Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Bird Alerts en ranking geoptimaliseerd

De afgelopen periode is er hard gewerkt aan het verbeteren en optimaliseren van de Dutch Bird Alerts app en de ranking op Dutch Bird Alerts.
Hieronder volgt een beknopte opsomming van de belangrijkste aanpassingen:

  • De soortenlijsten van dutchavifauna.nl en dutchbirdalerts.nl zijn nu gelijk en gebaseerd op de Lijst van Nederlandse vogelsoorten zoals die door Arnoud van den Berg op de website van Dutch Birding wordt gepubliceerd.
  • De lijst met soorten die je vanuit de DB Alerts app - beschikbaar voor zowel iPhone als Android - kunt kiezen is nu de volledige lijst van alle soorten in de WP (incl. zeldzame zoogdieren, vlinders en libellen). De lijst bevatte oorspronkelijk alleen alle in Nederland waargenomen soorten. Om de nieuwe WP lijst in de app in te lezen, kies je Instellingen > Cache legen. Vervolgens zullen alle databestanden opnieuw ingelezen worden.
  • De ranking wordt alleen nog maar gesorteerd op basis van het aantal conservatieve soorten / gevallen die je gezien hebt (en niet conservatief + progressief + soortgroepen). Soortgroepen, zoals Kuhls / Scopoli's Pijlstormvogel, zijn dus niet meer telbaar. Ze kunnen nog wel aangevinkt worden in de persoonlijke ranking maar tellen niet meer mee in het totaal.
  • Er vindt een 'opschoonactie' plaats van alle soorten die men in de ranking heeft staan. Elk geval van een CDNA beoordeelsoort dient qua datum overeen te stemmen met een aanvaard geval op dutchavifauna.nl. Nieuw in de ranking is de mogelijkheid om het door jouw waargenomen geval te selecteren. Indien die koppeling is gelegd, is de soort "geverifieerd" en wordt een groen vinkje getoond, anders een rood kruisje. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk soorten te verifiëren, of de datum aan te passen zodat het juiste geval gekozen is.
  • Ook waarnemingen van voormalige CDNA beoordeelsoorten die gezien zijn vóórdat de soort niet langer beoordeeld werd kunnen geverifieerd worden, anders volstaat het aanklikken van een checkbox.
  • Doelstelling van het verifiëren van je soorten op je persoonlijke ranking is om een zo 'schoon' en eenduidig mogelijke lijst te krijgen en het tellen van niet aanvaarde soorten / gevallen in de toekomst niet meer mogelijk is. We streven ernaar dat iedereen zijn soorten gaat verifiëren. Iedereen die dat nog niet voor 1 maart 2015 gedaan hebben zullen alle beoordeelsoorten van zijn/haar ranking veranderen in 'progressief' en niet langer telbaar zijn, totdat ze alsnog geverifieerd zijn.

Voor in de nabije toekomst staan de volgende optimalisaties op het programma:

  • Gevallen die (nog) niet geverifieerd kunnen worden (want (nog) niet aanvaard) zullen alleen zichtbaar worden op je 'progressieve' lijst en niet meetellen voor de ranking. Nadat het geval alsnog aanvaard is, kan het geverifieerd worden en zal het geval meetellen voor de conservatieve ranking.
  • Soortgroepen en ringvangsten zijn niet telbaar en zullen alleen in de 'progressieve' lijst zichtbaar zijn.

Indien je een geval hebt gezien van een soort dat nog niet beoordeeld is door de CDNA (zoals nieuwe soorten voor Nederland als Witkruintapuit of Afrikaanse Woestijngrasmus), of een nog niet aanvaard geval van een soort die wel al eerder aanvaard is (zoals Roze Pelikaan of Turkestaanse Klauwier), vul dan de waarnemingsdatum in. Er is nog geen geval waaraan jouw waarneming gekoppeld kan worden, en de soort zal als progressief geteld worden. Pas als het geval aanvaard is kun je het geval verifiëren en zal de soort als conservatief geteld worden.

Hierbij willen wij de deelnemers aan de ranking oproepen om zijn of haar ranking bij te werken. Sta je nog niet in de ranking en wil je wel graag zelf je ranking bijhouden? Maak een account aan op dutchbirdalerts.nl en stuur een mail naar dutchbirdalerts@dutchbirding.nl om toegang te krijgen. Een handleiding hoe je de gevallen kunt verifiëren, kun je hier downloaden.

Heb je nog vragen over bovenstaande neem dan contact op via ranking@dutchbirding.nl.

Jeroen van Vianen en Rob Halff - 15 december 2014

6307 views

Reacties:

reactie
Door: Vincent Hart, maandag 15 december 2014 16:00
Super, heren. Deels al bij jullie bekend:
- Grote Kruisbek wordt met terugwerkende kracht niet meer beoordeeld per 1-1-2013. Deze zou dus 'aanvinkbaar' moeten zijn voor wie 'm na deze datum voor het eerst gezien heeft.
- Bij sommige gevallen is het (voor sommige deelnemers?) mogelijk om een soort te verifiëren met een datum van een nog roulerend geval. Zo heb ik bijvoorbeeld een vinkje bij Witkruintapuit.
reactie
Door: Wietze Janse, maandag 15 december 2014 16:24
Bij sommige gevallen 'was' het (voor sommige deelnemers?) mogelijk om een soort te verifiëren met een datum van een nog roulerend geval. Zo heb ik bijvoorbeeld een vinkje bij Witkruintapuit.
- Volgens mij een bugje van de eerste dagen, nu niet meer, alleen bij die enkele die in het begin hebben ingevuld moet dit nog worden teruggedraaid.
Ook ik, maar ik klaag alleen over kruisjes, nooit over vinkjes ;-)
Gewijzigd op: 2014-12-15 16:25:51
reactie
Door: Vincent Hart, maandag 15 december 2014 18:31
Nee, het is een mooie blokker als ie afgewezen wordt natuurlijk ... Aan de andere kant niet de bedoeling dat anderen ook onterecht vinkjes kunnen zetten dus toch maar even gemeld.
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, maandag 15 december 2014 23:23
Tsjonge, wat een werk. Ik hoop dat ik het allemaal nog weet!
reactie
Door: Wietze Janse, dinsdag 16 december 2014 09:08
Gijs, bij de meesten staat het juiste geval al voorgesorteerd ahv de ingevulde datum en met jouw ingevulde datum is het geval ook snel erbij te zoeken. Kostte mij een klein uurtje. Maar dan heb je ook wat! ;-)
Gewijzigd op: 2014-12-16 09:09:39
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, dinsdag 16 december 2014 11:44
Je hebt gelijk Wietze. En zo hoog sta ik ook weer niet.
Proficiat mannen! Wat een goed werk weer.
reactie
Door: David Uit de Weerd, woensdag 17 december 2014 09:25
Wat een top-werk van de werkgroep. En de geboden ondersteuning is ook top. Hulde!!!
reactie
Door: David Uit de Weerd, woensdag 17 december 2014 09:40
Toch nog een klusje voor de werkgroep. Ik zie in de ranking dat de Veldrietzanger van 2013 in Gaasterland bij 22 mensen 'conservatief' geteld
wordt. Dit strookt niet met bovenstaande regels. Het geval zit in de tweede ronde bij ons aller CDNA. ;-)
Gewijzigd op: 2014-12-17 10:40:16
reactie
Door: Rob Halff, woensdag 17 december 2014 11:36
Klopt David, zoals je ook hierboven kunt lezen wordt hier aan gewerkt en deze optimalisatie komt in fase 2.
reactie
Door: David Uit de Weerd, woensdag 17 december 2014 12:36
Dank. Laat fase 2 dan maar snel komen. ;-)
reactie
Door: Vincent Hart, woensdag 17 december 2014 13:28
Misschien goed om rekening mee te houden: Er gaan waarnemingen ingevoerd worden die buiten de datumgrenzen van een aanvaard geval op Dutch Avifauna vallen. Wat is de ingang voor de waarnemer om dat aan te kaarten?
reactie
Door: Gert Ottens, woensdag 17 december 2014 13:58
In zo'n geval lijkt me dat die waarnemer zijn waarneming moet indienen bij de CDNA, toch? En wanneer aanvaard, kan ie de soort alsnog aanvinken in de ranking.
Gewijzigd op: 2014-12-17 13:59:04
reactie
Door: Marcel Haas, woensdag 17 december 2014 14:45
Datumuitbreidingen inderdaad graag melden via cdna [at] dutchbirding [punt] nl! Rechtstreeks naar mij mag ook, maar via dit e-mailadres komt het ook bij mij terecht.
reactie
Door: David Uit de Weerd, woensdag 17 december 2014 17:07
Met documentatie Marcel neem ik aan? Anders wordt het zo 'ik-claim-maar-raak' ;-)
Gewijzigd op: 2014-12-17 17:07:48
reactie
Door: Marcel Haas, woensdag 17 december 2014 17:43
Uiteraard! :)
reactie
Door: Vincent Hart, woensdag 17 december 2014 20:22
Prima. Zorg dat die handelswijze makkelijk terug te vinden is voor mensen die een geval onverwacht niet kunnen plussen vanwege datumgrenzen.
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, woensdag 17 december 2014 22:27
De nieuwe ranking is inderdaad geweldig. Bovendien is een van de Grijze Strandlopers die ik gezien heb gelukkig wél aanvaard.
Ik had die datumgrenzen inderdaad aangekaart voor de Blauwvleugeltaling van de AW-Duinen (1994). Ik heb hem nog niet ingediend voor die twee dagen extra: blijkbaar was hij zelfs tot het volgende jaar aanwezig. Als ik hem zo leuk getekend had als de Koningseider van Scheveningen was het een hamerstuk!
reactie
Door: Max Berlijn, donderdag 18 december 2014 07:22
Nog even over Davids gemelde conservatief en progressief. Volgens mij heeft dat alleen te maken met of de soort op de NL lijst staat en niet het geval. Een aangekruisde (niet gevinkte want dat kan niet) Veldrietzanger van Gaasterland is telbaar tot die evt. is afgewezen en in de conservatieve lijst, want de soort staat immers al lang op NL lijst. Zo kan ik dus een Keizerarend opvoeren te hebben gezien, net over mijn huis, deze indienen, en als het drie ronden duurt voor die is afgewezen, kan ik hem zo lang "tellen". Doe ik dat met een Zwarte Eend, kan dat alleen in de progressieve lijst.
Gewijzigd op: 2014-12-18 07:30:08
reactie
Door: Wietze Janse, donderdag 18 december 2014 09:16
Klopt Max, nu nog per soort, maar dat zal begin volgend jaar veranderen, dan per geval. Dan zullen ook alle niet-geverifieerde soorten verhuizen naar de lijst Progressief, dus zorg dat je deze klus voor die tijd af hebt (wil je niet duikelen in de ranking).

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.