Op donderdagavond 21 april 2011 gaat de telefoon. Een onbekend nummer. Ik (Wietze Janse) neem op en krijg te horen: ´Met Martin Prins´. Dát was een tijd geleden dat ik hem gesproken had. Maar het socializen duurde niet lang. Hij had iets te melden. 'Sta nu bij Numansdorp en heb waarschijnlijk een Ross' Meeuw in beeld', was een mededeling die mij niet meer rustig liet zitten. We spraken de kenmerken door waarmee een Ross' Meeuw moest verschillen van bijvoorbeeld een tweede winter Dwergmeeuw, en toen viel de verbinding weg.
Na een dikke vijf minuten ging de telefoon. Weer Martin. Beltegoed was op. Hij was er eigenlijk van overtuigd dat hij goed zat, en we besloten de vogel, ook al was het bijna donker, door te geven. 's Avonds werden zijn bewijsplaatjes (gemaakt met een telefoon door de telescoop) ge-upload en hoe matig de kwaliteit ook was, daar stond een keiharde winterkleed Ross' Meeuw op!
Note: in 1998 belde Martin Prins mij ook op, vlak voor de kwartfinale WK (die Nederland won met 2-1 van Argentinië door een schitterend doelpunt van Bergkamp in de laatste drie minuten), met de mededeling dat hij mogelijk een Roodkeelstrandloper had. Dat bleek toen ook een echte te zijn. Voor velen de eerste, maar ook door velen gemist die eerst de wedstrijd uitkeken of teveel bier tot zich genomen hadden. De vogel vloog rond 20.00 uur op, om voorgoed te verdwijnen. Hij mag me beslist wel vaker bellen...!
De volgende ochtend werd er wel gezocht, maar helaas door slechts een beperkt aantal mensen, en de vogel werd in eerste instantie niet terug gevonden. Maar 's avonds word ik weer gebeld, en ik zie op mijn display dat het Bart Huijzers is. Hij deelt mee dat ze onderweg zijn naar Numansdorp, omdat Gerard Ouweneel mogelijk de Ross' Meeuw heeft teruggevonden, in hetzelfde gebiedje. Zij scheuren door, ik meld deze feiten via Dutch Bird Alerts. Omdat het weer tegen het vallen van de avond is kunnen maar weinigen aanschuiven. De foto's van Gert Huijzers die 's avonds op het web verschijnen laten er opnieuw geen twijfel over bestaan: er zit er echt eentje!
Ross' Meeuw Rhodostethia rosea Ross's Gull, Oosterse Bekade Gorzen, Numansdorp, 22 april 2011 (Gert Huijzers)
Theo Muuse en Thomas van der Es staan de volgende ochtend vroeg ter plaatse. Theo vind de vogel terug op het Haringvliet. Erg ver, maar een superscherpe terugvondst! We krijgen het Dutch Bird Alert op het moment dat Bertus de Lange en ik willen vertrekken. Ons besluit is gauw gemaakt: naar Numansdorp. Op het moment dat we daar aankomen rijden Theo Muuse, Thomas van der Es, Sjoerd Radstaak en Mark de Vries net weg om het vanuit Willemstad aan de overkant te proberen. De vogel zit nu namelijk dichterbij die oever. Bertus en ik besluiten toch nog eerst even van deze kant te kijken. Dan heb je 'm alvast maar ' in de pocket'. Gelukkig vond Bertus de vogel ook al snel terug. Maar wat zat die meeuw een @#$#@ eind weg!
Dus ook maar naar Willemstad. Onderweg kregen we al het bericht dat hij vanaf daar was teruggevonden en via Dutch Bird Alerts werd iedereen in die richting gesommeerd. Daar groeide de meute langzaam aan tot een groep enthousiaste vogelaars die van de Ross' Meeuw konden genieten. Nog wel op enige afstand in de vaargeul, maar al een heel stuk beter dan vanaf de overkant. Na een klein uurtje vond de vogel het genoeg en besloot terug te vliegen, naar de oude plek. Enkele vogelaars kwamen net te laat om dit te zien gebeuren, maar er was hoop. Maar die lag aan de overkant. Via een Dutch Bird Alert werd iedereen geadviseerd om weer die kant op te gaan.
Ross' Meeuw Rhodostethia rosea Ross's Gull, Haringvliet vanaf Willemstad, 23 april 2011 (Wietze Janse). Eerste bewijsplaatjes werden gemaakt.
Toeschouwers bij Willemstad en zoals terecht werd opgemerkt hadden niet alle vogels evenveel aandacht (Ruben Vlot)
Bram Rijksen was de eerste vogelaar die daar ter plaatse aankwam en de vogel terugvond. Al snel kwamen er steeds meer vogelaars. Hier kregen we de vogel nog beter in beeld. Op een afstand van 75 meter konden we de vogel fraai bekijken en bewonderen. Af en toe vloog de vogel wat verder naar achteren, maar steeds kwam hij weer terug en ook steeds dichterbij. De fotografen konden steeds fraaiere plaatjes maken.
Ross' Meeuw Rhodostethia rosea Ross's Gull, Oosterse Bekade Gorzen, Numansdorp, 23 april 2011 (Wietze Janse)
Ross' Meeuw Rhodostethia rosea Ross's Gull, Oosterse Bekade Gorzen, Numansdorp, 23 april 2011 (Co van der Wardt)
Ook de volgende dag was de vogel weer op dezelfde plek aanwezig en kon daar weer op korte afstand worden bewonderd door een internationaal gezelschap. In de directe nabijheid werd een mooie Blonde ruiter ontdekt door een Belgische vogelaar, Marijn Bauters, en even verderop werd een Griel teruggevonden (door Bart Huijzers, Rob ter Horst en Lodewijk Ouwens) langs de Vlaamse Weg bij Strijen. Fanatieke vogelaars konden ook nog een Ringsnaveleend en een Amerikaanse Wintertaling in Zeeland erbij scoren. Wat een weekend!
En dit was nog maar het begin. Want een paar dagen later word je opgeschrikt door ontdekkingen als een Kaspische Plevier en maar liefst twee Woestijnplevieren. Es geht loss!!!
Wietze Janse
Blonde Ruiter Tryngites subruficollis Buff-breasted Sandpiper, Oosterse Bekade Gorzen, Numansdorp, 23 april 2011 (Ruud Altenburg)
12352 views
Reacties:
Door: Rob Halff, donderdag 28 april 2011 21:52 |
Mooi verhaal! Het gaat zeker lossss... En laten we natuurlijk niet de twee Witstaartkieviten op één dag, de vele Steppekieken, Schreeuwarend, Slangenarenden, Hoppen en Roodkopklauwieren vergeten.... De maand Mei moet zelfs nog beginnen.....what's next? |
Door: Hans Pohlmann, donderdag 28 april 2011 22:41 |
He Halff, Witstaartkieviten? Waar zaten die dan? Weer aan de snoepjes gezeten? |
Door: Rob Halff, donderdag 28 april 2011 22:58 |
Hahaha bedoel natuurlijk de twee Steppekieviten....dat krijg je na een paar glazen wijn hé....;) |