Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Noordse Waterlijster: oog in oog met een cosmic mindfucker

NoWaArnold1
Noordse Waterlijster Seiurus noveboracensis Northern Waterthrush. 18 september 2010 (Arnold Meijer)

Mensen die mij kennen weten dat ik een verstokt Texelganger ben, met verder een voorliefde voor de Lauwersmeer. De verscheidenheid in biotopen en de bereikbaarheid van de plekken met de auto spreken mij zeer aan. Toch trokken de dt-weekeinden mij meer en meer. Niet in de laatste plaats, omdat de DB vogelweken/vogelweekeinden dreigen te verworden tot kluitjesvogelen en het massaal twitchen van elke subzeldzaamheid die op het eiland wordt gevonden.

Tijdens het eten na de Top of Holland Birdrace hoorde ik toevallig Han Zevenhuizen zeggen dat hij de eerste twee dt-weekeinden dit jaar moest missen in verband met de aanstaande geboorte van zijn eerste kind. Na overleg met het thuisfront heb ik contact gezocht met Han om te vragen of ik zijn plaats kon innemen. Dit bleek te kunnen, de rest is geschiedenis.....

Ik bezocht dus voor het eerst een weekeind van Deceptiontours. Afgezien van twee twitchacties was ik nog nooit op Vlieland geweest. Laurens Steijn zei dat nieuwelingen meestal iets goeds ontdekken en Jeroen de Bruijn zei op zaterdagmorgen tegen mij dat ik rekening moest houden met alles.

Op vrijdag leidde Hans ter Haar mij rond. Al snel werd mij duidelijk, waarom er zoveel vogelaars graag naar Vlieland gaan. Werkelijk het hele eiland is leuk om te vogelen. Op zaterdag 18 september 2010 vogelde ik vanaf het begin van de middag mee met Arnout Linckens, Bas van de Boogaard en Jeroen de Bruijn. Bij de oude eendenkooi zei Bas: "we gaan je nu het gaafste bos van Vlieland laten zien. Er zit nooit wat, maar hier wordt een keer een knaller gevonden."

In de eendenkooi verspreidden we ons. Al fantaserend over Roodkeelnachtegalen kwam ik in de buurt van een greppel met een bruggetje. Onder het bruggetje vloog met een luid tsjik een vogel vandaan die voor mij vrij ging zitten in een boompje op ongeveer 3 meter hoogte op een meter of 5.

BruggetjeNoWa(Rob Halff)

Ik keek door mijn kijker en kreeg een hartverzakking. Het was een plompe pieperachtige vogel, met een loeier van een wenkbrauwstreep, zwaar gestreepte onderdelen, een egale groenbruine bovenkant en een kort staartje al knikkend in het boompje.

Dit kon niet anders dan een Noordse waterlijster of een andere Amerikaanse lijster zijn! Snel keek ik in mijn mobiel of ik een telefoonnummer van een van de jongens er in had staan. Toen ik dat niet vond, heb ik maar gefloten. Met deze actie was ik wel de vogel kwijt geraakt.

Jeroen de Bruijn kwam als eerste aangerend. Ik vertelde hem dat ik iets heel heftigs had gevonden en dat ik dacht aan een Noordse waterlijster of een andere Amerikaanse lijster. Al snel hoorden we de vogel roepen en Jeroen zag iets naar achteren vliegen. Ook Arnout kwam aan en ik beschreef wat ik had gezien. Jeroen zei mij een boek te gaan halen, zodat ik het kon checken. Ik zocht snel Noordse Waterlijster op. Dat leek wel heel erg op de vogel!

NoWaArnold2Noordse Waterlijster Seiurus noveboracensis Northern Waterthrush. 18 september 2010 (Arnold Meijer)

Arnout was de eerste die de vogel kort, maar goed zag. Hij bevestigde dat het een waterlijster was. Daarna vond Bas hem terug en konden we de vogel alle vier goed bekijken. Jeroen sloot Louisiana Waterlijster uit op basis van de éénkleurige wenkbrauwstreep en de buffe flanken/onderdelen. Na ongeveer een minuut vloog de vogel zonder aanleiding de plas van de Eendenkooi op en verdween uit het zicht links de bocht om.

Na wat oerkreten en omhelzingen, begonnen we als een gek mensen te bellen. Jeroen piepte na een aantal pogingen de vogel door aangezien hij wel bereik had. Vanwege het slechte bereik op de plek en elders op het eiland werden veel mensen in eerste instantie niet bereikt.

Ik heb ooit wel eens gezegd dat ik een tattoo zou nemen als ik een nieuwe soort voor Nederland zou ontdekken. Na de Spaanse mus in mei 1997 is het er nooit van gekomen (ja ja) en op een gegeven moment werd het wel erg mosterd na de maaltijd.

Toen ik mijn vrouw in tranen belde en haar vertelde dat ik een nieuwe vogelsoort voor Nederland had ontdekt en nog een snoeiharde mega ook, zei zij fijntjes:
"dat wordt dus een tattoo..."
Waarop ik antwoordde: "nou, dat zijn wel een hoop streepjes hoor..."
Overigens gaf ze later ook weer de perfecte reden om het niet te doen (pfff). Je staat gelijk achter in de discussie als je puberende dochter onverhoopt een tattoo wil.

Iedereen op het eiland kreeg uiteindelijk de vogel goed te zien. Helemaal nadat deze een show van een halfuur gaf op korte afstand (zie de foto's van 18 september van Hans, Laurens en Arnold Meijer op de db-site). Circa 30 vogelaars van het vasteland haalden de vogel nog op zaterdag door watertaxi's te regelen.

Zelf ben ik met Arnout en Niels verder gaan vogelen. Bij het Posthuis zaten we te genieten van een welverdiend stuk appelgebak toen ik een groepje spreeuwen aan zag komen. Ik zei:"eindelijk een goede groep Spreeuwen." Bij het checken van de groep riep Nils op het moment dat Arnout en ik de vogel ook zagen: "er zit er een tussen!".

Toen we even later de vogel ook aan een jongen lieten zien, waarvoor hij nieuw was, zei ik:"je hebt geluk dat we al appelgebak op hebben." Waarop Niels zei: "maar we zijn er morgen ook nog..."

Voor de bijgelovigen, toen ik na terugkomst in het huisje de nieuwe Svensons pakte die ik op mijn kamer had laten liggen bleek er een folder van Vogelbescherming in te zitten precies bij de pagina van de Noordse Waterlijster...

Tot opluchting van de rest van Nederland bleek de vogel de volgende ochtend nog aanwezig. Toen Sander Lagerveld Laurens belde met de mededeling dat hij er nog zat, leverde dat een dubbel gevoel op. Je gunt iedereen een dergelijke soort, maar als de vogel maar een dag was gebleven was het een terechte beloning voor de mensen die het risico nemen om meerdere weekeinden per jaar te gaan vogelen op een eiland waar je nog zo een-twee-drie niet vanaf bent. Uiteindelijk hebben circa 230 mensen op zondag de vogel gezien, mede dankzij het gedisciplineerde gedrag bij de twitch. Ook op maandag en dinsdag hebben veel mensen de vogel bezocht. Woensdag 22 september werd de vogel niet gevonden.

Het betreft de 500e soort van Nederland en het was voor mij de 2e keer dat ik een nieuwe soort voor Nederland ontdekte. Het gevoel bij deze ontdekking was nog veel heftiger dan de eerste keer. Cosmic mindfucker is een zeer treffende omschrijving van de rollercoaster aan blijdschap, genot, vervulling, twijfel, vertwijfeling en stress die je in die split second over je heen krijgt.

Overigens was de volmaakte ontspanning de rest van de dag nadat ik de plek had verlaten onbeschrijfelijk. Zou dit nou Zen zijn?

Ben Gaxiola

NoWaarnemers(Sander Bot)

PS 1. Han Zevenhuizen heeft inmiddels een zoon, Mart. Moeder en kind maken het goed. Daarnaast heeft hij op maandag de vogel gezien.
PS 2 Enige nadeel(tje): dat Bennie nou eenmaal veel beter scandeert dan Ben zal er wel voor zorgen dat ik de komende jaren regelmatig weer met Bennie wordt aangesproken, terwijl ik toch echt al heel lang Ben heet.
PS 3 Huisje Veerman 4 vond daarnaast ook de Roodkopklauwier, de Roze spreeuw, de Ortolaan, een Draaihals en een Sperwergrasmus.

 

Noordse Waterlijster - en hoe het allemaal 'reg' kwam

Op zaterdagochtend 18 september vertrokken Kees de Vries en ik naar Texel om daar te vogelen. Normaal gezien zou Kees op Vlieland met Deception Tours zitten, maar door werk kon hij dit weekend niet. Dus dan maar toeslaan op Texel, hoopten we. We begonnen met over zee te kijken bij de Westerslag: Kleine Jager, Grote Jager, jager spec, Noordse Stormvogel en Grote Zee-eend volgden elkaar in een klein half uurtje snel op. Een fikse regenbui deed ons doorgaan naar de noordpunt, bosjes kloppen toen het droog werd. Was niet druk, wat IJsgorzen en een Sperwergrasmus waren snel gevonden en lieten zich leuk bekijken. Hoewel we hier heel wat uurtjes doorbrachten konden we de klapper er niet uithalen. Vlieland sloeg terug met Draaihals, ook een Sperwergrasmus en de al langer aanwezige Roodkopklauwier. België begon beter met een Kleine Spotvogel.

In de middag besloten we langs de Oostkant naar het zuiden te rijden. De al langer aanwezige Zwarte Ooievaar liet zich hoog in de lucht bekijken. Nadat hij was doorgevlogen en wij naar de hut van Dijkmanshuizen liepen, ging de pieper over. Wat zou het zijn? Bij het aflezen werd ik toch even lijkbleek. 'Noordse Waterlijster' en 'Vlieland' wist ik uit te brengen. Kees lachte 'ja, die grappen kennen we ...'. Het duurde even voordat hij besefte dat ik serieus was en de klap kwam aan. Daar stonden we op Texel, met lege handen. We probeerden nog een uurtje te vogelen, dat lukte niet meer en al snel werd er rondgebeld of er wat te regelen viel. Op het vasteland namen verschillende anderen hetzelfde initiatief. Op Texel werden alle mensen in bezit van een boot afgebeld of ze ons wilden overvaren. Dat leek te lukken en de ongeveer 8 man op Texel zagen weer licht gloren. Helaas ten onrechte: door de harde wind durfden de meesten niet een sloepje in het water te leggen, en degene die uiteindelijk wel wilde zou buitenom varen, een tocht van ruim 2 uur, en dat betekende dat we het niet meer zouden halen.

Op het vasteland wisten twee groepen een watertaxi te regelen en zij konden dezelfde middag nog afvaren. Daarop konden wij helaas niet meer aansluiten, dus dan maar het eiland af en de boot van 19:00 uur naar Vlieland gepakt.

Inmiddels kwamen de eerste verhalen los. De vogel was als eerste ontdekt door Ben Gaxiola, hij riep zijn collega-vogelaars en beschreef de vogel, dat kon toch alleen maar ....... Ben haalde zijn vogelboek maar gedurende die tijd vond Jeroen de Bruijn de vogel alweer terug en bevestigde de determinatie.
De plek (Oude Eendenkooi) is een plek met zeer slecht telefoonbereik, maar toch wisten de waarnemers het bericht eruit te krijgen. Deception Tours deelnemers stroomden naar één plek en daar bleek deze kruip-en-sluip-door vogel beslist niet gemakkelijk om terug te vinden. Maar uiteindelijk wist iedereen hem toch mooi te zien te krijgen.
(meer details zullen nog volgen in DB Actueel in een volgend nummer en ook op TOH).
Een filmpje kan je hier bekijken.

Noordse Waterlijster 1

Deception Tours bekijkt de Noordse Waterlijster

Noordse Waterlijster 2

Noordse Waterlijster Seiurus noveboracensis Northern Waterthrush 18 september 2010 (Hans ter Haar)


We lachten onze Belgische vrienden een beetje uit: hun Kleine Spotvogel, hoe mooi ook, viel in het niet bij onze Noordse Waterlijster. Even later sloegen zij echter hard terug met een Kleine Regenwulp in de Uitkerkse polders, mondiaal gezien een erg zeldzame en dus goede soort!

Inmiddels bereikten de watertaxi's eind van de middag het eiland, de waarnemers later de plek. Ze moesten ruim anderhalf uur zoeken, maar toen hadden ze succes! Een zeer geslaagde actie!

Wij waren inmiddels (Sander Lagerveld was ook ingestapt) op de reguliere boot naar Vlieland aan het varen. Naast ons drieën gingen nog acht andere vogelaars naar de overkant, maar een schamel aantal voor zo'n megasoort. Twaalf anderen wisten nog een watertaxi voor de volgende ochtend te regelen. De grote 'meute' zou op zondagochtend met de reguliere dienst van 8:45 uur het eiland opkomen.
Op het eiland werden we verwelkomd door Arnoud van den Berg, die toch nog even nieuwsgierig was wie de overtocht nog gewaagd hadden. Wij hadden huisje 'Veerman 5' gereserveerd en daar aangekomen stonden de bedden klaar en bleken we het huisje te delen met andere vogelaars die de vogel al gezien hadden. Geen probleem. Wij gingen eerst naar 'de Richel', het restaurant waar veel vogelaars eten, en daar zat de meute. Wat een feeststemming, we moesten foto's bekijken, filmpjes zien, verhalen aanhoren, maar ook kregen we gedetailleerde informatie waar we de volgende ochtend moesten gaan zoeken. In 'Tante Pee' was het nog drukker en daar wist men van geluk niet hoeveel bier men moest wegspoelen. Wij besloten niet al te lang mee te doen.

Noordse Waterlijster 3

Feestvierders terug in Harlingen na een succesvolle twitch per watertaxi.

Onze buurman (Leo Heemskerk) kwam nog even aanlopen: 'hebben jullie koffie voor morgenochtend?', vroeg hij. Nee, dat hadden wij niet meer kunnen regelen. Even later keerde hij terug met een ruimschootsvoldoende stapel koffiepadjes (Leo bedankt!). Na elven kropen wij in bed, want moesten weer vroeg op. Halverwege de nacht werden we nog wakker van veel lawaai, moesten we er alweer uit? Een blik op de klok liet een tijd van 3:00 uur zien: het waren de gasten die terug kwamen van het feestje. Om 6:00 uur stonden wij alweer naast het bed, genoten van een bak koffie, een oud broodje, en toen de fiets op.

We hadden (met zijn elven) afgesproken om rond 7:15 uur te verzamelen en dan met goed licht met elkaar de vogel te gaan zoeken. Zo gezegd zo gedaan. Voorzichtig liepen we het gebied in en toen ik de onoverzichtelijk begroeide slootjes zag, zonk de moed me al bijna in de schoenen. We liepen een rondje met elkaar en daarna gingen we meer verspreid zoeken. Gelukkig klonken na niet al te lange tijd de eerste fluitjes en we spoedden ons naar de andere kant. De eerste enthousiaste gezichten: de vogel was gezien, mooi ook, de spanning steeg voor mij. Er werd uitgelegd waarheen de vogel gevlogen was en daar werd hij ook teruggevonden. Nou ja, we zagen hem kortstondig flitsen door de vegetatie, even overvliegen en kortstondig langs het randje lopen en daarna vloog de vogel hard weg het bos in. Ja, wat was dat nou, de vogel wel gezien, maar er eigenlijk niets mooi aan af kunnen kijken. Omdat we wisten dat er op het vasteland veel mensen op de eerste piep stonden te wachten, en wij ongeveer geen bereik hadden, werd er aan andere vogelaars gevraagd de vogel door te zetten. Deze informatie werd op het vasteland enthousiast ontvangen. Wij gingen ondertussen verder met de zoektocht en na een klein kwartiertje vonden we de vogel weer terug aan de andere kant. Hier liet hij zich beter zien en horen, steeds meer details konden we zien, totdat hij zich uiteindelijk geheel vrij enkele minuutjes prachtig aan ons liet zien. Wenkbrauw, gestreepte onderzijde, groene zweem, korte pompende staartje ........ Elf man stond stil te kijken, er werd geen woord gezegd, op wat kleine gefluisterde aanwijzingen na. Toen de vogel verdween, verdween ook de stilte tijdelijk in het bos. Handen werden geschud, enthousiast stonden we elkaar op de schouders te bonken, blije en lachende gezichten. Elf volwassen mannen die zo blij als kinderen waren, niemand zou ons dit ooit nog kunnen afnemen. Na al die spanning en inspanning was de beloning mooi en van hoge kwaliteit. Mooier zouden we hem niet te zien krijgen.

Kees en ik besloten verder te gaan vogelen, er wachtte nog een heel eiland op ons. Anderen bleven op de komende groepen wachten. Op het fietspad zagen we twee taxibusjes voorbij scheuren. In de bus vogelaars (van de watertaxi) met gespannen gezichten, nog niet de glimlach die onze gezichten sierde. We zwaaiden, er werd teruggezwaaid, daarna waren we weer alleen. In de tussentijd vonden wij de Roodkopklauwier terug, nu een leuke bijsoort, anders een goede soort. We vogelden de camping 'Lange Paal' af. Enkele jeugdige vogelaars kwamen, na het nachtelijke feest, uit hun tenten gekropen. Slaperige gezichten, we lieten ze maar met rust. Rond kwart voor elf liepen we weer terug naar onze fietsen en zagen daar het halve peloton van de reguliere boot langskomen. De conditie van sommigen liet duidelijk te wensen over, we spraken ze maar moed in dat het nog maar 5 minuten fietsen was.
We wachtten op het nieuws van de twee groepen en dat kwam er op DBAlerts: "Max Berlijn om 19-09 13:09: update: Om 10.25 zagen 15 vogelaars die met de watertaxi zijn over gegaan (waaronder ikzelf) de vogel erg mooi in de NO hoek daarna 180 man waarvan inmiddels 80% hem gezien zou hebben in de ZW hoek". Dat was goed nieuws.

Noordse Waterlijster 4

Beter laat dan nooit ......

Wij hadden minder geluk op de terugweg, eerst brak mijn ketting, daarna die van Kees, maar teruglopen was geen straf met de soort op zak en nog veel leuke vogels in het duin, zoals Grauwe Vliegenvanger, Braamsluiper, Kleine Barmsijs etc.
Rond 15:30 uur liep het dorp weer vol met de vogelaars. Blije gezichten, uiteindelijk bleek dat iedereen wel een glimp of meer van de vogel had mogen zien. De restaurants en snackbars liepen vol, men trakteerde zichzelf op de dikste slagroomroezen met de lekkerste drankjes en waarom ook niet?
Met de middagboot kwam nog een kleine groep vogelaars van een dikke twintig man aan, zij hadden maar twee uur de tijd om tijdig (19:00 uur vertrok de laatste avondboot) terug te zijn. Ook zij ontvingen alle benodigde informatie en hen werd succes gewenst. Op de boot terug zaten (na een snel rekensommetje) ongeveer 250 gelukkige vogelaars. De laatste groep kreeg de vogel ook uitstekend te zien en was ook tijdig terug voor de laatste avondboot. Met inbegrip van de mensen die al eerder het eiland waren afgegaan, moeten zeker 300 vogelaars de vogel hebben gezien. Hulde nog aan de groep Belgische vogelaars, die hun verre trip ook beloond zagen. Zo kom alles toch 'reg'!

Vermeldenswaardig feit hierbij is dat de Noordse Waterlijster de 500ste vogelsoort voor Nederland is (volgens de huidige tellingen).

Wietze Janse

17301 views

Reacties:

reactie
Door: Rob Halff, zondag 19 september 2010 23:21
Mooi verhaal Wietze, en jij natuurlijk ook gefeliciteerd met deze erg fraaie soort!
reactie
Door: Johan Buckens, maandag 20 september 2010 11:25
Droomsoort!
Voor alle duidelijkheid: de Kleine Spotvogel zat in Frankrijk, op een 20-tal kilometer van de Belgische grens.
Onze dag begon dus niet te best: een Kleine Spotvogel aan Franse kant en later een Noordse waterlijster aan Nederlandse kant. Wij moesten het doen met een Sperwergrasmus! Tot in de late namiddag...
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, maandag 20 september 2010 11:44
België, pfff da's toch naast de deur!
reactie
Door: Jaap Denee, maandag 20 september 2010 12:54
Waren wij al om drie uur 'thuis', Wietze? Da's dan nog best keurig.
reactie
Door: Wietze Janse, maandag 20 september 2010 14:29
Ik gun je het feestje van harte Jaap, had graag die dag al meegedaan, hoe laat het ook zou zijn geworden. Heb me omgedaaid en nog verrekte goed geslapen!
reactie
Door: Marc Plomp, maandag 20 september 2010 23:08
Prachtig Wietze, jammer dat ze op Texel niet durfden te varen, maar inmiddels is het goedgekomen, ik heb een filmpje online gezet: zie www.wadden.tv
reactie
Door: Wietze Janse, dinsdag 21 september 2010 09:02
Hoi Marc,
voor jou gelukkig ook nog goed gekomen en hoe!
reactie
Door: Ben Wielstra, dinsdag 21 september 2010 09:39
Bennie!!
reactie
Door: Ben Gaxiola, dinsdag 21 september 2010 10:47
:0)
reactie
Door: Max Berlijn, dinsdag 21 september 2010 14:51
Voor veel leuke filmpjes over en met de soort zie: http://www.youtube.com/results?search_query=waterlijster&aq=f (zelf stond ik naast die van wumizuzume)

Groet Max
Gewijzigd op: 2010-09-21 14:53:39
reactie
Door: Luuk Punt, dinsdag 21 september 2010 19:16
Heerlijk verhaal, Wietze! Ik kan niet genoeg over deze legendarische twitch lezen!

Hartelijke groet,

Luuk
reactie
Door: David Uit de Weerd, dinsdag 21 september 2010 19:57
Nou Wietze, mooi verhaal!
Wij (Jaap en ik) zo brak als een meleier om 6.00 uur eruit voor de vroege ochtendboot naar het vasteland (moeders willen ook wat nadat je hen fijn met de kroost hebt laten zitten zaterdag...). Jullie in zware spanning wat de dag zou brengen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Voor mij (en ik denk ook de overige circa 18+ overstekers van zaterdagmiddag) de twitch van het decennium. Was dan ook een prima excuus voor een enorm drink- en feestgelag!!!
Gewijzigd op: 2010-09-21 20:01:27
reactie
Door: o.l de Vries, dinsdag 21 september 2010 21:29
Wat een mooi verhaal Wietse, ik zie dat allemaal al voor mij, dik feest in de kroeg, blije mensen etc.
Helaas voor mij ging het even over wegens ziekte.
Maar goed, laten we hopen dat de vogel er nog zit vrijdag a.s , als mijn vakantie op Vlie begint.

otto de vries
Gewijzigd op: 2010-09-21 21:31:22
reactie
Door: Bas vd Burg, woensdag 22 september 2010 10:23
Leuk verhaal Wietze. "jammer" dat het verhaal van Ben Gaxiola op het blog van TOH staat en niet hier, maar dat geheel terzijde.......

Ben blij dat ik gisteren ben geweest, was toch behoorlijk druk met vogelaars (60-70 man). Met z'n allen de bezemwagen genomen hahaha

Even een vraag over het feit dat dit de 500ste soort zou zijn. Toen ik mijn ranking bijwerkte op dutchbirdalerts.nl zag ik dat ik nu 427+ soorten had van de 502 soorten. Met andere woorden blijkbaar is volgens de ranking de Noordse Waterlijst soort-nr 502 ipv soort-nr 500?
reactie
Door: Tom van der Have, woensdag 22 september 2010 11:03
Lees eerst het prachtige verhaal van Ben Gaxiola op de TOH-site en check dan www.deceptiontours.nl. Het verhaal van Ben is uniek (na 19 jaar voor het eerste mee met DT), het verhaal van Wietze, hoe leuk het ook is, slechts één van de 250+ verhalen van waar was ik toen ik het hoorde, hoe lang duurde het voordat ik de vogel zag, en welke tegenslagen moest ik overwinnen. Alle eer aan Ben en Deception Tours......
reactie
Door: Ben Wielstra, woensdag 22 september 2010 12:06
@ Bas: twee verzamelsoorten op de lijst?
reactie
Door: Bas vd Burg, woensdag 22 september 2010 12:54
@Ben, dat zou kunnen idd.........
reactie
Door: Garry Bakker, woensdag 22 september 2010 13:07
@ Bas, ja inderdaad jammer, maar je afzetten tegen de gevestigde orde en het oprichten van je "eigen beweging" (TOH) is natuurlijk van alle tijden. Op die manier zijn ook Dutch Birding en Deception Tours ooit ontstaan. Maar hopelijk verschijnt Ben's geweldige verhaal spoedig in ons prachtige tijdschrift.
reactie
Door: Ben Gaxiola, woensdag 22 september 2010 13:25
@Bas en @Garry,
Dat het op http://top-of-holland.blogspot.com/ is geplaatst heeft te maken met snelheid van handelen van de noorderlingen. Ik kreeg op zaterdagmiddag al het verzoek. Een verzoek van de webredactie heb ik niet gehad. Zondagmiddag kreeg ik het verzoek om een db-actueel te schrijven voor ons prachtige tijdschrift. Dit wordt min of meer het zelfde verhaal maar dan zonder human interest.

Iets wat ik in beide verhalen heb vergeten: het gevoel van volmaakte ontspanning dat ik nadat ik de plek had verlaten de rest van de dag heb gehad is onbeschrijfelijk. Eddy noemde het Zen.
reactie
Door: Garry Bakker, woensdag 22 september 2010 14:31
Ha Ben, een deel van de webredactie had zaterdagmiddag wel wat anders te doen op het vlak van "snelheid van handelen" ;)
reactie
Door: Wietze Janse, woensdag 22 september 2010 15:40
Wij splitsen onze belangen in deze (als ik het zo mag uitdrukken).
Voor zo'n ontdekking geven we graag de voorkeur om een gedegen verhaal van de ontdekker in het blad te zetten, 'leuke' verhalen van anderen op de website. Met publicatie in het blad blijft Ben onsterfelijk, dat is met zijn 'niets op af te dingen' ontdekking onze bedoeling.
Gewijzigd op: 2010-09-22 15:41:45
reactie
Door: Bas vd Burg, woensdag 22 september 2010 15:43
@Wietze, lijkt me duidelijk zo (en een goede keuze, waarvan akte haha)
reactie
Door: Wietze Janse, woensdag 22 september 2010 15:50
Verder zie ik dat er door veel mensen nog erg in hokjes gedacht wordt (DB, TOH, DT, etc.). Het is niet je afzetten tegen de gevestigde orde, maar iets toevoegen aan de gevestigde orde, de meeste mensen hier dragen (derhalve)alle een warm hart toe. En een beetje rivaliteit houdt alleen maar de boel scherp ....... kan leuke soorten opleveren en dat is toch de bedoeling!
reactie
Door: Tom van der Have, woensdag 22 september 2010 16:22
@Wietze, ik heb toch een sterke voorkeur om het verhaal met "human interest" van de ontdekker eerst te plaatsen, bij voorkeur in DBonline, op andere websites ook goed, meerdere dezelfde verhalen door de ontdekker prima. Pas daarna zijn wat mij betreft de "twitch stories" aan de beurt. First things first. In DB-blad komt later het verhaal zonder of met minder emoties, in het uiteindelijke artikel is de nadruk meer op de identificatie. Het vinden, de ontdekking, het delen met anderen is de essentie van "birding". Daarna, voor de vinder: Zen...
reactie
Door: Wietze Janse, woensdag 22 september 2010 16:44
@Tom,
waar mogelijk zullen we dat ook doen (zie bijvoorbeeld Daurische Klauwier of een combi bij de Groene Bijeneter), maar soms loopt het anders ........
Gewijzigd op: 2010-09-22 16:59:47
reactie
Door: Ben Wielstra, woensdag 22 september 2010 18:21
Aan iedereen die in de toekomst een MEGA(tje) ontdekt: de DB webredactie heeft grote interesse! Dus voortaan: eerst schrijven, dan piepen ;-)!
reactie
Door: Rik Winters, woensdag 22 september 2010 20:15
Om te zorgen voor aan accurate verslaglegging, was de redactie van uw lijfblad maarliefst drie man sterk vertegenwoordigd in de groep van 22 overstekers van zaterdag. Kwaliteit heeft zo z'n prijs, maar we doen het graag ;-).
Gewijzigd op: 2010-09-22 20:16:34
reactie
Door: Ben Wielstra, donderdag 23 september 2010 11:44
Het verhaal van Ben zelf staat hier nu ook. Bedankt Ben (G. dan he)!
reactie
Door: Martijn Bot, vrijdag 24 september 2010 14:54
Tjee, wat bijzonder om te lezen dat ons weblog wordt gezien als een concurrent van of afzetten tegen DBA. Ik geloof niet dat je het dan helemaal hebt begrepen... (Wietze verwoordt het trouwens prima). Als het op vrouwen aankomt is het wellicht verstandig het bij 1 te houden, maar je mag toch wel meerdere websites en vogelcluppies een warm hart toedragen?
reactie
Door: Garry Bakker, zondag 26 september 2010 00:58
@Martijn: met betrekking tot de opmerking "afzetten tegen de gevestigde orde": vat dat alsjeblieft niet te negatief op. Ik doelde alleen maar op een parallel in de geschiedenis: vroeger had je de NOU als het orgaan dat 'ging' over zeldzame vogels in Nederland. Toen kwam er een clubje jonge rebellen dat de DBA oprichtte. De geschiedenis lijkt zich dankzij de internetrevolutie te herhalen: de DBA is allang niet meer de enige 'zuil' waarvan men afhankelijk is voor wat betreft het verkrijgen van informatie en kennis over zeldzame vogels en twitchen in Nederland. Ook ik lees het TOH weblog met plezier en zie er de toegevoegde waarde van de persoonlijke verhalen die gaan over het vogelen zelf. Maar ik vind wel dat de DB-site het centrale platform moet zijn waar verhalen over nieuwe soorten voor Nederland het eerste thuishoren. En ik vind dat elke fanatieke vogelaar in Nederland dat ook zou moeten vinden, juist Dutch Birding is dé club die "het zootje ongeregeld" aan twitchers in heel Nederland nog een beetje verbindt, te midden van een wildgroei aan weblogs en forums.
Groet, Garry

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.