soorten maken dit een ultieme vogelbestemming. Alleen al het indrukwekkend aantal Zeearenden dat je ziet; tijdens een twee uur durende bustocht telde ik er minimaal 16. Sommige zittend vlak langs de weg op een rotsblok. Daarnaast het grote aantal Grauwe Franjepoten; in ieder plasje zie je er wel een paar rondtollen, Kleine en Kleinste Jagers en op zee een enkel vrouwtje en onvolwassen Koningseider. Voor grote aantallen en Stellers Eiders moet je hier in februari-april zijn.
Al even indrukwekkend is het rotseilandje Hornøya, met zijn grote aantallen Papegaaiduikers en Zeekoeten. Even de rotswand scannen en je pikt er her en der wel een Dikbekzeekoet uit. Opvallend genoeg zitten die op de meest lastige broedplekken.
Hoogtepunt van de trip was een adult mannetje Giervalk dat in de haven van Vardø vlak voor ons in een groep Drieteenmeeuwen dook. Een dag later werden we zelfs beloond met een paartje, vliegend langs een rotswand bij de Tana rivier.
Internationaal gezelschap in 'Arctic Norway', 15 juni 2015, Vardø, Noorwegen
Ik wil de organisatie bedanken voor de perfecte organisatie. Het was zeer inspirerend om op zo'n prachtige bestemming, met een internationaal gezelschap op pad te zijn. Een goede gelegenheid om nieuwe producten te testen, ideeën uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen.
Arjan van Egmond
9145 views
Reacties:
Door: van bogaert erik, dinsdag 4 augustus 2015 23:25 |
Die diopter vergrendeling is toch niet nieuw, werd toch al gebruikt op de vorige versie en de oudere EL . |
Door: Jan van der Laan, woensdag 5 augustus 2015 23:05 |
Waar blijven de onafhankelijke reviews? Als ze jullie twee aan elkaar geplakte closetrollen hadden gegeven hadden jullie waarschijnlijk ook gezegd hoe lekker ze in de hand liggen en hoe helder het beeld en hoe lekker licht-ie is. |
Door: Jelle Scharringa, donderdag 6 augustus 2015 09:02 |
Je eigen sponsors reviewen is altijd een lastige zaak Jan! |
Door: Jelle Scharringa, donderdag 6 augustus 2015 09:06 |
Het lijkt een beetje op de ski congressen waar mijn onderzoeksleiders voor werden uitgenodigd door de farmaceutische bedrijven, om daarna vooral hun pillen te kopen. Dat is nu niet meer toegestaan. |
Door: Max Berlijn, donderdag 6 augustus 2015 11:24 |
maar waar kan ik die geplakte closetrollen kijker krijgen? :-) Ach ieder heeft zijn/haar prijs en wij kunnen erdoor deze site en het blad in de lucht houden en mooie reizen maken via Inezia... O sorry Birdingbreaks, trouwens voor een advies over een collectieve pensioenregeling moet je bij mij zijn :-)..(als ik de volgende reorganisatie middels wederom een wonder overleef) Edit: die draaiende nekband bij je oculair kap is idd mega irritant, na terugkomst ga ik meteen kijken of ik dat middels deze oplossing op mijn bestaande EL kan oplossen. |
Gewijzigd op: 2015-08-06 14:45:27 |
Door: Gijsbert van der Bent, donderdag 6 augustus 2015 12:06 |
Als de kijkers waren beslagen van binnen, de nieuwe accessoires niet handig zouden zijn en de kijker zou zinken ondanks de riem met drijfkracht, dan was dat zeker ook gemeld. Ongetwijfeld zijn er valkuilen bij dit soort constellaties, maar de openlijke lofzangen hierboven zijn toch meer gericht op landschap, vogels en organisatie dan op de optiek en toebehoren zelf. Ik zou er geen principiële discussie over beginnen. Als Zeiss iemand van ons zou uitnodigen om hun producten te komen testen in Finland, Goa, Australië, Texas of waar dan ook, dan is het toch ook lastig afslaan. En mochten de kijkers scheel zijn, loodzwaar of anderszins slecht dan zouden we dat toch zeker melden; goed georganiseerde trip of niet. |
Door: Jaap Denee, donderdag 6 augustus 2015 12:52 |
Ik denk gewoon dat we blij mogen zijn voor Arjan dat hij voor deze advertentie een leuke trip heeft mogen maken… Ongetwijfeld plukt DB hier ook vruchten van, maar net als Jan heb ik bij het woord ‘review’ een ander beeld. Deze info kon ik op die ene kritische kanttekening na namelijk ook al op de website van betrokken leverancier vinden. Het juiste woord is dus eigenlijk ‘advertorial’, noem het dan ook zo. Geeft verder niet. Gijs, ben jij tegenwoordig ingehuurd ter verdediging van zaken of zijn het persoonlijke drijfveren die maken dat je hier de laatste tijd zo vaak in de bres springt? |
Door: Jelle Scharringa, donderdag 6 augustus 2015 14:19 |
Ex voorzitter, nog steeds begaan met ons lot? |
Door: Jan Hein van Steenis, donderdag 6 augustus 2015 14:26 |
Het hadden best twee closetrollen kunnen zijn, want over het beeld wordt niets gezegd (maar daar zijn dan ook geen verbeteringen in aangebracht). Toch zou ik daar wel iets over willen lezen (ik ben namelijk wel eens aan een nieuwe kijker toe) – tot hoe dichtbij stelt-ie bijvoorbeeld scherp? |
Door: Max Berlijn, donderdag 6 augustus 2015 14:39 |
Even een vraag (lees vast niet goed), deze verbeterings accessoires kan je toch ook los kopen voor je al in bezit zijnde EL? Idd die vergrendelfunctie van mijn dioptrie heb ik al jaren zoals al is gesteld. |
Gewijzigd op: 2015-08-06 14:42:10 |
Door: Garry Bakker, donderdag 6 augustus 2015 15:55 |
@Luitjes & Jelle, Gijs is webredacteur en zal zich in die hoedanigheid graag bemoeien met kritieken op mede door hem op deze site geplaatste zaken. Als iemand een leuke review aanlevert waarin een verrekijker er negatief van langs krijgt en dit nuttig is voor onze lezers dan plaatsen we dat gewoon, ongeacht de fabrikant. De melding dat bovenstaande een advertorial is, daar hoef je niet mee te scoren, maar op de nieuwe site -binnenkort- kunnen we het er wellicht expliciet bij zetten, voor het geval dat. |
Gewijzigd op: 2015-08-06 16:02:57 |
Door: Gijsbert van der Bent, donderdag 6 augustus 2015 16:07 |
Hoi Jaap, you'd Better Call Saul! Maar serieus, ik vind het erg moeilijk kritisch te zijn in deze jegens onze medewerkers, die alles nog steeds maar pro deo doen voor een bijna professionele organisatie, en jegens Swarovski, die ons al decennia zo goed gezind is en waarop we altijd een beroep konden/kunnen doen. Allemaal niet vanzelfsprekend. In de VK werden ze rijk van tijdschriften maken en alerts-zaken, in Finland en Duitsland zijn ze er al lang mee opgehouden met dat vrijwilligerswerk. En er waren best bedrijven die ook hadden kunnen sponsoren/adverteren/steunen maar die ons niet helemaal serieus namen, dan wel verketterden dan wel niet op waarde schatten. Dit gezegd hebbende; ik denk wel dat je gelijk hebt dat het iets wringt. Er zou een modus gevonden moeten worden die absoluut niet wringt. |
Gewijzigd op: 2015-08-06 16:08:24 |
Door: Gijsbert van der Bent, donderdag 6 augustus 2015 16:28 |
Bedankt Garry. Da's waar ook. Ik ben inderdaad webredacteur. Vooral 'uitvoerend', tekstje hier en daar en zus en zo, maar ik mag mij ook graag inbreken in de discussies. |
Door: Max Berlijn, donderdag 6 augustus 2015 19:19 |
Maar kunnen de accessoires nou ook op oude EL kijkers worden aangebracht...?? |
Door: Jaap Denee, donderdag 6 augustus 2015 19:53 |
Max, ik hoef maar enkele seconden te Googlen om erachter te komen dat de anatomie van de nieuwe EL zodanig anders is dat in elk geval het nieuwe ophangsysteem niet gaat werken op de oude versie. |
Door: Jaap Denee, donderdag 6 augustus 2015 20:25 |
Garry, het gaat niet om wel of niet scoren, het gaat er om dat je je lezers serieus neemt. Probeer bepaalde zaken dus niet te verpakken als iets dat ze niet zijn. Gijs, het kan niet voldoende benadrukt worden dat Dutch Birding bestaat dankzij het enthousiasme van haar vrijwilligers en haar (trouwe) adverteerders, maar je moet je leden ook niet vergeten. En als het wringt, kun je idd beter proberen druk weg te nemen. Dat voorkomt blaren of erger: gezeik. |
Door: Garry Bakker, donderdag 6 augustus 2015 23:08 |
@Jaap, men moet toch erg naief zijn om niet in de gaten te hebben dat dit een advertorial is. Je hoeft alleen de eerste regel te lezen en dan kun je meteen stoppen verder te lezen. Sommigen lijken er desondanks toch telkens weer waarde aan te hechten om te melden dat zoiets echt niet kan en dat er sprake is van sluwe praktijken. Nogmaals, ik vind het niet erg als we daar explicieter in zijn, door het erbij te vermelden. Ik vind dat overigens een bestuurskwestie, sterker nog, laat de voorzitter maar een suggestie doen, aangezien die -toevallig- onbedoeld aanstichter is van deze discussie. :-) |
Gewijzigd op: 2015-08-06 23:16:44 |
Door: Max Berlijn, vrijdag 7 augustus 2015 00:23 |
Shit, dan moet je dus een hele nieuwe EL kopen om die accessoires er op te zetten, geldklopperij in dat geval, ze zouden iets moeten maken waarmee je je oudere versie (die optisch gelijk is) kan oppimpen. De eerste modellen stammen pas uit 2011. Ik realiseer me dat je een product doorontwikkelt maar de oculairs en draagriem zouden met iets meer inspanning toch ook adaptable gemaakt moeten kunnen worden voor de (nog niet zo lang) bestaande modellen. De verbeteringen in de promofilm in de link bij Jaap zijn posting laten zien dat die twee verbeteringen het meest belangrijk zijn. De lensdoppen laten de meeste vogelaars toch thuis en de vergrendeling van de dioptrie zit al min of meer op de oude modellen. Jammer, in mijn optiek een gemiste kans en voor ergernis zorgend bij de trouwe gebruikers. Ik hoef voor Windows 10 toch ook geen nieuwe laptop te kopen!. Als Swarovski zaken op deze manier aanpakt (en je toch moet in/omruilen is het een goed moment om die nieuwe Zeiss kijker nog eens beter onder de loep te nemen. |
Gewijzigd op: 2015-08-07 09:41:05 |
Door: Jan van der Laan, vrijdag 7 augustus 2015 10:34 |
Max, je gaat toch niet voor een touwtje een nieuwe verrekijker kopen? |
Door: Max Berlijn, vrijdag 7 augustus 2015 13:25 |
Nou die oculair aanpassing is ook niet mis, maar het gaat mij ook een beetje om de aanpak van Swarovski in deze, en is nog net niet zo erg als bij mobiele telefoons waarbij ze de oplader veranderen en de oude niet meer te krijgen is waardoor je wel MOET vervangen. |
Door: Jan van der Laan, vrijdag 7 augustus 2015 13:37 |
Max, het gaat toch uiteindelijk om de man/vrouw achter de verrekijker! Overigens: als ik iemand zo'n leuk reisje gun in DB-context dan is het Arjan wel. |
Door: Max Berlijn, vrijdag 7 augustus 2015 13:54 |
Klopt maar met 50+ moet je overcompenseren anders doe je helemaal niet meer mee :-) |
Door: Marc Plomp, maandag 10 augustus 2015 12:19 |
Ha Max (en anderen), Ophangsysteem en lensdoppen, zijn niet zonder meer uitwisselbaar. Maar het zou mij niets verbazen als Swarovski toch met een service komt om de eerdere modellen te updaten. De dioptrie vergrendeling op het nieuwe model is een extra vergrendeling tov de oude vergrendeling. Nu kan je na het uittrekken van de focusknop de dioptri instelling verdraaien, bij het nieuwe model moet je de knop uittrekken en iets indrukken om te kunnen verdraaien, dus pak je de kijker een keer ongelukkig beet en trek je per ongeluk de focusknop uit, dan verdraaid de dioptri niet (bij de nieuwe). Ik vermoed dat de nieuwe oculairdoppen gewoon op het oude modelpassen, maar dat kunnen we pas testen als de nieuwe er los zijn. |
Door: Max Berlijn, maandag 10 augustus 2015 23:53 |
He Mark wat kost inruil oud nieuw, met dat oude model kan ik natuurlijk niet meer over straat :-) grapje, dank, we wachten maar ff af. |
Gewijzigd op: 2015-08-10 23:54:03 |
Door: Jelle Scharringa, dinsdag 11 augustus 2015 09:20 |
Max, je gaat toch niet nog meer van die over-priced Oostenrijkse rommel kopen? |
Door: hendrik harsma, woensdag 12 augustus 2015 17:15 |
Wanneer zijn de nieuwe kijkers beschikbaar? |
Door: Teus Luijendijk, zaterdag 15 augustus 2015 21:00 |
Eh, Arjan, Glanskoppen in N-Noorwegen? Misschien moet je je vogelboek(en) nog eens wat beter raadplegen (of gewoon beter kijken en luisteren)! ;-) |
Door: Rob Halff, maandag 24 augustus 2015 16:13 |
Leuke nederlandstalige test van de nieuwe Zeiss vs de Swaro. Ik was erg gecharmeerd van de nieuwe Zeiss vanwege zijn veelbelovende specs maar na het zien van deze 3 filmpjes en het lezen van andere reviews uit de UK is mijn enthousiasme toch enigszins getemperd. Het beste is toch om ze zelf naast elkaar te gaan houden en dan te vergelijken maar de Swaro wint het m.i. op dit moment. Alleen al op materiaalkeuze, accessoires, gebruikersgemak, kleur van het beeld en randen scherp etc. https://www.youtube.com/w... https://www.youtube.com/w... https://www.youtube.com/w... |
Gewijzigd op: 2015-08-24 16:20:31 |
Door: Max Berlijn, maandag 24 augustus 2015 23:48 |
Dank Rob, goed dat dit er is. Het blijft een lastig verhaal. Ik denk dat de service en prijsverschil van beide merken nog belicht had kunnen worden (ook keuze punten). De prestaties op papier zonder een persoon met een bril (volgens mij per definitie niet de persoon voor een zichttest) zijn voor de Zeiss fractioneel beter. Mijn conclusie voorlopig is; inruil Swarovski naar Zeiss niet zinvol en is het waarschijnlijke bijbetalen voor de Zeiss niet waard, behalve wanneer je irritatie over de hierboven genoemde recente ergonomische verbeteringen die niet compatible zijn bij oudere versies van hetzelfde model erg hoog is opgelopen...:-) Afwachten hoe de Zeiss zich gaat houden na jaren van intensief gebruik (bij Swarovski is dat over het algemeen goed, hoewel mijn Fat Lady al eenmaal met vocht is teruggeweest naar Brussel). Bij een nieuwe aanschaf zou ik prijs en service meenemen en idd ZELF gaan proeven. |
Gewijzigd op: 2015-08-25 16:20:41 |
Door: Rob Halff, vrijdag 28 augustus 2015 19:08 |
Service is bij Swarovski het beste als ik de verhalen zo hoor en het prijs verschil valt mee (scheelt maar 70,-) De nieuwe Swarovski 10x42 gaat 2269,- kostten en de Zeiss 10x42 2199,- Zelf ga ik op korte termijn wel één van deze twee kijkers aanschaffen. Heb nu nog de 'oude' Zeiss Victory (inmiddels alweer bijna 10jr) dus ben wel toe aan een optische verbetering. Ga binnenkort zelf eens een goed vergelijk doen met beide kijkers en ga een besluit nemen. Mijn voorkeur gaat nu uit naar de Swarovski maar kan natuurlijk veranderen als ik de nieuwe Zeiss in de hand heb. Wordt vervolgd.. |
Gewijzigd op: 2015-08-28 19:10:29 |
Door: Marc Plomp, dinsdag 1 september 2015 20:39 |
Rob, zelf testen is de enige oplossing. Ik heb bij verschillende klanten al verschillende uitkomsten gehad. Zondag 6 september is er mooie kans te testen op het Vogelfestival en natuurlijk tijdens het DB weekend of een ander moment op Texel. |
Door: John van der Woude, vrijdag 4 september 2015 17:31 |
Is dit hele gezelschap nou echt zo’n mooie reis gaan maken om een paar nieuwe riempjes te testen? Of was er tegengas nodig vanwege de recente introducties van de nieuwe Zeiss SF en de nieuwe Leica HD+? Daar was wel sprake van echte innovatie, namelijk het nieuwe Schott-glas en bij Zeiss bovendien o.a. de verlegging van het zwaartepunt. Ik heb de nieuwe Zeiss SF 10x42 nu bijna een jaar regelmatig kunnen uitproberen bij een bevriende vogelaar (hij was de eerste koper ter wereld) en ik blijf het een fantastische kijker vinden. Erg scherp, briljant, een breed beeldveld en ligt goed in de hand door dat nieuwe zwaartepunt. |
Door: Rob Halff, zaterdag 5 september 2015 08:53 |
Ik denk dat het puur persoonlijk is Johan. Heb je hem ook vergeleken in direct vergelijk met de Swarovski? Dat heb ik afgelopen week bij Cameranu in Urk wel gedaan. En idd de Zeiss ligt iets lekkerder in de hand omdat hij wat groter is en de open handgrepen wat breder zijn en hij heeft een wat breder beeldveld. Echter de randen zijn niet scherp i.t.t. de Swaro. Er zit een behoorlijke vertekening in aan de zijkanten. Daarnaast is het beeld opvallend bruin/geel getint (warmer) en de Swaro natuurlijker en kouder van beeld. Vond dit verschil erg opvallend. Zelf vind ik een kouder beeld fraaier (zeker bij vogels kijken) het geeft de kleuren weer die er werkelijk ook zijn. Maar dit is puur persoonlijk natuurlijk. Vind de Swaro ook solide en degelijker aanvoelen doordat ze meer hoogwaardige materialen gebruiken en de nieuwe draagriem en geintegreerde beschermkappen zijn uiterst fraai. De swarovision techniek heeft Zeiss niet en dat was goed te zien toen ik op een rij vlaggenmasten ging scherpstellen en vervolgens naar links ging. Bij de swaro bleven de masten kaarsrecht en bij de Zeiss werden ze krom. Zelf de beide kijkers naast elkaar houden en testen is het beste. Het zijn allebij topkijkers met m.i. een aantal belangrijke optische verschillen. |
Gewijzigd op: 2015-09-05 09:01:33 |
Door: John van der Woude, zaterdag 5 september 2015 10:16 |
Rob, heb je daar misschien gelijk ook de nieuwe Leica Ultravid HD PLus geprobeerd? Want we wachten in deze rubriek eigenlijk nog steeds op een vergelijkende test tussen met name deze drie. Het belangrijkste criterium bij zo'n test zou voor vogelaars moeten zijn: hoe scherp is de kijker in het midden van het beeld? Want daar zit de vogel waar het om gaat. De randen zijn er meer om een vogel te vinden (dus hoe breder het beeldveld hoe beter). De Leica HD+ zou voor mij de logische opvolger zijn van mijn Leica Ultravid HD 10x42, maar die gaat nog wel even mee. |
Door: Rob Halff, zaterdag 5 september 2015 10:58 |
Nee niet getest. Ben zelf wel gecharmeerd van de open handgrepen bij de Zeiss en de Swaro vandaar. De Swaro is net zo scherp in het midden als de Zeiss en dat zal bij de nieuwe Leica niet anders zijn denk ik. Kleuren warm/koud vind ik een groot verschil bij de Zeiss vs de Swaro en vind dat een belangrijk punt bij het maken van mijn keuze (die ik eigenlijk al gemaakt hebt). |
Door: Davy Bosman, zaterdag 5 september 2015 12:24 |
Als de Zeis inderdaad zo'n gelig beeld heeft, dan is dat een afknapper! Zeker als het zo sterk is als bij hun telescoop. Ik herinner mij dat ik dat ook heel storend vond toen ik daar voor het eerst door keek! |
Gewijzigd op: 2015-09-05 12:27:30 |
Door: John van der Woude, zaterdag 5 september 2015 14:53 |
Vreemd, dat van die kleur en die randen. Op de website van Zeiss staat bij de nieuwe Victory SF: "The newly developed Ultra-FL lens brings you bright, colour-neutral images, sharp all the way to the edges." |
Door: Rob Halff, zaterdag 5 september 2015 15:00 |
Ja dat noemen ze marketing Johan ;) |
Door: Lieven De Temmerman, zaterdag 5 september 2015 15:03 |
Eeuwige discussie maar toch nog dit: De Zeiss is NIET scherp tot aan de randen. Hij heeft namelijk geen field-flattener lens. Dit ligt dus aan het design, het is zo gekozen. Zeiss moet dus niet zeggen dat het zo is, als het niet zo is. Doet helemaal geen afbreuk aan het beeld, maar is gewoon een ander beeld. De Zeiss heeft bijvoorbeeld een breder beeld. Dus als de rand niet even scherp is, bedenk dan dat je op die positie bij de swaro gewoon niets ziet, behalve een rand. Het zijn allemaal subtiele verschillen, en testen / kijken blijft de boodschap (liefst met een vogel in beeld). |
Door: Thijs van Overveld, zaterdag 5 september 2015 20:04 |
De service van Swarovski is wel extreem in orde, laatst toch een nieuwe kijker terug gekregen na problemen met dioptrie, inclsusief coating, lenzen = 0 euro. Die randjes zijn toch een beetje kijker fetish.. |
Gewijzigd op: 2015-09-05 20:12:59 |
Door: Johan van 't Bosch, dinsdag 8 september 2015 11:40 |
Zoals Rob aangeeft... het is persoonlijk. Ik heb de Zeiss en de Swaro uitgebreid vergeleken. Qua beeld vind ik er niet veel verschil in. Heb geen moment gedacht dat het beeld van de Zeiss geler is dan dat van de swaro. Bij de Zeiss is het beeld inderdaad niet zo scherp tot de rand als bij de swaro, maar volgens mij beter dan bij andere kijkers. De fieldflatteners hebben voor een klein deel van de mensen, waaronder ikzelf, het nadeel dat ze last houden van het 'rolling ball effect'. Bij scannen lijkt het beeld te rollen. De meeste mensen hebben daar volgens mij geen last van of wennen daaraan. Voor mij is dit reden geweest om na een poosje de swaro om te ruilen voor de Zeiss. Ik ben er erg tevreden mee, vind hem fijner in de hand liggen en prettiger aan mijn ogen. Van dat beetje randonscherpte heb ik geen last en ik heb me er bij vorige kijkers ook nooit aan geërgerd. De Zeiss heeft een enorm wijd beeld. Ik heb begrepen dat Zeiss het voornemen heeft om de service naar dezelfde standaard te brengen als die van Swarovski. De tijd moet dat natuurlijk uitwijzen, maar om te concurreren moeten ze denk ik wel. |
Door: Marc Plomp, woensdag 9 september 2015 17:13 |
Kleuren zijn natuurlijk een heel persoonlijk iets. In navolging van Swarovski heeft ook Zeiss bij de SF geprobeerd een zo neutraal mogelijk kleurbeeld te geven. Het is voor iedereen persoonlijk hoe hij of zij dat ervaart. De Zeiss heeft wel gegelijk Field flattener lenzen, alleen Zeiss heeft er bewust voor gekozen om ze minder sterk uit te voeren dan Swarovski. Dit resulteert in iets randonscherpte en toch nog iets vertekening. Maar nog steeds veel beter dan kijkers zonder deze corrigerende lenzen. Ook lees dat dat je toch vooral in het midden van het beeld kijkt, dat is waar, maar onbewust zien we die vertekening en onscherpte wel, daarom is kijken door een kijker met scherpe randen minder vermoeiend. Dit merk je natuurlijk niet bij een paar keer kijken, maar als en een paar uur achtereen over zee kijkt dan merk je wel verschil. Zoals ik in een eerdere post al aangaf kan alleen zelf testen een goed beeld geven. Ga niet alleen af op de ervaringen van anderen. Zondag 13 september hebben we weer een kleinschalig vogelfestival op Texel, dan zijn de Zeiss en Swarovski naast elkaar te testen. |
Door: Lieven De Temmerman, donderdag 10 september 2015 08:26 |
correctie van mijn kant: blijkbaar heeft de Zeiss wel een field flattener. Maar blijkbaar niet helemaal scherp tot aan de rand. Het beeld bij de Zeiss is 120 meter breed, op een kilometer afstand. Bij Swaro hebben ze zich de moeite getroost om zo breed te gaan (of ze durven niet). Kleinere prisma's in de swaro resulteren in zeer-gemiddelde 110 meter op een kilometer (op veilig spelen heet dat). Die 10 meter breder die Zeiss gaat, is natuurlijk enorm vermoeiend na een aantal uren kijken, en een fantastische reden om hem niet te kopen. [insert picture of sleeping Zeiss birder]. Ik word vooral moe van uren aan het scherpstelwiel te draaien (bij Swaro blijf je draaien vooraleer je de vogel scherp in beeld hebt, zeer onhandig in bosjes). En zo is het voor iedereen wel iets ;-) (hang ze allebei rond mijn nek, en ik klaag niet!) |
Door: Max Berlijn, zaterdag 12 september 2015 08:43 |
Dank voor al de bijdragen. Het vergelijk waar ik nog benieuwd naar ben is het gebruik na een bepaalde periode. Het is meer dan eens bij kijkers voorgekomen dat gebreken of onhandigheden zich pas openbaren op termijn na (intensief) gebruik. Swaro heeft hiermee een voordeel want ik ken geen klachten, los van een uitzondering, nu na de introductie (2011). |
Gewijzigd op: 2015-09-12 08:45:03 |
Door: Davy Bosman, zondag 24 januari 2016 14:10 |
Ik heb ondertussen eens door die nieuwe Zeis kunnen kijken en vind het een fantastische kijker. Ik zou hem graag kopen, maar wordt een beetje nerveus van de horrorverhalen die ik hoor over de slechte service en te hoge reparatiekosten van Zeis. Heeft iedereen die er één heeft of had die ervaring met Zeis? Of kunnen de verkopers die deze site lezen daar iets meer over zeggen? Los van welke verrekijker je optisch prefereert. Zijn er zwakke structurele punten over de nieuwe zeis aan het licht gekomen. Een beetje zoals bijna iedere swaro vroeg of laat binnen moet met een defect of hapering aan het focuswiel! |
Gewijzigd op: 2016-01-24 14:11:51 |
Door: Theo Admiraal, dinsdag 26 januari 2016 16:47 |
Hi Davy, Ik ben zeer tevreden over de service van Zeiss, in ieder geval die in Nederland. Ik heb mijn kijker een jaar of 10 en ben 2 keer terug geweest voor onderhoud cq kleine reparaties. Alles binnen een paar dagen en geheel kosteloos gefixed. Je hebt toch ook 30 jaar garantie op die nieuwe kijkers? Mijn ervaring is dat die garantie geen loze belofte is bij Zeiss. |
Door: Davy Bosman, dinsdag 26 januari 2016 18:23 |
Ok bedankt Leo. Dat maakt dat ik mij toch minder nerveus maak over de nakende dure aankoop! |
Door: Jan van der Laan, woensdag 27 januari 2016 13:16 |
Davy, er is nauwelijks of geen ervaring met de service van Zeiss vanwege de simpele reden dat er nooit iets is met die Zeiss-kijkers! |
Gewijzigd op: 2016-01-27 17:01:35 |
Door: Davy Bosman, woensdag 27 januari 2016 17:46 |
Nog beter! ;-) |