Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Kortbekzeekoet – in de herhaling

Op 11 augustus zat Kees Rebel weer eens bij Den Helder over zee te kijken. Hij had daar al heel wat uurtjes gemaakt, al het wat leuke dingen mogen zien, maar vandaag .....
Voor zijn verbaasde ogen zag hij opeens een (de) Kortbekzeekoet zwemmen! Hij wist het nieuws snel te melden bij zijn vogelvrienden en rond vier uur in de middag kwam het bericht via Mario Renden op DutchBirdAlerts.
Dat veroorzaakte paniek bij een heel aantal vogelaars die de vogel bij Lauwersoog hadden moeten missen. Meerdere (ook prominente) vogelaars waren twee weken gelden afgestraft (zo voelt het vaak) omdat ze op vakantie waren in verre landen of andere bezigheden hadden. Zou het nu binnen twee weken al goed komen. De Noord-Hollanders snelden toe en wisten later te bevestigen dat de vogel er nog zat en raadde iedereen aan toch maar deze kant uit te komen. Was het niet voor je levenslijst, dan wel voor je maandlijst of Noord-Hollandlijst.
Hoewel niet zo massaal als twee weken geleden stroomden weer veel vogelaars uit geheel Nederland (waaronder Zuid Limburg) toe. Opgelucht en gespannen tegelijkertijd gingen zij direct onderweg.
De vogel werd actief doorgegeven, soms meer om aan te geven dat men nu eindelijk ook tot de gelukkigen hoorde, dan om de vogel door te geven, maar dat maakt in dit soort gevallen niet uit. Tot het donker werd de vogel bekeken en velen konden binnen twee weken deze mooie soort al op hun lijst bijschrijven..

1
Toeschouwers bij de Kortbekzeekoet in Den Helder

Op zondag 12 augustus ging om 6:18 h. het DutchBirdAlert alweer over. Michel Veldt stond alweer vroeg ter plaatse (om nog wat platen te maken) en had de vogel gelukkig alweer snel in beeld.
Zelf was ik met Arnout Linckens in Noord-Holland aan het vogelen, Waterrietzanger wilde niet lukken bij de Abstkolk, nog 1 Lachstern bij Schagen, een paar bollenveldjes met leuke steltjes ( met onder andere veel Bosruiters, Krombekstrandlopers en een groepje Kleine Strandlopers) waren snel bekeken. Een IJsvogel langs de Middenvliet was nog een onverwachte soort. Toen maar door naar Den Helder om ook daar even aan te schuiven en rond tien uur kwamen we daar aan. Ondertussen werden we gebeld door RTV Noord. Deze wilde graag een rapportage maken, dus op hen gewacht.
De vogel liet zich ondertussen op een afstand van een kleine honderd meter leuk bekijken, maar rond half 11 wilden hij toch weer even de belangstellenden beter bekijken en kwam de vogel weer vlak langs de kant zwemmen, waarbij de fotografen zich weer konden uitleven. Ook RTV Noord kwam precies op tijd, zodat ze een leuke rapportage konden maken (klik hier voor de rapportage van RTV Noord) . Ook op zondag kwamen nog vele vogelaars gedurende de gehele dag naar Den Helder om de vogel te bewonderen. Helaas werd de vogel na 18:00 h. niet meer teruggevonden, waarschijnlijk weer met de stroming meegedreven.
Wanneer en waar zou hij weer worden teruggevonden?

Wietze Janse

2
RTV Noord interviewt Michel Veldt

3
Kortbekzeekoet, Uria lomvia, Thick-billed Murre, Den Helder, 12 augustus 2012 (Wietze Janse)

4
Kortbekzeekoet, Uria lomvia, Thick-billed Murre, Den Helder, 12 augustus 2012 (Wietze Janse)

13616 views

Reacties:

reactie
Door: Ed van Boheemen, zondag 12 augustus 2012 21:48
Leuke dag, leuke foto's, leuk verhaal! Alweer!-)
reactie
Door: Bart-Jan, zondag 12 augustus 2012 21:56
Neem aan dat RTV N-H er was ipv RTV Noord :-)
reactie
Door: Bas vd Burg, zondag 12 augustus 2012 22:06
Vogel is vandaag ontsnapt aan een hond als ik deze waarneming mag geloven (met foto): http://waarneming.nl/waarneming/view/70415336
reactie
Door: Max Berlijn, zondag 12 augustus 2012 22:12
Hierbij mijn dank aan de her?ontdekker Kees Rebel en de persoon die hem wereldkundig maakte, Mario Renden. Als ik jullie tegenkom in het veld hoop ik dat er een kroeg of een koffietent in de buurt is.
Gewijzigd op: 2012-08-12 22:13:29
reactie
Door: erik holscher, zondag 12 augustus 2012 23:42
de hond zat op 40 cm afstand van de zeekoet, zocht naar zijn bal, maar één hap en om 14.25 was het einde waarnemingen geweest

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.