Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Afrikaanse Woestijngrasmus - een verhaal met een staartje

Het is 17 november en veel mensen staan te genieten van een Bonte Tapuit bij Zoeterwoude. Op dat moment waart een gerucht langs van een mogelijke Woestijngrasmus bij Alphen a/d Rijn, het zou toch niet waar zijn ....
Op de achtergrond wordt er geïnformeerd voor meer plekinfo, maar deze komt niet, althans niet exact. Er wordt gecheckt op de/een plek maar er kan niets worden teruggevonden, behalve uitgestrekte weilanden en akkers. De eigenaren zijn vriendelijk en welwillend, maar omdat we nog over niets beschikken dan geruchten en niets (ook nog niet met foto's) hard kunnen maken, wordt er verder geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Het is 25 november en dan verschijnt er een uitgebreid artikel op Vogeldagboek van Adri de Groot.
De foto's schreeuwen het uit: Afrikaanse Woestijngrasmus!
Verhaal erbij is dat Adri later met de ontdekker Hans Zaal is teruggegaan en de vogel weer hebben teruggevonden, gezien en gefotografeerd. Voor het laatst op de 21e, daarna werd de vogel niet meer teruggezien.

6Afrikaanse Woestijngrasmus Sylvia deserti African Desert Warbler, Alphen a/d Rijn, 26 november 2014 (Jaap Denee)

In Nederland was tot dusver wel de Aziatische Woestijngrasmus (Sylvia nana) gezien (met oorsprong in Midden-oosten en oostelijker in Azië) en wel de volgende gevallen (zie www.dutchavifauna.nl):

  • 30 oktober t/n 3 november 1988; Zandvoort NH
  • 8 t/m 9 oktober 1994; 's Gravenhage ZH

Maar de Afrikaanse Woestijngrasmus (Sylvia deserti) is een geheel nieuwe soort voor Nederland, afkomstig uit de noordelijke Sahara. En met maar enkele gevallen daarbuiten in Europa (o.a. in Italië, Kaapverden en Madeira), derhalve een 'keiharde' soort in vogeljargon.

En ja, bovenstaande is voer voor fora, het onderwerp kwam uitgebreid en in alle toonaarden voorbij.
Maar ook op de achtergrond werd gediscussieerd. En het kijken en uitpluizen wat de plek geweest moest zijn was begonnen. Waar moesten we eventueel gaan zoeken, de kans dat de vogel er nog zat was natuurlijk nog goed aanwezig. De gevonden informatie werd later op de avond verspreid, zodat men de volgende ochtend wat gerichter kon gaan zoeken.

Maar veel enthousiasme was er in de vroege ochtend toch nog niet. Teus Luijendijk was een van de weinige die in de vroege ochtend liep te zoeken, tevergeefs.
Weer later ging Rob Halff zoeken en deze liep Rutger Rottscheid tegen het lijf. Samen besloten ze een weiland in te lopen om te kijken of ze met deze 'Don Quichot'- actie geluk zouden hebben.
Verder hadden ze nog één baken en wel de foto van Hans Zaal op Vogeldagboek, genomen op de plek van de waarneming. Rob keek of hij de bakens op de achtergrond kon terugvinden en dat lukte, ofwel nu was hij toch wel zeker dat hij op de goede plek stond. Nu de vogel nog .......
En even later hadden Rob en Rutger de vogel in beeld, ik was er zelf niet bij, maar dat moet een mooi moment zijn geweest! Weer later kreeg ik Rob aan de telefoon met de melding dat de vogel gevonden was en hoe verder. We besloten de vogel toch direct door te geven en de nodige zaken te regelen. Hier schoten Jaap Denee en Herman Bouman mij te hulp, en later Hans Tetteroo die ondertussen bij de eigenaar van de akkers (Boerderij Landlust) was langsgegaan om toestemming te vragen het land ook met een grotere groep te betreden. We werden hartelijk te woord gestaan en mochten zonder problemen het land op, zolang we het toegangshek maar dicht hielden. Dat was een zeer gewaardeerde geste!

1Boerderij Landlust, eigenaar van de achterliggende akkers

Zo liepen even later de eerste vogelaars het land op, soms nog even zoeken naar de juiste weg/weiland met de juiste dammetjes (anders was het weer een heel eind terug en omlopen). De vogel was hierdoor een klein uurtje uit beeld, maar werd gelukkig al snel weer teruggevonden. En zo konden in de loop van de middag vele vogelaars aanschuiven en van deze mooie soort genieten. De vogel zat rustig in het wat hogere onkruid, vaak langs de kanten van de sloot en liet zich niet storen. De toegestroomde vogelaars genoten van het beeld, je kon er geen genoeg van krijgen dat mooie lichte okerbruine bolletje foeragerend vlak voor onze neuzen.

2Vogelaars bekijken de Afrikaanse Woestijngrasmus.

3Afrikaanse Woestijngrasmus Sylvia deserti African Desert Warbler, Alphen a/d Rijn, 26 november 2014 (Wietze Janse)

Daarna was het weer terugploegen door de modder, de schoenen goed uitkloppen, elkaar feliciteren en weer op huis aan. Een mooi verhaal met een goede afloop.

Wietze Janse

4Afrikaanse Woestijngrasmus Sylvia deserti African Desert Warbler, Alphen a/d Rijn, 26 november 2014 (Wietze Janse)

5Afrikaanse Woestijngrasmus Sylvia deserti African Desert Warbler, Alphen a/d Rijn, 26 november 2014 (Wietze Janse)

9814 views

Reacties:

reactie
Door: Eduard Sangster, woensdag 26 november 2014 18:14
Complimenten voor deze snelle post online. Mooi verhaal met een happy end :) Zou dit geval de case voor de Witkruintapuit versterken? Wat mij betreft wel.
reactie
Door: Max Berlijn, woensdag 26 november 2014 18:34
De prijs van de "vogelactie van het jaar" gaat voor mij naar Rutger en Rob, door hun vasthoudendheid en CSI praktijken is het toch nog allemaal goed gekomen!
reactie
Door: Janneke Kimstra, woensdag 26 november 2014 19:23
goed gewerkt. Is het een idee om - in lijn met de bruine klauwier begin dit jaar - een collecte te houden ter tegemoetkoming in kosten van de mogelijke schade aan de weilanden? Of koop een lekker stukkie kaas, begrijp nu dat dat ook kan.
Gewijzigd op: 2014-11-26 19:55:08
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, donderdag 27 november 2014 09:35
Ik zal het DBA-bestuur vragen of ze een mooie foto van de AfriWoGra in een lijstje kunnen (laten) bezorgen bij Boerderij Landlust. Hebben we vroeger vaker gedaan.
reactie
Door: Marten Miske, donderdag 27 november 2014 20:02
Tnx Janneke en Gijs. We hebben contact gehad met Boerderij Landlust, zolang we de hekken dichthouden en toestemming vragen om hun land te betreden blijven we welkom. Een mooie foto in een lijstje als bedankje stond al op de planning ;)
Gewijzigd op: 2014-11-27 20:02:47
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, zaterdag 29 november 2014 17:08
Het vriendelijke verzoek van de bewoners van Landlust om niet 's morgens aan te bellen om toestemming te vragen! Zolang je het hek achter je dicht doet is het best.
Wel (met schone schoenen!) even een kopje koffie drinken na afloop natuurlijk.
reactie
Door: Wietze Janse, zondag 30 november 2014 18:29
Bovenstaand bericht van JanHein is inmiddels achterhaald, zie http://www.dutchbirding.n...
Gewijzigd op: 2014-11-30 18:30:32

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.