Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Dutch Birding-weekend 2013

Vrijdag 10 mei 2013 hadden veel vogelaars maar één bestemming: het Dutch Birding-vogelweekend op Texel, georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum Texel in samenwerking met Dutch Birding. In de aanloop naar dit weekend hadden voortijdige starters al enkele soorten voorbereid, zoals Zwarte Wouw (meerdere), Morinelplevier (groepjes) en ... een mogelijke Dwergaalscholver, die helaas maar kort gezien werd. Op Texel lijkt alles mogelijk!

In de loop van de vrijdag arriveerde de grote bulk op het eiland en werd er gelijk fanatiek gevogeld. Hoewel echte klappers uitbleven kwamen wel soorten als Temmincks Strandloper, Zwarte Wouw, Zwartkopmeeuw, Witbuik- en Zwarte Rotgans op de kaart. De groep Morinelplevieren aan de Hollandseweg groeide uit tot 37 exemplaren, een van de grootste groepen ooit op het eiland vastgesteld! Texel blijft een machtige stakeout voor deze soort in het voorjaar.

Morinel
Morinelplevier Charadrius morinellus Dotterel, Texel, 8 mei 2013 (Jaap van de Marel)

Het Vogelinformatiecentrum Texel, waarvan de verbouwing dit jaar werd afgerond, bleek direct al een ideaal en gastvrij rustpunt. Hier kon men even bijkletsen, boeken inzien, telescopen en verrekijkers bekijken, uittesten of aanschaffen. In de tuin zitten altijd voldoende vogels op de feeders. Vrijdagmiddag jakkerde er een Boomvalk langs. Andere plekken waar veel vogelaars samenklitten waren Ottersaat en het Wagenjot, plekken waar Grote Sterns, Visdieven, Noordse Sterns, enkele Dwergsterns en Kluten zich mooi laten zien in de kolonies en nog beter laten fotograferen.

In het Eierlandse Huis kwamen 70 man/vrouw samen voor het avondprogramma. De opening van het voorjaarsweekend was een goed moment om stil te staan bij het bereiken van de 35e jaargang van het tijdschrift Dutch Birding, en bij de inzet van de vele vrijwilligers die deze en andere activiteiten van Dutch Birding mogelijk maken. Speciaal aandacht was er voor Wietze Janse. Vorig jaar heeft hij na ruim negen jaar het stokje binnen het bestuur overgedragen aan Toy Janssen. In al die jaren is Wietze zeer bevlogen en gedreven geweest om samen met medewerkers en het bestuur onze doelstellingen te helpen bereiken. Het bestuur is hem hiervoor bijzonder erkentelijk. Als eeuwige blijk van waardering werd DB's steun en toeverlaat in technisch-communicatieve zaken door voorzitter Arjan van Egmond een gouden Ross' Meeuw-speldje opgespeld.

Hierna verzorgde Vincent Stork de waarnemingenlog, en werd uitgebreid uit de doeken gedaan wat er deze dag gezien was, waar we de komende dagen op moesten letten en wat de (fantastische) ornithologische mogelijkheden waren. Voor de ontdekker van de beste soort van de zaterdag werd een verrekijker beschikbaar gesteld door het Vogelinformatiecentrum en Bynolyt, en een fleece van Swarovski. Hierna volgde de eerste lezing van Jos van den Berg (van de nieuwe website http://www.birdingtexel.com/) over Vogels van Texel. Een mooie bloemlezing, met fraaie foto's van gewone en zeldzame soorten van Texel uit de afgelopen jaren. Dat gaf de burger moed.

2
Uitreiking van de "Gouden Ross' Meeuw".

6
Voorbereiding op de lezing in het Eijerlandse Huis.

Veel vogelaars waren op zaterdag 11 mei al vroeg uit de veren. Jammer, veel te veel wind. In de eerste uurtjes was het nog redelijk droog, daarna volgden buien tot het eind van de ochtend. Daarna klaarde het echt op. Er was genoeg te doen op het eiland: Zomertortels zingend op de Sluftervallei, Tapuiten, Paapjes, Gele, Engelse en Noordse Kwikstaarten op doortrek, een Kuifduiker in volledig zomerkleed binnendijks (en een mooi doelwit voor tal van fotografen gedurende de hele dag), Witbuik- en Zwarte Rotgans op de noordpunt, en de groep Morinelplevieren nog bij de Hollandseweg. Nu in een hoog maïsstoppelveld, wat het tellen wat moeilijker maakte.

Al vroeg in de ochtend de eerste piep: Poelsnip, met de boodschap 'Herman van den Brand om 11-05 09:45: momenteel in hoog gras'. Herman en drie jeugdige vogelaars (Laurens van der Padt, Jan de Jong en Cornelis Fokker) hadden de vogel kort in beeld gehad, waarna de Poelsnip hoger gras was ingevlogen. Er was een 'bewijsplaatje gemaakt, en helaas zou het daarbij blijven. Hoewel veel vogelaars snel ter plaatse waren en er de gehele dag door meerdere vogelaars werd gepost, werd de vogel niet meer teruggezien. De Poelsnip was dus niet twitchbaar; een niet onbelangrijk detail... Wel lieten drie Temmincks Strandlopers en een Bosruiter hier zich nog mooi bekijken.

Ondertussen was op de noordpunt bij camping de Robbenjager de Vogelkijkdag van start gegaan, georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum Texel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Ondanks de regen (of dankzij; men laste graag even een pauze in om hier te kijken in combinatie met een lekker warm kopje koffie bij restaurant De Robbenjager) was er een goede toeloop, van publiek van divers pluimage. Behalve stands ware er onder meer 'kinder-Big Days' (het vinden van de meeste soorten in een uur tijd). De hoofdprijzen, twee kinderverrekijkers van Bynolyt, werden gewonnen door Marijn Witte en Floor Loerakker.

Verder werden er vanaf het terrein ook regelmatig vogelexcursies over de noordpunt gehouden. Tijdens een van die excursies vond Klaas de Jong een Gestreepte Strandloper op het 'Renvogelveldje'. Een niet alledaagse en leuke soort voor Texel! Vele vogelaars gooiden het roer om deze vogel in mooi zomerkleed te bewonderen. Twee Zwarte Wouwen hingen rond op de zuidpunt tussen Den Hoorn en de Staatsbossen. 's Avonds in het Eierlandse Huis werd de beste soort van de dag bekend gemaakt. Toch lastig; de Poelsnip was eigenlijk de beste soort, maar voldeed helaas niet aan de eis dat de soort twitchbaar moest zijn. Zodoende werd Klaas de Jong de winnaar van de kijker, door zijn ontdekking van de Gestreepte Strandloper.

De traditionele waarnemingenlog van Vincent Stork werd zaterdagavond gevolgd door een lezing van Marc Guyt over de topvogelbestemming Lesbos. Marc vertelde er bijzonder enthousiast over. Uit zijn foto's bleek dat het ook voor fotografen een schitterend eiland is.

8
Poelsnip twitch in de regen

3
Twitch bij de Gestreepte Strandloper

Gestreepte Strandloper
Gestreepte Strandloper Calidris melanotos Pectoral Sandpiper, Texel, 12 mei 2013 (Erik Menkveld)

Kuifduiker
Kuifduiker Podiceps auritus Horned Grebe, Texel, 12 mei 2013 (Co van der Wardt)

5
Vogelkijkdag bij de Robbenjager

Zondagochtend 12 mei; de wind was wat geluwd en het zonnetje scheen. Dat nodigde uit tot hard werken in het Texelse veld. De Kuifduiker zat nog steeds op zijn oude plek, en heel wat fotografen besteedden hier toch een of meerdere uurtjes aan. De Tuintjes zaten vol met zingende Grasmussen en Kneutjes, Braamsluiper, een Tapuit bij een konijnenhol en enkele Paapjes in de toppen van de duindoorns. Een Draaihals werd gevonden op het bungalowpark de Tamarisk. Diegenen die het eerst ter plaatse waren konden nog even van deze fraaie vogel genieten. Morinellen waren nog steeds aanwezig, maar niet meer de grote groep van twee dagen geleden. Ook de Gestreepte Strandloper was nog aanwezig, en verder een Casarca bij Waal en Burg en een Bonte Kraai ten noorden van Den Burg. Een Zwarte Wouw liet zich nog op diversen plekken op het eiland zien, en een Krooneend wordt gevonden op het Westelijk Horsmeertje.

In de middag en de loop van de avond gingen al veel mensen huiswaarts. Voor de nablijvers, toch nog een twintig man, was er nog een mooi avondprogramma. Uiteraard weer met de 'log van Stork', gevolgd door een interessante lezing door Harvey van Diek, die ons liet genieten van de verschillende landschappen, variërend van hoge besneeuwde bergen tot warme woestijnen en ruige kusten, met de hierbij behorende vogelsoorten van Marokko, een land waarvan veel (onder)soorten net iets anders zijn dan in Europa.

Een leuke video-impressie van het weekend door Jan de Jong is hier te bekijken.

Kuifduiker
Kuifduiker Podiceps auritus Horned Grebe, Texel, 13 mei 2013 (Wietze Janse)

Grote stern
Grote Stern Sterna sandvicensis Sandwich Tern, kolonie Ottersaat, Texel, 11 mei 2013 (Wietze Janse)

Engelse Kwikstaart
Engelse Kwikstaart Motacilla flavissima Yellow Wagtail, Texel, 11 mei 2013 (Wietze Janse)

Wietze Janse
Marc Plomp
Arjan van Egmond
Gijsbert van der Bent

13778 views

Reacties:

reactie
Door: Martijn Bot, woensdag 15 mei 2013 10:48
Leuk verslag. Wat ik wel vreemd vind is dat, om te winnen, een soort twitchbaar moet zijn. Verreweg de beste soort was de Poelsnip, zeer goede vondst, goed genoeg gedocumenteerd (zal worden aanvaard, als je het mij vraagt), en een "suffe" gestreepte strandloper, die nou eenmaal veel meer de neiging heeft open en bloot rond te lopen, gaat er met de kijker vandoor. Zuur, en in mijn ogen onterecht. Maargoed, dat is achteraf discussieren over vooraf vastgestelde spelregels, dat heeft weinig zin. Misschien moet ik dan zelf maar een Vogeldag gaan organiseren met andere regels ;-).
reactie
Door: Wietze Janse, woensdag 15 mei 2013 10:59
Hoi Martijn,
zoveel Nederlanders, zoveel meningen ;-)
En om discussies te voorkomen zijn er duidelijke regels gesteld, en daarop zal iedere organisator zijn eigen variaties hebben, geen probleem, als ze maar duidelijk zijn.
En het was in dit geval, zoals ook in het verslag gemeld, beslist geen gemakkelijke beslissing!
reactie
Door: Albert Noorlander, vrijdag 24 mei 2013 10:13
Zomaar even een vraag. Is er in die regels dan ook een definitie gegeven voor de twitch? Ik bedoel, stel dat er nog 2-3 vogelaars op tijd gekomen waren om de Poelsnip te zien is het dan een twitch?

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.